wonen in een camper tessa

Wonen in een camper? Dit zijn de ervaringen van Tessa!

Soms komen wij in contact met reizigers en dan is hun verhaal zo tof, dat we het wel met jullie moeten delen! Dit hadden we ook bij Tessa de Bruijn van @the_lostvan, ze is 27 jaar, plant voor haar werk reizen naar Zuid-Afrika en woont zelf… in haar busje! Tessa werkt, reist, leeft en woont in haar camper. Tof toch? We vroeger haar alles over deze bijzondere lifestyle.

Wonen in een camper volgens Tessa

wonen in een camper tessa

Kan je kort iets over jezelf & je het wonen in een camper vertellen?

Ik ben Tessa de Bruijn, geboren in Gouda maar ben opgegroeid in Ens in de Noordoostpolder. Verder heb ik mijn eigen reisorganisatie, Jouw Afrika Reis, waarbij ik voornamelijk self drive reizen door Zuidelijk Afrika boek en over ongeveer een maand komt er een hele nieuwe website online onder de naam Jouw Zuid Afrika reis. Dit is een website vol informatie voor mensen die zelf een reis naar Zuid Afrika willen boeken. Oeh en daarnaast heb ik onwijs veel hobby’s haha! Kitesurfen (ik gaf kitesurf les voor 3 jaar voordat ik mijn reisorganisatie begon), mountainbiken, snowboarden, wakeboarden, wandelen (maar dan eigenlijk alleen in de bergen!), maar ik hou ook echt van Netflixen en boeken lezen. Daarnaast hou ik natuurlijk ook van reizen, maar eigenlijk is reizen niet meer een hobby te noemen, maar echt mijn leven.

Jij leeft & reist dus in een busje, wat spreekt jou zo aan in wonen in een camper?

De vrijheid! Ik ben al 6 jaar samen met mijn Zuid Afrikaanse man dus daar heb ik de afgelopen 5 jaar ook zo nu en dan gewoond. ik bleef steeds 3 maanden in Zuid Afrika en dan ging ik weer voor een paar maanden reizen. Toen ik terug kwam in Zuid Afrika na een reis van Amsterdam naar India (met het openbaar vervoer, een reis van ongeveer 5 maanden, echt onwijs bijzonder) zei ik tegen mijn man ‘oké, nu blijf ik écht voor een jaar in Zuid-Afrika’, maar na een maand merkte ik al dat dat niet ging werken en dat ik weer weg moest. Na een goed gesprek met Jacques (mijn man) kwamen we al snel uit op de conclusie dat we in een camper wilden gaan wonen in Europa. And here we are!

Waarom is jouw drang naar reizend leven zo groot?

Het idee alleen al dat ik op een plek moet blijven, maakt me al onrustig en ongelukkig, ik heb het in me om altijd onderweg te zijn. Ik moet het idee hebben dat ik altijd op avontuur ben of zoiets! Echt duiden kan ik het niet, het zit denk ik gewoon in me. En het leven in een camper geeft mij dat avontuur, maar ook het een huis, want al sinds mijn 18e heb ik geen eigen huis meer gehad. Geen plek voor mijzelf en nu heb ik dat wel en ik heb het nog eens zelf gebouwd ook! Dat is toch geweldig?

Je hebt een VW Crafter, waarom koos je voor deze camper?

We twijfelde tussen een VW Crafter of een VW Sprinter, maar bij de Crafter vond ik de voorkant iets stoerder dus toen werd het een Crafter. Eigenlijk is een Crafter gewoon een Sprinter alleen is de buitenkant net even anders. De afmetingen van de Crafter pasten ook precies bij wat wij wilden in de indeling. Je kunt bijvoorbeeld ook gaan voor een Ducato (die zijn veel breder, en wel korter), maar dat paste niet bij ons idee voor de indeling. Wat wij belangrijk vonden is dat we al onze gear in de bus zelf zouden hebben en niks er aan zoude hebben hangen, de laadbox moest dus diep zijn. Daarnaast wilden we ook een bed van 2 meter lang. Lees hier meer over onze Volkswagen Crafter Camper Conversion

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The lost van (@the_lostvan)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The lost van (@the_lostvan)

Heb je jouw camper kaal gekocht en zelf verbouwd?

Onze camper was helemaal leeg en ik heb alles zelf gedaan. Met wat hulp van mijn vader gelukkig, anders was het nooit zo mooi geworden. Ik had zelf namelijk nul ervaring! Jacques zou mij eigenlijk komen helpen, maar door corona kon hij niet naar Nederland komen. In Zuid Afrika had ik al wel heel veel voorwerk gedaan. Omdat Jacques full time werkte zocht ik alles uit en bespraken we het na zijn werk. We hebben bijvoorbeeld voor wol gekozen en dit zie je niet heel vaak in Nederland, ik kreeg ook heel veel commentaar op Facebook van mensen die het allemaal maar een slecht idee vonden haha maar dat maakt niet uit want het werkt echt fantastisch!

Waar haalde je inspiratie vandaan voor het verbouwen van je camper?

Ik heb vooral Instagram gebruikt om allemaal van-conversion te bekijken en vanuit die plannen hebben wij zelf weer een plan gemaakt die bij onze wensen past. Jacques wilde eerst helemaal niks weten van een binnen douche, maar omdat wij ook echt in de winter in de bus wonen wist ik heel zeker dat ik een douche binnen wilde hebben.

Hoelang duurde het verbouwen van de VW Crafter?

Het heeft mij 6,5 maand gekost en ik was toen elke dag aan het bouwen. Bedenk wel dat ik natuurlijk nul ervaring had, dus hierdoor ging alles net even langzamer dan normaal. Mij maakte dat overigens niet heel veel uit, want ik heb zo onwijs veel geleerd! Van met hout werken tot aan elektra aanleggen. Alles leer je tijdens zo’n proces. Lees hier alles over onze Volkswagen Crafter Conversion

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The lost van (@the_lostvan)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The lost van (@the_lostvan)

Waar moet je op letten als je in een camper wilt wonen en een busje gaat kopen?

Je moet gewoon precies weten wat je wilt: Hoeveel ruimte heb je nodig? Wil je een douche? Wil je een groot bed? Wil je in de camper gaan wonen in de zomer én winter? Zorg verder dat je een verwarming hebt en goed isolatie. Maak een lijst van wat je allemaal wilt in je camper, kijk op instagram naar andere van-conversions en maak vervolgens een plan en zoek daar het juiste busje bij!

wonen in een camper portugal

Als je 5 tips aan zelf-camperverbouwers mee moest geven, wat zijn die dan?

Tip 1: Maak een goed plan, want als iets eenmaal hebt gebouwd kan je het er niet zomaar uithalen. Een goed voorbeeld is de vloer, je isoleert de vloer eerst, je legt hem dan dicht en dan ineens bedenk je inneens dat je gaten in de vloer had moeten maken voor de wasbak of de douche… dan word alles een stuk lastiger. Zorg dus dat je echt overal aan denkt voordat je iets dichtmaakt en maak vooraf schetsen of tekeningen van je plan.

Tip 2: Neem je tijd, want niks in een campervan is recht. Alles is scheef, alles is krom, dus alles precies op maat maken gaat veel tijd kosten.

Tip 3: Laat je niet afleiden door wat mensen op social media zeggen, iedereen staat enorm achter zijn of haar eigen gedachten en vinden het raar als je daar van afwijkt. Als ik de mensen op social media zou moeten geloven was mijn bus nu weggerot omdat ik schapenwol als isolatie heb gebruikt haha!

Tip 4: Een van de beste gouden tips: Als je een houten plafond wilt, kies dan voor sauna hout! Het is voor mij een van de beste keuzes dat ik heb gekozen voor sauna hout op het plafond. Ik wilde namelijk heel graag schrootjes op het plafond, maar hout werkt natuurlijk heel erg als het koud wordt en ook als het warm wordt. Sauna hout kan dit veel beter hebben! Hierdoor zal het dus ook niet snel scheuren. Net voordat ik zelf hout voor het plafond ging kopen, ben ik langs geweest bij iemand om naar zijn bus te kijken en hij vertelde mij hoe erg ze in Marokko het hout hoorde kraken door het warme weer met als gevolg: Overal scheuren. Dit wil je liever niet, dus denk daar al over na bij het kiezen.

Tip 5: Wat mij onwijs irriteert is dat veel mensen doen alsof ze geen wc nodig hebben. Neem gewoon je eigen wc mee uit respect voor de lokale bevolking. Wij hebben een natureshead toilet, dit is een compost wc, en hierdoor hoeven wij ook geen chemische producten te gebruike. Werkt perfect en super fijn!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The lost van (@the_lostvan)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The lost van (@the_lostvan)

Fulltime in een camper wonen, hoe is dat vanlife-leventje?

Sinds eind september 2020 woon ik fulltime in de bus, Jacques is in totaal 2 maanden meegeweest en hope;ijk kan hij in maart weer hierheen vliegen. Qua route, eind september ben ik naar Italië geweest en begin december kwam Jacques naar Nederland. Daar heb ik hem opgehaald en daarna zijn we naar Portugal gereden. Begin december is Jacques vervolgens terug gegaan naar Zuid-Afrika en heb ik met de bus de boot naar Lanzarote genomen en twee weken geleden ben ik naar naar Fuerteventura gegaan waar ik de komende 3 maanden nog wel zal blijven.

Hoe kies je een nieuwe plek?

Dat is per land verschillend, op Lanzarote an Fuerteventura mag ik staan waar ik wil en doet niemand er moeilijk over, maar dat was in Portugal wel anders. Daar is de lokale bevolking nogal in opstand gekomen tegen de vanlifers en we voelde ons daar ook echt niet welkom, dus dat was wel jammer.

In Italië, Frankijk en het vasteland va Spanje was het allemaal een stuk relaxer en gebuikte ik vooral de park4night app zodat ik er zeker van was dat er ander campers in de buurt waren. Ik was net nieuw in het vanlife-leventje en alleen ergens staan vond ik toen nogal spannend. Na een paar maanden in een camper wonen heb ik dat nu niet meer.

Wat zijn de mooiste plekken waar je hebt geslapen?

Wat voor mij een van de mooiste plekken was, komt vooral omdat het ergens in de eerste weken was dat ik in de camper woonde. Ik stond op de Sella Pass in Italië, het was -5 en ik werd getrakteerd op sneeuw! Zo zag dat er uit:

wonen in een camper italie sneeuw

Last question, hoe combineer jij werk & wonen in een camper?

Mijn reisorganisatie Jouw Afrika Reis is geheel online! En natuurlijk heb ik tijdens het ontwerpen er ook rekening mee gehouden om een tafel te bouwen waar ik goed aan kan werken en dat bevalt tot nu toe allemaal erg goed!

Meer lezen over het wonen in een camper?