Eilandhoppen Nederland Terschelling

LET OP: Ook als je in het buitenland zit, kun je stemmen tijdens de verkiezingen

Binnenkort vinden de verkiezingen plaats van de leden van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Nu kan het zomaar zo zijn dat jij op die data niet in ons kleine kikkerlandje te vinden bent en dat je dus denkt dat je niet kan stemmen tijdens de verkiezingen, maar… niets is minder waar! Als je in het buitenland gevestigd bent of op reis bent, dan kun je gewoon stemmen. Geen Nederlander boven de 18 jaar mag namelijk uitgesloten worden van het kiesrecht. En stemmen is belangrijk, want met jouw stem bepaal je toch een beetje welke kant het op gaat met Nederland…

Zo kun je toch stemmen als je in het buitenland zit tijdens de verkiezingen

Er zijn verschillende manieren waardoor je toch kan stemmen vanuit het buitenland: Via een machtiging, door je stem op te sturen per post of door je te registreren via een formulier van DenHaag.nl. Als je dat laatste wilt doen is het alleen wel van belang dat je vóór het begin van de maand ervoor registreert op die website, dus lees gauw even verder.

1. Stemmen via een machtiging (makkelijkste optie)

De meest gemakkelijke manier om toch te stemmen als je niet in Nederland bent tijdens de verkiezingen, is door iemand te machtigen op jouw stembiljet en die persoon voor jou te laten stemmen op de dag van de verkiezingen. Zodra je jouw stembiljet thuis ontvangt, kun je iemand opgeven als gemachtigde en hij of zij zal dan wanneer ze zelf een stem uitbrengen ook stemmen voor jou.

2. Je stem uitbrengen per post

Bent je tijdens de verkiezingen in het buitenland en kan je ook niet iemand machtigen? Dan kunt je jouw stem ook per post uitbrengen. Je moet je daarvoor wel vooraf registreren.

3. Woon je in een ander land? Regel een maand voor de verkiezingen dat je kan stemmen vanuit het Buitenland

Om vanuit het buitenland te kunnen stemmen voor de verkiezing moet je jezelf eerst registreren via een online formulier. Dat registreren kan tot en met een maand van te voren ongeveer, dus vandaar dat je even vaart achter je registratie moet zetten. Je kan hiervan gebruik maken als je bijvoorbeeld echt woonachtig bent in een ander land en niet meer ingeschreven staat in Nederland.

stemmen verkiezingen buitenland

Weet jij al op welke partij en kandidaat je gaat stemmen?

Heb je al een idee op wie en op welke partij je gaat stemmen of juist nog geen flauw benul? Op de Stemwijzer.nl kun je uitzoeken welke partij bij jou past of kijk op de verschillende websites van politieke partijen om een goed beeld te vormen.