Hoe kun je als een local eten als je in het buitenland bent? 7 tips die je doen watertanden

Hier in Nederland weten we warme stroopwafels met gemak op de markt te vinden. Net als Hollandse Nieuwe bij de viswinkel, wanneer de eerste jonge haring van het seizoen gevangen is. Of drop, daar kunnen we zakken vol van kopen in de supermarkt om de hoek. Maar hoe zorg je dat je ook lokale lekkernijen proeft als je op reis bent? Wij geven je aantal tips! Eten, koken en samen dineren zijn namelijk in vrijwel iedere cultuur belangrijk. Zonde als je daar dus niet van geniet wanneer je in het buitenland bent!

Wat een boer reiziger niet kent, dat eet hij niet wél

Goedkoop eten in Parijs

1. Vraag willekeurige vreemdelingen om advies

Loop je door de straten van een Italiaanse stad? Vraag iemand op straat de weg naar de beste ijswinkel. Koop je een kopje koffie in een Starbucks in Amerika? Vraag de barista naar haar favoriete restaurantje in de betreffende stad. Kom je net aan in je ho(s)tel? Vraag degene achter de receptie om advies voor leuke café’s of lekker eten. Wanneer je aan het reizen bent, moet je eigenlijk alles behalve verlegen zijn en mensen gewoon om advies vragen. Vaak vinden locals het onwijs leuk om hun favoriete spots met je te delen. Ben je niet zo’n sociaal type? Vraag dan advies aan een local via Instagram. Via Leyla van @Racinescarrees ontdekte wij bijvoorbeeld onwijs veel leuke cafeetjes in Le Marais in Parijs!

2. Gebruik je social media accounts en vrienden of familie!

Een beetje in het verlengde van wat we bij #1 zeiden, maar maak gebruik van je sociale netwerken. Of je nu advies vraagt aan vreemdelingen of aan bekenden. Op social media kun je via een simpele post de leukste plekken om te eten ontdekken! Via contacten kwamen wij bijvoorbeeld achter het super leuke koffietentje Lost and Found in Coleraine in Noord-Ierland. Zo’n aanrader en iets dat we echt niet hadden willen missen! En het leuke is, de eigenaren in Lost and Found vertelde ons vervolgens weer over het cafeetje Established in Belfast, waardoor we ook daar een gave plek hadden om even te chillen met een goede cappuccino.

3. Praatjes maken op de lokale markt en daar je inkopen doen

Niets is zo leuk als naar de markt gaan op je bestemming. Maak er een praatje met de verkopers, proef hier en daar wat en koop er ingrediënten voor je lunch of avondeten. Je leert zo precies wat er vers te koop is op de plek van je bestemming en de markt is een perfecte plek om een babbeltje te maken met locals. Een van de leukste markten waar wij laatst zijn geweest, was de markt van Siracusa op Sicilie. We proefde er verschillende kazen, aten er het lekkerste broodje ooit en dronken als afsluiter Italiaanse wijn op een terrasje. Op een markt krijg je echt een inside look in een eetcultuur van een bestemming.

4. Spreek af om wat te gaan eten met een local

Uit eten gaan met een local. Een kookcursus doen met een local. Of gewoon her en der wat snacks proeven met een local. Dat zijn allemaal perfecte manieren om meer te leren over de keuken en het eten van je bestemming. Zij weten wat je echt moet proeven en waar je dat het beste kunt kopen. In Marokko gingen wij bijvoorbeeld naar de markt van Marrakech en volgde daarna een kookcursus bij Lalla Fatima. Een super gave ervaring waarbij we niet alleen meer leerde over het eten, maar ook over de Marokkaanse cultuur. Je kan ook via Withlocals op jacht gaat naar de leukste food-spots, er worden via Withlocals op allerlei bestemmingen hele toffe tours georganiseerd waaronder food-tours.

5. Een gouden tip: Ga in de rij staan!

Dit klinkt misschien gek, maar regel is toch wel vaak: Waar een rij staat, daar is goed eten. Of iets anders leuks te vinden, als er geen eten verkocht wordt. Zo zijn wij in Rome spontaan beland bij Baffetto, een pizzeria die volgens velen de béste pizza’s van Rome maken (zo bleek achteraf toen we het op Tripadvisor en andere sites checkte). Na het proeven van een Quatro Formaggi kan je het daar ook alleen maar mee eens zijn. En ja, de foto’s hierboven zien er niet uitnodigend uit. Maar het eten… Mamma mia. Zó lekker!

6. Bezoek een event of festival

Foodtrucks zijn hip. En foodtrucks, die vind je vooral tijdens events, nightmarkets (wanneer je in Azië bent) of bij een festival. Wanneer je aan het reizen bent is het dus zeker aan te raden om dit soort plekken op te zoeken.  Zo hebben wij tijdens het Maschsee Festival in Hannover onwijs veel lekkere dingen geproefd.

Eten in Amman

7. Doe vooraf onderzoek

Tot slot, een laatste tip: Doe vooraf onderzoek! Doordat wij voor ons reisje naar Jordanië al een en ander hadden opgezocht over het eten daar, wisten we al een beetje wat we echt een keer moesten proeven. Maar in restaurantjes en tijdens het reizen ook veel praten met de bediening, gidsen en locals hielp daar bij. Hierdoor hebben we ook een gaaf lijstje kunnen maken van wat je echt moet proeven als je in Jordanië bent.

Honger gekregen na deze 7 tips?

Door deze guidelines te volgen voorkom je dat je in toerist traps trapt de volgende keer dat je op reis bent. Ben je vooral benieuwd waar wij onwijs lekker hebben gegeten op reis? Check dan deze artikelen:

Dan hebben we nog meer lekkers voor je in de aanbieding