Klimaatwijs op vakantie

Wat is de klimaatimpact van jouw vakantiekeuzes? Zo ontdek je dat (én kun je er wat aan doen)!

Ben jij je bewust van de impact van jouw zomervakantie, weekendje weg of backpackavontuur? Weet jij in hoeverre jouw reizen effect hebben op het klimaat? Eerlijk gezegd snappen we het best goed als je hier “Nee” op antwoord… Het is ook best moeilijk in te schatten hoeveel CO2-uitstoot die vlucht naar Costa Rica veroorzaakt. Of in hoeverre het écht uitmaakt als je met de Thalys naar Parijs gaat in plaats van met een budget airline. En hoe schadelijk zijn roadtrips eigenlijk? Of reizen met een boot of cruiseschip? Wij hebben onlangs een tool ontdekt die je heel gemakkelijk meer inzicht geeft in de impact van jouw eigen reis én die je leert dat je op allerlei vlakken bewuste keuzes kunt maken!

Zo test je de klimaatimpact van jouw volgende vakantie: Klimaatwijs op vakantie

Benieuwd hoe je er achter komt hoeveel impact jouw volgende vakantie heeft? Ga naar de tool “Klimaatwijs op vakantie” van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en vul daar de korte vragenlijst in. Die bestaat uit een paar vragen, zoals onder andere uit het opgeven van je reisbestemming, hoe je erheen reist, in wat voor accommodatie je voornamelijk gaat slapen en of je bijvoorbeeld een huurauto gaat gebruiken of van plan bent om te gaan duiken. Binnen een paar vragen heb je soort persoonlijke analyse en kun je precies zien welk effect jouw tripje op het milieu heeft. Een beetje confronterend misschien, maar tegelijkertijd geeft de uitslag je ook tips zodat je voor je reis eventueel bewustere keuzes kunt maken.

Klimaatwijs op vakantie

Klimaatwijs op vakantie Milieu Centraal

Test jouw vakantie

 

Verander je vakantiekeuzes en reis milieubewuster

Wij gaan zelf in juni naar Canada op reis, naar Vancouver Island en de staat Yukon om precies te zijn. Deze rondreis hebben wij in de tool ingevuld en daaruit kwamen handige tips en ontdekkingen. Dingen die je ook op andere reisjes zou kunnen toepassen en waardoor je jouw uitstoot tijdens het reizen kunt verlagen.

1. Laat de auto staan en maak gebruik van het openbaar vervoer

Naast dat vliegen onwijs vervuilend is, verbruik je ook veel energie als je met de auto reist. Sowieso kost rondreizen een stuk meer energie dan als je lang op één plek blijft. Laat dus vaker de auto staan en probeer als je dan toch wilt rondreizen van het openbaar vervoer gebruik te maken. In Canada is het openbaar vervoer helaas iets minder goed geregeld dan hier in Nederland, waardoor we daar toch voor een huurauto hebben gekozen. Maar in landen als Thailand of Brazilië kun je perfect gebruik maken van openbaar vervoer.

2. Waarmee is de uitstoot van jouw reis vergelijkbaar?

Bizar, maar één reis naar Canada is qua uitstoot gewoon meer dan een jaar lang energie verbruik van een gemiddeld huishouden in Nederland of dan een jaar lang voeding voor een gemiddeld huishouden of dan een jaar lang 5 keer per week autorijden van Utrecht naar Amsterdam. Het is zelfs zo erg, dat de klimaatimpact van die ene trip evenveel is als 10 jaar lang élke dag douchen… Als je dat soort aantallen ziet, ga je toch twee keer nadenken over zo’n reis. En het laat je echt even stilstaan bij wat voor effect al dat vliegen (want ja dat is toch wel de grote boosdoener) heeft op onze aardbol. Hieronder kun je zien in hoeverre de reis naar Canada qua impact verschilt van andere veroorzakers van CO2 uitstoot, maar je kunt dus ook berekenen wat de impact van jouw eigen reis is:

Bewust op reis duurzaam reizen milieu centraal

Toelichting op de grafiek, dit is dus een reis naar Canada in vergelijking met:

  • Energie: jaarlijks energiegebruik (gas en stroom)
  • Voeding: een jaar lang voeding kopen
  • Auto: een jaar lang 5 keer per week autorijden van Utrecht naar Amsterdam
  • Vlees: een jaar lang dagelijks vlees eten
  • Kleding: een jaar lang kleding aankopen
  • Douchen: een jaar lang dagelijks douchen
  • Verlichting: een jaar lang het huis verlichten
  • Wassen: een jaar lang kleding wassen

3. Eet geen (of minder) vlees

Je hoort het steeds vaker in de media, maar het eten van vlees is niet alleen slecht vanwege het dierenleed maar het heeft ook een grote impact op het milieu. Bij de productie komen namelijk ontzettend veel broeikasgassen vrij. Laat dus zoveel mogelijk vlees staan op reis (en thuis!), en compenseer zo weer andere vakantiekeuzes.

4. Vermijd het vliegtuig en ga dichterbij op reis…

Wij hebben in de tool onze rondreis door Canada ingevuld en we kregen natuurlijk ook als advies om dichterbij op vakantie te gaan. Dan denk je misschien: Duh, logisch! Tuurlijk, als ik naar België of gewoon in Nederland blijf, dan zorg ik voor veel minder uitstoot. Maar het toffe is dat je naast deze algemene tip, ook een specifieke suggestie en een alternatief krijgt. Zo werd ons Oostenrijk getipt. Daar vind je natuurlijk ook prachtige bergen, kun je tof hiken en leuk roadtrippen. Als wij naar Oostenrijk zouden gaan en daar vergelijkbaar zouden rondreizen dan zouden we 2.320 kg CO2 uitstoten, terwijl we met onze reis naar Canada nu 5.510 kg CO uitstoten. Een flink verschil dus!

5. Waarom je beter niet kunt gaan duiken

In Canada kun je niet echt goed duiken, maar in genoeg backpacklanden wordt dit natuurlijk wel gedaan. Wist je dat de impact van duiken op het klimaat super hoog is? Je verwacht het misschien niet, omdat je natuurlijk vooral aan het zwemmen bent, maar vaak is het brandstofverbruik van de motorboot waarmee je het water op gaat enorm. Ook kan duiken een negatieve invloed hebben op koraal. Bijvoorbeeld door de zonnebrandcreme die je net op hebt gesmeerd, maar ook als je het (per ongeluk) aanraakt.

Duurzaam reizen

Dacht jij al veel na over duurzaam reizen? Of is deze info van Milieu Centraal een echte eye opener voor jou? Wij hebben al wel vaker geschreven over duurzaam reizen, dus als je er meer over wilt lezen, check dan ook zeker onderstaande artikelen. Benieuwd wat precies de impact van je eigen reis is? Dan moet je dit even checken! En heb jij een ultieme tip? Laat dan een reactie achter onder dit artikel!