Reizen Malawi Noorwegen

Reizen naar het armste land (Malawi) vs het rijkste land (Noorwegen) ter wereld

In de zomer van 2014 had ik het geluk dat ik met mijn familie in alle luxe drie weken kon rond crossen door Noorwegen. Precies een jaar later sta ik met mijn backpack op mijn rug te wachten op een plek in een overvolle bus in Malawi. Recentelijk stuitte ik in de Volkskrant op een lijstje van de top 10 rijkste en armste landen van de wereld: Noorwegen siert bovenaan de top en Malawi bungelt onderaan. Maar wat betekent dit enorme verschil in BNP nou voor de reizigers onder ons?!

Wat het gemiddelde jaarinkomen van de inwoners in een land is, heeft natuurlijk een enorme invloed op de ontwikkeling van het land. Maar hoe ziet dit verschil in ontwikkeling er nou voor een reiziger uit? In wat voor opzicht merk je de invloed van het geld op een land als je aan het reizen bent?

Aankomen in Noorwegen vs Malawi

Hoe is het om aan te komen in Noorwegen? En welk gevoel krijg je als je aankomt in Malawi? Lees gauw verder en ontdek het verschil tussen deze bestemmingen.

Aankomst in Noorwegen

Voordat ik in Noorwegen aankwam, spendeerde ik een nacht in een super-deluxe boot van Denemarken naar Bergen. ’s Ochtends werd ik wakker met de ochtendzon en kon ik vanuit mijn raampje de zee zien. Hoe dichter we bij Noorwegen kwamen, hoe meer fjorden ik kon zien. Het was werkelijk waar prachtig! We voeren langs kleine eilandjes met enkele huisjes erop. Op het dek konden we in de zon genieten van het uitzicht. Eenmaal aangemeerd in Bergen kon het Noorwegen-avontuur beginnen. We hebben heerlijk door de stad geslenterd. Houten huisjes waren in felle kleuren zoals geel, rood en blauw geverfd. Op het terras bestelde ik walvis (!), aangezien Noorwegen het enige land is waar walvisvangst officieel is toegestaan. En betaalde ik me blauw aan een biertje (8 euro!). Na uitgebreid te hebben gezeten (we hebben immers een fortuin neergelegd, dus dan kan je er maar beter ook van genieten) maakten we nog een mooie wandeling door de bossen naar boven. Hallo ademnood! Eenmaal boven aangekomen hadden we een prachtig uitzicht over deze havenstad. Toen we nog even door de bossen heenliepen kwamen we uit bij een idyllisch meer waar je op kon kanoën en werden we door informatiebordjes bang gemaakt voor de heksen en trollen in dit bos…

Aankomst in Malawi

Mijn aankomst in Malawi was compleet anders. Met het vliegtuig vloog ik van Addis Abeba in Ethiopië naar de hoofdstad Lilongwe in Malawi. Tijdens de vlucht had ik uitzicht over de Kilimanjaro, prachtige uitgestrekte natuur in Kenia, Tanzania en… het Malawimeer! Vlak voordat we landden zag ik de rust, de rode zandwegen, groene bomen en kleine modder huisjes die Malawi uitstraalt. In Lilongwe had ik een tussenstop, omdat ikzelf in een stad verderop wilde uitstappen. Even met de beentjes omhoog nog en een uur later landde ik in Blantyre. Het was het kleinste vliegveld waar ik ooit was geweest en maar één keer per dag komt er een vliegtuig aan. De omringende bewoners keken door de hekken wie er ditmaal geland waren. Binnen bij de douane moest ik mijn lachen inhouden: de koffers werden gedumpt op een twee meter lange loopband, oftewel, wanneer er zo’n vier koffers op de band lagen was de band vol en viel de eerste op de grond. Bij de WC was het wc-papier op, deed de waterstroming het niet erg soepel en kon de deur niet op slot (heel wat anders dan de enorm grote en schone toiletten in Noorwegen), maar hé eenmaal buiten stond ik wel heerlijk in de volle zon! Met de auto reed ik naar mijn eerste plek van bestemming: Zomba. Toerend over de hobbelwegen, maar langs prachtige groene heuvels kwamen we eind van de middag aan in Zomba. Om zes uur was het donker, dus ik kon helaas niets meer zien. Maar bij het hostel kon ik wel een pasta en een biertje bestellen. Ditmaal was mijn biertje nog geen euro en met een vest aan tegen de kou, kon ik er heerlijk van genieten!

Fjorden vs Lake Malawi

Beide landen staan bekend om hun wateren. In Noorwegen vind je enorme fjorden en Malawi kent een prachtig groot meer. Het mooie aan de fjorden van Noorwegen is dat je er met een boot doorheen kan varen en aan beiden kanten enorme rotswanden te zien zijn. In de Geirangerfjord waren rotsen mooi groen begroeid en zagen we zelfs een paar huisjes op de toppen staan. De gids vertelde dat er vroeger nog wel eens kinderen tijdens het buitenspelen naar beneden vielen… Bij een bezoek aan het Malawimeer hoef je gelukkig niet bang te zijn dat je naar beneden dondert. De kustlijn kent prachtige zandstranden (bijvoorbeeld bij Cape McLear) of ruige rotsstranden (bijvoorbeeld bij Nkhata Bay). Op het meer kan je kanoën en een mooi plekje zoeken om vervolgens te gaan snorkelen en Nemo te spotten. Het bootvervoer is iets minder soepel geregeld dan in Noorwegen, maar ook in Malawi kan je helemaal van het zuidelijkste puntje naar het noordelijkste puntje met het openbare botenvervoer komen. Dit vereist echter wel véél geduld. Het is daarentegen wel spotgoedkoop als het vergelijkt met de bootritjes in Noorwegen.

Elanden vs buffels

Zelf ben ik een enorme dierengek en op safari gaan in Afrika is tot nu toe voor mij het ultieme hoogtepunt geweest. In Malawi heb je een aantal nationale parken waar de Afrikaanse savanne dieren te vinden zijn. Olifanten, giraffes, nijlpaarden, buffels, apen, noem het maar op… Zit achterover in je jeep met je fotocamera en verrekijker en spotten maar! In Liwonde NP liepen de olifanten zelfs ’s avonds door de lodge heen, waardoor het eten helaas wel wat vertraagd werd omdat de olifanten in de weg stonden… In Noorwegen zijn echter ook genoeg dieren te vinden die je in Nederland niet op de hoek van de straat ziet lopen. In het Dovrefjell NP kan je bijvoorbeeld op Muskusos Safari! Samen met een gids ga je lopend opzoek naar deze enorme schaapachtige koeien. Daarnaast zijn er ook meerdere plekken waar je elanden en herten kan spotten.

Bier voor 8 euro vs bier voor 1 euro

Niet geheel onbelangrijk voor de reizigers onder ons: het budget. De lonely planet rekent voor Malawi een budget van: 10-25 euro per dag en voor Noorwegen 70-90 euro. Dit verschil is behoorlijk groot. In sommige gevallen krijg je in Noorwegen ook echt waar voor je geld (de wegen zijn er honderd keer rechter dan in Malawi), maar bier is bier en als het acht keer zo goed koop is, dan weet ik het wel. Ideaal aan het openbaar vervoer in Malawi is, is dat er langs de kant van de weg altijd wel wat te eten of te drinken te kopen is. Voor een paar cent heb je een Mandazi (oliebol) of een heerlijk gekookt ei. De busritten gaan langzaam en er wordt vaak gestopt, dus genoeg tijd om onderweg wat te kopen! In Noorwegen gaat het vervoer een stuk sneller. Als je hier wat wilt eten onderweg kom je al gauw in een lokale supermarkt of café terecht. Een stuk duurder dus! Maar: wel veel meer keus.

Sneeuw vs zon

Niet geheel onbelangrijk als je op vakantie gaat: het weer. In Malawi schijnt overdag heerlijk het zonnetje en kan je je zomer outfit uit de kast trekken (alleen niet te bloot, als je een beetje respect hebt voor de lokale bevolking). In Noorwegen kan het in de zomer ook heerlijk warm zijn. Echter kan je in Jostedalsbreen bijvoorbeeld ook een gletsjer beklimmen. In de winter is het in Noorwegen natuurlijk gewoon koud en sneeuw gegarandeerd. Iets wat ze in Malawi niet kennen!

Reizen naar het rijkste land ter wereld

Nors vs lachen

Wanneer ik op reis ben vind ik het leuk om af en toe een babbeltje te maken met de lokale bevolking en te kijken naar wat de cultuur in dat land inhoudt. In Noorwegen kijken mensen over het algemeen vrij no(o)rs (haha). Ik heb niet erg veel met de lokale bevolking gepraat, maar zover ik weet zal de cultuur niet wereldschokkend zijn voor mij als Nederlander. In Malawi kan ik wel helemaal gefascineerd raken door de cultuur. De vriendelijke lachende mensen die je uitnodigen om een klein beetje mee te eten. Als ik op straat liep was er altijd wel iemand die naast me kwam lopen om met mij te kletsen. Leuk voor als je alleen reist en interessant voor als je meer wilt leren over de lokale cultuur! In Malawi leeft de bevolking een stuk meer buiten dan in Noorwegen, hierdoor is het gemakkelijker om in contact met ze te komen. Ook niet geheel onbelangrijk: de taal. In beide landen kan je met Engels uit de voeten. In Noorwegen is dat niveau over het algemeen wel wat hoger, maar met wat handen en voeten werk en wat hakkie-takkie praat, kom in Malawi ook ver genoeg.

Reizen naar het armste land ter wereld

Ja… en nu?!

Noorwegen en Malawi zijn allebei super vette landen om te bereizen, maar waar ga je nou eerst heen? Hieronder een aantal dingen om over na te denken:

  • Wat is je budget?
  • In wat voor soort klimaat heb je zin?
  • Hou je van een luxe bed of ben je juist gecharmeerd door je kleine houten bedje met klamboe over je gezicht?
  • Kom je graag in contact met andere culturen of voel je je fijner bij iets wat meer aansluit op de Nederlandse cultuur?
  • Hou je van avontuurlijke hobbelige wegen en heb je tijd zat? Of hou je meer van efficiëntie en comfort?

En hoewel Noorwegen misschien tot de rijkste landen van de wereld behoort en Malawi ergens onderaan… Dit betekent nog niet dat het ene land beter is dan de ander. Check onderstaand filmpje voor een interessant perspectief op ontwikkelingshulp. De Afrikaanse bevolking staat op en wil Noorwegen helpen tegen de kou die zij moeten trotseren… ;)

En, zou jij naar het armste land of naar het rijkste land afreizen?

Lees ook: