Siem Reap

Siem Reap: Dit wil je er doen tijdens het backpacken in Cambodja!

Siem Reap is een ideale stad voor backpackers. Er is een pub street, gezellige markten, leuke hostels en het is de ideale basis om trekpleister Angkor Wat te bezoeken, dat niet veel verderop ligt. Sowieso is Angkor de reden waarom backpackers Siem Reap niet overslaan en alle hostels kunnen wel een tour voor je regelen. Maar dat is nog niet alles, de stad zelf is ook heel leuk om te verblijven. We nemen je graag mee op ontdekking in deze leuke stad en dele de beste tips over wat je hier zeker moet doen.

Siem Reap | Cambodja

Vergelijk hier verschillende tickets naar Cambodja vanuit Nederland
→ Hosteltip: Onederz Hostel

Siem Reap tempel tour

Onze aankomst in Siem Reap + Hostel tip

Na letterlijk een hele dag reizen, dit had korter gekund als ik wat meer voor onderzoek had gedaan, was daar eindelijk Siem Reap. We waren om 9 uur vanaf Koh Kut vertrokken met de ferry, daarna hebben we een song taew gepakt, twee lokale bussen (zo waren we ook weer een ervaring rijker), een tuktuk, taxi en tot slot nog één laatste tuktuk. En daarna waren we eindelijk bij het Onederz Hostel in Siem Reap. Wat een tocht, maar we zijn er! Na aankomst hebben we snel wat gegeten en uiteraard geproost met een lokaal biertje om te vieren dat we eindelijk in Siem Reap waren.

Zo moet het wel: zo kom je in Siem Reap

Met de bus: Siem Reap is verbonden met verschillende steden in Cambodja en buurlanden via een uitgebreid netwerk van bussen. Verschillende busmaatschappijen bieden dagelijkse diensten aan vanuit steden zoals Phnom Penh, Battambang, en Bangkok. De reistijd kan variëren afhankelijk van de afstand en de verkeersomstandigheden. Kom je net als wij van Koh Kood (of Koh Chang), dan reis je het beste via Trat. Helaas is dat geen rechtstreekse reis. Je moet of eerst terug naar Bangkok of reist via Aranyaprathet om de grens over te steken. Als je de grens over bent, pak je in Poipet. Meer gedoe, wel wat sneller dan weer terug naar Bangkok.

Met de boot: Ben je al in Cambodja en reis je via Battambang naar Siem Reap? Dan kun je ervoor kiezen om de boot te nemen naar Siem Reap. Deze boottocht over de Sangker-rivier is schilderachtig en is een fantastische manier om Cambodja te ervaren. Het is echter niet de snelste optie en de dienstregeling kan variëren afhankelijk van het seizoen en de waterstanden. In het regenseizoen (van mei t/m oktober) duurt de tocht zo’n 6 tot 8 uur. In het droge seizoen (november t/m april) staat het water lager en kan de boottocht 10 tot 12 uur duren. Staat het water té laag en komt de boot vast te zitten? Dan moet je verder reizen met een TukTuk. Als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld is het wel echt een toffe ervaring. Je reist met een lokale boot die de locals ook als vervoersmiddel. Verwacht verder geen luxe. Beneden zijn houten bankjes en boven op het dek zit je in de volle zon. Bereid je hier dus goed op voor. Neem ook genoeg te eten en drinken mee. Onderweg maak je wel een stop bij een restaurant, maar verwacht geen culinaire hoogstandjes. Wat je wel moet verwachten: een heel fotogenieke reis! Laad je batterij op en neem je zoomlens mee om de mooiste plaatjes te kunnen schieten.

8x dit wil je doen in Siem Reap

Siem Reap

1. Doe drankjes (en feest tot in de late uurtjes) op Pub Street

Pub Street is dé straat waar alle cafeetjes zitten met live muziek, maar waar je ook tot in de vroege ochtend kunt feesten. Met als gevolg dat je daarna kruipend naar je hostel moet. De bekendste en populairste hostels zijn dan ook op kruip afstand van deze straat, maar wel ver genoeg dat je er geen last van hebt. Er staan proppers op straat van alle nationaliteiten om je de leukste cafés in te lokken waardoor je vanzelf op een toffe plek beland en het is ook een ideale plek om mensen te leren kennen.

2. Shop op de Night Market

Let op, er zijn heel veel night markets in Siem Reap. De een bekender en leuker dan de ander. Vanuit ons hostel Onederz Hostel waren 6 markets binnen 10 minuten loopafstand. Vraag even bij je hostel na welke het leukst is. Eenmaal op de markt blijkt al gauw dat dit dé plek is om je souvenirs in te slaan van Cambodja. Natuurlijk volgen op zo’n markt wel de nodige onderhandelingen over de prijs, dus zorg dat je je afding-skills paraat hebt. Alle night markets bezoeken is trouwens echt niet nodig. 90% van de night markets is namelijk hetzelfde qua aanbod en na 2 of 3 heb je het dan ook echt wel gezien.

3. Ga naar een kickbocks wedstrijd

In het weekend zijn er kickboks gevechten in verschillende gebouwen rondom de pubstreet. Een goed en bijzonder begin van je avond!

4. Neem een massage

Met de veronderstelling dat ik nog lang niet naar huis zou gaan, heb ik er niet voor gekozen om een massage te nemen. Achteraf heel erg jammer, want volgens wat reisgenootjes was dit echt een gemiste kans. Voor weinig geld krijg je in Siem Reap namelijk een onwijs lange en goede massage. Doe van te voren wel wat onderzoek of loop rond, want niet elke locatie ziet er zo fris uit.

5. Verken de omgeving van de stad

Huur een scooter of fiets de omgeving van Siem Reap te verkennen. Afgezien van de steden bestaat Cambodja grotendeels uit platteland en eenvoudige dorpjes. Zodra je Siem Reap verlaat, bevind je je meteen tussen de rijstvelden, waar de geasfalteerde wegen overgaan in landweggetjes. De bewoners van het platteland zijn buitengewoon vriendelijk en velen zullen enthousiast naar je zwaaien wanneer je voorbijrijdt.

6. Cambodia Landmine Museum

Wat je zeker niet mag overslaan in Siem Reap is het Landmine Museum. Dit museum is opgericht door kindsoldaat Aki Ra, die tijdens de oorlog onder dwang landmijnen moest plaatsen. Het museum neemt je mee in het verhaal over het verschrikkelijke verleden van Cambodja en alle landmijnen, waarvan er vandaag de dag nog miljoenen van in de grond zitten.

7. Het Apopo Center

Net als het Landmine Museum, zal een bezoek aan het Apopo Center je ongetwijfeld bijblijven. Dit centrum traint buidelratten om landmijnen op te sporen. Omdat er nog zoveel landmijnen in de grond zitten, zijn er in Cambodja vele mensen die ledematen hebben verloren. Bij het Apopo Visitor Center kun je een rondleiding krijgen en een kijkje nemen in het leven van deze ratten. Je ziet hoe ze worden getraind en hoe ze te werk gaan bij het opsporen van landmijnen.

8. Plan je bezoek aan Angkor

Absoluut hoogtepunt in Siem Reap is natuurlijk Angkor, waar je de grootste tempel ter wereld vindt: Angkor Wat. Vanuit het Onederz hostel heb ik een sunrise tour geboekt naar Angkor zonder guide. Ik vind het namelijk heerlijk om zelf rond te kunnen dwalen in plaats van de hele ochtend achter een guide aan te moeten lopen. Wij zaten uiteindelijk met vier personen in de tuktuk en zijn ook met z’n vieren opgetrokken in Angkor. Voor mij was dit ene dikke aanrader, maar lees hier op welke manieren je Angkor Wat nog meer kunt bezoeken.

Angkor wat tempels siem reapsiem reap tempels in angkor wat

Zo zag onze sunrise tour naar Angkor eruit

Om 4u in de ochtend, of nouja het voelde meer als middernacht, ging de wekker af: Op naar Angkor! We hadden helaas wel wat pech met de zonsopgang door de bewolking, maar wel weer geluk met hoe rustig het er was.

De tour begon bij dé sunrise spot, dit is direct aan het water bij de Angkor Wat tempel. Hierna was er tijd om rond te lopen en Angkor Wat van dichterbij te bekijken. Vervolgens werden we per tuk tuk naar de volgende tempels gereden: Angkor Thom en Ta Keo. Ook hier kregen we de tijd om lekker rond te dwalen. Vanuit hier werden we naar onze lunchplek gebracht (let wel even op: het heeft typische toeristische prijzen). Inmiddels begon de temperatuur ook goed te stijgen en was er weinig schaduw waar je nog koel kon staan of lopen. Je snapt: Ik was blij dat ik nog een grote fles water gekocht had bij de lunch.

De reis ging verder naar Ta Prohm, misschien inmiddels de bekendste tempel door de film Tomb Raider met Lara Croft. Deze tempel wordt letterlijk overgenomen door de natuur. Uiteraard kregen we hier ook weer tijd om lekker rond te wandelen. Als laatste sloten we af bij Otdar Meanchey, na een snelle wandeling door de tempel heen konden we de tuktuk weer in stappen en na onze korte nacht en lange ochtend terug naar het hostel. Met het gevoel al een complete middag gehad te hebben, bleek het pas 11 uur te zijn!

Heb je de tijd? Doe ook de sunset tour naar Angkor!

Mocht je de tijd hebben, doe dan ook zeker de sunset tour! Mijn tuktuk reisgenootjes hadden de sunset tour de avond hiervoor gedaan en lieten mij echt ontzettend mooie foto’s zien.

siem reap tomb raider cambodja siem reap sunrise tour angkor wat siem reap tempels angkor siem reap tempels tour naar angkor siem reap angkor cambodja

Zo plan je je tripje naar Siem Reap & Angkor Wat

Meer lezen over Cambodja?

Lees ook: