citytrip krakau tips Kazimierz_1_StreetArt

De perfecte Krakau citytrip: Met deze tips geniet je maximaal van je weekend in Krakau

Een stedentrip naar Krakau is hot: in de laatste jaren is de Poolse stad in menig ranglijsten gestegen naar een van de populairste bestemmingen in Centraal-Europa. De rijke geschiedenis, trendy foodscene, en voordelige prijzen maken Krakau haast onweerstaanbaar, vooral voor reizigers met een kleiner budget. Een ding is duidelijk: nú is het allerbeste moment voor een Poolse citytrip naar Krakau. De kleurrijke wijken zijn volop in ontwikkeling, maar het aantal toerbussen valt vergeleken met andere grote steden nog heel erg mee. Van koninklijke architectuur en wandelen in groene parken tot geschiedenis en scherpzinnige street art; het hoort allemaal bij Krakau. Het maakt niet uit of je liever solo of samen reist, dit 2-daagse schema is de handigste manier om maximaal te genieten van je weekend in Krakau!

Krakau Citytrip

→ Hotel tip: Hotel Galaxy
→ Handig: Vliegtickets naar Krakau

Citytrip krakau tips Podgórze

Tips voor zaterdag:
Podgórze – Schindler’s Fabriek – Bernatek Brug – Kazimierz

Podgórze: een eeuwenoud district vol verhalen

We beginnen het weekend in Podgórze, een eeuwenoud district dat in de 19e eeuw nog een zelfstandige stad was. Het district onderging drastische veranderingen tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de Nazi’s Podgórze ombouwden tot een ommuurde joodse getto. Tegenwoordig is het district vanwege haar geschiedenis een culturele hotspot vol musea en monumenten, maar de trendy winkels en gezellige cafés schieten inmiddels ook als paddenstoelen uit de grond.

Maak een wandeling langs de majesteuze Sint-Jozefkerk en vervolg je route naar het aangrijpende Plac Bohaterów Getta. Op dit plein werden bewoners van de getto verzameld en daarna gedeporteerd naar vernietigingskampen. Nu staat er een oorlogsmonument dat bestaat uit een aantal lege stoelen. Deze stoelen symboliseren de afwezigheid van de gedeporteerde slachtoffers.

krakau

Ontdek het oorlogsverleden van Krakau in Schindler’s Fabriek

In het Podgórze district staat ook de oude fabriek van Oskar Schindler (Fabryka Schindlera), bekend van de succesvolle film “Schindler’s List.” Meerdere ruimtes in de fabriek werden toen als filmsets gebruikt. De fabriek is nu een museum dat zich richt zich op de verhalen van joodse gettobewoners. Het museum neemt je mee terug in de tijd naar het Krakau van vroeger, een stad onder Duitse bezetting. De expositieruimtes zijn gevuld met een uitgebreide verzameling van interviews, foto’s en authentieke objecten. Het kantoor van Oskar Schindler is in onveranderde staat bewaard gebleven en is onderdeel van de museale collectie.

Citytrip krakau tips Bernatek

Romantische tip: Hang een slotje aan de Bernatek Brug

Na het bezoek aan Schindler’s Fabriek is het tijd om het Podgórze district te verlaten. Dit kun je het beste doen via de Bernatek, een moderne brug boven de Vistula rivier die Podgórze met Kazimierz verbindt, de oude joodse wijk van Krakau. De voetgangers- en fietsbrug staat bekend als een van de meest romantische plekken in de stad, vooral dankzij de honderden liefdesslotjes die aan de reling hangen. De brug wordt af en toe ook gebruikt als expositieruimte voor tijdelijke kunstwerken, zoals de hangende acrobatische sculpturen van Poolse kunstenaar Jerzy ‘Jotki’ Kędziora.

citytrip krakau tips Kazimierz_1_StreetArt

De creatieve wijk van Krakau: street art, foodtrucks en boetiekjes in Kazimierz

Eenmaal aangekomen in Kazimierz zal het je al snel opvallen: de oude joodse wijk van Krakau is het creatieve hart van de stad. Overal waar je loopt zie je unieke boetiekjes, kunststudio’s, verassende street art, drukbezochte terrassen en foodtrucks waarvan je gaat watertanden. Neem de tijd om de charmante pleinen te bekijken, loop hier en daar een winkeltje binnen en bestel wat snacks van de foodtrucks bij Skwer Judah om voordelig (en toch heel lekker) te lunchen.

Er is ontzettend veel te doen, dus je kunt moeiteloos een halve dag in Kazimierz vertoeven. Zorg in ieder geval dat je de street art en boetiekjes in de Jozefa straat hebt gezien. Plac Nowy mag je eigenlijk ook niet overslaan. Hier vindt je naast de vrolijke sfeer en nóg meer snacks ook allerlei kraampjes met antiek, muziek, en allerlei leuke prullaria. ’s Avonds is het een goed idee om aan te schuiven bij restaurant Plac Nowy 1. Hier serveren ze voor ieder wat: halloumi burgers, Italiaanse pizza’s, vegetarische curry of tempura garnalen voor hele aardige prijzen.

Citytrip Krakau tips Vistula Rivier

Tips voor Zondag:
Vistula rivier – Wawel- Grote Markt – Planty Park – Tytano

Relaxen en rondstruinen langs de Vistula Rivier

Toen ik rondvroeg naar de leukste hotspots in Krakau, antwoordden meerdere locals dat de oever van de Vistula rivier hun favoriete plek was in de stad. Ze spreken er ‘s zomers af om te picknicken met vrienden, maar het is ook een fijne plek om helemaal tot rust te komen. Je kunt heerlijk struinen langs het water, genietend van een picobello uitzicht op het koninklijk paleis. De bootjes en groepjes witte zwanen maken dat plaatje compleet. Zo start je de tweede dag in Krakau helemaal zen.

Wawel tip krakau

Koninklijke Architectuur bovenop Wawel Heuvel

Naast de oever van de Vistula Rivier light de Wawel heuvel. De Wawel is zonder twijfel een van de mooiste architectonische hoogtepunten in Polen, letterlijk en figuurlijk. Bovenop de heuvel staat een verzameling van indrukwekkende monumenten, waaronder de kathedraal, het voormalig koninklijk paleis en een groot binnenhof. De kathedraal werd in 5 verschillende bouwstijlen ontworpen en blijft een bijzonder gezicht. Als je het binnenhof van het paleis oploopt lijkt het heel even alsof je een klein stukje Italië in Polen hebt gevonden.

De Wawel heuvel mag je gratis bezoeken om de monumenten te bewonderen. Voor toegang tot de kathedraal of het paleis (tegenwoordig een kunstmuseum) heb je aparte tickets nodig. Als je tijd over hebt is dat eventueel de moeite waard, want vanuit de klokkentoren van de kathedraal heb je een schitterend uitzicht op de stad.

Krakau Grote Markt

Verborgen tunnels onder de Grote Markt (Rynek Główny)

Krakau is een veelzijdige stad met zowel moderne als traditionele architectuur, maar wanneer je voor het eerst de Grote Markt bezoekt ga je gegarandeerd versteld staan. De Grote Markt (Rynek Główny) is altijd al het meest centrale punt in Krakau geweest, en dat kun je nog steeds merken aan de imponerende gebouwen, maar ook de omtrek van het plein: Rynek Główny is een van de grootste middeleeuwse pleinen in Europa.

Geniet van een Poolse lunch bij een van de vele restaurants of cafés, ga souvenirs scoren in de historische Sukiennice Lakenhal en bezoek het Rynek Underground Museum. Dit ondergrondse museum bevindt zich in de eeuwenoude tunnels onder de Grote Markt, waar een schat aan archeologische vondsten zijn opgegraven. Vooral in de zomermaanden is het wel belangrijk dat je van te voren tickets hebt gereserveerd.

krakau Planty Park

Ontsnap naar de groene oase van Planty Park

Planty Park is een groene gordel die nagenoeg het hele historische centrum van Krakau omcirkeld. De rustige oase van bomen, fonteinen, en standbeelden ligt precies op de plek van de historische stadsmuur, die inmiddels is verdwenen. Het enorme stadspark is een geliefde plek onder de lokale bevolking, perfect om even neer te strijken op een bankje na een korte wandeling.

krakau tips Tytano

Hip dineren bij horeca hostpot Tytano

We sluiten het weekend af op de hipste plek van het moment: Tytano. Deze voormalige tabakfabriek is in 2016 omgetoverd tot een enorme horeca hotspot. Je vindt er een legioen aan nieuwe bars en restaurants die ieder een andere menukaart en eigenzinnige sfeer in de aanbieding hebben. Kijk even rond, kies een restaurant dat bij je past en geniet van een ongedwongen diner tussen de modieuze locals en goedgemutste studenten. Een ‘veilige’ keuze is Międzymiastowa, hier serveren ze allerlei verschillende gerechten en prima cocktails.

Alle 9 tips voor Krakau op een rij

  1. Podgórze
  2. Schindler’s Fabriek
  3. Bernatek Brug
  4. Kazimierz
  5. Vistula Rivier
  6. Wawel Heuvel
  7. Grote Markt
  8. Planty Park
  9. Tytano