Progress Surfcamps Moliets Frankrijk

Is dit het leukste surfkamp van Frankrijk? Progress Outdoor Surf Hostel

Menig persoon die ik vertelde dat ik naar de Franse kust ging om een weekje te surfen keek verbaasd op. Dat ik, als strandbewoner en sportliefhebber, nog nooit naar een surfcamp was geweest. Ik zag mezelf al zitten tussen de stuiterende kinders die niet weten hoeveel bier ze kunnen hebben en waar het altijd ‘mañana, mañana is’. Het strand is voor mij thuis en niks tipt aan mijn vertrouwde Wijk aan Zee. Toch pakte ik mijn backpack wederom in om een weekje te vertoeven bij Progress Outdoor Surf Hostel in Moliets. Onwetend kwam ik aan, met trillende handjes en ontwenningsverschijnselen zat ik weer thuis.

Progress Outdoor Surf Hostel

→ Tip: Boek via Surfblend je surfvakantie naar Frankrijk

surfen frankrijk surflessen progress surfcampSurfen in Moliets progress surfcamps rianne

De progress van Progress Outdoor Surf Hostel

Dit toffe tentenfestijn is een paar jaar geleden opgericht door Ron Meijer, een surfliefhebber in hart en nieren. Hij struinde surfcamps af, maar kwam altijd iets tegen waarvan hij dacht ‘dit kan ik beter’, of ‘dit zou tof zijn’. En als je zoveel ideeën hebt en mogelijkheden ziet, waarom zou je dan niet proberen om die in realiteit te brengen? That’s where Progress kicks in. Dit camp bevat dus eigenlijk alles wat Ron mistte bij concurrenten. Of juist niet. Easy as that. Een revolutionair surfcamp, zou je bijna zeggen. Zo is Progress het enige kamp waar je op iedere dag kunt in- en uitchecken, in plaats van dat je een vaste week van zaterdag tot zaterdag moet boeken. Ook krijg je niet drie keer per week spaghetti bolognese voorgeschoteld, maar brouwen de koks een meesterlijke maaltijd voor je om je lichaam te refuellen.

Nu denk je misschien dat surfcamps verzamelpleken zijn voor feestende jongeren en voor mensen die tussen het feesten door een spoedcursus surfen willen voor in de zomermaanden. Niks is minder waar! Surfcamps zijn juist laid-back, gezellig en als je het juiste camp kiest, zit je ook nog eens met mensen die net als jij zijn. Progress hanteert bijvoorbeeld een leeftijdsgrens van 18+, waardoor je dus een oudere groep zult aantreffen dan bij camps waar alle leeftijden toegestaan zijn. Verder kun je gewoon gaan en staan waar je wil en zoveel surflessen nemen als dat jij nodig vindt.

Ook als je de plank al meester bent is Progress Outdoor Surf Hostel geen overbodige luxe. Eigenaar Ron gaat namelijk verder dan de basic vaardigheden en daagt je dan ook maar al te graag uit. Doe maar eens een videoanalyse met hem om te kijken hoe jij je houding kunt verbeteren! Wedden dat er nog veel meer te leren valt dan dat je zou denken? Overigens heb ik nog nooit zoveel mensen met een passie voor het surfen op één vierkante meter gezien.

Progress Surfcamps Moliets Frankrijkprogress surfcamps in moliets

Niks hoeft, alles mag

Van nature ben ik iemand die best structuur zoekt. Niet zozeer dat ik iedere seconde gepland wil hebben, maar ik wil wel weten waar ik aan toe ben en wat ik kan verwachten. Hier heb ik die behoefte even helemaal los kunnen laten, want er was niks wat moest. Je mag meedoen met events, maar het hoeft niet. Je mag surfen, maar niemand kijkt er raar van op als je lekker in een hangmat in slaap valt. Blijf je de hele dag in je tent? Doe je ding. Als je de Nederlandse maatschappij gewend bent waarin iedereen altijd druk is, is dat best een omschakeling die even wennen is, maar wel héél goed toe te passen valt.

boek lezen surfcamps moliets frankrijk surfcamp progress in moliets week plan

Van Sporty Spice naar nietsdoener

Voor de een is vakantie om tot rust te komen, voor de ander om juist alles uit een dag te halen. De een ligt om 07.00 uur in het water, de ander komt om 10.00 uur pas de tent uit gerold. Niemand die er raar van opkijkt, any way around. Je kunt je ook gewoon prima een dag vermaken zonder het terrein te verlaten! Anti leert je skaten, Bert leert je kickboxen en Floortje houdt je gezelschap aan de bar. Zin in een slechte grap? Hein is your guy. Er zijn hangmatten, dagelijkse yogalessen en een fitness area waar je even wat kunt trainen. En anders ga je gewoon lekker liggen tukken op een zitzak of een potje poolen. Zo, volgens mij heb ik nu alles wel opgenoemd… Oh, ik vergeet de slackline. Verraderlijk moeilijk ding overigens..!

Hoe ziet een dag eruit bij Progress?

Afgezien van uitjes naar bijvoorbeeld San Sebastian, ziet een dag bij Progress Surfcamps er ongeveer zo uit:

07.00 Je kunt ervoor kiezen op te staan, de swell te checken en het water in te duiken, maar je kunt
 je ook nog even lekker omdraaien. Lekker wakker worden met het geluid van de krekels en
 het eerste gesmoes buiten.

09.00 Breakfast at Tiffany’s met Franse baguettes, een gekookt eitje, broodbeleg en vers fruit. Eenvoudig, maar alles wat je nodig hebt.

11.30 Let’s go to the beach! De 20-jarige surfgod Freek geeft je vandaag surfles. Hij leert je de tips
 en tricks van het surfen en laat je kennismaken met de zee en haar
 onvoorspelbaarheid. Je wordt misschien een beetje sceptisch als je zijn leeftijd hoort, maar na
 vijf minuten was hij voor mij al de Steve Jobs van het surfen. Als je tijdens je ontbijt je bestelling
 hebt doorgegeven voor de beach bun wordt deze rond 13.00 uur afgeleverd op je handdoekje.
 Ideaal! Oh enne.. goed uitzicht is wel gegarandeerd hoor, met zo’n surfvakantie! ;)

16.00 Tijd om de spullen weer bijeen te zoeken en je mentaal voor te bereiden op de terugweg. Dat
 is namelijk nog best een eindje, vooral met een 8” surfplank, moeie benen en een rozig koppie.

17.00 Even douchen. Vergeet je crèmespoeling niet, want
 je haar staat gelijk aan een stuk visserstouw dankzij het zoute water, de zon en het zand. Check
 ook even het bord om te kijken of er een yogasessie is waar je aan mee kunt doen!

19.00 The kitchen is where the magic happens. Vanavond krijgen we een bordje ratatouille met 
 pasta, een kipmengsel en een salade. Die Bobby & Anti zijn keukenprinsen! Én natuurlijk rasechte surfers, dus ze weten waar je trek in hebt na zo’n dag

21.00 Als balanceren op het water al niet moeilijk genoeg was, is het nu tijd om te balanceren op wieltjes tijdens een skatecontest. Iedereen die op een skateboard kan blijven staan haalt alle skills uit de gang om iedereen even op z’n plek te zetten. Zelfs gasten van andere surfcamps komen hiervoor bij Progress een kijkje nemen, want
 ja, daar vind je het échte talent natuurlijk. En de échte gezelligheid.

keuken progress surfcamps moliets eten surfcamps moliets frankrijk surfen

Vraag je je nu nog af waarom je naar dit surfcamp moet? Nog even op een rij:

 • Je wilt niet om 07.00 rennen voor een bedje aan het zwembad om een hele dag stil te liggen en alleen de muren van je hotelterrein te zien.
 • Je bent niet bang voor een worsteling met golven, acrobatiek op een slackline of om head first te gaan op de skateramp. Mocht je hier nou geen problemen mee hebben, dan is het dé kans om je skills te laten zien aan de wereld zo lang als je dat wilt.
 • Maar toch is een dagje niks doen ook wel écht heel lekker hoor… En dat kan ook, want er rennen hier geen kiddos langs je voeten dankzij de leeftijdsgrens van 18+
 • Op maandag en vrijdag ben je wel in voor een goed slecht feestje in de club L’Open.
 • En vooral de gepassioneerde en laid back crew maakt dat memorabel.
 • Je vindt lekker eten een must (had ik al gezegd dat dat hier echt top geregeld was?).
 • Je wilt de allerbeste surfles, of je nou beginnend of gevorderd bent.
 • Moliets is eigenlijk om de hoek, dus je hebt geen Sunshine Coast in Australië of Hawaiï nodig.
 • Als je liever niet je bedpartner de lucht in lanceert op een luchtbed, dan kun je er ook voor kiezen om een bed bij te boeken in je tent.
 • Je wilt even helemaal niks moeten en hoeven. Helemaal niks. Maar dan écht.
 • Je wilt de meest relaxede week van je zomer hebben.

→ Tip: Boek via Surfblend je surfvakantie naar Frankrijk

→ Bekijk hier al onze Frankrijk artikelen