Safari Kenia Ngutuni Sanctuary National Park cheeta

Op safari in Tsavo National Park in Kenia, ontdek Tsavo East & Tsavo West

Een van de bekendste plekken om op safari te gaan in Kenia is het Tsavo National Park in het zuiden van het land. Hier tref je rijdend in een jeep groepjes zebra’s, je ziet leeuwen, olifanten, met geluk een luipaard, de mooiste vogels, grote giraffes, je staat oog in oog met bontebokken en met geluk kom je ook tientallen buffels tegen. Een lijstje dat we overigens met gemak nog langer hadden kunnen maken, want je komt hier onwijs veel dieren tegen. Ja, als je wildlife wilt zien, dan ben je hier echt op de juiste plek.

Tsavo National Park

Salt-Lick-Lodge-Taita-Hills-in-Kenia-olifanten

Tsavo National Park: Tsavo East & Tsavo West

Als je naar Tsavo National Park gaat, dan zal je al snel opvallen dat dit natuurgebied is onderverdeeld in Tsavo East en Tsavo West, waarbij East het grootste deel van het park beslaat. Samen omvatten Tsavo East en Tsavo West bijna 22.000 vierkante kilometer en daarmee is het ook meteen het grootste park van Kenia. De twee delen worden voornamelijk van elkaar gescheiden door de grote A109 snelweg die tussen Tsavo East en Tsavo West loopt. Deze weg verbind Mombassa, dat bij de kust ligt, met Nairobi, dat in het midden van Kenia ligt.

Naar welk deel moet je gaan van het Tsavo National Park?

Maargoed, naar welk deel moet je gaan? Een groot verschil tussen Tsavo East en Tsavo West, is dat je in Tsavo East prachtige rode aarde vindt en gigantische Baobab bomen tegenkomt. Olifanten duiken in dit deel van het park ook meer dan eens de modder in, waardoor ze soms geen grijze maar juist een diep rode kleur hebben door de rode aarde die op hun lichaam blijft plakken. Bijzonder om te zien! Tsavo West is daarentegen wat groener en vlakker. Hier vind je ook wat meer meertjes en open vlaktes, waardoor je het gevoel hebt in een heel ander deel van Kenia te zijn beland terwijl het toch echt dichtbij elkaar ligt. Wij vonden het heel tof om in beide delen een safari te maken, omdat elk deel toch wel zijn eigen charme heeft en je nooit weet welke dieren je in welk deel zult zien.

safari-Taita-Hills-kenia Safari Kenia Ngutuni Sanctuary National Park cheeta safari kenia salt lick lodge zonsondergang safari-kenia-timon-en-poemba Safari Kenia zebra's Safari-kenia-leeuw-big-five-salt-lick-lodge

Op safari in Tsavo National Park

Wij zijn verschillende keren op safari geweest in Tsavo. Samen met een gids stapten we ‘s ochtendsvroeg en ‘s avonds tegen zonsondergang aan onze jeep in, niet wetende wat ons te wachten stond. Het rijden over de diep rode wegen was soms al een feestje en als je dan ook nog eens indrukwekkende dieren tegenkomt, dan is je reis helemaal compleet. Wij hebben bijvoorbeeld een gigantische grote groep buffels gezien die op een gegeven moment bijna werd aangevallen door een leeuw. Ook zagen we een luipaard schuilen voor de zon onder de bosjes. Als we geen gids bij ons hadden gehad, hadden we denk ik nooit geweten dat daar zo’n machtig mooi beest had gelegen. Maar naast grote dieren, zagen we ook de meest kleurrijke vogels. We reden langs groepjes zebra’s, trotse giraffes en bontebokken die je meteen aan bambi doen denken. Je kijkt oprecht je ogen uit als je hier rondrijdt en op een van de uitkijkpunten in het park hebben we met uitzicht op de Kilimanjaro (wil je deze trouwens beklimmen? Check dan deze site, hier kun je een hike naar de Kilimanjaro boeken!) ook nog genoten van een drankje. Bij aankomst werden we bovendien verrast door een optreden van een groep zingende Keniaanse vrouwen uit de omgeving en daarna hebben we de zon zien zakken, terwijl we zelf bij een knisperend kampvuurtje zaten. Wij konden toen echt geen beter eind van een dag in Kenia wensen en na zo’n dag kan je ook echt niet anders dan verliefd worden op dit land.

Salt Lick Lodge huisjes Taita Hills kenia Salt Lick Lodge Taita Hills in Kenia-3 Kenia Taita Hills Salt Lick Lodge

Overnachten in lodges in het Tsavo National Park

Wij hebben zelf tussen Tsavo East en Tsavo West overnacht, in de Taita Hills bij Salt Lick Lodge. Dit is een van de tofste lodges die wij ooit hebben gezien: Alle ronde huisjes staan namelijk op hoge palen in een uitgestrekt landschap en ‘s avonds is de kans groot dat je een groepje olifanten op het open veld ziet. Daar is namelijk een drinkplek waar ze graag komen drinken. Je kan bij TUI een rondreis incl. overnachting bij Salt Lick Lodge boeken. Wat ook tof is aan het overnachten bij Salt Lick Lodge, is dat je vanaf de lodge of tijdens je safari soms de Kilimanjaro in de verte kan zien liggen. Een andere lodge waar je leuk kunt overnachten is de Ngutuni Lodge, deze ligt in Tsavo East, lees er hieronder meer over.

Slapen in Tsavo East, bij Ngutuni Lodge

Op ongeveer 15 minuten rijden van de main gate van Tsavo East vind je de Ngutuni Lodge. Vanaf Tsavo West en de Taita Hills is dit ongeveer een uurtje rijden. Hier vind je 48 kamers die vrijwel allemaal een waanzinnig uitzicht over het landschap hebben en ook hier is de kans groot dat je veel dieren zult zien vanuit je kamer. Dichtbij de lodge is namelijk ook een waterplek te vinden waar overdag en ‘s avonds dieren water komen drinken. Wij hebben bij de Ngutuni Lodge alleen gegeten, wat trouwens heel lekker was, maar het is ook een toffe plek om te overnachten.

Mooiste stranden van Kenia Mooiste stranden Kenia Diani Beach

Beste reistijd om naar Tsavo National Park te gaan in Kenia?

De beste tijd om naar het Tsavo National Park af te reizen zijn de maanden december, januari, februari en maart of juist in juli, augustus en september. Waarom? Omdat het dan droog is in Kenia en veel dieren naar de waterplekken gaan die dan nog over zijn. Doordat gidsen weten waar die waterplekken zijn, is de kans groot dat jij veel dieren kunt zien. Besef je alleen wel dat het enorm heet kan zijn in Kenia rond die periode, verwacht temperaturen boven de 30 graden, dus mocht je daar niet van houden is dat iets om rekening mee te houden.

Combineer je Tsavo safari met strand!

Daarnaast kun je een bezoek aan Tsavo perfect combineren met een paar dagen strand, want dit National Park ligt niet al te ver van Mombassa en de kust af. Bij TUI kun je ook fijne rondreizen boeken waarbij safari’s en stranden gecombineerd worden. Check het Kenia aanbod bij TUI en lees hier alles over de mooiste stranden in Kenia.

→ Bekijk hier al onze Kenia artikelen