Social media op reis

5 situaties die bewijzen dat je je smartphone beter thuis (of in je hostel) kan laten tijdens je reis

In het dagelijks leven is het al lastig genoeg om zonder social media de dag door te komen. Je Whatsappt, post foto’s en deelt constant korte momenten uit je leven. Maar is dat anders op reis? Wanneer je op reis bent is het natuurlijk ontzettend verleidelijk om alle vakantiekiekjes meteen op Instagram en Facebook te delen. Op reis bezoek je de meest prachtige plekken, eet je nieuwe gerechten en ontmoet je locals die soms zelfs goede vakantievrienden worden. Allemaal situaties die je waarschijnlijk wilt delen op social media. Maar vraag jezelf is af, ben je dan wel helemaal los van thuis als je dat doet? Ben je wel écht aan het genieten? Of ben je alleen bezig met het stiekem jaloers maken van je familieleden, vrienden en collega’s door het delen van je posts? De vraag is of je je social media routine niet gewoon thuis moet laten als je op reis bent.

5 situaties waarbij je je smartphone beter thuis kan laten op reis

Social media op reis

1. Ga op avontuur en ontdek in plaats van de perfecte Insta-stories te maken

Wanneer je een bezienswaardigheid bezoekt, zal je niet de enige reiziger zijn die direct druk bezig is met het maken van foto’s en video’s. Soms verlies je jezelf tijdens het maken van de perfecte Insta-stories en vergeet je waarom je op deze plek bent beland. Je kwam er waarschijnlijk niet voor het perfecte plaatje, maar wel om meer te leren over de geschiedenis, om te genieten van de bijzondere natuur, het indrukwekkende bouwwerk of om een gezellige dag met je medereizigers te hebben. Focus je dus niet op simpele Snapchats, perfecte Insta-stories of een willekeurige Facebook-post, maar ga op avontuur en ontdek daadwerkelijk de plek waar je bent. Een wijze les die ik zelf overigens ook niet altijd op volg, maar wel meer zou willen naleven. Afgelopen vakantie waren we met srprs.me naar Portugal en hebben we het dorp Sifra bezocht. In de omgeving van Sifra zijn meerdere kastelen en paleizen met enorme tuinen te vinden. Toen we de tuin van het Quinta da Regaleira kasteel binnen liepen waren we direct foto’s aan het maken. Vooral toen we aankwamen bij een prachtige waterval. Maar doordat we zo druk waren met Insta-stories en foto’s hadden we niet opgemerkt dat er achter de waterval een grot zat die je meenam naar een ondergronds tunnelstelsel. Pas veel later op de dag kwamen we erachter, zo zonde!

2. Geniet van je eten in plaats van je wifi code

Levensbehoeftes, we hebben ze allemaal. De meest belangrijk? Uh… wifi natuurlijk! Vergeet slapen, zuurstof, eten of drinken. We need wifi! Wanneer je naar een restaurant gaat kun je helaas niet alleen de wifi code bestellen, maar moet daar ook een gerecht bij besteld worden. Wanneer de serveerster de wifi code brengt en het gerecht wordt geserveerd vul je als eerst gehaast het wachtwoord in. Je kan eindelijk weer online! Als je alle social media kanalen bent af gegaan merk je ineens dat je bord bijna leeg is. Onbewust heb je bijna alles opgegeten en heb je niet echt van je gerecht kunnen genieten. Wanneer je voor je kijkt zit je bestie verveeld voor haar uit te kijken hopend op een gesprek. Wanneer je in een cafeetje of restaurant zit tijdens je vakantie lijkt dat moment al gauw een goede gelegenheid om online te gaan. Maar doe dat een keer niet. Stop je telefoon weg. Rust even goed uit. Laat alle dingen die je die dag hebt gezien even op je inwerken én geniet van iedere hap van je gerecht in plaats van het onbewust weg te schrokken.

3. Voer een goed gesprek in je hostel inplaats van naar je scherm te turen

In hostels worden er vaak genoeg toffe activiteiten georganiseerd. Dit is vaak met de achterliggende gedachte dat backpackers elkaar beter en makkelijker kunnen leren kennen. Ga met jezelf de uitdaging aan en laat voor de verandering een keer je smartphone achter als je met zo’n activiteit mee doet. Probeer met een of meerdere backpackers in gesprek te gaan en probeer die persoon echt te leren kennen. Het kan soms spannend zijn om voor het eerst contact te leggen in een hostel. Je kent iedereen nog niet en je overnacht waarschijnlijk voor het eerst in het hostel, maar juist dan moet je je open stellen. Met een smartphone in je hand kun je jezelf juist extreem afsluiten van je omgeving waardoor je minder toegankelijk bent voor andere backpackers. Je smartphone werkt als een soort veilige haven waarin je jezelf kan terugtrekken en je even in je eigen bubbel zit. Wanneer je je telefoon achterlaat zul je merken dat in contact komen een stuk makkelijker gaat én misschien ontmoet je wel je toekomstige reisbuddy of spannende vakantieliefde!

4. Wordt geen smartphonezombie tijdens de zonsondergang op het strand

Iedereen kent het wel, je zit op een van de meest prachtige stranden die je ooit hebt gezien. De zon gaat onder, de lucht is oranje roze gekleurd en er is verder niemand te bekennen. Het eerste wat er door je hoofd schiet: Dit. Is. Hét. Perfecte. Fotomoment!!! Gehaast pak je je telefoon en je begint druk foto’s te schieten. Uiteraard is een selfie ook niet verkeerd. Vervolgens druk je de telefoon in de handen van je geliefde die geparkeerd zit op een picknickkleedje met een fles witte wijn (de meest romantische setting) en je begint met poseren. Wanneer je Instagram-husband klaar is grits je de telefoon uit zijn handen en zoek je het perfecte Instagram filter. Tegen de tijd dat je klaar bent is de zon onder, de witte wijn warm en je Insta-hubby chagrijnig. Kies de volgende keer voor een Instavrije zonsondergang en geniet van je geliefde. Het is zo zonde wanneer je alleen bezig bent met social media op dit soort magische plekjes.

5. Fear of missing out wordt juist realiteit als je je telefoon te veel gebruikt

Veel social media gebruikers zijn bang om iets te missen wanneer ze een tijd niet op social media hebben gekeken. Deze gebruikers willen constant hun feed refreshen en als eerste de nieuwste social posts lezen. Wanneer je tijdens je reis te veel op social media kijkt wordt deze angst, The Fear Of Missing Out, echter realiteit. Je zal meer met thuis bezig zijn of het leven van anderen en minder met je eigen reis. Je beleeft niet je eigen avontuur volop, maar leeft via je je beeldscherm en misschien zul je zelfs wel minder zien van je bestemming omdat je maar zit te turen naar social media. Je koppelt je minder los van het thuisfront en als je bezig bent met anderen dan zie je soms ook niet hoe tof het eigenlijk is wat je zelf allemaal meemaakt. Leg die social media dus weg en stop met vergelijken. Als je op reis bent vliegt de tijd ook zo vaak voorbij, dus verspil het niet door te staren naar je scherm. Geniet van het moment in plaats van dat je elke situatie wil vast leggen of elke nieuwe post wilt checken.

Zo overleef je je reis zonder social media

Natuurlijk heeft social media ook een hoop voordelen als je op reis bent. Je kan met familie contact onderhouden via Facetime, Skype of Whatsapp als je ze mist. Als je verdwaalt bent kun je via internet altijd de weg terug vinden en via Instagram ontdek je de beste hotspots. Wel is het belangrijk om social media met mate te gebruiken. Het is bijna een kunst om hierin de juiste balans te vinden. Waneer je je hostel verlaat voor een excursie kun je er ook voor kiezen om je fototoestel mee te nemen inplaats van je smartphone. Hierdoor kom je niet in de verleiding om steeds online te gaan maar kun je wel foto’s maken tijdens je tour. In hostels heb je vaak een kluisje op de dorm of in je kamer staan. Hierin kun je je smartphone opbergen wanneer je het risico van diefstal niet wil lopen. No more excuses! Je kan je smartphone prima achterlaten en zonder social media je reis beleven.