Wat te doen in Tunesie

Wat te doen in Tunesië? 5 andere tips dan genieten van zon, zee en strand

Veel mensen reizen af naar Tunesië voor een strandvakantie. Heerlijk, zeker in het najaar is het zonnige Tunesië met een graad of 25 een welkome afwisseling van de Nederlandse herfst. Maar, Tunesië heeft meer te bieden dan alleen relaxen aan het strand. Tijdens mijn trip ben ik verrast door de diversiteit van het land. Overblijfselen uit de Romeinse tijd, straten gevuld met pottenwerk en street art, gezellige markten, en paleizen waar je alleen over kan dromen. In dit artikel vijf tips om ook de diversiteit van Tunesië te ervaren. Maar vooral om het land te begrijpen.

Wat te doen in Tunesië

→ Handig: Boek hier je vlucht naar Tunesië
→ Hotel tip: TUI Blue Palm Beach Palace

Bourguiba; de grondlegger van modern Tunesië

20 maart 1956. De dag dat Tunesië werd uitgeroepen als onafhankelijk republiek door Habib Bourguiba. Habib werd de eerste president van het land en was ruim dertig jaar aan de macht. In zijn eerste jaren als president voerde hij veel veranderingen door. Zo zette hij de modernisering van Tunesië in gang. Rond de jaren 60 liep Tunesië veruit voorop. Gids Mohamed legt uit: “Wij werden als het ‘slechtste’ moslimland gezien. Want zijn visie was uitzonderlijk modern, zeker voor die tijd. Hij heeft vier belangrijke veranderingen doorgevoerd.” Mohamed vertelt gepassioneerd over zijn land, maar vooral ‘zijn’ president Habib Bourguiba. In 1957 bijvoorbeeld, voerde Bourguiba stemrecht door voor vrouwen. En het recht om te rijden. Ter vergelijking, in Saoedi Arabië slechts honderden kilometers verderop mogen vrouwen pas sinds kort zelf rijden, alleen onder strikte voorwaarden. Habib Bourguiba zorgde ook voor gelijke rechten van de vrouw in het huwelijk. Vroeger kon een man zijn vrouw zonder pardon het huis uitzetten, sinds de jaren 60 kan een scheiding alleen bij de rechter worden aangevraagd. Ook zette Bourguiba zich in voor onderwijs, en verplichtte hij school voor zowel jongens als meisjes. De modernisering zorgde ervoor dat het toerisme al vroeg op gang kwam.

Monastir Mausoleum

wat te doen in tunesie Monastir Mausoleum wat te doen in tunesie monastir Monastir Mausoleum in tunesie Monastir Mausoleum in tunesie Monastir Mausoleum wat te doen in tunesie

1. Monastir Mausoleum, een eerbetoon

Als eerbetoon aan Habib Bourguiba is het Monastir Mausoleum gebouwd. Voor het paleis ligt een groot plein, het lijkt een ontmoetingsplek voor locals. Op het plein drinken ze thee, worden spelletjes gespeeld, zie ik jonge stelletjes knuffelen op een bankje. Terwijl de zon achter het paleis verdwijnt, neem ik binnen een kijkje. De graftombe staat centraal. Met de versierde ruimte met prachtige kleuren en zelfs bladgoud, maken de Tunesiërs duidelijk dat hun Bourguiba geliefd was.

Mohamed: “Tuurlijk, niet iedereen ontving de radicale veranderingen even enthousiast. En er waren ook dingen minder goed. Maar hij heeft wel gezorgd voor een veilig land en gelijke rechten.” Mohamed linkt naar de Arabische revolutie. Sindsdien is er veel veranderd. Het ooit zo welvarende land heeft een moeilijke tijd achter de rug. Het toerisme, een belangrijke inkomstenbron, lag op zijn gat. Mohamed heeft die jaren yoghurtjes verkocht op straat. “Je moet toch wat.” Op de straten zie ik de impact. Veel voormalig luxe hotels staan leeg, sommige straten lijken haast Ghost Towns. Gelukkig trekt het toerisme sinds een paar jaar weer aan. Mohamed, met een glimlach: “Ik ben blij dat jullie er zijn.”

Carthago

tunesie Carthago Carthago tunesie wat te doen in tunesie Carthago

2. Carthago, duik de Romeinse tijd in

Na deze uitleg over de grondlegging van het Tunesië van nu, neemt Mohamed me mee nóg verder terug de tijd in. Naar de Romeinse tijd om precies te zijn, bij het badhuis van Carthago. Een paar hoge zuilen staan nog overeind, daarachter schittert de middellandse zee. Tussen de overblijfselen zie ik bijna in elk hoekje een vijgenboom groeien. De groene bladeren geven het oude badhuis kleur. Oude ornamenten liggen tentoongesteld langs de paden, die ooit de top van een zuil versierden. Heerlijk om rustig door het oude badhuis te slenteren.

Mohamed vertelt tijdens mijn bezoek kort over de turbulente geschiedenis van het eens zo belangrijke Carthago. Ooit het centrum van de mediterrane zee. Mohamed: “Na Rome en Alexandrië was dit zelfs de derde grootste stad in het Romeinse rijk.” De overblijfselen van Carthago liggen verspreid over verschillende locaties. Zo is er een begraafplaats, badhuis, amfitheater en museum. Een aanrader voor geschiedenisliefhebbers. Mohamed lijkt haast een lopende encyclopedie, hij weet veel feitjes op te noemen. Bijvoorbeeld over de mengelmoes van culturen en achtergronden van de Tunesiër (“er is niet één soort Tunesiër”), maar ook over de badrituelen. Mannen en vrouwen badderden bijvoorbeeld los van elkaar, en met het aantal slaven dat hun bediende lieten de Romeinen zien hoe rijk ze waren. Het badwater werd vers uit de bergen gehaald, met een speciaal aangelegd pad van maar liefst 132 kilometer.

Sidi Bou Saïd

Wat te doen in Tunesie Sidi Bou Saïd Sidi Bou Said Wat te doen in tunesie Sidi Bou Said tunesie tunesie Sidi Bou Said

3. Sidi Bou Saïd, ook Tunesië?

Op naar de volgende bestemming. In vier dagen zie ik voor mijn gevoel alle uithoeken van het land. Aangekomen in het stadje Sidi Bou Saïd, twijfel ik zelfs even: is dit óók Tunesië? Door de witte huizen, versierd met blauwe kozijnen en deuren, voelt het stadje haast Grieks aan. Al wandelend over de markt, door de hoofdstraat, loop ik zo het hart van Sidi Bou Saïd in. Een levendig stadje, waar je keuze hebt uit talloze souvenirs en restaurantjes. De kleine straatjes rondom de hoofdstraat zijn wat rustiger, hier kom ik nog meer prachthuisjes tegen. De fleurige bloemen springen haast van de witte muren af. Een heerlijk stadje om een middag rustig in rond te slenteren. En af en toe op een terrasje neer te strijken voor wat lekkernijen.

Streetart spotten in Tunesie

4. Streetart kijken bij Erriadth, Djerba

Nog zo’n bijzonder dorpje is Erriadth, gelegen op Djerba, een eiland bekend om haar lekkere stranden en luxe resorts. In het hart van het eiland ligt Erriadth. Afgelopen jaren hebben verschillende kunstenaars het dorpje omgetoverd tot een waar Streetart-paradijs. Al snel ben ik aangenaam verrast. Want hoe verder ik het dorpje intrek, hoe meer ik onder de indruk raak. Indringende portretten sieren de muren, afgewisseld met vrolijke Tunesiërs die ook graag schitteren op de foto’s. Mijn favoriet; het meisje met de indringende blauwe ogen. Een kunstwerk van zo’n drie meter hoog. Meer lezen over Djerba? Lees hier ons complete artikel!

Terug in de tijd bij het amfitheater

Wat te doen in Tunesie

Wat te doen in tunesie amfi

5. Amfitheater El Djem

Carthago blijkt niet het enige overblijfsel uit de Romeinse tijd. Het Amfitheater El Djem is nog zo’n imposante plek waar ik de geschiedenis in duik. Wanneer ik de gelijknamige stad inrijd, zie ik het amfitheater al in de verte boven El Djem uitsteken. Gelegen in het drukke centrum van het stadje, is de rust in het amfitheater een contrast. Mohamed neemt ons mee naar het centrum van het amfitheater. Ook hier weet hij weer de nodige feiten. Hij vertelt over de geschiedenis en het gebruik van het amfitheater. Omringd door een publiek van zo’n 35.000 aanschouwers, vochten de slaven voor hun leven. Niet tegen elkaar, maar tegen leeuwen en tijgers. Als de slaaf het gevecht won, werd hij bekroond tot Romeins burger. En mocht hij voortaan ook plaatsnemen in het amfitheater als toeschouwer.

Volgens Mohamed hebben in het Amfitheater El Djem zo’n 5.000 leeuwen en tijgers gevochten. Naar schatting doodde elk dier zo’n twee slaven. Een onwerkelijk idee dat zo’n tienduizend mensen hier, aanschouwd door het publiek, de dood vonden.

Het amfitheater verkeert nog in buitengewoon goede staat. Omdat een groot deel van de gangen, tribunes en trappen intact zijn, is het mogelijk om vrij rond te lopen en het amfitheater vanaf verschillende plekken te bewonderen. Tijdens mijn bezoek is het erg rustig. Het maakt dat ik zelfs in mijn eentje kan afdalen naar de kelders, waar de dieren gevangen werden gehouden. Ik zie haast voor me hoe de leeuwen vastgeketend zaten aan de muur en opgefokt werden, terwijl het publiek ongeduldig op het spektakel zat te wachten. De duistere verlaten gangen vind ik haast wat beangstigend.

Eenmaal bij de bovenste verdieping aangekomen, kijk ik uit over het amfitheater. Muren van zuilen, meters hoog. Met daarachter het drukke Tunesië, met inwoners die je graag verwelkomen in hun land.

Tunesie hotel tip djerba

Wil je ook naar Tunesie op vakantie?

Nieuwsgierig geworden naar deze highlights en Tunesie? Onze reis werd mede-mogelijk gemaakt door TUI, Gids Mohamed werkt ook voor hen. Fijn aan boeken bij TUI is dat je met hun direct op Tunesië kunt vliegen vanuit Nederland en vanaf volgend jaar ook direct op het eiland Djerba. Bekijk hier meteen alle Tunesië vakanties van TUI

Hotel tip: TUI Blue Palm Beach Hotel

Nog opzoek naar een heerlijke plek om te vertoeven tijdens je vakantie op Djerba? Het all inclusive TUI Blue Palm Beach Palace is zeker een aanrader. Ruime en moderne kamers, maar bovenal met een heerlijk zwembad en strand. Inclusief sportmogelijkheden, wellnessruimte, kattencafé, heerlijk eten in het restaurant en meer! Vanuit het hotel worden ook excursies aangeboden naar alle bovengenoemde plekken.

Meer lezen over Tunesië?

→ Bekijk hier al onze Tunesie artikelen