Kortlopende reisverzekering kaart reis plannen

Wanneer is een kortlopende reisverzekering eigenlijk handig?

Goed voorbereid op reis gaan is het halve werk. Je moet vooraf denken aan vaccinaties, visa, je reisspullen maar ook aan een reisverzekering afsluiten. Alleen hoe kies je de juiste reisverzekering? Wij krijgen meer dan eens vragen over het afsluiten van een wereldreis of backpack reisverzekering, maar als je niet zo veel (of lang) op reis of vakantie gaat dan heb je zo’n type verzekering (een doorlopende reisverzekering) helemaal niet per se nodig. Een kortlopende reisverzekering is namelijk voor heel wat reizigers gewoon voldoende. We leggen hieronder graag wat meer uit over kortlopende reisverzekeringen en wanneer het handig is dit type reisverzekering af te sluiten in plaats van een doorlopende.

Waarom is een reisverzekering handig?

Als je op reis gaat of vakantie heb je eigenlijk altijd een reisverzekering nodig. Waarom? Omdat je dan verzekerd bent dat je hulp krijgt in noodsituaties. Als je bijvoorbeeld eerder terug naar huis moet of als je juist gedwongen langer moet blijven, maar ook in geval van een ongeval, ziekte of bij overlijden kan het pas komen. Je reisverzekering dekt namelijk vaak de kosten die je moet maken tijdens dit soort noodgevallen. Al komt een verzekering ook van pas als je bijvoorbeeld je spullen kwijt raakt of wanneer je jouw camera beschadigd tijdens je vakantie. Een reisverzekering vergoed dan ook de schade van je spullen of de reparatiekosten. In meerdere gevallen is een reisverzekering dus handig.

Wat is een kortlopende reisverzekering?

Wat is dan precies een kortlopende reisverzekering? Het woord “kortlopend” zegt het eigenlijk al, het gaat hier om een tijdelijke verzekering met een vastgestelde ingangsdatum en einddatum. Je verzekert je dus echt alleen voor een specifieke reis, vanaf het vertrek vanaf huis tot en met je terugkomst.

Wat is een doorlopendere riesverzekering?

Kies je voor een doorlopende reisverzekering, dan ben je voor verschillende reizen verzekerd, dus ook als je onverwachts weg gaat. Je sluit zo’n doorlopende reisverzekering af zonder einddatum. Dit is dus handig als je vaak op pad bent. Je bent dan gewoon gedurende het hele jaar (of jaren) verzekerd en na het afsluiten van je verzekering hoef je nergens meer over na te denken. Zolang jij maandelijks je premie betaald, ben jij op elke vakantie of reis verzekerd. Benieuwd naar zulke verzekeringen? Een doorlopende reisverzekering vergelijken kan heel makkelijk online.

Welke dingen zijn door een reisverzekering verzekerd?

We nemen in dit artikel even als voorbeeld verschillende verzekeringen van Allianz Direct. Wellicht dat het verschilt met wat verzekerd is bij andere partijen, dus ga niet 100% van dit rijtje uit als je elders een verzekering afsluit. Bij Allianz Direct kun je een Basic, Comfort en Premium reisverzekering afsluiten.

Doorlopende reisverzekering

Bij een Basis reisverzekering krijg je het volgende:

 • 24/7 SOS hulpverlening
 • Je bagage is tot 1000,- euro verzekerd
 • Je mag max 60 dagen reizen

Bij een Comfort reisverzekering krijg je:

 • 24/7 SOS hulpverlening
 • Je bagage is tot 2000,- euro verzekerd
 • Je mag max 90 dagen reizen
 • Standaard 0,- euro eigen risico

Bij een Premium reisverzekering krijg je:

 • 24/7 SOS hulpverlening
 • Je bagage is tot 3000,- euro verzekerd
 • Je mag max 90 dagen reizen
 • Standaard 0,- euro eigen risico
 • Annuleringsverzekering inbegrepen

Kortlopende reisverzekering

Je kan ook voor een kortlopende reisverzekering kiezen bij Allianz. Je kan deze alleen voor Nederland afsluiten, maar ook voor reizen in Europa of juist Wereldwijd. Afhankelijk van hoe groot je jouw dekking wilt, wordt de prijs bepaald die je per dag betaald. Standaard bestaat een Kortlopende Reisverzekering uit de volgende onderdelen: SOS-kosten, reisongevallen, bagage en medische kosten. Hieronder zie je wat er dan precies gedekt wordt en mogelijke tarieven:

Kortlopende reisverzekering Allianz

Voor wie is een kortlopende reisverzekering handig?

Wanneer is een kortlopende reisverzekering nou handig en voor wie?

 • Handig wanneer je niet vaak per jaar op vakantie gaat, niet meer dan 1 keer per jaar
 • Als je niet langer dan 2 weken weg gaat tijdens één vakantie
 • Wil je last minute een verzekering en direct verzekerd zijn? Kies dan voor een kortlopende verzekering
 • Kinderen tot en met 5 jaar kun je gratis meeverzekeren
 • Let wel op: Een dagje weg zonder overnachting is niet verzekerd door een reisverzekering, een weekendje weg bijvoorbeeld wel
 • Let op: Je kan een kortlopende reisverzekering uitbreiden, als je bijvoorbeeld ook dekking wilt voor Geld en Reischeques, Langlaufen, Wintersport en bijzondere (winter)sporten, Automobilistenhulp.

Kortlopende reisverzekeringen zijn dus echt geldig gedurende de periode van de door jou geboekte reis. Je sluit het dus echt af voor één specifieke vakantie.

Nog beter voorbereid op reis gaan? Lees ook: