Krakau tips PlacNowy

De beste insider tips voor Krakau? 5 locals delen hun favoriete plekjes!

Onlangs bezocht ik Krakau voor de eerste keer, een stad die bekend staat om haar bewogen geschiedenis en mythische legendes. Maar hoe zit het met het Krakau van de 21ste eeuw? Hoe is het om in deze stad je studententijd door te brengen? Het maakt niet uit waar je bent, de beste manier om een stad écht te leren kennen is door te kletsen met de locals. Wat is er beter dan luisteren naar verhalen over de favoriete plekken en mooiste herinneringen van plaatselijke bewoners? Bovendien kunnen locals je helpen om de grootste toeristische clichés te vermijden en de gaafste verborgen hotspots te ontdekken. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en benaderde verschillende locals met dezelfde simpele vraag: Wat vind je het allerleukste aan wonen in Krakau? Het resultaat is 5 mini interviews met daarin de beste insider tips over Krakau!

5 mini-interviews: Locals delen hun tips voor Krakau

Krakau volgens Cornelia tips locals

Cornelia: “Krakau heeft de tegenovergestelde charmes van Warschau”

Cornelia studeert toerisme en werkt als een gids bij Crazy Guides. Ze leidt groepjes rond in de voormalig communistische buurten van Krakau en vertelt hoe het leven van de ene generatie op de andere radicaal is veranderd. Tijdens de tour vroeg ik haar naar haar liefde voor haar stad.

“Het allermooiste aan Krakau is de sfeer. Eigenlijk is onze stedelijke vibe het tegenovergestelde van Warschau, de hoofdstad van Polen. Natuurlijk is Warschau ook een hele toffe stad met een dynamische lifestyle en moderne architectuur, maar ik geef toch echt de voorkeur aan het historische karakter van Krakau. Dat hoge tempo in de hoofdstad kan namelijk ook heel stressvol zijn, en daar heb je in Krakau geen last van. De mensen hebben geen haast en het centrum van de stad is knus en gezellig.

Vooral buurten zoals Kazimierz en Podgórze zijn op dit moment volop in ontwikkeling. Dat merk je aan alle nieuwe foodtrucks, ijssalons, trendy cafés en leuke bars. Er hangt altijd een hele fijne, relaxte sfeer, voornamelijk dankzij de vele studenten. Krakau is een grote ‘community,’ maar je voelt je altijd geaccepteerd en helemaal op je plek.”

Krakau tips van Cornelia: Kazimierz, Podgórze.

Kazimierz

Krakau tips Kazimierz Tips Krakau Kazimierz

Anastasia: “De herfst in Krakau is ongelofelijk atmosferisch”

Anastasia (@anastasia_zhur op Instagram) is een fotograaf en blogger met een missie om de meest magische momenten vast te leggen. Ze haalt inspiratie uit haar privéleven, werk, en reizen en is altijd op zoek naar nieuwe gezichten en bestemmingen. Anastasia is geboren en getogen in Kiev, maar woont al een aantal jaar in Krakau.

“Ik deel natuurlijk graag mijn favoriete plekjes in Krakau, maar eerst wil ik het hebben over mijn favoriete seizoen: de herfst. De herfstmaanden zijn een extra speciale periode in Krakau, want het seizoen is zó verrassend atmosferisch. Als het aan mij ligt, zou ik iedereen dus aanraden om in September op citytrip naar Krakau te gaan.

Mijn favoriete plek in de stad is Plac Nowy 1, een geweldig restaurant in Kazimierz, de oude Joodse buurt. Hier serveren ze super lekkere gerechten uit allerlei keukens en het interieur is super mooi en modern. Mijn andere favo spot is Cafe Magic (Magia Cafe Bar), te vinden op de historische Grote Markt in het centrum van de stad.”

Krakau tips van Anastasia: Herfst, Plac Nowy 1, Cafe Magic.

Herfst & Plac Nowy

Krakau Herfst tips Krakau tips PlacNowy

Daria: “Magische ochtenden en een koninklijke flair”

Daria is een content marketer, food columniste en fanatieke reiziger. Ze komt oorspronkelijk ook uit Kiev, maar woont en studeert al een tijde in Krakau. Ze deelt haar liefde voor de stad via Instagram als @krakowplaces, waar ze de leukste plekken in de schijnwerpers zet.

“Zelf houd ik het meeste van de magische nevel in de ochtend, vooral met de koninklijke sfeer in het historische centrum. De sporen van de oude monarchie zie je overal terug, van de Barbakan tot de kathedraal en het kasteel op Wawel heuvel.

Daarnaast vind ik het loyale karakter van de stad een van de mooiste aspecten van Krakau. Ik heb het gevoel dat alle soorten mensen hier geaccepteerd worden, iedereen voelt zich op de een of andere manier thuis. Krakau is een grote stad met zoveel straten en bruggen, maar toch is de sfeer altijd gezellig. De oude steegjes geven Krakau een veel knusser gevoel dan je zou verwachten.

Krakau tips van Daria: Koninklijke route (Barbakan – Floriańska Straat – Grote Markt – Wawel).

Koninklijk Krakau

Koninklijk Krakow Tips Krakau Grote Markt

Ewa & Mike: “We werden verliefd in Krakau”

Ewa en Mike wonen en werken in Krakau bij Wencel Tourist, een familiebedrijf. Mike komt uit Nederland, maar Ewa is een echte local. Toen Mike een aantal jaar geleden op citytrip was in Krakau, ontmoette hij Ewa. Kort daarna werden ze een koppel, waarna ze een tijdje in Amsterdam hebben gewoond. Nu zijn ze weer terug in Krakau om samen aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. De favoriete plek van Ewa en Mike heeft alles te maken met hun gedeelde herinneringen.

“Wat we allebei het mooiste vinden aan Krakau is de groene strook vlakbij het Konijnklijke Kasteel op de Wawel heuvel. Je kunt het beste langs het pad bij de oever van de Vistula rivier een wandeling gaan maken. Overdag zijn de uitzichten een aanrader, maar ’s avonds is de sfeer ook heel mooi. Vaak zie je prachtige witte zwanen op het water dobberen, met het kasteel van Wawel op de achtergrond.

Krakau is bovenal zo’n fijne stad omdat je alle kanten op kan. In werkelijkheid is het een groot stedelijk gebied met alle faciliteiten die je maar kan bedenken, maar het voelt als een gezellig stadje. Ondanks de vele inwoners is er altijd een groene strook of park in de buurt te vinden.

Krakau tips van Ewa & Mike: Oever van Vistula Rivier, groene strook bij Wawel, Kasteel van Wawel.

Vistula & Wawel

Tips Groene Strook Krakau Vistula tips krakau

Dennis & Romy: “Aan ‘fake smiles’ doen ze hier niet”

Tenslotte is het tijd voor het interview met Dennis en Romy. Dit Nederlandse duo woont al een aantal jaar in Krakau. Ze hebben zelfs een reisgids geschreven over de stad. Dit vonden ze zo’n leuke ervaring dat ze inmiddels een website zijn begonnen: BezoekKrakau.nl. Zoals je misschien al had geraden: hier delen ze hun allerbeste tips over Krakau. Ik vroeg naar hun liefde voor Krakau, die ze graag met ons wilden delen.

“Wat vinden wij het leukste aan het wonen in deze stad? Poeh! Lastig om daar één ding uit te pikken. Krakau is in de eerste plaats een fijne stad omdat het gewoon mooi is. We lopen nog regelmatig door het oude centrum en kijken onze ogen uit naar de eeuwenoude gebouwen. Ook de Joodse buurt Kazimierz blijft betoveren. In de zomer met de vele gezellige terrasjes, in de winter met de knusse en karakteristieke donkere kroegjes. Krakau zit dus vol met geschiedenis, maar tegelijkertijd is het een stad die volop in ontwikkeling is. We hebben al heel veel zien veranderen. Er wordt flink geïnvesteerd in openbaar vervoer en ook voor fietsers wordt, heel langzaamaan, steeds meer ruimte gecreëerd (jeej!).

Als de stad even te druk wordt, dan liggen er even buiten de stad fantastische plekken om aan de drukte te ontsnappen. Het prachtige groene Las Wolski bos, met middenin het bos de dierentuin, is 15 minuutjes met de bus. De ondergelopen kalksteenafgraving Zakrzówek werd door BNN op Reis omgedoopt tot ‘verborgen lagune’ en ligt op een kwartier van het centrum. Iets verder buiten de stad vindt je fantastische nationale parken zoals Ojców of het Tatragebergte.

Teveel om op te noemen dus. Maar als we er toch één ding uit moeten pikken dan is het wel dat al die schoonheid en gezelligheid hier moeiteloos, bijna achteloos tot stand komt. We hebben het idee dat er minder moet en meer kan dan in Nederland. Polen zijn over het algemeen aardig, en zullen dan tot het einde van de wereld rennen om het je naar de zin te maken. Hebben ze er even geen zin in, dan doen ze er ook niet moeilijk over om je dat te laten merken. Dat kan even slikken zijn als je in een winkeltje begroet wordt met een centraal-Europese norsheid, maar dat went snel. Aan ‘fake smiles’ doen ze hier niet.”

Krakau tips van Dennis en Romy: Kazimierz, Las Wolski, Zakrzówek, Ojców, Tatragebergte.

Tatra Gebergte

"Krakau