duurzaam Reizen met de trein

Sneller & duurzaam: Voor deze reizen kun je beter de trein dan het vliegtuig nemen!

Wist je dat je voor sommige reizen beter de trein dan het vliegtuig kunt nemen? Enerzijds omdat het stukken goedkoper is, maar ook omdat het trein korter duurt én milieuvriendelijker is. Benieuwd naar welke bestemmingen je vanuit Nederland het beste de trein kunt pakken? We hebben hieronder alles op een rijtje gezet!

Is de trein sneller dan een vlucht en duurzamer?

Als je denkt aan treinen en vliegtuigen is het niet gek als je als eerst denkt dat vliegen sneller is en misschien wel goedkoper dan reizen met de trein of andere vervoersopties. Om te zien of dat waar is, heeft de website Omio verschillende populaire routes in Europa bestudeerd. (Omio stond trouwens voorheen bekend als GoEuro en is een platform dat reizigers de mogelijkheid biedt mobiele trein, bus en vliegtickets te vinden en te boeken) Het resultaat? Ze hebben maar liefst 35 routes gevonden in Europa die juist sneller én soms milieuvriendelijker zijn dan als je met de bus of met het vliegtuig zou gaan. Bij het onderzoeken is trouwens niet alleen gekeken naar de precieze reistijd, maar ook naar de tijd die je nodig hebt om naar het vliegveld te komen en door de douane-controle te gaan. Dat de trein beter is dan het vliegtuig kijkend naar het klimaat is ook nog eens vaak zo. De trein stoot namelijk minder CO2 uit dan vliegtuigen, kijkend naar de twee is de trein de minst vervuilende optie.

Top 5 internationale routes die korter duren met de trein

Als je kijkt naar alle routes die je in Europa kunt nemen, dan zijn de onderstaande routes korter als je met de trein gaat dan met het vliegtuig. Het zijn niet per se reizen vanuit Nederland, maar internationale reizen:

  • Londen > Parijs (de trein is 3u 24m sneller)
  • Brussel > Parijs (de trein is 2u 39m sneller)
  • Madrid > Valencia (de trein is 1u 28m sneller)
  • Parijs > Lyon (de trein is 1u 28m sneller)
  • Bologna > Rome (de trein is 1u 25m sneller)

Wat ook bizar en grappig is om te bedenken, is dat je met de tijd die je bespaart als je met de trein van Londen naar Parijs gaat, dat je in de tijd die je over houdt dat je dan het Kasteel van Versailles kunt bezoeken! Naast het feit dat het sneller is om in deze gevallen met de trein te reizen, is de trein ook een duurzame keuze. Als je met de trein reist belast je het klimaat minder, omdat er minder CO2 wordt uitgestoten door een trein dan door een vliegtuig.

trein sneller dan vliegtuig

Vanuit Nederland moet je naar deze 3 plekken de trein pakken

Ook vanuit Nederland kun je soms beter de trein pakken dan het vliegtuig. Als je namelijk vanuit Nederland naar Brussel gaat, dan ben je 1u 8m sneller dan als je met het vliegtuig zou gaan. Ook naar Dusseldorf reizen is sneller per trein, maar liefst 51 minuten sneller. Hetzelfde geldt voor Parijs, dat is 12 minuten sneller. Misschien is de reis naar Parijs met de trein niet heel veel sneller dan als je met vliegtuig zou gaan, maar het kan ook nog eens relaxter te zijn. In de trein kun je wat meer van het uitzicht genieten en wat meer rondlopen, maar soms ook meer doen zoals een boekje lezen of laptoppen.

En zijn er ook reizen die sneller zijn als je met de bus gaat?

Het verbaasd je misschien, maar volgens Omio zijn er ook reizen die sneller zijn als je met de bus reist! Daarbij moet je denken aan de bussen tussen Amsterdam en Brussel of van Amsterdam naar Düsseldorf. Ook de bus van Brussel naar Parijs is sneller dan het nemen van het vliegtuig.

Nog een paar weetjes over reizen met de trein

reizen met de trein

Wil je meer te weten komen over reizen met de trein? Je kan het hele onderzoek op Omio bekijken. Je kan hier ook te weten komen in hoeverre reizen met de trein milieuvriendelijker is, hoe je goedkope treinkaartjes scoort en meer weetjes over reizen met de trein.

Meer lezen over interrailen en treinreizen?

Lees ook: