fiji eilanden eiland hoppen

Eilandhoppen in Fiji: Zo ontdek je de leukste eilanden!

Fiji… Een land dat bestaat uit 332 paradijselijke eilandjes die behoren tot het continent Oceanië. Wil je je even als Robison Crusoe voelen, dan is volgens velen dit de plek om naartoe te gaan. Niet zo gek dus dat deze bestemming ook hoger dan hoog op onze bucketlist pronkt, het ene eilandje is hier namelijk nog mooier dan de ander en op een groot deel van de eilanden kun je zelfs alleen rondlopen omdat deze onbewoond zijn. Fiji is de ultieme plek om te strandhangen op hagelwitte stranden of om een dagje te gaan snorkelen en duiken, maar dompel je ook zeker onder in de cultuur van Fiji of trakteer jezelf op een nachtje in zo’n uberdeluxe resort, want die vind je hier genoeg.

Bucketlist-materiaal: De paradijselijke eilanden van Fiji!

Veel reizigers kiezen er voor om Fiji te combineren met een reis naar Australië of Nieuw-Zeeland, dit omdat deze bestemmingen redelijk dichtbij elkaar liggen en je al gauw meer dan 20 uur onderweg bent met het vliegtuig als je alleen naar Fiji gaat. Ben je eenmaal in Fiji, dan ontkom je er niet aan om te gaan eilandhoppen tussen een paar van de 332 eilandjes die samen het land vormen. Op deze manier en door excursies te boeken, kun je namelijk de mooiste plekjes van het land ontdekken. Lees hieronder alles over hoe je kan eilandhoppen op Fiji, check de pratkische feitjes over dit land en ontdek meer over de belangrijkste eilanden.

→ Tip: Boek hier je vliegtickets naar Fiji
Hotels in Fiji vinden doe je met Booking.com

fiji tropisch eiland

Hoe kun je eilandhoppen in Fiji?

Wanneer je vliegt naar Fiji, is de kans groot dat je aankomt op het eiland Viti Levu waar ook de hoofdstad Savu ligt. Vanaf hier kun je gemakkelijk gaan eilandhoppen en dit kun je slim doen met de ferry van Awesome Adventures Fiji: Te boeken via www.awesomefiji.com. Zij bieden verschillende transfers aan tussen de Mamanuca en Yasawa eilanden van Fiji. Je kan bij hun losse boottochten boeken, maar ook excursies of overnachtingen en dan zit je transfer al bij de prijs inbegrepen.

Waar kun je gemakkelijk komen tijdens het eilandhoppen

Hoe het precies werkt, is als volgt: De catamaran die alle reizigers naar de verschillende eilanden brengt, vertrekt elke ochtend om 08:30 vanaf Denarau Marina. Vervolgens staan onder andere de volgende plekken en resorts op de planning: South Sea Island, Beachcomber, Bounty, Treasure Islands en daarna trekt de catamaran naar de Yasawas eilanden (zie voor de hele route onderstaande plaatje). Bij de Yasawas eilanden wordt gestopt bij verschillende baaitjes om reizigers op te halen, waardoor het niet alleen een handige boottocht is maar ook een super mooie. Uiteindelijk komt de catamaran om 05:45 aan het einde van de dag weer aan bij het startpunt Denarau Marina.

Wat voor prijzen kun je verwachten als je gaat eilandhoppen in Fiji?

Je kan losse tickets kopen als je gaat eilandhoppen, maar je kan bijvoorbeeld ook kiezen voor een Bula Pass. Met zo’n pas kan je naar elk eiland voor één vaste prijs in een periode van een vast aantal dagen. De prijs voor de pas hangt dus af van het aantal dagen dat je gaat eilandhoppen. Voor 5 dagen betaal je bijvoorbeeld iets minder dan 200 euro, voor 7 dagen betaal je 249 euro en voor 15 dagen betaal je 364 euro. Check dus even vooraf hoe lang je wilt blijven en wat je zo ongeveer wilt doen, voordat je bepaalt of zo’n pas gunstig is of niet. Misschien dat losse tickets namelijk wel goedkoper zijn. Je hoeft dit trouwens niet per se thuis al te beslissen, je kan ook bij aankomst in Nadi een reisplan maken.

Eilandhoppen met Awesome Adventures Fiji

Op deze manier eilandhoppen werkt in principe net als een hop-on-hop-off bus, maar dan maak je nu gebruik van een boot. Je kan zoals gezegd losse tickets kopen bij Awesome Adventures Fiji of van te voren een soort multi-ticket samenstellen en verschillenden eilanden bezoeken. Met deze maatschappij kun je in totaal bij 27 plekken stoppen, deze staan hieronder op een kaart aangegeven:

eilandhoppen Fiji eilanden

De belangrijkste en leukste Fiji eilanden?

De belangrijkste eilanden die behoren tot Fiji zijn Viti Levu (hier ligt ook de Fijische hoofdstad Suva), Vanua Levu, Taveuni, Kadavu en Ovalau. De pareltjes van Fiji zijn echter de Yasawa eilanden en de Mamanuca eilanden. Deze liggen ten westen van het vliegveld bij Nadi op het Viti Levu eiland. Welke eilanden het leukste zijn om te bezoeken, hangt eigenlijk af van wat jouw wensen zijn, hoelang je de tijd hebt en wat je budget is.

Viti Levu eilanden

Vitu Levu omvat eigenlijk niet één eiland, maar één groter eiland en verschillende kleinere. Het grootste eiland is waarschijnlijk de plek waar jouw Fiji avontuur begint. Bekende plekken hier zijn onder andere de hoofdstad Suva, maar ook Nadi is een welbekend plaatsje. Dit laatste komt doordat je hier dichtbij (op iets minder dan 10 kilometer afstand) het Nadi International Airport vindt dat het grootste vliegveld van Fiji is. Mooie stranden vind je hier onder andere bij Natadola Beach, maar ga ook zeker naar de waanzinnige Coral Coast als je houdt van duiken. Wil je rondreizen op het grotere eiland, dan kun je trouwens gewoon de bus pakken en zo verschillende highlights ontdekken.

Mamanuca eilanden

Dieren spotten kun je als geen ander op de Mamanuca eilanden van Fiji. Onderwater zijn veel koraalriffen te vinden en op de eilanden zelf kom je ook genoeg tegen. Uiteraard kun je net als bij de vele andere eilanden van Fiji, ook hier volop genieten van hagelwitte stranden en wuivende palmbomen. Hou je ook van een bruisend nachtleven? Ga dan naar Beachcomber Island. Slaap je het liefst op een klein eilandje (waar je in minder dan een half uur omheen loopt) en ben je fan van snorkelen? Ga dan naar Bounty Island. Wil je vooral een uber-deluxe Fiji ervaring? Kies dan voor het verder gelegen Vomo Island.

Yasawa eilanden

Een aantal van de mooiste stranden vind je ook bij de Yasawa eilanden. Hier kom je vrijwel geen ander mens tegen op de poeder stranden van Fiji en kun je volop genieten van de ongerepte natuur. Wil je vooral van de cultuur proeven die Fiji te bieden heeft? Ga dan naar het Wayalailai eiland. Wil je vooral actief bezig zijn, hiken of SUP’en bijvoorbeeld, ga dan naar Nanuya Island. Slaap je het liefst in een eco-lodge op een prachtig eiland? Kies dan voor Barefoot Kuata Island. Uiteraard hebben de andere eilanden ook genoeg te bieden, check vooraf even per eiland wat hun highlights zijn.

Benieuwd hoe reizen tussen de Fiji eilanden eruit ziet? Check deze video

Nog wat handige feitjes over Fiji

Nu je weet hoe je kan eilandhoppen in Fiji en de leukste eilanden kan bereiken, hebben we nog een paar handige feitjes over Fiji verzameld zodat je nog gemakkelijker je reis kan plannen:

Het klimaat op de Fiji eilanden

Het klimaat op Fiji is een tropisch klimaat, de temperatuur schommelt maar een klein beetje en blijft veelal tussen de 25 en 30 graden. Zo weinig als de temperatuur schommelt, zo veel verschil is er wel in neerslag. Met name de maanden november tot en met maart worden gekenmerkt door veel regen en cyclonen of orkanen zijn in die periode ook geen uitzondering.

De beste reistijd om de Fiji eilanden te ontdekken

De maanden april, mei, juni, juli, augustus, september en oktober zijn de beste reistijd om de Fiji eilanden te bezoeken. In deze maanden is het de meest droge periode voor Fiji en in de overige maanden geldt het regenseizoen. In het regenseizoen kunnen er ook tropische stormen voorkomen, deze orkanen en cyclonen kunnen flink zwaar zijn, dus check vooraf het weerbericht als je van november tot en met maart naar Fiji reist. Wil je het liefst in de meeste droge maanden reizen? Kies dan voor mei, juni of juli.

Hoe regel je jouw overnachtingen tijdens het eilandhoppen?

In principe slaap je op elk eiland in een resort. Er zijn vaak niet andere opties zoals hotels of hostels te vinden, met uitzondering van de grotere eilanden. Als je dus naar een bepaald eiland gaat tijdens het eilandhoppen, kies je automatisch ook voor het resort dat op dat eiland aanwezig is. Vaak slaap je hier niet alleen, maar is dit ook de plek waar je eet en excursies of activiteiten kunt regelen.

fiji eilanden eiland hoppen Fiji

Vliegtijd naar de Fiji eilanden

Wie naar Fiji gaat, combineert dat meestal met een rondreis door Australië of Nieuw-Zeeland. Het aantal uur vliegtijd is namelijk best hoog als je alleen naar Fiji gaat. Je bent vaak al gauw meer dan 20 uur (!) onderweg als je vanuit Nederland reist, dat is dus bijna 1 hele dag en het kan zelfs oplopen tot 2 dagen als je een lange overstap hebt. Deze hoge vliegtijd is overigens niet zo gek, want de afstand tussen Amsterdam Schiphol en de hoofdstad Suva is iets meer dan 16.000 kilometer! Veel reizigers vliegen eerst naar Australië of Nieuw-Zeeland, maar Fiji kun je ook combineren met een bezoek aan Los Angeles. Maatschappijen die naar Fiji vliegen zijn onder andere Air Pacific, Virgin Blue en Air New Zealand. Bekijk hier alle vliegtickets naar Nadi.

Met welke munteenheid wordt op Fiji betaald?

In Fiji betaal je met de munteenheid de Fiji-Dollar. Afgekort wordt deze munteenheid ook wel FJD genoemd. Qua bedragen moet je op Fiji prijzen verwachten zoals je die ook kent in Nederland. Een echt goedkope reisbestemming is het daardoor dus niet. Verder kun je gewoon je pinpas of creditcard meenemen naar Fiji, op de grootste eilanden zijn namelijk wel pinautomaten te vinden en alleen voor de kleinere eilanden is het echt handig om cash geld mee te nemen. Als je gaat eilandhoppen is het dus ook aan te raden om vooraf voldoende geld te pinnen.

Hoeveel inwoners leven er op de Fiji eilanden?

Fiji is een eilandenstaat dat bestaat uit meer dan 332 eilanden, die zijn ontstaan door vulkanische activiteit en daarvan zijn er tussen de 106 en 110 bewoond. Er wonen iets minder dan een miljoen inwoners op Fiji, in 2013 werden er iets meer dan 880.000 inwoners geteld. Dit is niet veel minder dan het aantal inwoners op Hawaii. Het grootste gedeelte van de inwoners (ongeveer 580.000) wonen op het eiland Viti Levu, waar je dus ook de hoofdstad van Fiji vindt.

Wat betekent “Bula”?

Tot slot handig om te weten, wat betekent Bula? Het is een woord dat je veel tegen zult komen in Fiji en Bula betekent welkom, hallo of proost!

Hoe kun je een vakantie naar de Fiji eilanden boeken?

Zoals eerder gezegd, combineren veel reizigers een vakantie naar Fiji met een rondreis door Nieuw-Zeeland of Australië. Toch zijn er ook reisorganisaties of vliegtuigmaatschappijen die direct reizen naar Fiji aanbieden:

→ Bekijk hier alle artikelen over Oceanië