Reismoe reisvermoeidheid
Mimi Bezooijen

Ben jij wel eens reismoe? 5 tips tegen reisvermoeidheid

Iedereen die langere tijd van huis is geweest kent het wel; reismoe. Voor de mensen die geen idee hebben waar ik het over heb, hier een aantal symptomen. Je backpack inpakken voelt als de zwaarste taak des levens en hij lijkt ook nog eens gekrompen te zijn want niets past. Het tiende parelwitte strand doet simpelweg niet meer met je wat de eerste drie deden. Vroeg je bed uit voor een zonsopgang op een vulkaan? Mmmm liever niet. Je kan echt niet meer enthousiast worden over een bouwwerk – van welke beschaving dan ook. Alleen al het idee van ontbijten met rijst, een minibusritje van een aantal uur, een doucheputje met andermans haar of een kakkerlak op je kamer maakt je de hele dag chagrijnig. Oftewel, je bent dat hele reizen even he-le-maal zat.

6 maanden op reis en even reismoe

Wij zijn inmiddels meer dan 6 maanden onderweg en zeker in de 5e en 6e maand begon ik te merken dat ik er soms wel een beetje klaar mee was. Niet gek natuurlijk, want je hebt bijna geen routine en verwerkt elke dag 10x zoveel prikkels als thuis. Daarnaast heb je vooral nieuwe mensen om je heen en moet je steeds weer investeren in nieuwe vriendschappen. Maar uiteindelijk heb je alleen jezelf ermee, want als je niet meer kan genieten van al het mooie om je heen wordt je snel super ongelukkig en krijg je heimwee. Daarom wat handige tips voor als je reismoe bent.
Reismoe reisvermoeidheid

5 tips tegen reisvermoeidheid

1. Boek een airbnb Hostel zijn super gezellig en hotelletjes kunnen heerlijk luxe zijn. Maar soms gaat er niks op tegen je eigen plekje hebben. Eigen wasjes kunnen draaien, een bank om op te hangen en s´ochtends je eigen ontbijt maken. Al deze normale dingen kunnen zo heerlijk zijn als je het een tijdje niet hebt gehad.

2. Blijf langer op een plek 
Wij blijven het liefst een weekje op dezelfde plek. Op deze manier kan je het écht rustig aan doen en voel je nooit de druk dat je alle highlights in 1 of 2 dagen moet zien. Een beetje verveling kan wonderen doen tegen reismoeheid.

3. Zorg voor een routine 
Het lekkere aan op reis zijn is dat je geen routine hebt, geen dagelijkse klusjes of sleur. Maar soms kan een beetje routine juist goed zijn. Sta wat vroeger op en ga op tijd naar bed. Maak tijd vrij om te sporten of juist om lekker te relaxen met een boek. Wat je ook kiest, zorg dat er wat meer houvast in je dag zit.

4. Doe dingen die je thuis ook zou doen 
Ga naar de bioscoop, bestel een pizza of ga naar een yoga-lesje. Een beetje thuis naar het buitenland halen kan je super veel nieuwe energie geven.

5. Ga terug naar een plek die je al kent als je reismoe bent Als je even helemaal geen zin hebt in iets nieuws kan je er ook voor kiezen om terug te gaan naar een plek waar je eerder bent geweest. Boek hetzelfde hotel (als dit goed was natuurlijk) en herhaal al je favoriete herinneringen nog een keer. Dit kan voelen als een beetje thuiskomen in het buitenland.

Neem even pauze in je reis, sta even stil en probeer de reisvermoeidheid uit je hoofd te zetten

Wat ook werkt voor jou, wees niet bang om even een versnelling lager te gaan reizen. Probeer even stil te blijven staan en te genieten van waar je bent op dat moment. Geloof mij, voor je het weet sta je weer te genieten en ben je van je reisvermoeidheid af.

Heb jij wel eens last gehad van reisvermoeiheid? En wat heb jij toen gedaan om niet meer reismoe te zijn?

Hieronder kun je jouw reactie en eigen ervaring achterlaten in een berichtje.

Dit artikel is geschreven door gastblogger Mimi Bezooijen!