Vliegtuig vlucht reisvaccinaties

Reisvaccinaties… Welke kosten kun je verwachten & welke vaccinaties heb je vaak nodig?

Wie op reis gaat, neemt liever geen Malaria, Gele Koorts of Hepatitis mee terug als souvenir. Het is dan ook belangrijk om je goed in te laten enten met de juiste reisvaccinaties voordat je vertrekt. Maar wat voor kosten moet je nou verwachten voor reisvaccinaties? En in welk land heb je wat nodig? Moet je je bovendien elke jaar opnieuw laten inenten of zijn verschillende vaccinaties ook langer geldig? We proberen je zo goed mogelijk advies te geven, maar let wel: Als je op reis gaat is het altijd handig om advies in te winnen bij je huisarts of bij de GGD.

Welke kosten voor reisvaccinaties moet je voor welke bestemming maken?

In onderstaande infographic van PriceWise is te zien wat de gemiddelde kosten zijn voor vaccinaties voor verschillende reisbestemmingen. Ook kun je in de infographic zien welke vaccins verplicht zijn en welke worden aanbevolen. Ga je binnenkort op reis? Check dan niet alleen onderstaande infographic, maar doe ook navraag bij de GGD, je huisarts. De kosten zijn trouwens ook weer afhankelijk van de plek waar je een vaccinatie krijgt, daarom wordt hieronder gesproken van een gemiddelde:

kosten reisvaccinaties

Wanneer hoef je kosten voor je reisvaccinaties niet zelf te betalen?

Vaak hoef je de kosten van reisvaccinaties niet zelf te betalen als je een goede zorgverzekering hebt. Het is echter wel nodig om jezelf dan aanvullend te verzekeren, want vaccinaties worden meestal niet vergoed door alleen een basisverzekering. Als je alleen een basisverzekering hebt, moet je de inentingen veelal wel zelf betalen. Heb je een aanvullende zorgverzekering? Let er dan vervolgens wel op in hoeverre jouw aanvullende verzekering de vaccinaties dekt. Lees dus altijd goed je voorwaarden door. Oh en nog een tip: Niet elke zorgverzekering vergoed de vaccinaties van elk vaccinatiebureau. Check ook dat dus goed in de voorwaarden van je zorgverzekering!

Weet je dat je de komende jaren vaker of lang op reis gaat? Neem een aanvullende zorgverzekering én vaccineer je dan in één jaar zo goed mogelijk

Weet je al dat je de komende jaren vaak of voor langere tijd op reis gaat? En wil je graag besparen op de kosten voor reisvaccins? Doe dan nu al onderzoek naar zorgverzekeringen die veel vaccinaties dekken, dan weet je precies of je moet overstappen in het nieuwe jaar of dat je misschien alleen een aanvullende verzekering nodig hebt. Als je namelijk in een bepaald jaar voldoende aanvullend verzekerd bent, is het handig om dan direct de meest gebruikelijke vaccinaties te nemen. Zo hoef je jezelf niet voor meerdere jaren aanvullend te verzekeren, maar is het bijvoorbeeld voldoende om één jaar aanvullend verzekerd te zijn en kun je daarna gewoon alleen de basis zorgverzekering nemen. Als je je namelijk twee keer laten vaccineren tegen hepatitis-A dan ben je minstens 25 jaar beschermd. Je hoeft dan dus niet elke keer dat je op reis gaat, je opnieuw te laten inenten.

Hoelang beschermt een vaccinatie je over het algemeen?

  • Een keer vaccineren tegen Hepatitis-A beschermt je voor 1 jaar
  • Twee keer vaccineren tegen Hepatitis-A beschermt je voor zo’n 25 jaar
  • Een keer vaccineren tegen Gele Koort beschermt je voor minimaal 10 jaar
  • De buiktyfus vaccinatie beschermt je voor 3 jaar
  • Een DTP-vaccinatie beschermt je voor 10 jaar