Peniscola spanje Oranjebloesemkust

Peñíscola: Ontdek alles over dit Spaans stadje aan de Oranjebloesemkust

Aan charmante dorpjes is in Spanje geen gebrek. Daarom zit je er waarschijnlijk helemaal niet te op wachten om nog een exemplaar aan je te-bezoeken-Spaanse-dorpjes-lijst toe te voegen. Toch prediken we vandaag voor Peñíscola, want oh, wat is ze mooi. We vermeden de hete, toeristische zomer, en belandden in de zachte najaarszon in dit Valenciaanse plaatsje aan de Costa del Azahar (Oranjebloesemkust). Aan de hand van dit artikel (of de foto’s – want eerlijk is eerlijk, de beelden zegt meer dan duizend woorden) stijgt Peñíscola zeker naar je top-vijf.

Peñíscola | Spanje

Peniscola straatplein Stadje

Ontdek het kustdorpje Peniscola in Spanje

Peniscola is een klein kustdorpje in de regio Valencia en de provincie Castellón (waarom je daar een keer heen moet lees je hier). Het bezit een flinke bak geschiedenis: Peñíscola was in handen van de Carthagers, Romeinen, Arabieren, Byzantijnen, Grieken en Feniciërs, die ieder hun sporen nalieten. Vandaag de dag bestaat het dorpje uit een kleine achtduizend inwoners, die vooral in de zomermaanden worden vergezeld door flinke ladingen toeristen. De grootste trekpleisters? Het kasteel, de kronkelende straatjes en – uiteraard – het strand.

1. Castello de Papa Luna

Je kunt er niet omheen: het kasteel van Peñíscola. Zeker als je een Spaanse gids aan je zijde hebt, wordt een bezoek aan het Castello de Papa Luna goed uitgemolken. Dit is namelijk dé trekpleister van Peñíscola. Wat het zo bijzonder maakt? De vele volkeren die het kasteel in handen hebben gehad. Dat brengt automatisch flink wat historie met zich mee. Wij genoten echter het meest van het fantastische uitzicht op het dak van het kasteel: je kijkt uit over zowel land als zee. Tip: bezoek het kasteel aan het einde van de dag als de zon langzaam achter de bergen zakt, dan is het er het allermooist – én rustigst.

Kasteel Peniscola spanje Oranjebloesemkust

Peniscola spanje Oranjebloesemkust

Peniscola spanje Oranjebloesemkust kasteel

2. De straatjes van Peñíscola

Verdwalen in Spaanse straatjes vinden wij nooit een straf, dus ook in Peñíscola konden we ons geluk niet op. De wandeling van en naar het kasteel brengt je er hoe dan ook langs en doorheen. Volgens onze gids mag je het Casa de Las Conchas absoluut niet overslaan; een huis volledig bekleed met schelpjes, en ook het Monumento al Papa Luna – naast het kasteel – mag niet vergeten worden tijdens een tour door het stadje.

peniscola spanje oranjebloesemkust stadje

3. Vamos a la playa

Vanaf het dak van het kasteel heb je geweldig zicht op de lonkende stranden van Peñíscola. Ze zijn uitgestrekt, hebben fijn, wit zand en zijn de perfecte plek om je handdoekje uit te slaan. Aan de stranden zitten ook flink wat fijne strandtenten waar je aan het einde van de dag neerstrijkt voor heerlijke – al dan niet alcoholische – versnaperingen. Wij schoven aan bij restaurant Vericat voor een meergangenlunch, inclusief paella. Aanrader!

Strand Peniscola Oranjebloesemkust Spanje

Vericat Peniscola Oranjebloesemkust Spanje

→ Bekijk hier al onze Spanje artikelen

 

Wil je meer informatie over dit gebied? Neem dan zeker ook even een kijkje op spain.info. WeAreTravellers bezocht Peñíscola en Castellón op uitnodiging van het Spaans Verkeersbureau, waarvoor heel veel dank!