Wat te doen in Rio de Janeiro in Brazilie

Wat te doen in Rio de Janeiro in het bloedmooie Brazilië

Wat te doen in Rio de Janeiro?

Wanneer je aan Brazilië denkt, denk je aan Rio de Janeiro. Rio is onder meer bekend vanwege de druk bezochte stranden Copacabana en Ipanema. Maar ook het alom bekende Cristo Redentor beeld vanwaar je kunt uitkijken over de hele stad en haar favelas zijn een beroemd herkenningspunt. Verder heeft het bruisende Braziliaanse carnaval Rio op de kaart gezet. Rond februari en maart viert de stad meerdere dagen feest en zijn overal parades te vinden, waarbij de praalwagens en dansers van sambascholen de meeste aandacht verdienen. Andere bekende bezienswaardigheden zijn het grootste voetbalstadion ter wereld genaamd Maracana en de roodgekleurde Escadaria Selaron trappen in de wijk Santa Teresa waar je overigens ook de gelijknamige Santa Teresa tram vindt. Lees snel verder en laat je inspireren voor je vakantie naar Rio de Janeiro:

Rio de Janeiro reisfilm

Wat te doen in Rio de Janeiro? Deze bezienswaardigheden wil je niet missen

Benieuwd wat je echt wilt doen in Rio de Janeiro? Een paar bezienswaardigheden vind je hieronder op een rij:

  • Santa Teresa trappen: De welbekende kleurrijke tegeltjestrap, hij wordt ook wel Escadaria Selarón genoemd
  • Rua Marquês de Sapucaí: Dé straat waar tijdens carnaval de meeste optochten plaats vinden, de Sambadrome
  • Maracana Stadion: Het meeste bekende voetbal stadion in Rio de Janeiro, ga via je hostel naar een voetbalwedstrijd!
  • Cristo Redentor: Het iconische beeld van Rio de Janeiro, Cristo Redentor
  • Copacabana: Een van de meest bekende stranden in Rio de Janeiro
  • Ipanema: Het tweede bekende strand van Rio, dit ligt naast Copacabana

Bekijk ook de bezienswaardigheden hieronder op de kaart van Rio de Janeiro:

Wat te doen in rio de janeiro

Voetbal in Rio de Janeiro

Sportliefhebbers zijn ook volop in Rio de Janeiro te vinden. Niet zo gek, want deze stad ademt voetbal. Dit is niet alleen te merken aan de vele stadions die je in de stad vindt, zoals het wereldberoemde Maracana stadion, maar ook aan de grote hoeveelheid voetbalclubs. Zo heeft Rio de Janerio vier grote voetbalclubs genaamd Flamengo, Fluminense, Botafogo en Vasco da Gama. Een wedstrijd tussen deze clubs moet je zeker niet overslaan tijdens een reis naar Brazilië. Vooral de supporters met hun aanstekelijke gejuich en gezang maakt een wedstrijd in Rio tot een onvergetelijke ervaring. Kaartjes voor een wedstrijd kun je tijdens je vakantie veelal gemakkelijk in een hotel of hostel bestellen. Zij regelen dan het vervoer en zorgen dat je met een leuke groep reizigers naar de wedstrijd kunt.

Carnaval in Rio de Janeiro

Om de komst van de lente te vieren wordt in Rio carnaval gevierd. Het carnaval in Rio de Janeiro wordt gekenmerkt door overdadig geklede dansers, de samba en grote praalwagens. Hoogtepunt van het carnaval zijn de optochten in de Sambódrome. Dit is een gedeelte van de straat rua Marquês de Sapucaí van 700 meter lang waar sambadansers laten zien waar ze het hele jaar voor hebben geoefend. Tijdens het carnaval in Rio kunnen verschillende prijzen worden gewonnen, er doen dan ook meer dan honderd sambagroepen mee aan de festiviteiten waarvan een groot gedeelte uit de favelas komt. Langs de Sambódrome zijn tribunes te vinden zodat iedereen goed kan genieten van de optochten. Wanneer je tijdens Carnaval naar Rio de Janeiro gaat, zul je rekening moeten houden met extra kosten want in deze periode zijn prijzen veelal hoger.

Wat te doen in Rio de Janeiro in Brazilie

De andere kant van Rio de Janeiro, de Favelas

De favelas van Rio zijn misschien wel de meeste bekende krottenwijken van deze wereld. De grootse favela van Rio is Rocinha, maar in totaal zijn er zo’n honderden favelas in de staat Rio de Janeiro te vinden. De favelas bestaan veelal uit zelfgebouwde huizen gemaakt door het armere deel van de bevolking van Brazilië. In de favelas leven zo’n 3 miljoen mensen en tussen de kleine straatjes en huizen van bouwafval of golfplaten vind veel geweld en drugshandel plaats. De favelas zijn dan ook een onveilig gedeelte van Rio waar je beter niet alleen heen kunt gedaan. Mocht je toch erg benieuwd zijn, dan kun je bij verschillende hostels een favela tour boeken. Tijdens zo’n tour neemt een gids je mee en leid je rond tussen de kleine straatjes. Sommige hostels bieden ook een Favela Party tour aan, hierbij ga je naar een van de feesten in de favelas.

Rio de Janeiro de hoofdstad van Brazilië?

Veel mensen denken dat Rio de hoofdstad is van Brazilië, maar niets is minder waar. Rio de Janeiro was tot 1960 de hoofdstad van dit grote Zuid Amerikaanse land, nu is dit de moderne stad Brasilia gelegen tussen kale savannes in het binnenland van Brazilië. Brasilia werd tot nieuwe hoofdstad gekozen omdat Brazilië een nieuwe en neutrale hoofdstad wilde. Door Brasilia te kiezen als nieuwe hoofdstad werd tevens geprobeerd om het binnenland van Brazilië een economische boost te geven.

Reizen naar Rio, zo kom je er

Je kunt een vliegticket naar Rio al boeken vanaf 450,- op bijvoorbeeld Skyscanner, maar ook kun je kiezen voor een complete groepsreis of individuele reis met bijvoorbeeld TUI of ANWB Verre Reizen. Je kan jouw bezoek aan Rio opnemen in een langere backpackreis door Brazilië of natuurlijk enkel Rio de Janeiro bezoeken.

→ Bekijk hier al onze Brazilië artikelen