Mooiste Mountainbike Routes Nederland

5 van de mooiste mountainbike routes in Nederland

Nederland staat bekend als uitermate plat landje, maar toch vind je ook in ons eigen Holland genoeg toffe tracks waar je kunt mountainbiken. Scheuren door zand, crossen over houtsnippers en vliegensvlug rijden door beboste paden. Er zijn hier echt genoeg vette parcours te vinden. Hieronder laten we je graag kennis maken met 5 van die mooiste mountainbike routes in Nederland.

1. Mountainbike route door de bossen & duinen in Zeeland bij Westenschouwen

Zeeland is een perfecte provincie om te mountainbiken. Zo loopt er bijvoorbeeld een route rondom het dorpje Westenschouwen en volgens velen is dit een van de mooiste routes in Nederland. In iets meer dan 8 kilometer cross je met je mountainbike in de omgeving rond van het dorp. Deze mountainbike route ligt in het westen van het Zeelandse eiland en je rijd hier eigenlijk precies door een druk toeristisch duingebied (let daarom dus wel even op wanneer je jouw tocht plant). Een beetje MTB-skills zijn voor deze route nodig, het parcours begint namelijk al gauw met een steile klim, weggetjes vol houtsnippers en zandafdalingen. Deze route kun je beginnen vanaf het parkeerterrein bij de A. van de Weydeweg in Burgh-Haamstede en vanuit daar duik je eigenlijk meteen het bos in.

Mooiste Mountainbike Routes in Nederland

2. Mountainbike route langs Paleis Soestdijk en de Utrechtse Heuvelrug

Je pakt een vleugje cultuur mee, wanneer je langs Paleis Soestdijk raast maar je trotseert ook de natuur van de Utrechtse Heuvelrug. Een beetje techniek is voor dit parcours vereist, de intensiteit is ook redelijk hoog en hoogteverschil is er ook redelijk. Een uitdagende MTB route dus waarbij eigenlijk twee parcours (een bij Lage Vuursche en een bij Soestduinen) met elkaar zijn verbonden door een verbindingsroute. Dit is een perfecte mountainbike route voor wie van een echte crossbaan houdt.

Mooiste Mountainbike Routes Nederland wiel 3. Mountainbike route door de heidevelden in Friesland bij Appelscha

Mountainbiken in de buurt van Appelscha kan zo lang als je zelf wilt. Je kan een route van bijna 4,5 kilometer kiezen, deze route kan je starten bij Boerestreek 12, 8426 BP in Appelscha. Dit parcours neemt je mee door een oud, begroeid duingebied van Appelscha. Er zijn wat hoogteverschillen, waarbij je on top bent bij het deel in de Friese Wouden. Ben je liever wat langer onder weg? Je kan in plaats hiervan ook een route nemen van iets meer dan 17 kilometer lang of je doet beide. Deze langere route ligt middenin een bosrijke omgeving en neemt je mee door de heidevelden. Het parcours is te vinden tussen de Appelschaseweg, Canada en Oude Willem. Deze route is overigens misschien wat langer, maar niet moeilijk en dus perfect voor beginners.

Mooiste Mountainbike Routes Nederland

4. Mooiste Mountainbike route van de Waddeneilanden (en misschien wel de enigste)

Wist je dat je op Texel ook kunt MTB’en? Van horen zeggen hebben wij begrepen dat je op Texel de enigste mountainbike route vindt van alle Waddeneilanden. De route op Texel is zo’n 7,5 kilometer lang en trekt door een bosgebied, je kan je tocht gemakkelijk vanuit Den Burg beginnen. Er zijn heel wat singletracks, een paar pittige bochten en een paar klimmetjes omhoog. Eilandgangers moeten dus kiezen voor dit parcours, want het is de enige Nederlandse route op een eiland.

Mooiste Mountainbike Routes in Nederland tips

5. Mountainbiken bij MTBroutes Parkstad in Limburg

Een van de lievelings mountainbike routes van deze lezers van MTBRoutes.nl is het parcours bij Parkstad-Landgraaf (Strijthagen). De tocht is zo’n 25 kilometer lang en is onder meer geliefd vanwege de hoogteverschillen. Deze route kan je starten bij Sporthal Strijthagen / VV Schaesberg en dit vind je bij de Hofstraat 5 in Landgraaf.

Voorbereiden op jouw mountainbike route door Nederland

De website van MTBRoutes.nl verzamelt volop informatie over mountainbike routes in Nederland. Bij hun kun je ook altijd een up to date top 10 vinden van gave routes. Bovenstaande is daar ook deels op gebaseerd. Wil je nou daadwerkelijk een MTB route gaan rijden, dan kun je een van onderstaande apps gebruiken tijdens je tocht zodat je nooit de route uit het oog verliest of zodat je jouw eigen prestaties kan meten:

App: MTBroutes – Alle Nederlandse Mountainbike routes Deze app biedt je het meest complete overzicht van alle Mountainbike routes in Nederland. (0,99 cent)
App: Strava GPS Running & Cycling Deze app houdt de duur, afstand en andere gegevens bij van je mountainbike tocht. (Gratis)
App: MTB Toertochten Kalender NL Hierin kun je lezen wanneer er tochten worden georganiseerd (Gratis)

Heb je allereerst nog een goede mountainbike nodig of heeft je oude MTB een opknapbeurt nodig? Kijk dan eens naar Bikester.nl, daar kun je mountabikes én fietsonderdelen scoren. Ook verkopen zij elektrische mountainbikes, hierdoor kun je met gemak langere trails rijden en kun je iets makkelijker voorbij je eigen kunnen.

Verliefd op Nederland banner 2

→ Meer lezen over ‘Verliefd op Nederland’