mee-in-handbagage-vliegtuig

Inpakken: dit mag er mee in de handbagage van het vliegtuig

Wie op reis gaat met het vliegtuig wordt er altijd weer mee geconfronteerd: hoeveel en wat mag er nou precies mee in jouw handbagage? Elk jaar, zelfs in 2019, worden er weer regels veranderd. Voorkom ongemak en lees je daarom even goed in over de (nieuwe) geldende regels!

Wat is er in 2019 veranderd aan handbagage?

Het is van essentieel belang om de regels die precies voor jou gelden bij de betreffende luchtvaartmaatschappij te controleren waarmee jij vliegt. Hoewel sommige regels van toepassing zijn op alle luchtvaartmaatschappijen, zijn er verschillende individuele regels voor handbagage. Zo heeft Condor bijvoorbeeld het gewicht voor dieren die in de cabine worden vervoerd verhoogd van 6 kg naar 8 kg, terwijl deze verandering niet van toepassing is op andere luchtvaartmaatschappijen. Het is dus altijd slim om even dubbel te checken wat nou bij de airline waarmee jij vliegt de regeling is.

Mag je nog steeds een handbagage koffer meenemen?

Helaas zijn de regels rondom gratis handbagage bij sommige budget airlines aangepast de afgelopen tijd. Bij Ryanair behoort de gratis handbagage trolley bijvoorbeeld tot de verleden tijd, hiervoor moet nu worden bijbetaald. Alleen passagiers die “Prioriteit & 2 Handbagage” of een Plus/Flexi ticket of een connecting flight ticket gereserveerd hebben, kunnen 1 extra tas van 10kg als handbagage meenemen. Gewone reizigers mogen alleen een kleine tas mee die onder de stoel moet passen.

Check je kilo’s en de inhoud van je koffer

Daarnaast is het ook van belang om te weten wat er in je handbagage mag en waar zich problemen kunnen voordoen. Neem altijd aan dat met name lowbudget luchtvaartmaatschappijen de inhoud en het gewicht van handbagage strikt controleren en geen uitzonderingen maken. De afmetingen zijn zoveel mogelijk gelijk, maar het gewicht in kilo’s laat al duidelijke verschillen zien tussen de aanbieders. Handbagage voor vluchten naar niet-Europese landen is in principe strenger geregeld dan voor binnenlandse vluchten of vluchten binnen de EU. Naast de veranderingen met betrekking tot het meenemen van huisdieren, die sinds 2019 door sommige luchtvaartmaatschappijen een beetje zwaarder mogen zijn, zijn er ook veranderingen met betrekking tot regels omtrent e-sigaretten en hun toebehoor en contactlenzen.

Moeten e-sigaretten en toebehoor in de handbagage worden vervoerd?

Je zou misschien denken dat e-sigaretten niet in de handbagage mogen worden vervoerd. Maar het tegendeel is waar. Sinds kort moeten e-sigaretten en hun toebehoor in de handbagage worden vervoerd. Het meevoeren van deze stoomsigaretten in het ruim is wegens risico’s verboden, dus vandaar dat ze in je handbagage moeten.

Lenzen en lenzenvloeistof in je handbagage

Voor dragers van contactlenzen is een extra paar lenzen in de handbagage een aanrader. Let wel op: ook wanneer de lenzen géén brand- of explosiegevaar opleveren, worden ze als vloeistof geclassificeerd. Maak gebruik van transparante verpakkingen en reisformaat lenzenvloeistoffen, die je kunt vinden bij een professionele online lenzenshop. Deze vereenvoudigen het transport en voorkomen dat bagage er bij de douane uit wordt gehaald. Voor de beauty liefhebbers: vergeet niet jouw vloeibare make-up in een ziplock bag te doen en let op dat de verpakkingen niet groter zijn dan 100 ml. Zijn ze dit wel? Maak dan gebruik van reisflesjes.

Een paar laatste gouden tips?

Verder nog een gouden tip: neem een leeg waterflesje mee! Deze kun je namelijk na de douane gewoon weer vullen met kraanwater. En ook handig: Vergeet niet je inpaklijst af te stemmen op je bestemming. Vlieg je bijvoorbeeld naar de VS of Australië of Nieuw-Zeeland? Houd dan rekening met de toegangsregels van dit land. Bij Nieuw-Zeeland mag je bijvoorbeeld absoluut geen honing meenemen, maar ook andere producten worden daar ingenomen bij de douane.

mee-in-handbagage-vliegtuig

Check voor vertrek altijd de geldende regels

Tot slot: Iedere reiziger dient voor vertrek de meest recente informatie van de luchtvaartmaatschappij te checken. Het omboeken van de vlucht door verkeerde handbagage of een langer verblijf kan op de vluchthaven voor vervelende en onnodige kosten zorgen. Alle wapens, maar ook nagelvijlen van meer dan 6 cm lang, grote scharen en open scheermesjes zijn in de handbagage verboden. Vloeistoffen mogen daarnaast niet meer dan 100 ml per verpakking bevatten en in levensmiddelen speelt de samenstelling een belangrijke rol. Normale aanstekers mogen mee als vloeistof in de handbagage. Benzine aanstekers daarentegen zijn verboden. Ook de opladers van de mobiele telefoon zijn een aanrader voor in jouw handbagage. Voor lenzendragers is het meenemen van een extra set in de handbagage ook van groot belang. Zo sta je niet voor extra ongemakken wanneer de mogelijke ruimbagage niet aankomt. Pak in volgens de geldende regels en gebruik ook een inpaklijst. Zo weet je zeker dat je alles meeneemt en voorkom je vervelende situaties.

→ Bekijk hier al onze reistips