Salt-Lick-Lodge-Taita-Hills-in-Kenia-olifanten

Een kijkje achter de schermen bij tenBoma, zo worden olifanten beschermd in Kenia

Olifanten hebben het wereldwijd zwaar te verduren. Zo worden de machtige grote grijze beesten in Azië nog veels te vaak gebruikt voor toeristische olifantenritjes. Iets dat ontzettend not done is en waar gelukkig steeds meer reizigers zich van bewust zijn. Olifanten zijn er niet om op te rijden. Maar als je denkt dat er alleen olifanten-problemen zijn in Azië heb je het mis. Olifanten worden in Afrika gelukkig niet gebruikt voor lollige toeristenritjes, maar er zijn daar helaas weer allerlei andere gevaren voor deze bijzondere dieren. Zo leerden wij tijdens onze reis door Kenia van medewerkers van het tenBoma project, dat wordt gesteund door TUI Care Foundation, dat olifanten in Kenia veel last hebben van stroperij.

Olifanten bescherming in Kenia

tenBoma olifanten in kenia Salt-Lick-Lodge-Taita-Hills-in-Kenia-olifanten tenBoma olifanten kenia

Uit onderzoek van tenBoma blijkt dat er verschillende redenen zijn voor olifantenstroperij

Tijdens onze Kenia reis leren we bij het Tsavo National Park, in het plaatsje Voi, meer over het tenBoma project dat gesteund wordt door de TUI Care Foundation. TUI Care Foundation is een corporate stichting van TUI Group die op verschillende bestemmingen bijzondere projecten steunt. Het tenBoma project in Kenia is een van de nieuwe projecten en wordt sinds najaar 2018 gesteund door TUI. Tijdens een meet-up met een deel van het tenBoma team leerden wij tijdens onze Kenia reis meer over wat dit bijzondere project doet en vooral de presentatie van Faye Cuevas maakte diepe indruk. Het is niet te bevatten dat mensen zoveel geweld tegen zulke mooie dieren gebruiken…

Waarom is er olifantenstroperij in Kenia?

Tijdens de meet-up met tenBoma leren we dat er om verschillende redenen wordt gejaagd op olifanten in Kenia. Ik en mijn andere reizigers verwachten dat er vooral stroperij is vanwege de slagtanden van olifanten, vanwege het ivoor. Ivoor is altijd al veel geld waard geweest en sinds 1989 is de handel erin verboden, maar toch wordt er nog steeds veel op olifanten gejaagd vanwege hun slagtanden. Al gauw blijkt dat dit inderdaad wel een van de redenen is, maar dat veel wildlife in Kenia ook wordt afgeschoten vanwege bushmeat. Dieren worden dan gedood om op te eten. Een andere redenen dat olifanten vermoord worden, is vanwege ruimtegebrek. Op steeds meer plekken wonen mensen met als gevolg dat de leefruimte van olifanten steeds kleiner wordt. Op plekken in Kenia komt het daardoor dus wel eens voor dat olifanten in de buurt van dorpjes komen. Olifanten vernielen huizen of de oogst op het land en dorpelingen komen dan in actie. Een soort zelfverdediging, maar uit de presentatie van tenBoma blijkt dat dit geweld onnodig is omdat je olifanten ook op geweldloze wijze kunt verjagen. Kenianen hebben hier alleen niet altijd weet van, waardoor al gauw drastische acties worden ondernomen.

Hoe beschermd tenBoma olifanten in Kenia?

Het tenBoma project heeft als doel stroperij tegen te gaan door middel van moderne communicatiemiddelen en technologie. Hoe ze dat precies inzetten, kun je het beste bekijken door onderstaande filmpje even te bekijken van IFAW. Hij kan een beetje heftig zijn voor sommige kijkers, dus hou daar rekening mee als je op play drukt:

De naam tenBoma is niet zomaar gekozen

De naam tenBoma is niet zomaar gekozen, het betekent eigenlijk “tien huizen”. Het idee daar achter is dat als je 10 huizen hebt die allemaal letten op iets, je als het ware een soort netwerk creëert waarbij iedereen een oogje in het zeil houdt. Een soort neighborhood watch. TenBoma doet dat door bestaande Afrikaanse communities met elkaar te verbinden en daarnaast passen ze criminal network targeting principles toe zodra er iets verdachts gebeurd. Ze creëren als het ware een systeem waar iedereen z’n oren en ogen open heeft en als er iets verdachts gebeurt proberen ze handelingen te voorspellen en al in actie te komen nog voor een dier gedood is.

Wat kun jij als vakantieganger van TUI dan met zo’n project?

TUI Care Foundation gelooft in de positieve impact van toerisme. De stichting ondersteunt projecten en samenwerkingen die bijdragen aan de ontwikkeling van vakantiebestemmingen op het gebied van onderwijs, het welzijn van kinderen en jongeren en de bescherming van natuur en milieu. TUI Care Foundation ‘matcht’ vakantiegangers met lokale projecten die gesteund worden zodat je tijdens jouw reis kennis kunt maken met een project op jouw bestemming.

Benieuwd geworden naar Kenia?

Hier kun je reizen naar Kenia vinden van TUI en lees hier meer over Salt Lick Lodge, een van de tofste plekken waar wij hebben overnacht en safari’s hebben gedaan tijdens onze Kenia reis.

→ Bekijk hier al onze Kenia artikelen