Wat mag je meenemen in het vliegtuig?

Een verre vliegreis op de planning? Dan is het altijd fijn om de nodige vliegtuig snacks en goodies bij je te hebben om die lange uren te overleven. Maar… wat mag je meenemen in het vliegtuig? We schreven al eens eerder over het aantal kilo’s dat je mee mag nemen als handbagage als je bijvoorbeeld alleen met handbagage vliegt via Ryanair of Easyjet, maar is bijvoorbeeld een verfrissend appeltje ook toegestaan en hoe zit het met slaappillen of sigaretten? Hieronder vind je een overzichtje van wat je mee mag nemen in het vliegtuig:

11 x meest gesteld “Mag je dit meenemen in het vliegtuig?”

Hieronder vind je een lijstje van dingen waarover mensen de meeste vragen hebben. Check gelijk of jouw vraag erbij staat en klik op het plusje of de vraag om het antwoord in te zien!

1. Mag je kaas meenemen in het vliegtuig?
Ja, je mag kaas meenemen in het vliegtuig. Maar zorg wel dat het geen vloeibare kaas is. Kaas mag mee naar landen in de EU, maar ook naar landen als Amerika. Wil je 100% zeker zijn dat het mee mag, stop het dan sealed in je ingecheckte bagage en niet in je handbagage. Kaas mag je ook meenemen op een broodje dat je opeet in het vliegtuig, dan kan het sowieso wel in je handbagage.
2. Mag je snoep meenemen in het vliegtuig?
Ja dat mag! Je mag gewoon je eigen snoep meenemen in het vliegtuig. Doe dus vooraf gewoon inkopen in de Albert Heijn of andere supermarkt, voor jezelf of voor de persoon waarnaar je toe gaat, en stop de snoep in je handbagage of ingecheckte bagage. Het enige waar je op moet letten is dat de snoep bijvoorbeeld geen overlast veroorzaakt of stinkt.
3. Mag je broodjes meenemen in het vliegtuig?
Als je bijvoorbeeld niet zo erg houd van het eten in vliegtuigen of er zijn geen maaltijden bij jouw vlucht inbegrepen, dan is het gewoon mogelijk om broodjes mee te nemen in het vliegtuig. Smeer dus thuis gerust een bammetje en neem die mee.
4. Mag je make-up meenemen in het vliegtuig?
Make-up mag je meenemen in je handbagage als het het limiet van 100 ml maar niet overschrijd. Check dus even de inhoud van je mascara, creme of andere make-up spullen voor je het in je handbagage doet. Uiteraard mag het altijd in je ingecheckte bagage.
5. Mag je sigaretten meenemen in het vliegtuig?
Het is toegestaan om sigaretten mee te nemen in je handbagage, zelfs sloffen zijn soms toegestaan. Lees hieronder aan welk limiet je je moet houden als je binnen of buiten de Europese Unie reist.
6. Mag je drinken meenemen in het vliegtuig?
Op zich mag je 100 ml drinken meenemen in het vliegtuig in je handbagage. De ervaring leert echter dat er niet zoveel drinkflesjes of pakjes zijn die dit formaat hebben. Je mag dus drinken meenemen, maar in kleine hoeveelheden. In je ingecheckte bagage mag je overigens wel gewoon drinken meenemen, ook van meer dan 100 ml.
7. Mag je snacks meenemen in het vliegtuig?
Zolang je snacks niet vloeibaar zijn (of minder dan 100 ml), ze niet stinken of ander overlast kunnen veroorzaken: Mag je gewoon snacks meenemen in het vliegtuig.
8. Mag je een handtas meenemen in het vliegtuig naast je handbagage?
Het is steeds vaker mogelijk om ook nog een kleinere handtas mee te nemen in het vliegtuig naast je handbagage (bijvoorbeeld een trolley). Vroeger mocht dit niet bij airlines als Ryanair en moest je je handtas nog in je handbagage kunnen stoppen. Maar tegenwoordig zijn veel airlines daar soepeler in. Check voor de zekerheid nog even de regels bij de airline waarmee je vliegt.
9. Mag je een zonnebrand creme meenemen in het vliegtuig?
Op zich kun je wel zonnebrand creme meenemen in je handbagage in het vliegtuig. Maar zorg dat dit niet meer is dan 100 ml. Als je zonnebrand creme groter is dan 100 ml  kun je het beter in je ingecheckte bagage stoppen, want dan mag het wel mee in het vliegtuig. In je handbagage mogen alleen producten van onder de 100 ml als het om vloeibare spullen gaat.
10. Mag je een medicijnen meenemen in het vliegtuig?
Het is toegestaan om medicijnen mee te nemen. Om zeker van te zijn dat je geen gekke vragen krijgt, kun je het beste ook een recept meenemen dat in het Engels is geschreven. Maar in principe mag je medicijnen meenemen in het vliegtuig.
11. Mag je appels of ander fruit meenemen in het vliegtuig?
Ja, het is toegestaan om een appel mee te nemen in het vliegtuig. Ook ander fruit mag je meenemen. Het enige waar je misschien tegenaan loopt, is dat je bij aankomst het wellicht niet mee het land in mag nemen. Zorg dus dat je jouw fruitstukken altijd in het vliegtuig al op eet om 100% zeker te zijn dat je het niet hoeft weg te gooien.

Meer lezen over wat je wel en niet mag meenemen & hoe dat precies zit? Lees dan ook nog even wat hieronder staat voor mee informatie. Stond jouw vraag er niet bij? Dan kun je ook nog eens je vraag stellen in de comments onderaan dit artikel.

Mag je eten meenemen in het vliegtuig?

Ikzelf ben geen fan van vliegtuig eten, mijn eigen eten meenemen is dan ook een must als ik met het vliegtuig op vakantie ga. Maar mag dat eigenlijk wel? Mag je wel eten meenemen in het vliegtuig? Het antwoord is ja! Muesli repen, snoepjes, appels, een boterham met kaas, kauwgom of een zakje noten. Het kan allemaal mee het vliegtuig in. Zolang het maar geen vloeistof is van meer dan 100 ml is het toegestaan (denk daarbij bijvoorbeeld aan yoghurtdrank, jam of voorverpakte soep – dat kan je niet meenemen). Verder zou het nog wel zo kunnen zijn dat er vragen gesteld kunnen worden als je een grote hoeveelheid aan eten meeneemt (denk aan 10 zakken vol krakende chips) of eten dat sterke geuren afgeeft (denk eens aan Durian uit Azië, wat een lucht komt daar vanaf…). De reden hiervoor, is dat er vaak nog andere passagiers dichtbij je moeten zitten en jouw eten moet dan geen overlast geven.

Als je voedsel wilt meenemen in het vliegtuig, moet je het wel op kunnen

Naast dat je geen vloeistoffen mag meenemen zoals yogurtdrank, eieren of potten jam van meer dan 100 ml, is er nog iets waar je op moet letten. Het eten dat je namelijk meeneemt in je handbagage in het vliegtuig moet soms op zijn als je ergens aankomt. Zo mag je in veel andere landen in Zuid Amerika geen dierlijke producten invoeren, maar ook geen fruit of groente. Wat je dus meeneemt in het vliegtuig, moet je soms wel op kunnen eten.

Welk eten meenemen in het vliegtuig:

Onze aanraders qua vliegtuigsnacks: kauwgom (helpt ook tegen de druk in je oren), fruit zoals een appel of banaan (vitamines!), nootjes (als je gezouten noten neemt hoef je hierdoor ook minder vaak naar de wc en het vult), broodje met beleg (nog even genieten van dat lekkere Nederlandse brood), muesli repen (vullen vaak goed en zijn nog lekker ook) en eventueel snoep (voor de lekkere trek).

Mag je sigaretten meenemen in het vliegtuig?

Zelf ben ik geen roker, maar er zijn genoeg reizigers die dit wel zijn en de vraag die dan ook vaak opspeelt: Mag je sigaretten meenemen in het vliegtuig? Ja dat mag, je mag zelfs sloffen meenemen in het vliegtuig en ook in je handbagage. In de Europese Unie is het aantal sigaretten dat je in het vliegtuig mee mag nemen zelfs 800, hierdoor mag je dus 4 grote sloffen meenemen van zo’n 200 sigaretten. Kom je echter uit een land dat buiten de Europese Unie ligt? Dan mag je maar 200 sigaretten mee. Ook sigaren mogen mee worden genomen, dit is weer handig als je bijvoorbeeld uit Cuba komt.

Let wel op als je sigaretten wilt meenemen in het vliegtuig

Sigaretten, sigaren en tabak mag je dus in een bepaalde hoeveelheid meenemen. Maar let er wel op dat als je grote hoeveelheden meeneemt er wel vragen gesteld kunnen worden. Je mag namelijk alleen voor eigen gebruik producten meenemen. Verder is het natuurlijk niet toegestaan om een aansteker mee te nemen. Want dit wordt als wapen gezien.

Mag cosmetica en make up in je handbagage?

Je mag in principe make up meenemen in het vliegtuig. Maar let er wel op dat het de grens van 100ml niet overschrijdt. Als je dus net jouw gezichtscrème, zonnebrandcrème of douchegel in je handbagage hebt gegooid en die is meer dan 100ml, dan wordt het zeer waarschijnlijk weggegooid bij de douane. Zonde dus en iets om op te letten als je jouw handbagage aan het inpakken bent. Tandpasta is iets dat vaak maar 75ml is en dit kun je vrijwel altijd in je handbagage stoppen net als je tandenborstel en een kleine gezichtscrème, handcrème of mascara. Ook lippenbalsem of lipgloss kan gewoon in je handbagage. Je mag dus make-up en cosmetica producten meenemen, maar zorg dat een potje of flesje niet meer dan 100ml is. Een voor de helft gevulde shampoofles of parfumfles mag dus ook niet, de verpakking zelf moet echt maar 100ml kunnen dragen.

Let wel op bij deze cosmetica producten in je handbagage

Denk er verder nog aan dat een poederkwast best mee mag in je handbagage, maar een scherpe vijl of nagelschaartje bijvoorbeeld niet. Deze laatste twee worden namelijk als wapens gezien. Hetzelfde geldt voor scheermesjes en ook zoiets als pepperspray mag niet mee in de handbagage.

Mag je medicijnen meenemen in het vliegtuig?

Het kan voorkomen dat je een erg lange vlucht gaat maken, maar dat je veelal moeite hebt met slapen. Op zo’n moment kan het fijn zijn om medicijnen bij je te hebben zoals slaappilletjes. Maar het kan ook zo zijn dat je een ziekte hebt en echt medicijnen nodig hebt. Mag je dan medicijnen in het vliegtuig meenemen? Het antwoord is ja, maar het is wel handig als je een doktersrecept bij je hebt als het om sterke medicijnen gaat. Bij voorkeur een recept die in het Engels geschreven is, zodat deze in het buitenland ook kan worden gelezen. Qua slaappillen kun je voor echte slaappillen het beste advies aanvragen bij je dokter, maar je zou ook iets lichts kunnen nemen als melatonine dit kan je ook gewoon bij de drogist kopen en wordt veel gebruikt voor jetlags. Melatonine is namelijk een stof dat je lichaam ook zelf aanmaakt en dat door een melatonine pilletje extra wordt aangevuld.

Check ook je handbagage afmetingen

Over de auteur

Founder & travelblogger

Hi, mijn naam is Roëll en ik ben de oprichtster van We Are Travellers! Een aantal jaar terug maakte ik mijn eerste backpackreis naar Brazilië, al snel volgde een wereldreis van 6 maanden en inmiddels kan ik niet meer zonder avontuur. Ik woon in Utrecht, maar reis nog meer dan eens de wereld over. Op We Are Travellers deel ik mijn tips voor de wereld met je.

90 reacties

 1. Joes

  Beste,

  Is er een limiet aan hoeveelheid zonnebrand die je mag meenemen in je koffer dat je doet inchecken?
  Ik ga namelijk naar Suriname en daar is zonnebrand erg schaars. Ik wil dus een aantal flessen meenemen.

  Groetjes

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Hi Joes,
   In je ingecheckte bagage mag je veel meer vloeistoffen (dus zonnebrandcreme) meenemen dan in je handbagage (daar mag je alleen flesjes van 100ml). Hoeveel echt mag weet ik niet precies (ik zou zeggen dat als je er echt 10 mee wilt nemen, dat dat nog wel kan… maar zoals ik al zei, geen idee!), wellicht dat je het ook nog even bij de ‎Douane reizen in de App kan checken! Succes en veel plezier in Suriname!

   Beantwoorden
 2. Linn

  Volgende week gaan we voor het eerst met 2 kinderen van 1 en 4 jaar op vakantie met het vliegtuig. Hoe zit dat met pakjes of bekers drinken die ik mag meenemen En broodjes en snacks. Ik snap dat het tot 100 ml mag maar dat is wel erg weinig drinken. Hoe kan ik dit het beste doen

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Hi Linn,
   Je kan natuurlijk nadat je door de douane bent geweest nog bij een winkeltje drinken kopen. Op Schiphol zitten super veel winkels na de douane (vooral als je buiten Europa vliegt) en daar kun je vaak nog flesjes drinken kopen die je gewoon mee mag nemen in het vliegtuig. Wil je echt zelf wat meenemen, dan zul je toch wel echt moeten zorgen dat je een verpakking van 100ml of minder meeneemt. Een ander idee: Een klein flesje met aanmaaklimonade / siroop meenemen (de Karvan Cévitam Go is bijv. maar 48 ml) en een of twee lege waterflesjes. Je kunt dan na de douane gewoon nog zelf aanmaaklimonade mengen door in de toilet bijv. je waterflesje bij te vullen en daar zelf siroop bij te doen. Of je kunt natuurlijk gewoon iets in het vliegtuig zelf kopen. Succes! Als je niet met een budget airline vliegt (dat zijn bijv. Ryanair / Transavia / Easyjet), is drinken bovendien vaak inbegrepen.

   Beantwoorden
 3. Daniëlle

  Als ik koffiebonen in een nieuwe vacuüm gesloten verpakking in mijn hand bagage meeneem van Eindhoven naar Spanje mag dat?

  Beantwoorden
 4. Toos

  ik wil in mijn handbagage een paar spullen meenemen die meer dan 100 ml zijn, kan ik die dan zonder kosten inchecken? Of Ben ik verplicht een grote koffer in te checken?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Hi Toos,
   Je mag in je handbagage niet spullen doen van meer dan 100ml. Dus dan moet je inderdaad een koffer inchecken als je die producten per se wilt meenemen. Of je een koffer mag inchecken hangt van je vliegticket af, vaak staat op je vliegticket of een ingecheckte koffer is inbegrepen of niet. Als het niet is inbegrepen moet je vaak extra bij betalen daarvoor.

   Beantwoorden
 5. Sanne

  Mag je 6 zakken chips (lays Sweet thai chilly),
  40 losverpakte stroopwafels en
  20x7grams zakjes voorverpakte gist meenemen?

  Ik ga van Amsterdam via Orly Parijs naar Guadeloupe
  Bvd

  Beantwoorden
   • Roëll de Ram

    Hi Dirk,
    Dit zou ik dan in mijn ingecheckte bagage doen en niet in je handbagage. Wij hebben ook wel eens pannen en bestek meegenomen, toen we bijvoorbeeld gingen kamperen op reis.

 6. sharon

  ik schiet mijn sigaretten zelf mag ik dit gewoon in de valies steken zou wel over een hoeveelheid gaan voor een week?

  Beantwoorden
 7. Carina

  Complimenten voor de vele handige tips die ik lees op deze website. Toch plaats ik als zorgmedewerker even een hele kleine kanttekening op de tip om nootjes te eten in het vliegtuig. En dan met name het feit dat zoute nootjes zorgen voor minder vaak moeten toiletteren. Tot zover is dat zeker een feit, maar het is juist belangrijk om te zorgen voor vochtverlies wanneer je vliegt. Veel mensen hebben last van oedeemvorming in benen door t lange zitten en te weinig staan. Toiletteren zorgt dat oedeemvorming in benen wordt geminimaliseerd en het lopen naar t toilet draagt daar aan bij.

  Beantwoorden
 8. Nicole

  Mag je theezakjes (gewone pickwick thee) in gesloten verpakking in je koffer in het vliegtuig , naar madeira!
  Thee is een plant dus …

  Beantwoorden
 9. Sabine

  Mag je je röntgenfoto meenemen in t vliegtuig. Ze hebben foto van me gemaakt toen ik gevallen was tijdens t bergklimmen..

  Beantwoorden
 10. Carlijn

  Mag ik een zakje (310 gram) chocoladepepernoten meenemen in mijn handbagage? Mijn vriend studeert voor een half jaar in Italië en hij mist nu de chocoladepepernoten. Ik wil het graag voor hem meenemen als ik hem volgende week ga bezoeken, maar ik neem alleen handbagage mee.

  Beantwoorden
 11. Marjon

  Je schrijft dat een aansteker niet mee mag in het vliegtuig, omdat dit als wapen gezien zou worden. Dit is niet juist. Een aansteker mag mee maar moet dan “op de persoon gedragen worden”. Dus in je broekzak bijvoorbeeld, en niet in je trolley, of in een jas die in de bagagebak gaat. Dit ivm brandgevaar.

  Beantwoorden
 12. Bert van der Weijst

  hoe zit het met het meenemen van baren goud? kun je die gewoon meenemen. Aangezien je ze hier in nederland belastingvrij kunt kopen.b

  Beantwoorden
 13. astrid

  mijn nichtje die in turkye woont vraagt of ik rookworst vacuum verpakt mee neem en blikjes pathé mag dat koffie padjes en koek is geen probleen toch ?

  Beantwoorden
 14. Adriana

  Ben allergisch en overgevoelig voor zoveel voedingswaren dat ik eigenlijk een eigen gemaakte couscoussalade wil meenemen aan boord om dat te eten ipv dat wat je aan boord krijgt. En ook smeergeitenkaas..? Mag dat ook? Of moet ik dan echt brief van huisarts meenemen?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Hi Adrana,
   Bedankt voor je berichtje, zover ik weet mag je gewoon zelf eigen eten meenemen in het vliegtuig zolang het dus maar niet meer dan 100ml vloeistof bevat. Ik neem vaak zelf broodjes gezond, appels en kleine tomaatjes mee omdat ik ook niet hou van vliegtuigmaaltijden.

   Beantwoorden
   • Lied

    Let op, ze doen wel moeilijk over zelfgemaakt eten. Ik had een heerlijke curry mee. Zeker niet meer dan 100ml vloeistof maar vooral veel groentes die met warmte zacht geworden zijn. Werd zo weg geknikkerd. Blijkbaar niet droog genoeg… en daar zit je dan met een lastige voedselallergie…

 15. Sas

  Mag ik Hollandse garnalen meenemen naar spanje. Mijn vriendin woont daar en vindt ze zo lekker en zijn daar niet te koop mag dat. Neem ze in vacuumbakjes mee.

  Beantwoorden
 16. Lysanne

  En hoe zit het met paracetamol? Mag je dit gewoon meenemen in je handbagage? Vind het fijn om dat bij me te hebben voor het geval dat ik hoofdpijn krijg.

  Beantwoorden
 17. Robib

  Hallo.

  Ik ben een actieve sporter.. ik ga na costa rica, zou je een pot eiwitten mee mogen nemen daar heen? Of zullen ze je raar aankijke in land van aankomst? Terug weg is die op dus zal alleen daar naar toe zijn.

  Groeten

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Vloeistoffen van minder dan 100ml mag je meenemen in je handbagage, dus parfum van 50ml ook :)

   Beantwoorden
  • Jamapumo

   Je mag zelfs parfum van 200 ml meenemen in de handbagage, maar dan alleen als die is gekocht in de tax-free shops op het vliegveld. Meer dan 100 ml komt niet door de security scan op het vleigveld.

   Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Je grote koffer is je ingecheckte bagage en je handbagage is wat je zeg maar bij je hebt bij je vliegtuigstoel, dus waar je altijd bij kan.

   Beantwoorden
 18. herman peters rit

  dag roell . ik ga binnenkort naar Rusland en ga daar ook vissen mag ik droog lok voer meenemen

  Beantwoorden
 19. downtonclaire

  ik heb binnekort een vlucht van Oslo naar brussel en weer een vlucht van Brussel naar Oslo.
  Kan ik in mijn handbagage gewoon eten meenemen? zoals koekjes chocolade enz? of rookworst, chips?
  Eten in oslo is duur dus zou wat van thuis willen meenemen :P

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Normaal gesproken kan je wel eten meenemen, zolang het maar geen vloeistof is (pindakaas bijvoorbeeld of jam mag bijvoorbeeld niet) komt het door de douane. Slim om wat dingen mee te nemen van thuis voor daar :)!

   Beantwoorden
   • Sabine

    Ik stel mn vraag hier even..kan niet vinden waar anders..
    Kan iemand vanuit nederland surinaamse massala kruiden en madame jeanette pepers meenemen voor mij? Ik woon in Thailand..
    Ik weet dat talloze mensen dat reeds deden.
    Helaas heb ik op mijn oproepen slechts commentaren dat dit verboden zou zijn.
    De twee roti tenten die hier jaren waren zijn er helaas niet meer.
    Dus ik wil t graag zsm hebben..
    Gr
    Sabine

   • Ans Doon

    Heb toevallig een dame die zegt daalt zij met Emirates pindakaas mocht meenemen 3x gecontroleerd op Schiphol naar Dubai en daarna door naar Australië en ook daar door de beveiliging??.

   • Roëll de Ram

    Hi Ans,
    Wij hebben pindakaas ook meegenomen in onze ingecheckte koffer naar Hong Kong, naar Australië en naar Nieuw-Zeeland. In je ingecheckte bagage kan dit inderdaad. Maar met je handbagage moet je opletten als je het meeneemt, als je pindakaas te vloeibaar is dan kunnen ze het weigeren. Wij hadden dit bijv. met een bakje Hüttenkäse dat we op het vliegveld nog wilden op eten met brood, dit kon niet mee met de handbagage. Dus let in ieder geval op als je het in je handbagage doet. Ingecheckte bagage kan vaak wel gewoon :)

 20. Paul La fors

  Beste Roëll.
  Onze dochter woont sinds kort in Israël.
  Omdat zij zo graag de vitaminen van het Kruidvat gebruikt heeft ze gevraagd of wij die mee willen nemen als wij binnenkort naar haar toe gaan.
  Is dit toegestaan? Ik heb het hier overigens wel over meerdere potjes. Mijn vrouw 4 potjes en ik ook 4.
  Bij voorbaat dank,
  Paul

  Beantwoorden
 21. Bart

  hoi, mag ik een zak grote paaseieren meenemen in mijn handbagage naar Kenia en eventueel ook spruitjes? Is het ook mogelijk om vanuit Kenia mangos en avocados terug mee te nemen?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Het lijkt mij dat paaseitjes sowieso geen probleem zijn, maar met groenten & fruit kan men bij de douane nog wel eens lastig doen. Check anders bij de ambassade van Kenia hoe zij tegenover het meenemen van groenten & fruit staan. Verder staat op de website van de Douane denk ik wel of het mogelijk is om fruit/groenten te importeren in Nederland. Als het voor persoonlijk gebruik is, mag het geloof ik wel mee in je bagage, maar ik weet het niet 100% zeker.

   Beantwoorden
 22. jokuhstipsen

  Wat heerlijk dat er mensen zijn die je vragen kunt stellen. Fijn jouw site!! Mijn vraag aan jou is: mag je een lege doorschijnende waterfles (1/2liter) met waterzuiveringstuk erin meenemen. Ik wil het dan in het vliegtuig en in land van bestemming (Azoren) vullen met water. Heb dan gezuiverd water. Het is een waterbottle van Nikken. Kost zo’n €80 dus wil het niet weggooien als ik het niet door de douane krijg.
  Alvast bedankt voor je antwoord!

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Hi Jokuh,
   Bedankt voor je berichtje! Wij nemen zelf altijd een lege dopper fles mee (ook een soort doorschijnende waterfles van een halve liter) en je mag ook gewone spa flesjes leeg meenemen bij de Douane. Ze vragen wellicht of je flesje echt leeg is, maar als dat het geval is dan kun je hem gewoon meenemen. Wil je zeker zijn, dan kun je ook je fles in je ingecheckte bagage doen. Maar ik denk dus dat jouw waterfles van Nikken ook gewoon in de handbagage mee mag. Wil je een second opinion, dan kun je het ook nog even checken bij de airline waarmee je vliegt! Succes en veel plezierop de Azoren!

   Beantwoorden
 23. Tom

  Ik ga binnenkort naar Italië. Ik zou graag wat dingen als pindakaas en chocopasta mee willen nemen. Mag dat in de bagage?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Dag Tom,
   Het mag voor zover wij weten niet in je handbagage, tenzij het 100 ml of minder chocopasta of pindakaas is. Je kan de pindakaas en chocopasta wel in je ingecheckte bagage doen, dan maakt de hoeveelheid niet uit. Veel plezier op je reis naar Italië!

   Beantwoorden
 24. Willeke

  Heb een vraagje: Ga binnenkort met familie naar Zuid-Frankrijk en wil voor hen als verrassing een verse zalm sealed meenemen in vliegtuig. Mag dat??

  Beantwoorden
 25. Lotte

  Beste Roëll,

  In Januari ga ik naar Bali voor zes maanden. Weet jij misschien of ik melatonine mee mag nemen in mijn handbagage? Heb ik daar nog een ‘dokterverklaring’ voor nodig?
  En weet je ook hoe het zit met supplementen (vitamines en mineralen) meenemen in je koffer (niet in je handbagage). Doen ze daar moeilijk over?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Ik heb zelf wel vaker Melatonine meegenomen in mijn handbagage, toen werd dat nooit echt gecheckt / onderzocht, maar het is altijd handig om voor de zekerheid een doktersverklaring voor de medicijnen die je mee hebt bij je te hebben. Met vitamines / mineralen heb ik helaas geen ervaring, check dit anders even voor de zekerheid bij de vliegtuigmaatschappij waarmee je vliegt, die weten vast een antwoord :)

   Beantwoorden
 26. Tamara Privee

  Hi leuke site zeg!! Even een vraagje mbt tot handbagage en Marokkaanse souvenirs en douane…….

  Ik vlieg binnenkort naar Marrakech voor een kort citytripje in 1001 nacht style, met transavia en alleen handbagage.

  Heeft er iemand enig idee wat je mee terug mag nemen aan souvenirs uit marokko in je handbagage? Dan heb ik het over snuisterijen zoals kralenkettingen, slofjes en hammam zeepjes of argan olie. Maar ook eventueel zoetigheden van de soukhs of kruiden zoals ras el hanout etc????

  En begrijp ik het goed….een slof sigaretten mag wel mee terug in de handbagage…..maar eventueel een fles drank (tax fre gekocht buiten eu) dan weer niet???

  Ik hoor het graag van je, keep up the good work!

  Beantwoorden
 27. Clau

  Hoi,

  Ik moet voor mijn werk naar Londen om daar referentiesproducten te kopen van salades (aardappelsalade, pastasalade en dergelijke). Dus alleen mee op de terugweg. Kan dat, en hoe?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Dag Clau,
   Op zich is dat wel mogelijk, ik zou het voor de zekerheid dan wel inchecken. Om het 100% zeker te weten is het overigens wel handig om het bij de airline na te vragen waarmee je vliegt.

   Beantwoorden
 28. Anneke Visser

  Mag ik een fles drank die gekocht is in Portugal, meenemen in de handbagage, hij is nog niet open geweest

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Hi Anneke,
   Je mag alleen drank meenemen in een fles van minder dan 100ml in de handbagage. Als je jouw koffer incheckt, mag je wel meer dan 100ml meenemen.

   Beantwoorden
   • eric allary

    hoi ik vertrek binnen twee weken naar Florida en bij terugkeer zou ik graag geschenk voor me zoon mee brengen een gps voor op zijn bood kost ongeveer 800dollar wat moet ik juist doen om dit pakje veilig in belgie te krijgen

  • Roëll de Ram

   Dag Joost,
   Dat ligt aan je bestemming. Naar sommige landen is dit volgens mij niet mogelijk. Check het anders voor de zekerheid bij de airline waarmee je vliegt of bij de ambassade van het land waar je naartoe gaat. Succes en veel plezier op je reis!

   Beantwoorden
 29. Jannie

  Wij gaan over een paar weken voor zes weken naar Nieuw-Zeeland. Ik gebruik voor mijn allergieen een middel dat je gewoon bij de drogist kan kopen.. Kan ik dit ook gewoon meenemen? En wat zijn de regels ten aanzien van homeopathische middelen als je naar Nieuw-Zeeland gaat?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Wat precies de regels zijn voor Nieuw-Zeeland weten we niet precies, maar vaak mag je in je ingecheckte bagage medicijnen wel gewoon meenemen. Eventueel ook in je handbagage, maar dan mag je medicijn niet meer dan 100 ml vloeistof zijn. Mocht je meer zeker willen zijn, kun je ook nog bij je dokter een soort officiële uitdraai laten maken van de medicijnen die je gebruikt en die uitdraai verklaard dus waarom je het bij je hebt. Ik weet alleen niet of dit ook geld voor medicijnen van de drogisterij, maar vraag het anders na bij je huisarts of de airline waarmee je vliegt.

   Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Hi Suzanne,
   Voor zover wij weten, mag dit wel. Mocht je 100% zekerheid willen, kun je het misschien even navragen via social media bij de Airline waarmee je vliegt. En het is handig om de koffie in te checken in plaats van in je handbagage mee te nemen. Succes en veel plezier op reis!

   Beantwoorden
 30. Lucas

  Ik heb een vraag, ik ga van de zomer naar Turkije en ik wil een fles Remia frietsaus meenemen. gaat dat zonder problemen?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Hi Lucas,
   Je mag in je handbagage niet meer dan 100ml vloeistof meenemen per fles/potje. Als je de fles incheckt hoef je je aan die regel niet te houden. We denken dus dat het wel mag, maar check de fles saus wel in en doe het niet in je handbagage anders zal hij worden afgenomen op het vliegveld. Eet smakelijk en veel plezier op reis ;)

   Beantwoorden
 31. Celina

  Fijn artikel!
  Ik heb alleen een vraag, ik ga deze zomer naar spanje met mijn vriend, en ze verkopen daar die lekkere voetbalchips die alleen in nederland te koop is tijdens het WK, en zo vaak ga ik niet naar spanje. Mijn zus, moeder en tante willen dat ik een zak voor hun meeneem, en natuurlijk zou ik zelf ook nog een voorraadje willen hebben. Mag ik de chips meenemen in mijn ruimbagage?

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Hi Celina,
   Bedankt voor je berichtje, wij denken dat het wel mag maar dat je wellicht kans hebt dat de zak bol gaat staan in je koffer en mogelijk knapt. Misschien is het een idee om op de heenweg een Nederlandse zak mee te nemen en te checken of de zak heel blijft. Ook kun je altijd voor de zekerheid nog navraag doen bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt. Succes en fijne vakantie!

   Beantwoorden
 32. Ireentje

  Voor het meenemen van medicijnen kun je bij de apotheek een medicatiepaspoort vragen. Hierop staat dan ook aangegeven om welke medicatie het gaat. Bij mijn apotheek zitten hier geen kosten aan.

  Beantwoorden
 33. Gabriele

  een “boodschappenlijstje” van een vriendin uit Peru gekregen. Mag dit mee in de koffer naar Peru? zilveruitjes, rolmops, rookworst en zuurkool??? kan het op internet niet vinden!

  Beantwoorden
  • Roëll de Ram

   Meestal mag je wel eten in je ingecheckte bagage doen. Maar qua groenten en fruit doen ze in Zuid-Amerika nog wel eens moeilijk. Wellicht kun je het vinden bij de luchtvaartmaatschappij waarmee je vliegt? Of stel je vraag bij de ambassade van Peru hier in Nederland: embassyofperu.nl. Wellicht weten ze het daar!

   Beantwoorden
 34. Carolina

  Drinken mag niet bij de controle vd handbagage, daarna kan en mag je nog wel water tappen en dat mag dan wel mee het vliegtuig in.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.