kastanjeroute-zuid-tirol-italie

Ken jij de leukste hike van Noord-Italië? Alles over de Kastanjeroute in Zuid-Tirol!

Frisse berglucht, schattige dorpjes, gezellige broodmarkten, charmante steden, uitgestrekte wijnvelden en historische architectuur. Ik heb het natuurlijk over Zuid-Tirol, de meest noordelijke provincie van Italië. Zuid-Tirol grenst aan Oostenrijk en ligt aan de zuidkant van de Alpen. Ook een deel van de ontzagwekkende Dolomieten strekt zich uit tot het oosten van provincie, wat prachtige Alpiene uitzichten oplevert. Ik bracht een paar dagen door in de regio en liep een deel van de leukste hike van Noord-Italië: de Kastanjeroute (Keschtnweg)!

Wat is de Kastanjeroute?

De Kastanjeroute is een wandelpad in het Eisacktal (Valle Isarco) van ongeveer 60 km. De thematische route begint in de buurt van het klooster van Neustift, gaat verder via het stadje Brixen en eindigt in de buurt van Bozen (Bolzano), de hoofdstad van de provincie (en vice versa). Onderweg loop je langs groene weides met koeien en paarden, boerderijen, appelboomgaarden en oude kastelen. De route is vernoemd naar de eeuwenoude kastanjebomen in het Eisacktal. In de herfst liggen de paden vol met gevallen kastanjes en tijdens de wandeling kun je aanschuiven bij talloze cafés en restaurants. Hier kan je specialiteiten met kastanjes proberen, zoals schnaps, bier en chocoladetaartjes. De Kastanjeroute is dus de perfecte optie als je op zoek bent naar een actieve vakantie boordenvol cultuur.

Hoeveel dagen ben je op weg?

Het aantal dagen dat je uiteindelijk op weg bent ligt aan je eigen voorkeur en tempo. Als je de steden en dorpen in de regio uitgebreid wil bezoeken kun je rekenen op een kleine week in Zuid-Tirol. De hele route van 60 km kun je dan opsplitsen in 3-6 dagtochten. Heb je minder tijd en wil je alleen een weekendje weg? Dan kan je ook kiezen om alleen een bepaald stukje te lopen.

Kastanjeroute

kastanjeroute-zuid-tirol-koeien kastanjeroute-zuid-tirol-keschtnweg

Mijn route: Neustift – Brixen – Velthurns – Klausen

Zelf heb ik niet de hele 60 km gelopen, maar heb ik toch een flink stuk van de Kastanjeroute gezien. Zo bezocht ik op de eerste dag Neustift en Brixen en liep ik op dag twee vanaf Slot Velthurns naar het dorpje Klausen. Ben je benieuwd naar wat je allemaal tegenkomt onderweg? Ik geef je een voorproefje en neem je mee op mijn route!

Het Klooster van Neustift

We beginnen bij het Klooster van Neustift (Abbazia di Novacella). Het Klooster is een van de mooiste monumenten in Zuid-Tirol en bestaat uit een rijkelijk gedecoreerde kerk, kloostertuin en een historische bibliotheek. Rondom het klooster ligt ook een grote wijngaard. Tot op de dag van vandaag worden er in het klooster unieke wijnsoorten geproduceerd. Naast het bezoeken van de historische panden kun je bij het Klooster van Neustift ook lokale wijnen proeven.

Neustift

kastanjeroute-zuid-tirol-keschtnweg-neustift_1 neustift-kastanjeroute-zuid-tirol-keschtnweg

Brixen (Bressanone)

Op ongeveer drie kwartier lopen van het Klooster van Neustift ligt Brixen (Bressanone). Het plaatsje is de oudste stad van Zuid-Tirol en heeft een rijk historisch karakter. De domkerk met zijn twee kerktorens en kloostergang is een echte highlight. Andere leuke plekken om te ontdekken zijn het Domplein, de parochiekerk, de hoftuin en het Diocesaanmuseum in de Hofburg. Het Domplein is de plek bij uitstek voor gezellige brood- en kerstmarkten.

Bressanone

bressanone_2 bressanone_1

Slot Velthurns

Op dag twee start de wandeling in Velthurns. Slot Velthurns (Castel Velturno) was vroeger het zomerverblijf van de bisschoppen van Brixen. De kamers hebben prachtige houten wanddecoraties en gedetailleerde plafonds. Het pand werd later gebruikt als kleuterschool, telefooncentrale en theaterzaal. Tegenwoordig is het monument een klein museum. Let op: Het slot is in de winter gesloten. Bezoekers zijn tussen 1 maart en 30 november welkom voor rondleidingen op alle dagen behalve maandag.

Velthurns

velturno_2 velturno_1

Gasthaus Huber

Na flink wat stappen begint je maag natuurlijk te knorren. Onderweg van Velthurns naar Klausen kun je heerlijk lunchen bij Gasthaus Huber. Het restaurant heeft lokale specialiteiten op het menu staan, zoals schlutzkrapfen (een soort ravioli), een hele verzameling knoedels en appelsap van lokale gaarden. Vergeet niet om ook een traditioneel krapfen dessert te proeven. Ze zijn vergelijkbaar met een soort donut of oliebol, maar komen in allerlei soorten en maten.

Gasthaus

gasthaus-kastanjeroute-zuid-tirol gasthaus-kastanjeroute-zuid-tirol

Klausen

Na de lunch vervolgen we de wandeling in het Eisacktal richting Klausen (Chiusa), een van de mooiste dorpjes in Noord-Italië. Bewonder de abdij en het uitzicht vanaf de Säben promenade en neem de tijd om door de oude straatjes te struinen. Daarna kun je als toepasselijke afsluiter van de wandeling bij de Gasslbräu brouwerij genieten van een glas Zuid-Tirools kastanje bier.

Klausen

klausen-op-de-kastanjeroute-in-zuid-tirol klausen-kastanjeroute-in-zuid-tirol

Lijkt het jou ook een goed idee om de Kastanjeroute te gaan lopen? Neem dan een kijkje op Suedtirol.info voor meer informatie over de route en regio.

Meer lezen over Italië en mooie plekken als Zuid-Tirol?

Lees ook: