Duurzaam reizen begint thuis tips

Duurzaam reizen begint thuis: Vergeet deze 5 dingen niet te doen voor je weg gaat!

Er is bijna niets leuker dan het maken van een mooie reis! Trek je wandelschoenen aan en vertrek richting de machtige Ardennen of de Pyreneeën. Gooi een rugzak om en ga backpacken in Thailand, Indonesië of een ander Aziatisch land. Of maak een roadtrip door ultieme landschappen zoals je die vindt in IJsland of Canada. De wereld is zo divers en prachtig, maar terwijl je reist kan het je niet ontgaan dat het, hoe mooi het op sommige plekken nog is, niet zo goed gaat met de wereld. Bossen worden massaal gekapt, verschillende diersoorten worden met uitsterven bedreigd, plastic afval lijkt eerder regel dan uitzondering op voorheen paradijselijke stranden en ook watertekorten komen meer dan eens voor. Hier kun jij als wereldreiziger wat aan doen! Natuurlijk kun je duurzaam reizen (check deze tips), maar ook thuis kun je al een verschil maken en dat doe je onder andere zo:

5 dingen die je thuis niet moet vergeten voor je op reis vertrekt

Duurzaam reizen begint thuis tips

1. Kies voor het gebruik van groene energie

Een van de mogelijkheden die je hebt om beter op het milieu te letten, is het gebruik van groene in plaats van grijze stroom. Het afnemen van groene energie wil overigens niet altijd zeggen, dat je ook daadwerkelijke groene stroom gebruikt! Vaak wordt in zo’n geval een deel van je betaling gebruikt om te investeren in groene, duurzame projecten. Denk aan het aanplanten van bossen, het ontwikkelen van nieuwe energiesoorten, enzovoorts. Op die manier draag je bij aan een betere wereld.

Naar een andere leverancier overstappen om energie van een duurzame aard te kunnen verbruiken, is het makkelijkste door een vergelijkingstool te gebruiken. Met zo’n vergelijkingstool zie je vaak in een oogopslag welke leverancier groene stroom tegen een zo gunstig mogelijk tarief aanbiedt.

2. Haal voor je vertrekt zoveel mogelijk of alle stekkers uit je stopcontacten

Je zult het vast weleens van oudere mensen gehoord hebben, als je op vakantie gaat haal dan alle opladers en stekkers uit de stopcontacten. Ook al staan de apparaten die energie verbruiken niet aan, veel van deze apparaten staan in de slaapmodus. Dit betekent dat ze niet actief aanstaan maar toch energie verbruiken om zo snel aan te kunnen. Naast het besparen van energie werkt deze maatregel ook ter preventie van brand in huis. Opladers en stekkers vliegen niet snel in de brand, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

3. Zelf groene stroom opwekken in huis

Naast de mogelijkheid om groene stroom af te nemen van een energieleverancier, kun je zelf ook groene stroom opwekken. Heb je bijvoorbeeld al eens overwogen om zonnepanelen op het dak van je woning te laten plaatsen? Met zonnepanelen zal je verbruik van grijze stroom sterk afnemen! Je kunt de zonnepanelen onder meer koppelen aan een boiler, zodat de groene stroom verbruikt wordt voor het verwarmen van water in huis. Groene stroom die je niet verbruikt, kun je verkopen aan het stroomnet. Zo hoeft er minder grijze stroom te worden opgewekt! Kijk in de voorwaarden van je energiecontract, hoe een energieleverancier met deze groene stroom omgaat.

4. Bij lange vakanties: ruim je koelkast en vriezer leeg en zet deze uit!

Koelkasten en vriezers verbruiken enorm veel energie, vooral in de zomer. Ben je van plan om lang op vakantie te gaan dan kan het lonen om de koelkast en vriezer leeg te ruimen. Maak al het eten en drinken op wat zich in deze apparaten bevindt en houd desnoods een kliekjesavond. Wanneer de koelkast en vriezer leeg zijn kunnen deze uit.

Eén relatief nieuwe koelkast verbruikt gemiddeld 140 kWh per jaar, de kosten hiervoor zijn ongeveer 31 euro per jaar. Eén vriezer verbruikt gemiddeld 164 kWh per jaar, wat gelijk staat aan 36 euro. Mocht je twee maanden op vakantie gaan, dan scheelt deze maatregel toch al bijna 12 euro én je verbruikt niet onnodig energie. Goed voor de wereld dus en ook een kleine beetje goed voor je portemonnee.

5. Check je verwarming en zorg dat deze écht uit staat

Als laatste maatregel is het belangrijk om te checken of je centrale verwarming wel echt uit staat. Bij ouderwetse verwarmingen kun je dit gemakkelijk handmatig doen, bij slimme thermostaten is het belangrijk om de verwarmingscyclus tijdelijk stil te zetten. Deze thermostaten weten vaak hoe laat iemand thuiskomt, hierdoor zal het huis automatisch verwarmd worden. Dit is natuurlijk zonde wanneer er niemand thuiskomt. Hetzelfde geldt voor automatisch ingestelde vloerverwarmingen, ook deze cyclus kan tijdelijk gepauzeerd worden.

→ Lees meer over duurzaam reizen