Inbraakpreventie

Inbraakpreventie: Slimme tips voor als je op vakantie gaat

Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt. Of ken je iemand waarbij het is gebeurd. Ingebroken terwijl je nietsvermoedend vakantie aan het vieren bent. Tja, inbraak is helaas iets wat nog steeds vaak voorkomt en zonder de juiste inbraakbeveiliging en inbraakpreventie kan het een trip flink verstoren. Om je een idee te geven van wat kan gebeuren, reizen we heel even terug in de tijd… naar ongeveer 10 jaar terug.

Over die ene keer dat ze dachten dat iedereen op vakantie was…

Ik was begin twintig, mijn ouders waren al een week op vakantie en bleven nog een week of vier weg. Nadat ik zelf ook een paar dagen niet thuis was geweest, besloot ik nog één nachtje in het ouderlijk huis te slapen met mijn vriend. Rond 23:00u besloten we naar bed te gaan, de volgende ochtend zou ik namelijk opgehaald worden door een taxi omdat ik voor een kleine maand zou gaan backpacken in Brazilië. Alle lampen gingen uit, de voordeur op dubbelslot en omdat er geen lichtschakelaars waren geïnstalleerd was het hele huis compleet donker. Alsof er niemand thuis was. Iets wat ook de inbrekers gedacht moeten hebben toen ze via de achterdeur, waar toen geen inbraakstrip op zat, besloten in te breken. Via de tuin, zijn ze naar de achterdeur gelopen en met een breekijzer hebben ze het slot vernield. Waarschijnlijk waren ze al eerder op onderzoek uitgeweest en stonden ze die avond binnen 15 minuten binnen. En daarna: binnen 5 minuten voor mijn slaapkamerdeur. Yep… de deur waarachter wij nietsvermoedend lagen te slapen. Je voelt hem al aankomen: De deur ging op een kier, een zaklamp scheen naar binnen en gelukkig schrokken de inbrekers zo erg dat ze meteen naar beneden renden en weg gingen. Bizar eng. De politie werd gebeld. Er bleken bij de achterdeur inderdaad inbraaksporen te zitten en mijn ouders hun vakantie werd opgeschrikt en die van mij moest zelfs nog beginnen… Dit was een van de weinige keren dat mijn ouders géén automatische lichtschakelaars thuis hadden aangezet.

Aan inbraakpreventie doen overdreven?

Lang verhaal kort: Aan inbraakpreventie doen werpt echt z’n vruchten af! Licht schrikt af, iemand die zo nu en dan de post opruimt en ervoor zorgt dat het huis er een beetje bewoond uit ziet ook, een fiets voor de deur helpt en goede inbraakstrips werken ook echt. Helaas is het nog nodig, maar één en ander voorbereiden voor je op vakantie gaat, is echt noodzakelijk om inbraak te voorkomen. Benieuwd wat allemaal slim kan zijn om te doen? Hieronder vind je een paar tips die ervoor kunnen zorgen dat de kans op inbraak tijdens je welverdiende vakantie minimaal is!

Zo kun je aan inbraakpreventie doen

High Tea Utrecht centrum Carla's Conditorie

1. Schrik inbrekers af met een beveiligingscamera

De beste inbraakpreventie is eigenlijk best simpel: Schrik inbrekers af! Dat kan je heel ingewikkeld doen, maar ook op hele simpele manieren. Zorg in ieder geval dat inbrekers direct zien dat jouw inbraakbeveiliging in orde is zodra ze je huis bekijken. Hoe je dat bijvoorbeeld doet? Plaats beveiligingscamera’s rond je huis. Dummy’s of echt werkende camera’s. De aanblik hiervan zorgt er direct voor dat inbrekers liever een ander huis uitzoeken. Plaats ze bijvoorbeeld bij je bel of juist vanachter een raam. Waar je zo’n camera koopt? Je kan simpele camera’s vaak gewoon al bij webshops als Bol.com bestellen, maar wil je iets professionelers dan kun je kijken naar Secure Locks. Zij bieden een ruim assortiment aan de meest moderne beveiligingscamera’s. Deze high-tech camera’s zijn vaak uitgerust met gezichts- en nummerplaatherkenning en de apparaten worden ook nog eens razendsnel geleverd en gemonteerd.

2. Sluit deuren en ramen

Dit klinkt misschien heel logisch, maar toch vergeten mensen vaak een deur of raam op slot te doen. En het klinkt misschien stom, maar net dat ene raampje of die deur die niet dubbel op slot zit, kan het verschil zijn. Daarbij is het verder niet alleen belangrijk om alles dicht en op slot te doen, maar er ook voor te zorgen dat je de sleutels verwijderd en veilig opbergt. Als een sleutel nog in het slot zit dan kunnen mensen hier heel gemakkelijk bij. Bijvoorbeeld door je arm door de brievenbus te steken of door het boren van een gaatje onder het slot. Je kan het zo gek niet bedenken en het wordt gedaan om een sleutel in handen te krijgen. Het is dan ook aan te raden om voor je vakantie alle sloten, slotbeslag en deurstrips na te lopen. Je kan dit zelf doen of het een professional laten doen. Zij kijken dan of alles in orde is, of dat slot beslag vervangen moet worden, of dat een nieuwe inbraakbeveiliging en deurstrip nodig is. Soms kan het ook nodig zijn om een ander slot te laten plaatsen. Sluit daarnaast niet alleen de deuren en ramen van het huis maar ook die van garages en schuurtjes. En mocht je hier fietsen of motors hebben staan, zet die dan ook goed op slot en het liefst zelfs dubbel of aan elkaar.

3. Omgeving

Een belangrijk onderdeel van je inbraakbeveiliging-check is de omgeving van je huis. Dit is misschien meer belangrijk voor grotere huizen, dan voor appartementjes, maar zelfs dan is het slim om ook op te letten wat rondom je huis gebeurd. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er geen ladders of trapjes in de tuin liggen. Iemand die kwaad wil kan daarmee zo makkelijk binnendringen op de bovenste verdiepingen. Het is ook slim om bomen en struiken te snoeien zodat er direct zicht is op het huis. Hierdoor voorkom je dat kwaadwillenden de ruimte hebben om stiekem dingen te doen en je buren of mensen op straat kunnen je huis vaak wat beter in de gaten houden.

4. Zorg voor licht ‘s avonds!

Niets zo fijn voor inbrekers dan het donker. Indringers gaan het liefst ongezien hun gang. Dus als jouw huis goed verlicht is, dan maak je dat eigenlijk direct al onmogelijk. Een slimme optie is het plaatsen van een lamp met bewegingssensor. Maar het is niet alleen belangrijk om de buitenkant van je huis te verlichten. Vergeet ook niet om binnen ook een lamp aan te laten of die aan te sluiten op een tijdschakelaar, zo’n schakelaar zorgt er voor dat je lamp op een x-moment aan gaat en op een x-moment weer uit. Ook slim om te doen: Een lamp nemen die tv-licht nabootst! Deze tip klinkt misschien heel voor de hand liggend, maar het kan echt het verschil maken.

5. Schakel je buren, vrienden of familie in

Ook giga slim: Vraag of buren of familie je huis zo nu en dan checken als je op vakantie bent. Anderen af en toe langs laten komen, helpt namelijk ook om je huis te beschermen. Je huis ziet er bewoond uit, niet alleen omdat er even mensen in huis zijn, maar als je brievenbus of deurmat leeg is van post, dan laat dat ook aan inbrekers zie dat je huis regelmatig wordt bezocht of het wekt zelfs de suggestie dat er iemand thuis is. Daarnaast is het meteen een goed moment om de planten even water te geven! Verder hebben veel wijken of buurten ook hun eigen bewonersapp-groep, via zo’n app kun je ook elkaar helpen jullie huizen veilig te houden.

6. De ultieme Inbraakpreventie: Een alarmsysteem

Als je het helemaal perfect wilt doen, dan is je inbraakbeveiliging en inbraakpreventie pas compleet als je een inbraakpreventie alarmsysteem installeert. Vaak is de aanwezigheid hiervan al voldoende om inbrekers af te schrikken. Maar mocht het toch zover komen dat iemand ongevraagd je huis binnenkomt, dan is het helemaal fijn als er een alarm afgaat. Buren worden zo meteen gealarmeerd en grote kans dat de inbrekers meteen wegrennen.

7. Zorg dat je waardevolle spullen goed opgeborgen zijn

Ondanks alle inbraakbeveiliging en inbraakpreventie kan het toch gebeuren dat iemand je huis weet binnen te dringen. Dit is het moment waarop je intens blij bent als je alle waardevolle spullen goed hebt opgeborgen en verstopt. Ga je lang op vakantie of maanden backpacken? Zorg dat alles ver weg ligt en niet pak-klaar. Denk aan belangrijke documenten, maar ook zeker aan waardevolle sieraden of erfstukken. En niet te vergeten: als je veel toffe reisfoto’s en documenten hebt, en zijn die opgeslagen op een externe harde schijf, zorg dat je die dan ook veilig opbergt en goed verstopt.

8. To share or not to share: Social Media

We snappen het mega goed als je de mooiste plekjes en tofste momenten van je vakantie wilt delen met de rest van de wereld. Maar… als je in een wijk woont waar inbraak meer dan eens voor komt, dan is het eigenlijk wel slim om daar even mee te wachten tot je na je reis weer thuis bent. Het klinkt misschien als iets dat nooit gebeurt, maar het komt vaker voor dan je denkt, jij deelt op socials dat je niet thuis bent en vervolgens wordt ingebroken. Je kan het zo zien: Jouw vakantiefoto’s voelen voor inbrekers als een soort uitnodiging om je huis leeg te halen. Dus, denk twee keer na voor je iets deelt en als je iets deelt, zorg dan dat je goed aan bovenstaande tips hebt gedacht.

Wat doe jij aan inbraakpreventie?

Sommige tips klinken misschien overdreven en het is ook echt niet zo dat je ze per se allemaal moet naleven, doe wat voor jouw situatie nodig is. Doel van dit artikel is in ieder geval dat je je huis veilig achterlaat als jij op reis bent. Welke tips leef jij na? Of heb je juist andere inbraakpreventie-tips die hier nog bij moeten? Laat het hieronder weten in een reactie!