Kortlopende reisverzekering kaart reis plannen

Wanneer is een kortlopende reisverzekering eigenlijk handig?

Goed voorbereid op reis gaan is het halve werk. Je moet vooraf denken aan vaccinaties, visa, je reisspullen maar ook aan je reisverzekering. Alleen hoe kies je de juiste? Wij krijgen meer dan eens vragen over het afsluiten van een wereldreis of backpack reisverzekering, maar als je niet zo veel op reis of vakantie gaat dan heb je zo’n type verzekering helemaal niet per se nodig. Een kortlopende reisverzekering is namelijk voor heel wat reizigers gewoon voldoende. We leggen hieronder graag wat meer uit over kortlopende reisverzekeringen en wanneer het handig is dit type reisverzekering af te sluiten in plaats van een doorlopende.

Wat is een kortlopende reisverzekering?

Als je op reis gaat of vakantie heb je eigenlijk altijd een reisverzekering nodig. Waarom? Omdat je dan verzekerd bent dat je hulp krijgt in noodsituaties. Als je bijvoorbeeld eerder terug naar huis moet of als je juist gedwongen langer moet blijven, maar ook in geval van een ongeval, ziekte of bij overlijden kan het pas komen. Je reisverzekering dekt namelijk vaak de kosten die je moet maken tijdens dit soort noodgevallen. Wat is dan precies een kortlopende reisverzekering? Het woord “kortlopend” zegt het eigenlijk al, het gaat hier om een tijdelijke verzekering met een vastgestelde ingangsdatum en einddatum. Je verzekert je dus echt alleen voor een specifieke reis, vanaf het vertrek vanaf huis tot en met je terugkomst. Kies je voor een doorlopende reisverzekering, dan ben je voor verschillende reizen verzekerd, dus ook als je onverwachts weg gaat.

Welke dingen zijn door een kortlopende reisverzekering verzekerd?

We nemen in dit artikel even als voorbeeld de kortlopende reisverzekering van ABN Amro. Wellicht dat het verschilt met wat verzekerd is bij andere partijen, dus ga niet 100% van dit rijtje uit als je elders een verzekering afsluit:

  • Je bagage is verzekerd, tegen schade, diefstal maar ook tegen verlies
  • Je bent verzekerd tegen kosten die je onverwachts moet maken door ongeluk of ziekte
  • Als je kosten moet maken wanneer je niet meer kan rijden in je vervoersmiddel en je de enige bestuurder bent
  • Verder kun je wintersport eventueel ook meeverzekeren

Bij de verzekering bij ABN heb je geen eigen risico, dus mocht er iets zijn, dan hoef je niks zelf te vergoeden. Verder kun je deze verzekering voor minimaal 3 en maximaal 180 dagen afsluiten. Let wel: Als je jouw verzekering erg lang afsluit (meer dan 2 weken), is het vaak al voordeliger om een doorlopende reisverzekering te nemen. Voor een kortlopende reisverzekering betaal je namelijk per dag, dit kan bijvoorbeeld vanaf 1,02 euro per dag. Ga je 3 dagen weg, dan kost het dus 3,06 euro. Maar ga je 180 dagen weg, dan kost het je 183,60 en bij zulke kosten kan een doorlopende reisverzekering goedkoper zijn.

Voorbeelden waarbij een kortlopende reisverzekering handig is?

Wanneer is een kortlopende reisverzekering nou handig en voor wie?

  • Handig wanneer je niet vaak per jaar op vakantie gaat, niet meer dan 1 keer per jaar
  • Als je niet langer dan 2 weken weg gaat tijdens één vakantie
  • Wil je last minute een verzekering en direct verzekerd zijn? Kies dan voor een kortlopende verzekering
  • Als je met meerdere mensen op reis gaat, je kan namelijk 7 personen op dezelfde verzekering verzekeren
  • Kinderen tot en met 5 jaar kun je gratis meeverzekeren
  • Let wel op: Een dagje weg zonder overnachting is niet verzekerd door een reisverzekering, een weekendje weg bijvoorbeeld wel

Nog beter voorbereid op reis gaan? Lees ook: