Locorotondo italie straatjes

Duurzaam reizen? Zo had ik mijn tripje naar Italië milieubewuster kunnen plannen!

Als je in Europa blijft tijdens je vakantie, is de kans heel groot dat je best gemakkelijk duurzaam kunt reizen. Onlangs vloog ik zelf naar Zuid-Italië en achteraf zat ik te denken (misschien ook een beetje door deze tool van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal waarmee je de impact van je vakantie kunt berekenen) dat er eigenlijk best wat dingen zijn die je milieubewuster kan doen als je de wereld over reist. Benieuwd hoe je bijvoorbeeld een reisje in Europa klimaatbewust kunt plannen? Met iets meer liefde voor onze aardbol? Je leest onze ontdekkingen hieronder!

Duurzaam reizen? Zo plan je milieubewust je vakantie in Europa

Sri Lanka trein Kandy

1. Reis met de trein!

Oke, die heerlijke blije foto hierboven is natuurlijk gemaakt in Sri Lanka, maar ook in Europa kun je heel goed met de trein reizen! Wij hebben al ontzettend veel geschreven over interrailen, maar ook als je gewoon vanuit Nederland naar één bestemming gaat of in het buitenland tussen verschillende steden wilt reizen, is de trein een handige en milieubewuste keuze. Bestemmingen waar je snel en goed met de trein naartoe kunt vanuit Nederland, zijn veel plekken in België, Luxemburg, Duitsland, Engeland en Frankrijk. Maar ook als je wilt rondreizen in de rest van Europa is de trein een van de meest milieubewuste vervoersmiddelen die je kunt pakken. Helaas is Zuid-Italië nog niet heel goed te bereiken. Als je bijvoorbeeld via NS International een ticket naar Florence wilt boeken vanuit Utrecht, dan ben je al gauw 13 uur onderweg. Maar goed, als je wat toffe tussenstops inplant onderweg, dan kun je er wel weer een hele gave reis van maken. Vind je het leuk om in het buitenland een beetje te hoppen? Dan is het misschien grappig om te weten dat je met de trein sneller bent dan met het vliegtuig als je van Brussel naar Parijs reist. Maar ook de trein tussen Madrid en Valencia, of de route tussen Bologna en Rome of tussen Parijs en Londen is sneller dan wanneer je met het vliegtuig zou gaan. Hier kun je meer lezen over waarom reizen met de trein milieubewuster is.

2. Ga je roadtrippen? Pak een hele zuinige of elektrische auto

Als je gaat roadtrippen in Europa dan ga je waarschijnlijk met een auto of camper op pad, maar wil je dat een beetje milieubewust doen, dan is een elektrisch exemplaar natuurlijk de beste keuze. Je kan helaas nog niet via elke auto verhuurder een elektrische auto huren. Via Sunny Cars kan dat bijvoorbeeld alleen nog maar in Wenen. Als je een roadtrip in Oostenrijk wilt maken, is dit dus een ideale en hele groene keuze. En als je ook nog eens naar Wenen gaat met de trein en vanuit daar met een elektrische auto verder reist, ben je helemaal goed bezig! Bij Sixt zagen we ook dat eCars verhuurd werden, maar bij hen is het heel onduidelijk op welke plekken je deze kunt ophalen.

Een andere optie dan een traditionele autoverhuurder is Snappcar, waarbij je een auto huurt bij jou in de buurt. Gewoon van een particulier. Dit is vooral handig als je vanuit Nederland een tripje gaat maken. Wij zijn zelf bijvoorbeeld een keer naar de Champagnestreek gereden in Frankrijk met een Toyota Auris Hybrid van Snappcar. Je hebt dan niet een auto die volledig elektrisch is, maar wel een die bespaart op benzine, een verminderde CO₂ uitstoot heeft en die zelf de benodigde energie opwekt om de accu op te laden zonder dat een oplaadkabel nodig is. Als je kunt kiezen tussen een gewone of hybride auto, is de hybride het meest zuinig.

Champagne kopen bij de boer Snappcar

3. Skip quad-rijden of jetski’s en ga liever ook niet een potje golven…

In Marokko zijn wij wel eens op quad gestapt en in IJsland in een stoere buggy, beide keren om lekker rond te crossen en het ruige landschap te ontdekken. Maar uit deze tool van Milieu Centraal, waarmee je precies de klimaatimpact van je eigen vakantie kunt bekijken, bleek echter dat je dit soort uitjes beter niet kunt doen als je een beetje om de natuur geeft. Bij dit soort gemotoriseerde voertuigen wordt het milieu direct belast met vervuilende uitlaatgassen en vaak ook nog eens door lawaai dat zo aanwezig is dat het de leefomgeving van dieren verstoort. Probeer quads, buggy’s en jetski’s dus te skippen en ga ook liever niet een potje golfen. Nu denk je misschien: ‘Eh… golfen?!’ Hoezo is dat nou weer slecht voor het milieu? Nou, dat zit hem in die perfect groene grasvelden. Wist je dat golfen tot 25.000 liter water per bezoeker kan kosten? Zeker in droge gebieden kan dit voor water tekorten zorgen. Ook wordt er vaak veel gebruik gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, en dat is nog zoiets waar de natuur niet heel blij van wordt.

4. Overnacht in eco-accommodaties

Qua accommodaties kun je ook groene keuzes maken. Kies bijvoorbeeld voor een ecologische agriturismo als je in Italië een vakantiehuisje zoekt. Wij sliepen zelf in Italië in een trulli in de regio Puglia, maar iets verder naar het noorden vind je de regio Umbrië en daar worden ook veel ecologische agriturismo’s verhuurd. Op dit soort plekken zorgt de zon voor energie, wordt regenwater hergebruikt en zijn er zelfs B&B’s waar ingenieuze compostsystemen meerdere functies vervullen. Ook qua hotel, hostel of ander type accommodatie kun je dus bewuste keuzes maken. En slaap je niet per se in een groen hotel? Ook dan kun je zelf nog milieubewuste beslissingen maken. Laat je handdoeken bijvoorbeeld niet elke dag wassen en vernieuwen, hetzelfde geldt voor je lakens en douche ook niet elke dag 10 minuten lang onder een kneiterwarme straal.

Locorotondo italie Docks 101

5. Eet geen (of minder) vlees

Tja, eerlijk is eerlijk, wij vonden het niet te doen om in Italië al die goddelijke hammen en salami’s te laten liggen. Maar het is natuurlijk het beste om helemaal geen vlees te eten of zelfs compleet vegan te worden. Heb je net als wij moeite om zo’n plateau zoals hierboven staat afgebeeld te laten staan? Dan doe je er natuurlijk goed aan om in ieder geval bewust vlees te eten. Schuif niet elke dag zo’n plankje naar binnen, probeer meerdere dagen in de week vegetarisch te eten en bestel ook niet in elk restaurant iets met vlees. Als je een jaar lang vlees eet, dan wordt daar ongeveer 1.600 kg CO₂ voor uitgestoten. Om je een referentiekader te geven: voor een vlucht naar Italië wordt zo’n 2.550 CO₂ uitgestoten, dus als je dat vergelijkt zie je dat vlees eten ook een flinke impact heeft. Laat het dus wat vaker staan als je het nog eet!

6. Blijf wat langer op één plek

Als je bovenstaande tips bekijkt, dan lees je als het goed is duidelijk terug dat voornamelijk door vervoersmiddelen veel CO₂ wordt uitgestoten. Het beste is dan dus ook om wat langer op één plek te blijven. Kies een eco-accommodatie uit waar je heen reist met de trein of een elektrische auto en geniet vervolgens ter plekke zo veel mogelijk van je vrije tijd. Hoe meer je rondreist, hoe vervuilender je tripje eigenlijk is. Als je met iemand bent die de hele tijd onrustig is en niet lekker wilt strandhangen, heb je meteen een goed argument als jij juist wél zin hebt om een dagje te hangen, in de zon te genieten en gewoon een goed boek te lezen.

La Digue Seychellen fiets eiland

7. Bezoek highlights met de fiets!

Eigenlijk kun je alles waar een motor inzit (die niet elektrisch is), beter laten staan… Als je een stad gaat ontdekken, kun je dat dus ook beter op de fiets doen dan met het openbaar vervoer of huurauto. Via Bajabikes kun je hele toffe fietstours in verschillende steden boeken, maar het is vaak ook mogelijk om zelf een fiets te huren en op ontdekkingstocht te gaan.

Benieuwd wat de impact is van jouw vakanties en reizen op het klimaat? Doe deze korte test!

Ben je na dit lijstje met tips benieuwd geworden naar wat precies de impact is van jouw aankomende vakantie? Vul dan deze tool in: Klimaatwijs op vakantie. Deze korte vragenlijst is gemaakt door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal en geeft specifiek voor jouw reis aan in hoeverre het belastend is voor het klimaat én wat je kunt doen om milieubewuster te reizen. Heel interessant! Je hoeft natuurlijk niet alle suggesties meteen op te volgen (eerlijk is eerlijk, dat vinden wij als fervent reizigers ook best lastig), maar het zet je wel aan het denken en laat je bewuster keuzes maken. Check meteen jouw vakantie

 

Voor dit artikel hebben wij samengewerkt met Milieu Centraal