Coast to Coast wandeling Engeland einde

Ontdek Engeland op de beste manier, doe de Coast to Coast wandeling!

Te voet kun je een land altijd het beste ervaren. Je loopt middenin de natuur, je ruikt constant verschillende geuren en je hoort van alles om je heen. De beleving is daardoor veel intenser dan als je een roadtrip maakt met de auto bijvoorbeeld. Een lange afstandswandeling is daarom een goede keuze voor een actieve en uitdagende reis! Een keer wat anders! Lijkt je dit wat? Lees dan hier verder!

Het begin van je Coast to Coast wandeling

Begin Coast to coast wandeling coast to coast wandeling onderweg

Wat is de Coast to Coast wandeling in Engeland?

De Coast to Coast in Engeland is een wandeling die gaat van St Bees (west) naar Robin hood’s Bay (oost). Van de ene kust naar de andere kust dus. Maar dan wel weer in het smalste gedeelte van Engeland. De gehele wandeling is in totaal 300 km waarbij je 3 verschillende National Parks tegenkomt. En onderweg kom je uiteraard ook veel verschillende mensen tegen wat je reis extra mooi maakt. Omdat dit een erg bekende lange afstandswandeling is komen er mensen uit de hele wereld om deze tocht te mogen maken. De een loopt het in 10 dagen, de andere in secties en de  andere weer in 16 dagen maar iedereen is dol enthousiast! Dat dit een bekende route is is betekent dan niet meteen dat het ook erg druk is. De wandelperiode begint in mei en eindigt in september, waarvan de drukste maanden meestal juli-augustus zijn.

Een goede voorbereiding voor zo’n wandeling?

Coast to coast wandeling bordje engeland

1. Bepaal je slaapplek

Allereerst moet je kiezen of je gaat kamperen of in een echt bed wilt slapen. Wil je liever wat luxe en dus een bed elke nacht dan moet je al ver van te voren je gehele trip plannen zodat je alles al kan boeken. Dit heeft als nadeel dat je er dus vroeg bij moet zijn, je je altijd aan je schema moet houden én je best duur uit bent. Kies je voor het kamperen dan moet je ook wel een planning maken over de kampeermogelijkheden en heb je de juiste spullen nodig. Wel is dit dan weer heel goedkoop (ca 5 pond per persoon/tent). Je kan dan altijd nog kijken op de dag zelf of je toch een keertje voor een bed gaat of niet.

2. Verzamel informatie, lees je in en maak je planning

Een handig boek is de Coast to Coast Path by Henry Stedman. Hier wordt veel basis informatie gegeven en duidelijke tekeningen over de route. Verdwalen is hierdoor lastig! Ga daarnaast forums en blogs lezen over hoe andere mensen deze tocht ervaren. Ga daarna na of je dit wel echt zo graag wilt of niet. Zo ja, ga dan ook na hoelang je er over wilt en kan doen. Bedenk dat de snelle hiker dit in 10 dagen (30km per dag!) doet en de wat relaxere wandelaar 14 dagen. Boek je vluchten voor de zekerheid ook iets ruimer zodat je wat extra tijd hebt mocht dat nodig zijn. Gehaast lopen omdat je je vlucht moet halen is iets wat je echt niet wilt.

3. Kies de juiste spullen voor deze wandeling

Dit gaat dan over kleding, schoenen, backpack en alles wat daar bij komt kijken. Als je spullen niet lekker zitten dan gaat dit een vervelende tocht worden dus kies dit goed en probeer het ruim van te voren uit. Dit geldt ook zeker voor je schoenen want die wil je goed ingewandeld hebben. Als je gaat kamperen wil je graag een makkelijke, lichte en waterdichte tent hebben, een slaapzak en matje en kookspullen (als je echt back to basic wil). Handig is om al een keer een korte wandeltocht te maken om te kijken wat handig is om mee te nemen met kamperen en wat niet. Iedereen heeft namelijk zelf een voorkeur.

4. Ga trainen voor de Coast to Coast wandeling

Indien je graag de route in een keer wilt uitlopen, dat raad ik zeker aan aangezien de locatie/bereikbaarheid, dan moet je gewoon gaan trainen. Begin met een aantal kilometer en werk op naar minstens 20 kilometer. Pak daarna je backpack erbij die je vult tot aan het gewicht dat je mee gaat nemen (kampeerders ca. 15 kg/luxe-paarden ca, 8kg). Met gewicht op je rug is het namelijk veel zwaarder dan normaal. En als het kan pak dan gelijk even een heuvel mee.

5. Bereid je mentaal voor.

Het beste is om je voor te bereiden op het allerergst, dan valt het altijd mee. Er is namelijk kans dat je dag in dag uit in de regen loopt en je je voelt als een bezopen kat. Dit is natuurlijk niet hoe je de tocht had voorgesteld maar je moet wel rekening mee houden dat je in Engeland zit. Natuurlijk heb je ook kans dat je gewoon heerlijk weer hebt en af en toe een buitje, dit maakt de tocht gelijk al veel aangenamer. Ook kan je onderweg last krijgen van je teen, knie, heup, arm of van jezelf. Meestal gaan die pijntjes wel over zolang je maar gewoon vastberaden bent om dit uit te lopen. En op het moment dat je jezelf tegenkomt (vooral als het tegenzit) dan is het juist een overwinning als je volhoudt. Denk daarom niet dat je dit wel even doet met 2 vingers in de neus, want dan kom je jezelf al tegen in de eerste 50 kilometers.

Coast to Coast wandeling engelandbergen wandelpad coast to coast

Overnachten tijdens coast to coast engeland hike

Coast to coast wandeling slapen onderweg

Coast to Coast wandeling door engeland

Hoogtepunten van de Coast to Coast route

– Helvellyn & Striding Edge route in het Lake district: Deze “high-level” route brengt je eerst naar een hoogte van 950 meter waar je een prachtig uitzicht hebt. Vanuit hier loop je naar de zeer gave Striding Edge, een kam waar je moet klimmen en klauteren. Met een volle bepakking op je rug is dit helemaal een uitdaging. Is het slecht weer? Dan kun je een uitzicht en deze klim wel vergeten, veel te gevaarlijk! Deze route van Grasmere naar Patterdale is ongeveer 18 kilometer waar je ca. 5 uur over doet.

– Heuvelige groene grasvelden van het Yorkshale Dales National Park: In dit gedeelte loop je vooral door weilanden, grasvelden en heidevelden en in de zomer is dat prachtig. Doordat de bewegwijzering hier wat ontbreekt moet je hier goed opletten!

– Richmond: Dit is de grootste plaats die je tegenkomt op de route en dat zie en voel je gelijk. Er zijn overal mensen op straat, auto’s rijden er en je kan hier veel kopen! Sla dan ook hier in of plak er een rust dag aan om even bij te komen en het kasteel te bezoeken.

– De vele tearooms met heerlijke zoetigheden tijdens de Coast to Coast wandeling: Als je gek bent op scones, muffins, cupcakes, cakes, pie’s en thee dan kun je hier je hart ophalen tijdens deze tocht! Bijna elke dag kom je wel iets tegen waar je hier van kan snoepen. Soms is dit een schuurtje bij de boer en soms een echte Engelse tearoom in een dorp. Ik zou zeggen proef alles!

– Neem een steentje mee van de ene kunst en gooi hem weg bij de andere: Leuk om te doen! Neem een steentje mee van de ene kust om vervolgens je route ceremonieel af te sluiten met het weggooien van je steentje aan de andere kant! Dan kun je gelijk je biertje halen op het eindpunt in Robin Hood’s Bay bij Wainwright’s Bar. Hier kun je gelijk je overwinning vast leggen in het guestbook of een oorkonde kopen.

– Overnacht in/bij de Lion Inn tijdens je Coast to Coast wandeling: Het laatste gedeelte van de tocht loop je door de North York Moors en kunnen de kilometers best lang lijken door de eindeloze heidevelden. Met regen en wind is het helemaal een pittige gedeelte. Maar dan opeens is de Lion Inn er in Blakey Ridge. Dit is de 4de hoogste pub van Groot-Brittannië maar sowieso de gezelligste. De buitenkant lijkt niet veel soeps maar eenmaal binnen is het warm, gezellig en brengt het je helemaal terug in de tijd. Er zijn maar weinig kamers dus boek dit van te voren of ga je gewoon kamperen op het veld.

– Robin Hood’s Bay: En dan eigenlijk de kilometers voor het dorpje waar je langs de kust loopt. Het moment dat je na zoveel dagen de kust weer ziet is een verademing en opluchting. Na dit moment is het niet zo ver meer en heb je een prachtig uitzicht op de ruige rotsen tot aan het eindpunt.

Coast to coast wandeling uitzicht kust

Coast to Coast wandeling Engeland einde

Coast to coast hike engeland

Waar is het begin/einde van je Coast to Coast wandeling door Engeland?

Er wordt aangeraden om van west naar oost te lopen zodat je vooral de wind in je rug hebt. Als je alleen loopt dan is dit ook fijn aangezien de meerderheid deze richting loopt en je daardoor meer contact krijgt met andere wandelaars. Daarnaast is het Lake District het zwaarste en mooiste gedeelte van de route wat je toch ook wel graag weer achter de rug hebt. Maar dit kan juist ook een uitdaging en hoogtepunt zijn vanaf de andere richting uiteraard.

Om in St. Bees te komen is het makkelijkste om te vliegen naar Manchester en hier de trein te nemen richting St. Bees. Let op de treintickets. Hoe last-minute je dit koopt hoe duurder! Bij het eindpunt in Robin Hood’s Bay kun je de bus pakken om vervolgens de trein te nemen weer terug naar Manchester.

→ Bekijk hier al onze Engeland artikelen