surfen cantabrie spanje

Surfen in Noord-Spanje: Ga naar Cantabrië, het best bewaarde surfgeheim

Cantabrië is een relatief kleine autonome regio in het noorden van Spanje, midden in ‘Espana verde’, een gebied aan de noordkust van Spanje dat dankzij de Atlantische Oceaan over prachtige, groene natuur beschikt. Ondanks haar geringe omvang biedt Cantabrië een enorme diversiteit aan natuur. Zo beschikt deze regio over hoge bergen, groene kustgebieden en prachtige stranden. Deze vele stranden van Cantabrië vind je verscholen tussen een groot aantal verschillende baaien langs de Cantabrische kust. En het zijn juist deze baaien die ervoor zorgen dat Cantabrië een aantal van de beste surfspots van Europa huisvest.

Surfen in Noord-Spanje

Cantabrië wordt in Nederlands nogal eens over het hoofd gezien als het gaat om surfen. Het nabijgelegen Baskenland spreekt wat dit betreft meer de tot verbeelding. Voornamelijk San Sebastian en Zarautz zijn al jarenlang zeer populaire trekpleisters onder surf(toeristen). Dat is op zich niet zo vreemd, omdat Baskenland meer inwoners heeft, een grotere industrie kent en daarmee over een meer ontwikkelde economie en logistiek beschikt. Zodoende is het een vrij logisch gevolg dat het toerisme in Baskenland altijd meer ontwikkeld is geweest, en dat Cantabrië hierdoor altijd een beetje in de schaduw heeft gestaan van Baskenland. Check hier meteen leuke surfcamps in Spanje

Cantabrië steeds populairdere surfspot

De laatste jaren heeft Cantabrië echter een flinke inhaalslag gemaakt. Rond 2010 heeft de regio flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van de surfsport en het surftoerisme, en dat heeft de regio een flinke boost gegeven. De afgelopen jaren zijn er zodoende veel surfshops, surfscholen, surfhuizen en surfkampen neergestreken rondom de verschillende surfspots in Cantabrië, waarmee de regio veel aantrekkingskracht gewonnen. Tegenwoordig wordt Cantabrië gezien als een van de belangrijkste regio’s van Europa met betrekking tot de surfsport.

Ontdek alles over Surfen in Noord-Spanje: Cantabrië

→ Tip: Boek je surfvakantie naar Spanje via Surfblend
→ Surfkampen & hostels: Dreamsea Glamping of Latas Surf House

cantabrie spanje dorpje cantabrie in spanje surf

Wat maakt surfen in Cantabrië zo bijzonder?

Surfen in Cantabrië kent een aantal voordelen die gezamenlijk voor een unieke surfervaring zorgen. Allereerst is daar de prachtige omgeving. Surfen in Cantabrië betekent surfen in een prachtige omgeving. Stel je voor: je surft in prachtige groene baaien met de (vaak besneeuwde toppen) van de Picos de Europa op de achtergrond. De prachtige omgeving, het heerlijke eten, de mooie stranden en de uitstekende golven maken Cantabrië een heerlijke vakantiebestemming. Maar wat het surfen in Cantabrië nu echt zo bijzonder maakt? Haar baaien!

De baaien van Cantabrië, een van de ideaalste van Noord Spanje als het gaat om surfen

De baaien van Cantabrië staan op verschillende manieren gedraaid, zodat er altijd een spot is waar gesurft kan worden, ongeacht waar de wind vandaan komt. Door deze baaien worden (op veel plekken) zeer hoge golven gebroken, waardoor de golven nooit heel hoog zullen worden. De golven van Cantabrië zijn zodoende uitermate geschikt voor beginnende surfers, en daarnaast populair onder longboarders. In tegenstelling tot pure zandstranden tref je door de beschutting van deze baaien veel minder onderstroming, waardoor het surfen een stuk beter uit te houden is. Zeker voor beginnende surfers, waarbij de arm-, rug- en schouderspieren (nog) niet volledig gewend zijn aan het vele peddelen, is dit werkelijk een verademing ten opzichte van de brute kracht die je nodig hebt bij stranden in bijvoorbeeld Les Landes in Zuid-Frankrijk. Deze rust van het water zorgt er ook voor dat de stranden zeer veilig zijn in tegenstelling tot andere stranden van Europa. Dit maakt Cantabrië tevens een zeer geschikte bestemming voor bijvoorbeeld families of jongeren.

Uitstekende surfspots voor beginnende surfers

De hierboven genoemde redenen leiden ertoe dat de stranden van Cantabrië wereldwijd worden gezien als uitstekende surfspots voor beginnende surfers. Ieder jaar trekken dan ook duizenden mensen vanuit alle hoeken van Europa naar Cantabrië om écht te leren surfen.

→ Tip: Boek hier meteen surfvakanties naar Noord-Spanje

surfen cantabrie spanje

De beste surfspots van Cantabrië

Het mooie van surfen in Cantabrië is voornamelijk terug te leiden tot de diversiteit van de surfspots. Vanwege de ligging van de baaien, die allemaal anders gedraaid liggen, kun je per dag bekijken waar de beste condities te vinden zijn met betrekking tot de wind en jouw surfniveau. Veel van de surfkampen in deze regio zijn hier ook op ingericht. Anders dan op andere plekken in Europa wordt door veel surfkampen en surfscholen gekeken naar de dagelijkse condities om te kijken wat de meest geschikte spot is. Vervolgens rijd je met de auto of met een busje naar de gekozen surfspot. Hieronder vind je een lijstje met een aantal surfspots die je zeker niet moet missen tijdens jouw surfvakantie in Cantabrië:

Somo Y Loredo: Somo en Loredo zijn officieel twee plaatsjes die in de loop van de tijd aan elkaar zijn gegroeid. De dorpjes liggen heel dicht bij de hoofdstad van Cantabrië, Santander. Tegenwoordig is niet meer te onderscheiden waar Somo ophoudt en Loredo begint, maar dat maakt voor de surfcondities helemaal niets uit. Beide dorpjes liggen namelijk aan een van de allerbeste surfspots voor beginnende surfers: Playa de Somo Y Loredo. In een vrij grote baai rollen zeer consistente, en niet te hoge golven tegen het Cantabrische strand op. Als je echt wil leren surfen, dit is de place to be!

San Vicente de la Barquera: San Vicente is een uitstekende surfspot op een van de mooiste plekken van Noord-Spanje. De bergtoppen van de Picos de Europa op de achtergrond, een brede rivier die hier uitmondt in zee en een schitterende baai zorgen gezamenlijk voor een ongeëvenaarde surfervaring. Ook hier zijn de surfcondities uitermate geschikt voor beginnende surfers, intermediate surfers en longboarders. Een klein nadeel kan zijn dat het hier redelijk druk kan worden in het water.

Oyambre: Ook Oyambre is een van die mooie baaien die Cantabrië rijk is. Gelegen te midden van het prachtige Oyambre National Park vind je hier rustige golven die uitermate geschikt zijn voor beginnende surfers. Rondom Oyambre vind je een groot aantal surfkampen waar je kunt genieten van een all-in surfvakantie.

Noja: Dit mooie plaatsje ten westen van Santander is wereldberoemd als een van de betere surfspots van Spanje. Je vindt hier een lang zandstrand (Playa de Ris) met uitstekende condities voor zowel beginnende als gevorderde surfers. In de zomermaanden kan het wel vrij druk worden in het water.

Langre en Galizano: Dit zijn twee prachtige stranden met uitstekende surfcondities voor zowel beginnende als gevorderde surfers. De stranden liggen niet ver van Somo en Loredo, maar je bent hier net wat verder verwijderd van de stedelijke omgeving van Santander. Deze stranden liggen iets meer “open” vergelijken met Somo en Loredo, dus wanneer het vlak is op Somo, kun je hier wellicht wat hogere golven verwachten.

surfen les groep

Accommodaties in Cantabrië

Zoals eerder beschreven heeft de groeiende populariteit van de surfsport, in combinatie met lokale investeringen in het toerisme, geleid tot de opkomst van een aantal uitstekende surfkampen en surfhuizen met ieder een geheel eigen karakter. Voor ieder type reiziger is er zodoende wel accommodatie te vinden die bij hem of haar past. Hieronder vind je een selectie uitstekende accommodaties voor jouw surfvakantie:

1. Latas Surf House: Latas is een van de grootste surfhuizen van Europa, en bevindt zich op loopafstand van Playa de Somo Y Loredo. Dit grote surfhuis is een begrip in de surfwereld en is zeer geschikt voor jongeren die op zoek zijn naar een gezellige surfvakantie waarbij surfen en gezellige feestjes hand in hand gaan. Boek hier Latas Surf House

2. Latas Fin House: Latas Fin House is het wat “chiquere” broertje van Latas Surf House. Je verblijft in een comfortabel huis op loopafstand van het strand en van Latas Surf House. Het Fin House is daarmee zeer geschikt voor gezinnen en koppels. Boek hier Latas Fin House

3. Dreamsea Glamping: Dreamsea is een van de mooiste surfkampen van Europa. Het kleinschalige, intieme surfkamp bevindt zich op een prachtige bosrijke camping en is zeer sfeervol ingericht. Denk aan live muziek, yoga en fantastisch eten. Boek hier Dreamsea Glamping

4. Planet San Vicente: Dit internationaal georiënteerde surfkamp ligt recht aan het strand van San Vicente de la Barquera, een van de allermooiste surfspots van Noord-Spanje. Er zijn weinig surfkampen in Europa die zo dicht bij het strand liggen. Boek hier San Vicente

5. Flowtrack Oyambre: Flowtrack is een Nederlandstalig surfkamp dat uit twee delen bestaat: een surfkamp gericht op jongeren tussen de 13 t/m 15 jaar en een surfkamp voor jongeren van 16 t/m 18 jaar. Bij dit surfkamp staan de hoge kwaliteit van de surflessen en veiligheid voorop.

→ Tip: Boek via Surfblend meteen een surfvakantie in Spanje

Meer surfspots ontdekken in Spanje of ergens anders in Europa?

Lees ook: