Een dagje naar Breda: ontdek het mooiste van de parel van het zuiden

In 2013 ben ik naar Breda verhuisd voor mijn studie. De stad is zo leuk dat ik er na een geweldige studententijd ben blijven plakken. Omdat ik mijn enthousiasme graag deel, ga ik jullie meenemen naar alle leuke plekjes van de stad. Van wandelingen tot eten en van natuur tot cocktails. Dit moet jij doen tijdens een dagje Breda!

Must sees en do’s tijdens een dagje Breda

→ Hotel tip voor Breda: Boutique Hotel Het Scheepshuys of Bliss Boutique Hotel

1. Blind Walls Gallery

De Blind Walls Gallery is hét museum op straat. Het bestaat uit ruim 100 muurschilderingen die geïnspireerd zijn op de verhalen van Breda. Je kunt een wandeltour door de binnenstad van Breda maken. Je loopt dan dwars door het centrum en de wijken rondom het centrum. Deze tour is ongeveer 1,5 uur. Daarnaast hebben ze een fietstour met de mogelijkheid om een fiets te huren. Met deze tour zie je echt alles van Breda omdat je door heel Breda fietst. Deze tour duurt ongeveer 2,5 uur.

Hierboven omschreven zijn de georganiseerde tours door de organisatie zelf. Ze hebben daarnaast ook een app waarmee je zelfstandig drie tours kunt doen, twee2 fiets- en een wandeltour. De website zelf geeft ook al veel informatie. Deze tours zijn erg leuk om de stad te leren kennen op een andere manier. Neem vooral een kijkje op de website.

Breda Blind walls streetart Wat te doen in Breda Blind Walls

2. Onze Lieve Vrouwekerk

De Onze Lieve Vrouwekerk staat momenteel (december 2021) in de stijgers in verband met renovatie. Deze kerk hoort bij de vier topmonumenten van Brabant. Het is ook echt een prachtige kerk, zowel van binnen als van buiten. De kerk is meer dan 750 jaar oud. De eerste vermeldingen van een stenen kerk in Breda wordt gemeld in een oorkonde uit 1269. De kerk zelf kun je gratis bezoeken, er is ook de mogelijkheid mee te gaan met een rondleiding of de kerktoren te beklimmen. Vanaf de kerktoren heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Breda Onze Lieve VrouwekerkGrote kerk, dagje Breda

3. Breda vanaf het water

Er zijn diverse organisaties die een rondvaart aanbieden over de singels van Breda. Kies je voor zo’n rondvaart, dan vertelt de kapitein ook over de geschiedenis van Breda. Dit doet hij aan de hand van de gebouwen die je vanaf het water kan zien. Je komt langs het smalste huis, de koepelgevangenis en nog veel meer. Een leuke informatieve tour om meer over Breda te weten te komen, maar ook gewoon heel lekker als het zonnetje schijnt.

Er zijn ook organisaties waarbij jezelf een bootje kan huren. Hierbij krijg je een plattegrond mee om langs de leukste plekjes te varen. Ook zijn er organisaties die voor grote groepen complete sloepen incl eten, drinken en kapitein te huur aanbieden. Een super leuke activiteit voor jong en oud!

4. Het Mastbos

Breda ligt aan de rand van het Mastbos. Er zijn diverse mooie wandelroutes in het bos te vinden. De onder de Bredanaren geliefde wandeltocht is het vlonderpad, een mooie route van 7,3 km. Voor de warme dagen kan je ook heerlijk zonnen en zwemmen bij de Galderse Meren. Een heerlijk meer met een strandje, vakantiegevoel op en top.

Dagje Breda, MastbosMastbos breda tips

5. Het kasteel van Breda

Het Kasteel van Breda, ook bekend als Kasteel Breda of KMA (Koninklijke Militaire Academie), is een indrukwekkend monument met een rijke geschiedenis. Het kasteel was vroeger de residentie van de Nassaus. Tegenwoordig doet het kasteel dienst als militaire academie. Je kunt een rondleiding volgen om de binnenplaats, de Grote Kerk en de indrukwekkende zalen te bewonderen en meer te leren over de geschiedenis.

6. Shoppen

Tijdens een dagje Breda kun je zeker ook goed winkelen. In de winkelstraten zoals de Ginnekenstraat, Wilhelminastraat en de Karrestraat vind je boetiekjes en grote winkelketens. De Haagdijk is een geweldige plek voor antiekwinkels. Een paar winkels die je zeker niet moet overslaan zijn:

  • LILA The Store
  • Noos31
  • Vintage vedette
  • De nieuwe winkel

7. Stedelijk Museum Breda

Het Stedelijk Museum Breda is een cultureel centrum dat moderne en hedendaagse kunst en geschiedenis samenbrengt. Het museum biedt boeiende tentoonstellingen die de artistieke en historische ontwikkelingen van de stad en de regio belichten. Je vindt er werken van Nederlandse en internationale kunstenaars en je leert er meer over de cultuur van Breda.

Adres: Boschstraat 22

8. Begijnhof

Het Begijnhof is een prachtig hofje met historische huisjes en een knusse binnentuin. Het is een oase van rust en biedt een interessante kijk op het leven van begijnen in vroegere tijden.

Je vindt er ook het Breda’s Begijnhof Museum. Dit kleine museum biedt inzicht in de geschiedenis van het Begijnhof en de levensstijl van de begijnen. Zeker leuk om te bezoeken.

Breda tips Begijnhof

9. Bierreclame Museum

Het Bierreclame Museum is een fascinerend museum voor bierliefhebbers, maar ook als je niet van bier houdt, is het leuk om even binnen te lopen. Het museum heeft een uitgebreide collectie bierreclames, variërend van historische advertenties tot creatieve moderne campagnes. Het biedt inzicht in de evolutie van bierreclame en haar invloed op de popcultuur. Heel leuk!

Adres: Ceresstraat 15

10. Graphic Design Museum (GDM)

Het Graphic Design Museum is fantastisch voor liefhebbers van grafisch ontwerp. Hier kun je ontdekken hoe visuele communicatie de wereld om ons heen vormgeeft. Het museum organiseert boeiende tentoonstellingen over verschillende aspecten van grafisch ontwerp en laat zien hoe dit vakgebied evolueert en onze cultuur beïnvloedt.

Adres: de Parade 12

5. Food & Drinks in Breda

Breda heeft vier pleinen/locaties in het centrum waar restaurantjes, cafés en nachtclubs zitten. We beginnen bij de zogenaamde Glitter Rotonde (het Van Coothplein), zoals de naam al zegt: een rotonde met glitters. Rondom die rotonde zitten voornamelijk lunch- en dinerrestaurants, maar ook een goede wijnbar voor een borrel. Dan heb je de Grote Markt. Op deze markt staat ook de Onze Lieve Vrouwekerk. Hier moet je vooral zijn voor een lekkere lunch, diner en borrel. De Havermarkt is de borrel- en uitgaansplek. Diverse cafés en nachtclubs vind je op en rondom deze markt. Hier is het gezellig tot in de vroege uurtjes. Tot slot de haven, dit is de plek voor een gezellige borrel. Diverse cafeetjes met cocktails, speciaal bier en snacks.

Je kunt natuurlijk zelf gewoon een restaurant of café uitzoeken, maar ik deel graag mijn favorieten met je!

1. Botanist – Tolbrugstraat 19

Je kunt hier lunchen, dineren en genieten van heerlijke cocktails. Ook hebben ze sinds kort hun eigen bier, zoals de pornstar martini blond. Het interieur alleen al is geweldig en zeer Instagram-waardig, veel planten, groene en hippe meubels.

2. Con Fuego – Grote Markt 24

De favoriete Argentijn van menig Bredanaar. De lekkerste steak kan je dan ook hier vinden. De menukaart is gevuld met de mooiste producten uit de wereld, zoals Amerika en Japan. Ook voor een goed glas wijn ben je hier op het goede adres.

3. Brasserie Bardot en wijnbar Petit Bardot – Van Coothplein 10

Twee zaken met een mooie Franse flair. Je kunt hier terecht voor een uitgebreid diner met je geliefde, maar ook als je lekker wilt “wijnen” met je vrienden is dit de place to be.

4. Radio Pannekoek – Veilingkade 9B

Een pannenkoekenhuis, radiostation en bar in één. Gezellig vanaf de lunch tot in de late uurtjes aan de bar onder het genot van de lekkerste muziek. Je kan genieten van veel meer dan alleen pannenkoeken.

5. Baai – Markkade 1A/B

Baai is elk seizoen leuk, ze passen namelijk hun interieur aan. Zomer baai van maart – september, herfst baai oktober – november en winter baai van december – februari. In de zomer is er een “open” terras, tijdens de herfst diverse kubussen en in de winter zijn er iglo’s. Daarnaast is hier vaak live muziek en kun je spelletjes spelen. De plek voor een goede borrel, ook voor grote groepen.

6. Jongens van Zand en Klei – Veemarktstraat 76

Wie zei dat aardappels saai zijn? Ga hier dan maar eens eten en de aardappel is echt niet meer saai. Inclusief een Instagramwaardige maaltijden. Je kan hier terecht voor lunch, diner en borrel. TIP: Potato Bun met stoverij rendang. Om je vingers bij af te likken.

Met wie wil jij graag een dagje naar Breda?

Overnachten in Breda

Wil je van je dagje Breda liever een heel weekend maken? Dat snappen we! Er is zoveel te doen dat het de moeite waard is om je wat langer onder te dompelen in Brabantse gezelligheid. We zetten al onze favoriete Boutique hotels in Breda op een rijtje.

Hier boek je ze direct:

Staat jouw dagje Breda al gepland?→ Bekijk hier alle artikelen over Nederland