liggende boeddha, killing cave

Battambang: Op pad in de meest verrassende stad van Cambodja

Battambang is een hele leuke en over het algemeen vrij rustige stad in Cambodja. Er is van alles te beleven en er zijn vooral veel highlights die je op andere plekken niet vindt. Het is de tweede grootste stad van Cambodja, maar lang niet zo bekend als andere bestemmingen. Juist daarom des te meer reden om een bezoekje te brengen en je te laten verrassen door alles wat deze stad te bieden heeft!

Over Battambang

→ Leuke plek om te slapen in Battambang: Star Hotel

rotikraampje in battambang uitzicht onderweg naar Battambang

Wat moet je gedaan en gezien hebben in Battambang?

Battambang ligt in het noordwesten van het land, op zo’n 3 tot 4 uur rijden van Siem Reap. De reis naar Battambang is op zichzelf al een avontuur, met kronkelende wegen die je door het platteland van Cambodja leiden. Hoewel Battambang de op een na grootste stad van het land is, heeft het nog steeds een ontspannen en rustige sfeer in vergelijking met de bruisende drukte van steden als Phnom Penh en Siem Reap. Hier draait alles om het ontdekken van de lokale cultuur en het ervaren van het dagelijkse leven van de mensen al zijn er ook een aantal bijzondere bezienswaardigheden zoals Killing cave en de Bamboetrein.

1. Killing cave

Bij aankomst loop je een steil pad omhoog en kom je onderweg een mini dorpje tegen waar je overal apen ziet rondrennen. Ze zijn ontzettend tam en spelen zelfs tussen de kleine kinderen.

Bovenop de Phnom Sampeau berg vind je de grot welke vroeger een executieplaats was. De Rode Khmer dreef slachtoffers naar de top en daar werden de mensen mishandeld en vermoord. Vervolgens werden ze in de grot gegooid. Voor de killing cave zie je allerlei ‘standbeelden’ die uitbeelden hoe dit gedaan werd. Echt onvoorstelbaar om te zien en te beseffen dat dit hier echt gebeurd is. In de grot zelf liggen veel schedels, botten en kleding van de mensen die vermoord zijn.

Er hangt een erg grimmige sfeer, desondanks is het wel interessant en indrukwekkend om te bezoeken. Deze gebeurtenissen zijn ook een belangrijk deel in de geschiedenis van Cambodja.

→ Tip: Je kan een tuk tuk tour boeken langs de Killing Cave en Bat Cave

Killing cave beeldeningang killing cavekilling caveschedels in killing cave Battambang

2. Bat cave

Dichtbij de killing cave ligt de Bat cave, het advies is om deze twee grotten te combineren. Tussen 17:30 uur en 18:00 uur vliegen er 15 miljoen vleermuizen tegelijkertijd uit de Bat cave. Ze vliegen vrijwel allemaal dezelfde richting op wat een heel mooi beeld geeft. Heel gaaf! Uiteraard zijn de locals voorbereid op een horde toeristen en worden er voor de grot terrasjes gemaakt waar je kan plaatsnemen om alles te aanschouwen. Het is de bedoeling dat je bij de eigenaar van de stoelen een drankje koopt en dan mag je gratis zitten. Er worden ook een soort wrapsbodems van rijst en suiker op vuur gemaakt. Erg lekker!

→ Tip: Je kan een tuk tuk tour boeken langs de Killing Cave en Bat Cave

Bat cave Battambang Bat cave

3. Kookcursus

Hoe leuk is het om de Cambodjaanse keuken te leren kennen door een kookcursus te volgen? Dit kan bij Nary Kitchen! Om te beginnen ga je met de hele groep de ingrediënten vers op de markt kopen. De markt is enorm en heel indrukwekkend. Er worden onder andere gebraden vleermuizen, varkenshoofden, uitgeholde kippen, kikkers en héél veel vissen verkocht.

Nadat de ingrediënten gekocht zijn gaat het echte werk beginnen. Onder leiding van Toot (de eigenaar) en zijn hulpje ga je verschillende gerechten maken. Je begint met spring rolls, daarna volgt amok en lak lak (vegetarisch is mogelijk). Alle ingrediënten worden gesneden, fijn gestampt en gekruid. Aan het einde wordt het dessert bereid en worden de springrolls gebakken. En dan komt het allerleukste: alles proeven!

De gerechten zijn echt heerlijk en de borden zijn overvol. Daarnaast is het ook erg gezellig om in een groep bezig te zijn en kennis met elkaar te maken onder het genot van zelfbereid eten. De gerechten kunnen per e-mail toegestuurd worden zodat je ook thuis aan de slag kan! Met de hele cursus ben je een volledige ochtend zoet, de gerechten worden als lunch gegeten.

ingredienten kookcursusMarkt in Battambanggerechtje kookcursus battambangfruit en groente op de battambang marktbord met eten na kookcursus

4. Bamboetrein

Om verwarring te voorkomen: in Battambang zijn er twee bamboetreinen. Kies voor degene welke het verste weg gelegen is, want hier zit je het langste in.

Je kan het beste met een tuktuk naar de bamboetrein gebracht worden. De route er naartoe is al prachtig! Je komt langs het platteland met de leukste dorpjes en bent even helemaal weg van alle drukte. Eenmaal bij de trein aangekomen zie je weinig toeristen dus het voelt niet als een toeristische attractie. De trein wordt ook door locals gebruikt om spullen te vervoeren en alles wordt voor je neus in elkaar gezet. Geweldig om te zien!

Nadat alles is opgebouwd kan de rit beginnen: wat een ervaring! Het uitzicht is adembenemend! Af en toe wordt er even gestopt voor een tegenligger, er is namelijk maar één treinrails. En dat wil zeggen: als er een trein uit tegengestelde richting komt dan moet één van de twee treinen van de rails getild worden zodat de ander erdoor kan. Hilarisch om te zien!

Halverwege stopt de trein even en wordt er tien minuten pauze gehouden. Hier staan wat kraampjes en leven de locals. Heel leuk om te kijken naar spelende kinderen in de rivier en een kudde koeien die over het spoor loopt. Je begeeft je in het echte ongerepte Cambodja! Na tien minuten wordt de trein weer opgetild, omgedraaid en gaat de route weer retour.

bamboetrein battambangbamboetrein railsTamar op de bamboetreincambodjaans meisjespoor door het platteland van cambodja

Restaurant aanraders in Battambang!

Als je in Battambang leuke restaurants zoekt, zijn onderstaande plekjes sowieso aanraders:

1. Nary Kitchen

Naast hier een kookcursus volgen móet je hier ook een keer gaan eten! Dit restaurant staat op één op Tripadvisor en is erg lekker. Een aanrader voor zowel lunch als diner.

2. La Pizza

Even toe aan wat anders dan Aziatisch eten? Geniet hier van één van de heerlijke pizza’s. Dit restaurant is gelegen in een prachtige, romantische tuin! De prijzen zijn bijna hetzelfde als in Nederland, maar het is het echt waard.

3. Coconut LyLy Restaurant

Dit is een erg klein en schattig familierestaurantje met goede gerechten en een fijne service! De eigenaresse is enorm lief en het eten is erg lekker. Ook hier is het mogelijk om een kookcursus te volgen!

la pizza restaurant

Handige informatie voor je reis naar Battambang

De meest logische route om in Battambang te komen is vanuit Siem Raep, vanuit hier ben je in drie uur met de bus in Battambang. Kaartjes zijn te koop via 12Go.Asia of via de lokale reisbureautjes welke in Siem Raep te vinden zijn (goedkoopste optie!).

Hotel Battambang

Een aanrader om te verblijven in Battambang is bij Star Hotel. Het is een hotel met een traditionele Cambodjaanse inrichting. De kamers zijn fijn, erg schoon en de locatie is top! Ook niet onbelangrijk: dit alles is tegen een fijn prijsje!

Hoeveel dagen voor Battambang

De belangrijkste highlights van Battambang heb je in een paar dagen gezien, dus een verblijf is aan te raden voor twee tot drie nachten.

Beste reistijd

De beste reistijd is van november t/m maart, dit is namelijk de droge periode. Richting maart kan de omgeving wat droger ogen, terwijl je in het regenseizoen juist kan genieten van een prachtig groene natuur!→ Bekijk hier alle artikelen over Cambodja