Cocora de valley alleen backpacken colombia

Backpacken in Colombia én naar de San Blas Eilanden? Tips + route

Ga je backpacken in Colombia? Dan krijg je vast de vraag of dat wel veilig is en welke route je gaat doen. Cecile Hage ging 3,5 week met een vriendin backpacken in Colombia en plakte er een reisje naar de San Blas eilanden aan vast. Wij vroegen haar alles over deze trip en hieronder vind je haar tips + route!

Waarom leek het jou zo tof om te gaan backpacken in Colombia?

Jaren geleden stond Colombia vooral alleen nog maar bekend om de drugshandel. Als ik het bijvoorbeeld over Narcos heb dan denkt iedereen aan Pablo Escobar. Je merkt dat de bevolking aan dit imago werkt en daarbij is het toerisme echt in opkomst. De bevolking is vooral heel vriendelijk en behulpzaam. Daarnaast is de veiligheid erg verbeterd. Maar bovenal heeft het land een hoop te bieden. Er zijn mooie verschillende kleurrijke steden, de natuur is adembenemend of je kunt uitwaaien op de stranden. Kortom er is voor elk wat wils in dit land.

Cartagena Colombia backpacken

Cartagena Colombia

Tips voor een backpackroute in Colombia

Mijn plan was om eerst alleen naar Colombia te gaan voor 3,5 week, maar toen heb ik toch besloten om de San Blas eilanden erbij te pakken, een archipel van 357 eilanden voor de kust van Panama. 

Mijn route zag er als volgt uit: Ik ben gestart in Bogota, dit is een leuke stad om een paar dagen bij te komen van de lange vlucht. De stad is wat kouder dan andere plekken in Colombia. Verder is het leuk om een fietstour te doen om zo de stad beter te leren kennen. Daarnaast kan je ook de Monserrate beklimmen.

Vervolgens ben ik met een vliegtuig naar Pereira gevlogen, maar dit kan ook makkelijk met de bus gedaan worden. Vanuit hier kun je naar Terminal Armenia en vanaf daar ga je met een bus naar Salento. Dit is een leuk en gezellig dorpje en een paar kilometers verderop heb je Cocora de Valley. Hier bevinden zich de langste palmbomen ter wereld en als je van hiken houdt dan is dit de perfecte plek om dat te doen.

Vanuit Salento kun je makkelijk met een directe bus naar Medellín. Dit is een stad waar veel te doen is. Zo heb je er onder andere een kabelbaan, paragliding boven de stad, Pablo Escobar tours en free walking tours. Je kunt zelfs de grote stad ontvluchten en met een bus binnen twee uur naar Guatapé. Dit is het kleurrijkste dorpje van Colombia.

Na een paar dagen in een stad te hebben gezeten is het toch wel tijd om te vertrekken en ben ik naar Santa Marta gevlogen. Vanuit hier ben ik gelijk doorgegaan naar Taganga. Dit is een klein dorpje naast Santa Marta. Je kunt er niet heel veel doen, maar een beetje tot rust komen kan ook geen kwaad. Het is een soort hippie dorpje, waar vooral heel veel locals rondhangen.

Toen werd het tijd om naar Tyrona National Park te gaan. Dit is een indrukwekkend natuurgebied en je kunt hier op verschillende manieren komen. Ook is er een mogelijkheid om er te slapen en om zeker te zijn van je slaapplek adviseer ik je om gelijk te reserveren als je aankomt. Je kunt in een hangmat of tent slapen, maar als het regent kan het zo zijn dat je tent wegdrijft. 

Vanuit de ingang van Tyrona National Park kun je makkelijk de bus pakken naar Palomino en dat heb ik ook gedaan. Dit is een super dorpje waar je kunt relaxen in verschillende bungalows met een zwembad. Na een nacht in een hangmat te hebben geslapen was ik hier ook zeker aan toe. Daarnaast kun je ook een dagje bijkomen bij het strand. Eenmaal bijgekomen ben ik terug naar Santa Marta gegaan. In deze stad is niet heel veel te doen, maar als je zin hebt om te stappen raad ik deze stad wel aan. Er zijn leuke restaurantjes en in de avond kan je altijd het nachtleven opzoeken.

Na Santa Marta ben ik naar Cartagena gegaan. Op deze stad ben ik wel echt verliefd geworden. Alle kleurrijke huisjes om je heen zorgen voor een gezellige sfeer. Deze stad is erg warm overdag, dus een zwembad in je verblijf is niet verkeerd. Om de warme stad even te ontvluchten voor een paar dagen ben ik naar Isla Grande gegaan. Vanuit de haven vertrekken er elke dag boten naar dit eiland. Hier kom je eigenlijk heerlijk tot rust, want ook hier is niet heel veel te doen. Je kunt hier genieten van de mooie zee en de rust om je heen.

Eenmaal teruggekomen in Cartagena heb ik het vliegtuig naar Panama gepakt. Ik wilde namelijk heel graag naar San Blas Islands. Je kunt dit ook met de boot vanuit Colombia doen, maar als je zeeziek bent zoals ik, zou ik lekker naar Panama vliegen. Dan heb je er veel minder last van.

Van welk vervoer heb je gebruik gemaakt tijdens het backpacken?

Bus, metro, taxi en het vliegtuig. De bus is een handig vervoersmiddel voor kleine en grote afstanden en kost niet veel geld. In Medellín kan je makkelijk gebruik maken van de metro. Verder heb ik ook gebruik gemaakt van taxi’s en Uber schijnt hier ook goed te werken. Over het algemeen zijn binnenlandse vluchten relatief goedkoop en zeker een mooie oplossing voor de langere afstanden.

Zou je dingen anders doen als je deze reis opnieuw zou maken?

Doordat ik maar 3,5 week de tijd had moet je toch dingen plannen en dat is altijd minder leuk. Over het algemeen heb ik het naar mijn idee netjes gedaan. Er zijn een paar plekken zoals Minca of de Lost City Trek waar ik niet aan toe ben gekomen, omdat ik anders in tijdnood zou komen. Colombia is een mooi land en er is een hoop te zien en te doen. Genoeg redenen om een keer terug te komen of er nog langer naartoe te gaan.

Cocora de valley alleen backpacken colombia

Colombia backpacken Cocora de Valley

De leukste hostels in Colombia?

Hostels vind ik altijd heel gezellig, maar er zijn 2 hostels bijgebleven tijdens deze reis. In Medellín heb je bijvoorbeeld Los Patios. Dit hostel bestaat nog niet zo lang, maar ligt in Poblado. Heel centraal en vlakbij een grote supermarkt en de metro. De voornaamste reden dat ik dit een leuk hostel vond is dat er over alles is nagedacht. Ik heb in veel hostels gezeten, maar dit hostel voldoet echt aan alle benodigdheden. Ten eerste heb ik me super veilig gevoeld, er is een rooftopbar, je kamer bestaat uit stapelbedden met een gordijntje, kluisje, lampje, fan, stopcontact, plankje en heeft een gescheiden mannen en vrouwen badkamer. In de gang heb je ook nog badkamers dus daar is heel goed over nagedacht. Verder was het er heel schoon en had je natuurlijk een keuken, ruimte met computers, restaurant en een lift.

Mijn andere favoriete hostel was República in Cartagena. Dit hostel lag in een druk straatje met een zwembad. Overdag kan het heel warm zijn in Cartagena en dan is een zwembad heerlijk om af te koelen. Dit hostel lag vooral heel centraal en was heel gezellig. Er werden poolparty’s gehouden en ’s avonds werd er in het hostel gekookt voor een kleine bijdrage. Op loopafstand was ook een supermarkt aanwezig.

En welke plek zal je altijd bijblijven?

Voor mij was Tyrona National Park een hele mooie ervaring, omdat je in dit natuurgebied kan overnachten. Ik heb er in een hangmat geslapen en verder is er ook niet heel veel aanwezig. Het enige wat je er kan doen is tot rust komen. Er is wel een restaurant aanwezig met een vrij grote keuze aan gerechten. Verder is het optimaal genieten van de natuur en de zee die je in de avond hoort.

Tyrona National Park backpacken colombia Tyrona National Park backpacken colombia Tenten in Tyrona National Park backpacken colombia

Ontmoet je gemakkelijk andere backpackers in Colombia?

Je ontmoet zeker een hoop andere backpackers in Colombia. Dit gaat allemaal vanzelf als je naar hostels gaat. Iedereen staat hier open voor. Dit land is zo toegankelijk geworden dat je hier ook makkelijk alleen kan reizen.

Is backpacken in Colombia veilig?

Over het algemeen is Colombia een stuk veiliger geworden dan jaren geleden. Je merkt dat ze hier echt mee bezig zijn. Zo staan er op elke hoek genoeg agenten. Tuurlijk moet je goed opletten dat niemand je beroofd. Als het donker wordt en je neemt geen waardevolle spullen mee dan is er niks aan de hand. Ga je gevoel achterna en ga geen donkere steegjes in. Ik heb me over het algemeen super veilig gevoeld, maar voel me altijd veiliger in dorpjes dan in grote steden.

Wat moet je zeker meenemen in je backpack?

Als eerste je goede humeur en denk niet teveel na, geniet! Ik nam niet veel mee, maar mijn Lonely Planet laat ik nooit thuis liggen. Denk daarnaast aan een goed boek, kaartspel. Neem niet teveel kleding mee en laat wat ruimte achter in je backpack. Uiteindelijk doe je kleding aan die lekker zit en koop je altijd iets leuks.

Waren er nog dingen waar je naar uit keek of tegenop zag?

Er zijn geen dingen geweest waar ik tegenop keek. Ik backpack namelijk vaker en van elke reis leer je wel weer iets. In Colombia was ik vooral alert op de veiligheid, maar zoals ik al aangaf is dit me heel goed bevallen. Het enige waar ik soms tegen aanliep was dat mijn Spaans niet heel goed is. In principe is dit geen probleem, want iedereen is heel behulpzaam.

Guatape alleen backpacken colombia Guatape colombia backpacken route

De kosten voor een backpackreis in Colombia

Dit is heel verschillend per dag, omdat je soms veel activiteiten doet en de andere dag lekker aan het strand ligt. Met € 50 per dag kun je makkelijk rondkomen, maar dan moet je niet bij de allerduurste restaurants gaan eten. Als je echt gebonden bent aan een budget dan lukt het ook wel met € 25 tot € 30 euro per dag. Het is lastig om te zeggen wat ik per dag heb uitgegeven, omdat je soms heel weinig uitgeeft en de andere dag juist weer wat meer.

Hoeveel kosten moet je ongeveer rekenen voor een maand?

Ik heb zelf € 2500 uitgegeven. Hierbij zitten alle hostels, eten, souvenirs, vliegtickets, vervoer, activiteiten etc. bij in begrepen. Ik vloog met KLM en dit kan natuurlijk goedkoper. En daarnaast was ik een maand weg en dan geef ik al snel meer uit dan wanneer ik voor een langere periode weg ben, omdat je minder tijd hebt en niet altijd de goedkoopste opties kan kiezen.

Hoe kun je geld besparen tijdens het backpacken in Colombia?

Kies goedkope hostels uit. Ik zat vooral in de wat leukere hostels en die zijn al snel € 15 p.p. in Colombia. Je kunt ook in goedkopere zitten en die zijn misschien net zo leuk en kosten bijv. € 7 tot € 8. Of kies een bus i.p.v. een taxi. Op een gegeven moment ben ik vanaf het vliegveld vanaf Santa Marta met de bus naar de stad gegaan en dat kostte me ongeveer € 1. Als ik dit ritje bij taxi had moeten nemen was dit hoogstwaarschijnlijk rond de € 15 of duurder. En op eten kun je vooral bezuinigen.

Wat is de duurste kostenpost?

Mijn vliegticket naar Panama en de San Blas islands. Alles kan natuurlijk goedkoper, maar voor 3 nachten op deze eilanden ben je al snel $ 350 – $ 400 kwijt. Hierbij zit wel al het vervoer en alle maaltijden van de dag inbegrepen. En kreeft is natuurlijk ook geen overbodige luxe.

San Blas Wailidup San Blas Wailidup San Blas Wailidup San Blas Wailidup

Heb je nog een paar laatste gouden tips voor Colombia?

Ik heb heel veel tips voor jullie, maar een paar belangrijke tips zijn vooral zorg dat je backpack niet te zwaar is, let alsnog goed op je kostbare spullen, download Maps.me, zorg dat je een beetje Spaans spreekt, pas op met mensen die drugs proberen te verkopen en gebruik vooral je gezonde verstand.

Heb je nog nieuwe reizen op de planning staan en kunnen we je ergens volgen?

Mijn volgende bestemming gaan uit naar Nicaragua en Costa Rica. Ik heb helaas geen blog of iets anders, maar je kunt me wel vinden op Instagram waar ik veel foto’s post: Ceetje

→ Bekijk hier al onze Colombia artikelen