Parma bezienswaardigheden

Parma: de leukste tips voor deze culinaire, noord-Italiaanse stad

Dé stad van Prosciutto di Parma (DOP) en Parmigiano Reggiano (DOP), beter bekend als Parmaham en Parmezaanse kaas; Parma is een stad voor liefhebbers van eten. Maar: er is meer te zien en te beleven in deze stad in Emilia-Romagna. Kleurrijke panden, indrukwekkende kerken en veel schattige pleinen met terrasjes; genoeg te ontdekken in Parma. Maar welke parma bezienswaardigheden wil je echt niet missen? En waar overnacht je in deze Italiaanse stad? De beste tips bij elkaar voor een weekendje Parma.

Parma is oorspronkelijk gesticht door de Romeinen en de stad wordt in tweeën gedeeld door de Via Emilia. Deze weg loopt langs diverse steden in Emilia-Romagna en verbindt Parma met het ten westen gelegen Piacenza en het ten oosten gelegen Reggio nell’Emilia. Nog verder kom je door Modena en Bologna en uiteindelijk in Rimini, aan de kust. Parma ligt centraal in de regio en je maakt vanuit hier dus makkelijk uitstapjes naar de andere steden.

In 2015 is Parma benoemd tot creatieve stad van de gastronomie door UNESCO. De verschillende soorten kazen en hammen zijn nu werelderfgoed, dus zeker niet te missen bij een bezoekje aan de stad. In september is er het Prosciutto Festival en in oktober vind je er het Verdi Festival (van de componist Giuseppe Verdi).

Ontdek het beste van Parma, Italië

→ Leuke plekken om te slapen: Palazzo Gozzi Bed & Beauty en Lovely nest

Kleurrijke huizen Parma Parma bezienswaardigheden Parma straatje Straatbeeld parma

De mooiste Parma bezienswaardigheden

1. Il Duomo en il Battistero bezoeken in het centrum

Vanaf het station van Parma ben je lopend in tien minuten in het hart van de stad. Kom je met de auto? Dan zijn er parkeerplekken aan de rand van het centrum. Midden in het centrum vind je de Duomo, ook wel Cattedrale di Santa Maria Assunta, en het Battistero. De kathedraal is een voorbeeld van Romaanse architectuur en stamt uit 1106. Van buiten ziet deze kerk er misschien niet heel indrukwekkend uit, maar van binnen is ‘ie dat zeker wel. Overal waar je kijkt, zijn fresco’s te zien en het is echt de moeite waard om een tijdje rond te lopen om alles in je op te nemen. Diverse schilders maakten de fresco’s voor deze kerk, waaronder Correggio, die ook in andere kerken in Parma schilderingen heeft gemaakt.

Duomo, Parma bezienswaardighedenParma bezienswaardigheden, DuomoDuomo binnen plafond Duomo binnen zijkant Duomo Parma binnen

Il Battistero (doopkapel) staat meteen naast de Duomo en is een prachtig bouwwerk om naar te kijken en omheen te lopen. Hij is achtzijdig en op elke zijde zie je andere kleine beeltenissen. Van binnen is de Battistero nog veel indrukwekkender. De kapel is tussen 1196 en 1307 gebouwd en daarvoor gebruikten ze roze marmer uit Verona. De hele kapel is bedekt met fresco’s en beelden, die overeenkomen met de jaargetijden, maanden van het jaar, Bijbelse voorstellingen en sterrenbeelden. Neem echt even de tijd voor deze kapel.

BattisteroAltaar Battistero Fresco's Battistero, Parma bezienswaardigheden Plafond Battistero, Parma Plafond Battistero, Parma

2. Lunchen en dineren in Parma

In dé stad van Parmaham en Parmezaanse kaas, is lunchen en dineren erg belangrijk. Door het centrum heen vind je verschillende slagers en andere winkeltjes waar je deze hammen en kazen kunt kopen, maar proef vooral ook ter plekke deze specialiteiten. Ga bijvoorbeeld naar Ristorante Angiol d’Or, Osteria del Teatro, Osteria dello Zingaro of naar Mama – Bottega & Piaceri. Proef bij Mama ook de tigelle, een rond, plat broodje dat typerend is voor de regio. Houd nog wat ruimte over voor een toetje (lees: gelato) bij Gelateria Ciacco.

Voor een drankje kun je onder meer terecht bij Bar Maghes of Pasticceria San Biagio e Bar Café. Naast die laatste zit meteen een delicatessenwinkeltje waar je kaas, ham en andere specialiteiten kunt kopen voor thuis.

Koffie in Parma Lunchen in ParmaDelicatessenwinkel Parmaham winkelSalumeria

3. Cultuur snuiven bij Complesso della Pilotta

Niet te missen in Parma is het Complesso della Pilotta, dat vlakbij Piazza Duomo ligt. In 1944 is de Pilotta deels verwoest door bombardementen, maar het is opnieuw opgebouwd. Je vindt er de Bibliotheek Palatina, de Galleria Nazionale, het archeologisch museum en het Farnese Theater in één groot complex. Naast het gebouw ligt een groot park waar je even lekker kunt bijkomen van alle bezienswaardigheden. Wanneer je de musea in het complex wilt bezoeken, hoef je maar één ticket te kopen, daarmee krijg je toegang tot alle musea daar. Het Farnese Theater is een indrukwekkend theater dat grotendeels uit hout bestaat. Het is tussen 1618 en 1619 gebouwd en werd door de bombardementen in 1944 bijna helemaal verwoest. In 1950 is het hersteld met dezelfde materialen als vroeger.

Palazzo PilottaTheater FarneseFarnese Theater

Ook de Galleria Nazionale is een bezoek waard; hier vind je kunstwerken die uit de 13e tot 19e eeuw stammen. De collectie is ooit opgezet door de hertogen van Parma en je ziet er onder meer Correggio (van de Duomo), Tintoretto, Parmigiano, een heel aantal Vlaamse schilders en zelfs een werk van Leonardo da Vinci.

Il Parmigiano - La schiava turca Leonardi da Vinci

4. Rondstruinen door het centrum van Parma

Met een gelato in je hand struin je op je gemak door het centrum van de stad. Loop bijvoorbeeld naar Piazza Garibaldi, waar het indrukwekkende Palazzo Governale staat en ga langs de kerk Madonna della Steccata. Een kerk uit de renaissance met wederom heel veel mooie muurschilderingen en indrukwekkende kunstwerken. Vanuit deze kerk loop je langs het Teatro Regio, waar in oktober het Verdi Festival wordt gehouden. Wandel door naar de waterkant en even verderop vind je de Ponte Romano, een oude Romaanse brug waarvan nog resten te zien zijn.

Piazza GaribaldiMadonna della Steccata achterkant Madonna della Steccata fresco'sMadonna della Steccata plafondMadonna della SteccataTeatro Regio, Parma bezienswaardighedenTeatro Regio Ponte Romano, Parma bezienswaardigheden Ponte Romano

Wil je nog een bijzondere kerk zien? Loop dan langs de San Giovanni Evangelista, die recht achter de Duomo ligt. Ook hier is een kunstwerk van Correggio te vinden en deze kerk is zowel van de buitenkant als van binnen mooi om te zien. Het klooster dat erbij zit, heeft aparte openingstijden, dus zoek die vooraf even op. Let op: de kerken in Italië zijn vaak tussen 12 en 15 uur gesloten, net als veel winkels trouwens (veel te warm anders).

San Giovanni Evangelista

Wanneer je het centrum van Parma hebt bekeken, kun je in de omgeving nog verschillende musea over de gastronomie bezoeken. Het Parmigiano-Reggiano museum in Soragna, het Prosciutto Museum in Langhirano en het Wijnmuseum in Sala Baganza. Wil je naar een echte fabriek waar ze hammen en kazen maken? Op deze website vind je daarover alle informatie.

Overnachten in Parma

Bij een weekendje weg in Parma horen natuurlijk ook fijne overnachtingen. Boek bijvoorbeeld een nachtje bij SullaCorte49C, een fijn appartement dat luxe is ingericht én vlak bij het centrum van de stad ligt. Je kunt je auto hier gratis parkeren op een privéterrein.

SullaCorte49C

Of slaap in Palazzo Gozzi Bed & Beauty, een bed & breakfast met sfeervolle kamers die allemaal een eigen badkamer hebben. Er is airconditioning en de B&B ligt midden in het centrum van Parma. Ook bij Lovely nest in Parma centro boek je een goede overnachting. Je hebt een heel appartement voor jezelf, met woonkamer, badkamer en keuken. Daarnaast kun je kiezen voor een à-la-carte ontbijt iedere ochtend, zijn er gratis fietsen beschikbaar en is er een tuin bij.

Palazzo Gozzi Bed & BeautyLovely Nest in Parma

Hier wil je overnachten in Parma:

Welke Parma bezienswaardigheden vind jij het mooist?


→ Bekijk hier alle artikelen over Italië