Bermuda Driehoek

Alles over de Bermuda eilanden & de magische Bermuda Driehoek

Wie de naam “Bermuda” hoort, denkt meteen aan de Bermuda Driehoek. Dit is een mysterieuze plek, die een denkbeeldige driehoek tussen de Bermuda-eilanden, Miami en San Juan en Puerto Rico aangeeft. Het gebied is al vaak in het nieuws geweest en er doen veel wilde verhalen de ronde over deze driehoek. Maar wat is die Bermuda Driehoek nou precies? En waarom zijn er zoveel verhalen over deze magische plek? En bestaan de ‘Bermuda eilanden’ wel echt? Of kun je daar niet naartoe op reis? Tijd om je antwoord te geven op al je vragen!

Waar liggen de Bermuda eilanden?

Tipje van de sluier: Bermuda bestaat wel degelijk, het is een eilandengroep in de Atlantische Oceaan en zelfs een overzees gebied van het Verenigd Koninkrijk! Al ligt het een stuk dichter bij de VS (op zo’n duizend kilometer van de oostkust van de Verenigde Staten) dan bij het Verenigd Koninkrijk. Een stukje UK in the middle of nowhere dus. Nieuwsgierig geworden naar dit afgelegen stukje tropische wereld? We vertellen je hieronder alles over Bermuda én de Bermuda Driehoek!

Bermuda eilanden & de Bermuda Driehoek

Via Skyscanner kun je vliegtickets naar Bermuda boeken
→ Op Bol.com vind je verschillende boeken over de Bermuda Driehoek

BermudaPuerto RicoBermuda eiland

Op vakantie naar Bermuda?

Yes, je leest het goed, je kan gewoon op vakantie naar Bermuda! Deze eilandengroep ligt in de Atlantische Oceaan, op zo’n duizend kilometer van de kust van Amerika af en de hoofdstad van het eiland is Hamilton. Er gaan geen directe vluchten vanuit Nederland naartoe, maar je kan bijvoorbeeld wel via New York of Toronto reizen en er zo naartoe vliegen. Benieuwd naar vluchtprijzen? Check hier vliegtickets naar Bermuda

Bermuda is een ultieme strandvakantiebestemming

Bermuda is de ideale vakantiebestemming voor wie gek is op strandhangen en een chill eilandleven. Doordat de eilandengroep in de Atlantische Oceaan ligt, in the middle of nowhere, vind je hier werkelijk de mooiste stranden. De meeste dingen die je kan doen op het eiland hebben dan ook hier mee te maken.

Bezienswaardigheden Bermuda

Benieuwd wat je echt niet wilt missen en doen als je op Bermuda bent? We geven je een paar to do’s en tips:

Bezoek de roze zandstranden: Bermuda staat bekend om haar adembenemende stranden en de allermooiste hebben geen gewoon zand, maar roze zand! Ga hier bijvoorbeeld voor naar Horseshoe Bay Beach en Elbow Beach, dit zijn twee van de meest populaire stranden op het eiland.

Snorkelen en duiken: Net zoals bij veel andere tropische eilandjes, kun je ook rondom Bermuda waanzinnig goed snorkelen en duiken. Je vindt hier echt een prachtig onderwaterwereld vol kleurrijke koraalriffen, maar je kan er ook duiken bij mysterieuze scheepswrakken en wie geluk heeft wordt onderwater verrast door sierlijk zwemmende zeeschildpadden. Onder andere Tobacco Bay en Crystal Caves zijn goede plekken om te snorkelen en duiken.

Tour over het eiland: Je kan vanuit de hoofdstad Hamilton verschillende tours doen waarbij je niet alleen meer leert over het eiland maar ook meer te weten komt over de Bermuda Driehoek. Van die guided tours kun je hier boeken. Je gaat dan onder andere naar Gibb’s Hill Lighthouse, je ontdekt Hamilton City en je gaat naar The Towne of St. George’s. Ook kom je langs het mooie roze zandstrand bij John Smith’s Bay.

→ Meteen boeken: Bermuda Island Experience with Beach Stop

Historische highlights: Bermuda heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 17e eeuw. Verken historische bezienswaardigheden zoals de Town of St. George, een UNESCO-werelderfgoed, en ontdek de overblijfselen van het koloniale verleden van het eiland. Ook is het leuk om in de hoofdstad Hamilton een paar uurtjes rond te struinen.

Wandelen & natuur: Naast strandhangen en de stadjes is het ook tof om de rest van het eiland te verkennen. Maak bijvoorbeeld een wandeling langs de Railway Trail, een schilderachtig pad dat je meeneemt door weelderige bossen en langs indrukwekkende kliffen.

Bezoek Point Pleasant Park: Wil je op Bermuda meer leren over de Bermuda Driehoek? Ga dan naar Point Pleasant Park, dit is namelijk het noordelijkste puntje van de Bermudadriehoek. Je vindt de spot in Hamilton, in de hoofdstad van Bermuda. Het is een driehokig park en het is tegenwoordig uitgeroepen tot dé officiële punt van de Bermuda Driehoek. Je kan in dit park ook meer lezen over de magie en verdwijningen rondom de Bermuda Driehoek. Voor wie nieuwsgierig is naar de andere punten: Het zuidelijke puntje van de driehoek is Miami en San Juan op Puerto Rico is het meest zuidoostelijke puntje.

Hoe kom je op Bermuda?

Zoals we al zeiden gaan er geen directe vluchten vanuit Nederland naar Bermuda, maar je kan er wel makkelijk komen door een vlucht te boeken met tussenstop. Airlines die er bijvoorbeeld naartoe vliegen zijn British Airways, Delta, Air Canada of American Airlines. De vluchten hebben dan meestal één overstap, denk bijvoorbeeld aan Londen, Toronto of New York.

→ Tip: Check op Skyscanner vluchten naar Bermuda

Hotels Bermuda

Benieuwd wat voor hotels je op Bermuda vindt? Een paar aanraders zijn bijvoorbeeld:

Miami

De Bermuda Driehoek

Maar wat hebben de Bermuda eilanden dan met de Bermuda driehoek te maken? Laten we je gauw meer vertellen! De Bermuda Driehoek is geen officiële plaats of naam, maar een denkbeeldig gebied in de Atlantische Oceaan. Het gebied is zo’n vijfhonderdduizend vierkante meter groot. Doordat er precies op dezelfde plek in de oceaan al meerdere keren vliegtuigen en schepen zijn verdwenen, heeft deze driehoek inmiddels een naam op gebouwd. Door de jaren heen zijn er allerlei theorieën over deze verdwijningen bij de Bermuda Driehoek, maar keihard bewijs is er nooit echt geweest. En wat de Bermuda eilanden hiermee te maken? Nou, zoals we al zeiden, dit vormen het meest noordelijke puntje van de driehoek.

Flight 19 verdwijnt in de Bermuda Driehoek

In 1918 ontstaat de eerste ophef rondom de Bermuda Driehoek. Dan vaart de USS Cyclops vanuit Rio de Janeiro naar Barbados in februari. Begin maart arriveert het schip daar, en vaart niet lang erna weer uit. Daarna is de boot spoorloos verdwenen en heeft niemand ooit nog wat van de ruim driehonderd passagiers vernomen.

In 1945 gebeurt er weer iets vreemds rondom de Bermuda Driehoek; de Flight 19 verdwijnt in dit gebied. De vlucht bestaat uit vijf torpedobommenwerpers waarvan It. Charles Carroll Taylor de leiding had. Deze vliegtuigen maakten een trainingsvlucht van Fort Lauderdale in Florida en zouden daar ook weer terugkeren. Ze hadden een duidelijke vliegroute en het weer was kalm. De vliegtuigen zijn alleen nooit meer teruggekomen en wat exact is gebeurd, is onbekend. Deze verdwijning van Flight 19 komt in het tijdschrift Fate terecht in 1952 en tien jaar later, komt er nog een artikel over deze verdwijning, deze keer in het tijdschrift American Legion. Door die publicaties kwam er meer aandacht voor de mysterieuze verdwijningen en bedacht men diverse verklaringen.

Drie verklaringen voor het verdwijnen van vliegtuigen en schepen in de Bermuda Driehoek zijn: het magnetisch veld, methaangas en de Golfstroom. Daarnaast gaan nog wildere verhalen rond, zoals aliens, geheime experimenten vanuit de overheid en zou Atlantis op de plek waar de Bermuda Driehoek zich bevindt ook liggen. De legendarische verzonken stad Atlantis is ook nooit bewezen.

→ Tip: Er zijn ook verschillende boeken over de Bermuda Driehoek

Bermuda Driehoek

Verklaringen voor de ‘magie’ rondom de Bermuda Driehoek

Er zijn verschillende verklaringen en theorieën over de Bermuda Driehoek en de verdwijningen:

Het magnetisch veld bij de Bermuda Driehoek

Een van de theorieën die de verdwijningen rondom de Bermuda Driehoek verklaren, is het magnetisch veld dat er in dit gebied ligt. Er wordt gezegd dat in dit gebied het kompas niet naar het magnetische noorden wijst, maar naar het échte noorden. Het echte noorden vind je op de Noordpool en het magnetische noorden bovenin Canada. Een regulier kompas wijst dus naar noordelijk Canada, maar in deze driehoek ligt het magnetische en het echte noorden op één lijn. Zo kan de koers dus zo’n twintig graden veranderen van vliegtuigen en boten en daardoor ontstaan problemen. Deze theorie is alleen niet kloppend, want er loopt een ‘Agonic line’ over de aarde, waarin de kompasafwijking nul is. Bij alle plekken die niet op deze lijn liggen, is de afwijking groter dan 0. De Bermuda Driehoek ligt heel dicht bij deze lijn en heeft daardoor juist een kleine afwijken. Deze lijn verschuift ook nog en ligt al lang buiten de Bermuda Driehoek. Tot zover deze theorie.

De Golfstroom bij de Bermuda Driehoek

Een andere theorie over de magische plek in de Atlantische Oceaan, is de Golfstroom. Deze stroom is loopt vanaf de Golf van Mexico, door de Straat van Florida naar de Atlantische Oceaan. Een soort van rivier in de oceaan die negen kilometer per uur stroomt ongeveer. Wanneer een vliegtuig, dat een noodlanding moet maken, of een schip in deze stroming terecht komt, dan kan het behoorlijk afwijken van de koers die het voer of vloog. Ook kan de Golfstroom zorgen voor snelle en soms ook heftige veranderingen in de weersomstandigheden. Vandaar dat dit een verklaring is voor de Bermuda Driehoek-verdwijningen.

Methaangas op de zeebodem onder de Bermuda Driehoek

De derde verklaring voor de onverwachte en onopgeloste mysteries in de Bermuda Driehoek, is de opslag van methaangas in de zeebodem onder deze driehoek. Wanneer het gas uit de zeebodem omhoogkomt, komen er gasbelletjes die de draagkracht minder maken. Op die manier kan het water de schepen niet meer ‘dragen’. Methaan is lichter dan lucht en blijft daardoor stijgen, ook als het al in het water zit. Daardoor is het mogelijk om in een methaanwolk terecht te komen als vliegtuig. Een vliegtuig kan dan niet meer blijven hangen in de lucht en stort neer.

Deze theorie roept ook vragen op. Hoe kan het dat de schepen helemaal van de radar verdwijnen, als ze afwijken van hun koers? En op andere plekken op de aarde zit er methaangas in de zeebodem en daar verdwijnen vliegtuigen niet zomaar. Ook kwamen onderzoekers erachter dat zeker niet alle schepen en vliegtuigen echt in de Bermuda Driehoek verdwenen, maar juist in andere gebieden. Daarnaast berekenden ze het aantal vliegtuigen en schepen dat door dit gebied kwam en vergeleken het met andere gebieden, het blijkt dat het aantal ongelukken niet eens veel hoger is dan in andere delen van de wereld.

Bermuda driehoek, kust Bermuda

Welke theorie over de Bermuda Driehoek klopt nou?

De grote vraag is natuurlijk: kloppen die theorieën nou ook echt? Of willen mensen graag verklaringen vinden voor iets dat er eigenlijk niet is? In een groot deel van de Verenigde Staten verdwijnt bijvoorbeeld ook wel eens een vliegtuig en in vergelijking met de Bermuda Driehoek is dat niet veel meer. Ook het aantal schepen dat in deze driehoek verdwijnt, staat gewoon in verhouding met andere verdwijningen in de oceanen op de wereld. Eigenlijk zijn de meeste mysterieuze verdwijningen goed te verklaren door het verslechteren van het weer; tropische stormen en orkanen zijn in dit gebied nou eenmaal veel aanwezig. Ook navigatieproblematiek door de vele eilanden in het gebied eromheen zorgt voor het vermist raken van schepen, omdat er ondiep water rondom de eilanden te vinden is.

Mysterie opgelost?

Een mysterie, een legende, onopgeloste verhalen; we houden er allemaal erg van. De oceaan is natuurlijk ook een mysterieuze plek en wanneer het weer omslaat of de navigatie onvoorzien uitvalt, is de kans op een ongeluk zeker heel aanwezig. Maar als je deze verdwijningen in de Bermuda Driehoek in perspectief plaats, dan vallen de verhalen uiteindelijk reuze mee.

Bermuda eilanden

Kan je (veilig) naar Bermuda toe op vakantie?

Het grappige is dat de Bermuda eilanden en de Bermuda driehoek dus eigenlijk twee los staande dingen zijn, je hoeft je dus geen zorgen te maken als je naar Bermuda op vakantie gaat. Het is gewoon mogelijk om naar de Bermuda eilanden toe te reizen. Zoals we hierboven al zeiden kun je het vaak het best combineren met een tripje naar New York of Toronto als je vanuit Nederland komt, aangezien daar vaak je tussenstop toch al is. Je kan zo dus je citytrip combineren met een strandvakantie op Bermuda! Maar goed, we snappen ook dat je het een tikkeltje spannend blijft vinden als je echt in de magie rondom de Bermuda Driehoek gelooft!

Check hier vliegtickets naar Bermuda
→ Hotel tips: Western Springs of Sandpiper Apartments

Meer bijzondere weetjes over de wereld ontdekken?

→ Lees hier al onze reisverhalen en -tips

 

Voor dit artikel over de Bermuda Driehoek zijn meerdere bronnen geraadpleegd, waaronder: Historianet, Scientias en National Ocean Service.