Je zou niet de eerste zijn als je toegeeft dat deze gedachte wel eens door je hoofd is geschoten: “Verzekeraars doen er toch alles aan om zo weinig mogelijk uit te hoeven keren? Ik snap dus echt niet waarom ik een verzekering moet afsluiten als ik op reis ga, ik gebruik het toch niet.”

Maar is het gras wel groener zonder verzekering?

Bovenstaande is een veelgehoorde mythe, want het is eigenlijk onterecht dat reis- en annuleringsverzekeringen als onzinverzekeringen worden bestempeld. Ze hebben wel degelijk een nut en om je dat duidelijk te maken is het tijd om je wat meer uit te leggen. Er zijn namelijk wel degelijk momenten waarbij annuleringsverzekeringen en reisverzekeringen wél uitkeren!

Een annuleringsverzekering keert in de volgende gevallen uit

Veel mensen denken dat bij een annuleringsverzekering alleen wordt uitgekeerd wanneer men een vakantie moet afbreken of annuleren. Maar voorwaarden van een annuleringsverzekering blijken toch een stuk soepeler te zijn. Sommige annuleringsverzekeringen keren namelijk bij drie gevallen uit (dit hoeft niet per se hetzelfde te zijn bij jouw annuleringsverzekering, check dus daarvoor je eigen voorwaarden):

1. Wat als je later op vakantie moet?

Wanneer je bus, trein, boot of vliegtuig onverwacht vertraagd is én de vertraging meer dan 8 uur is bij een vakantie die langer dan 3 dagen duurt: Heb je recht op vergoeding als je een annuleringsverzekering hebt.

2. Wat als je eerder naar huis moet?

Stel, je moet eerder naar huis tijdens je vakantie. Als je 8 uur eerder thuis bent en dat komt door een van onderstaande redenen, heb je recht op vergoeding:

 • Overlijden, ernstige ziekte of letsel door een ongeval van verzekerde
 • Overlijden of het in levensgevaar verkeren van naaste familieleden of huisgenoten van verzekerde
 • Complicaties bij zwangerschap van de verzekerde of partner
 • Materiële beschadiging van eigendom, huurwoning of van het bedrijf waar de verzekerde werkt
 • Medisch noodzakelijke ingreep die verzekerde, partner of een inwonend kind onverwacht kan ondergaan
 • Overlijden, ernstige ziekte of ernstig ongevalletsel van in het buitenland woonachtige personen, waardoor het voorgenomen logies van verzekerde bij deze personen niet (meer) mogelijk is

3. Wat als je jouw hele vakantie moet annuleren?

Wanneer je je hele vakantie moet annuleren, dan kun je in de volgende gevallen een claim indienen. Het is een lang lijstje, maar daarmee zie je dus wel direct dat het nuttig kan zijn om een annuleringsverzekering aan je reisverzekering toe te voegen:

 • Overlijden, ernstige ziekte of letsel door een ongeval van verzekerde
 • Overlijden of het in levensgevaar verkeren van naaste familieleden of huisgenoten van verzekerde
 • Overlijden binnen 14 dagen voor aanvang van de reis van een huisdier van de verzekerde (hond, kat of paard)
 • Complicaties bij zwangerschap van verzekerde of partner
 • Materiële beschadiging van eigendom, huurwoning of het bedrijf waar de verzekerde werkt
 • Wanneer een verzekerde onverwacht beschikking krijg tot een huurwoning (niet eerder dan 30 dagen voor aanvang reis)
 • Medisch noodzakelijke ingreep die verzekerde, partner of een inwonend kind onverwacht kan ondergaan
 • Overlijden, ernstige ziekte of ernstig ongevalletsel van in het buitenland woonachtige personen, waardoor het voorgenomen logies van verzekerde bij deze personen niet mogelijk is
 • Wanneer je een verplichte inenting niet kan ondergaan door een medisch advies
 • Werkloosheid van verzekerde na een vast dienstverband, mits het ontslag onvrijwillig is
 • Het door een werkloze verzekerde aanvaarden van een dienstbetrekking van minimaal twintig uur per week, voor de duur van minstens een half jaar of voor onbepaalde tijd, die zijn aanwezigheid voor de vervulling daarvan ten tijde van de reis nodig maakt
 • Als je onverwacht een herexamen moet doen dat niet op een ander moment kan dan tijdens de reis
 • Wanneer een echtscheidingsprocedure in gang is gezet (geldt ook bij ontbinding samenlevingscontract)
 • Wanneer je onverwacht een visum niet krijgt voor je reis
 • Wanneer een privé-vervoermiddel uitvalt waarmee je je reis zou maken, 30 dagen voor aanvang reis

Een reisverzekering keert in de volgende gevallen uit

Wanneer je reisverzekering uitkeert, hangt ook een beetje af van welke reisverzekering je hebt. Check dus altijd je eigen voorwaarden. 3 type reisverzekeringen:

3 soorten reisverzekeringen die er bijvoorbeeld zijn:

 1. Doorlopende reisverzekering
 2. Doorlopende reisverzekering & annnuleringsverzekering
 3. Doorlopende zakenreisverzekering

Per verzekering verschilt het eigen risico, de maximaal aaneengesloten reisduur, in hoeverre je bagage verzekered is, je foto / video apparatuur, je bril / lenzen, medische kosten. Feit is in ieder geval, blijf je binnen Europa tijdens je vakantie dan betaal je minder dan als je ook buiten Europa verzekerd wilt zijn. Verder kun je je verzekering vaak nog aanvullen met aanvullende verzekeringen.

Momenten waarop je een claim kunt indienen

Er zijn verschillende momenten waarop je een claim kunt indienen bij je verzekering. Een paar voorbeeld staan hieronder, zodat je een idee hebt:

 • Je camera valt tijdens je reis kapot op de grond
 • Je zonnebril wordt gestolen
 • Je ski’s of surfplank gaan kapot tijdens het gebruiken
 • Je dure vakantie gaat niet door vanwege een ziekenhuisopname

Hoe dien je eigenlijk een claim in?

Nu je weet op welke momenten je een claim kunt indienen, is het ook handig om te weten hoe je precies een claim indient. Oftewel, hoe je schade meldt. Dit kan allereerst vaak gewoon online bij je verzekeraar. Bijvoorbeeld op hun website. Wanneer je dit gaat indienen is het nodig dat je alle bewijsstukken bij je hebt en ook meestuurt. Zodat duidelijk is waar, wanneer en wat voor schade je hebt geleden. Denk bijvoorbeeld bij je zonnebril aan een aankoopbon of bij een laptop aan een garantiebewijs. Zo ziet de verzekeraar ook wat de ouderdom is van het artikel en wat het aankoopbedrag was. Op basis daarvan zul je namelijk een vergoeding terug krijgen.

Let op

Elke verzekering kan anders zijn, het kan dus zo zijn dat jouw voorwaarden net even anders zijn. Lees dus altijd goed de voorwaarden door van je eigen verzekeringen. Bekijk hier alle voorwaarden van de annuleringsverzekering en reisverzekering.

Over de auteur

Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

2 reacties

 1. Justin

  Hi Roelle,

  Zeker handig artikel omdat veel mensen geen flauw idee hebben wat nu eigenlijk verzekerd is bij een annuleringsverzekering. Om die reden zou ik als aanvulling zou ik ook nog even noemen wanneer een annuleringsverzekering niet uitkeert. Dit kun je uiteraard allemaal terugvinden in de polisvoorwaarden, maar die leest niemand. De belangrijkste redenen dat een annuleringsverzekering niet uitkeert zijn:

  1. Bestaande kwalen als verzekering niet is afgesloten binnen 7 dagen na boeken van de reis.
  2. Annuleringskosten of niet gebruikte reisdagen als de annuleringsverzekering meer dan 14 dagen na het boeken van je reis/verblijf is afgesloten.

  (Met andere woorden: Sluit je annuleringsverzekering z.s.m. na het boeken van je reis af).

  3. Reisonderdelen zijn geboekt na vertrek uit Nederland. Als je een doorlopende annuleringsverzekering hebt en je wilt bijv. tijdens het backpacken wat tours boeken dan zijn deze niet verzekerd. Alleen wanneer je ze vanuit Nederland hebt geboekt.

  Misschien helpt het mensen bij hun keuze. Keep up the good work :-)

  Beantwoorden
 2. Jessica

  Goed artikel, help je veel mensen mee! Ik heb mijn geld voor mijn annuleringsverzekering er door de jaren heen al dubbel en dwars uit gehaald. Reisverzekering is iets anders bij mij.. Mijn telefoon ging bijvoorbeeld kapot tijdens een boottrip, maar omdat ik als freelancer werk vonden ze dat ze dit niet hoefden te vergoeden ‘omdat ik toch ook in het buitenland aan het werk ben’. Moet nu dus een werkreisverzekering gaan zoeken, maar die gaan ongetwijfeld in zo’n zelfde situatie juist weer zeggen dat ik dat boottripje deed toen ik NIET aan het werk was… :’)

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.