tips-zuid-tirol-italie

Ontdek het andere Italië: 7 Dingen die je nog niet wist over Zuid-Tirol!

Ben je dol op Italiaanse pasta en gelato, maar ook een fan van een heerlijk bordje knoedels? Dan is Zuid-Tirol de perfecte locatie voor jouw volgende weekendje weg! Zuid-Tirol is de meest noordelijke provincie van Italië en ligt net onder Oostenrijk, aan de zuidkant van de Alpen. De regio bevindt zich vlakbij de ontzagwekkende Dolomieten, heeft een unieke Europese keuken en staat bekend om zijn schattige dorpjes. Benieuwd geworden naar deze bijzondere streek? Hier zijn 7 dingen die je nog niet wist over Zuid-Tirol!

1. Zuid-Tirol is een eigenzinnige mix van Europese culturen

Zuid-Tirol, of Alto Adige in het Italiaans, is het middelpunt van een samensmelting van verschillende Europese culturen. De provincie hoorde eeuwenlang bij Oostenrijk, maar in 1918 werd de regio deel van Italië. Dat is sindsdien zo gebleven. Wel is het belangrijk om te weten dat Zuid-Tirol deel is van een autonome regio binnen Italië, genaamd Trentino-Zuid-Tirol. Bij je eerste bezoek aan Zuid-Tirol zal het je meteen opvallen: de regio is een echte ‘fusion’ van verschillende culturele elementen en architectonische stijlen. Als je ooit in Oostenrijk en Italië bent geweest zal de sfeer je misschien bekend voorkomen, maar toch: Zuid-Tirol heeft zijn eigen unieke charme.

zuid-tirol italie mix van culturen

2. Italiaans, Duits of Ladinisch, welke taal is de voertaal?

In Zuid-Tirol zijn er drie officiële talen: Italiaans, Duits en Ladinisch. Er is niet één voertaal, maar de verdeling is niet helemaal gelijk. Ongeveer 70% van de bevolking spreekt Duits, 26% spreekt Italiaans en 4% spreekt Ladinisch. Met een beetje Duits kom je Zuid-Tirol dus al snel op je pootjes terecht. Het Ladinisch wordt overigens alleen in het uiterste noorden van Italië gesproken. Het was oorspronkelijk de taal van Keltische volken in het Alpengebied.

zuid-tirol italie voertaal

3. Törggelen: het vijfde seizoen van Zuid-Tirol

Een opmerkelijk Zuid-Tirools evenement en seizoensgebonden hoogtepunt is het törggelen, een moderne traditie die voortvloeit uit de oude gebruiken van wijnboerderijen (buschenschanken). Tijdens het törggelen vieren de boeren hun oogst en introduceren ze hun nieuwe wijnen. Dit gaat altijd gepaard met klassieke boerengerechten, gepofte kastanjes, traditionele muziek en, natuurlijk, heel veel gezelligheid. Het törggelen, ook wel het vijfde seizoen van Zuid-Tirol genoemd, begint in Oktober en eindigt rond het begin van het kerstseizoen. Voor echte foodies is de herfst dus zeker de beste tijd om Zuid-Tirol te bezoeken.

zuid-tirol italie torggelen

4. Bolzano, Brixen en Merano: De charmante stadjes van Zuid-Tirol

Het verfrissende alpiene karakter van Zuid-Tirol is ontzettend mooi, maar ook de vele charmante stadjes mag je echt niet overslaan. Het gemoedelijke Brixen (Bressanone) wordt gezien als het culturele centrum van Zuid-Tirol en is een toffe locatie voor een dagje uit. Brixen ligt bovendien vlakbij het klooster van Neustift (Novacella), een van de mooiste monumenten in de regio. Op 40 km afstand van Brixen ligt Bolzano, de hoofdstad van de provincie, waar elk jaar een fantastische kerstmarkt wordt gehouden. Als je juist op zoek bent naar ontspannen vakantie, dan is Merano de beste optie. Deze stad staat bekend om zijn vele thermen, kuuroorden en prachtige uitzichten. Andere idyllische plaatsjes met beelderige architectuur zijn Glurns (Glorenza), het kleinste stadje van Italië, en het lieftallige dorpje Klausen.

zuid-tirol italie stadjes

5. De Keschtnweg: De leukste wandelroute in Zuid-Tirol

Ben je op zoek naar een actieve vakantie? Ga dan voor de Keschtnweg (Kastanjeroute) in het Eisacktal. Deze thematische route van ongeveer 60 km loopt langs het stadje Brixen, gaat verder via het historische klooster van Neustift, en eindigt in Bolzano. Je kunt kiezen om een bepaald stukje te lopen of om de route op te delen in 3-5 dagtochten. Genietend van de frisse berglucht en een melodie van koeienbellen loop je langs oude kastelen, dorpjes, boerderijen, en appelboomgaarden. De route is vernoemd naar de oeroude kastanjebomen in de regio en tijdens de wandeling kun je bij talloze cafés en restaurants aanschuiven om specialiteiten met kastanjes te proeven, zoals schnaps en chocoladetaartjes.

zuid-tirol italie keschtnweg

6. Culinair Paradijs: Dit zijn de Zuid-Tiroolse specialiteiten

Naast kastanjes kun je in Zuid-Tirol nog veel meer typische gerechten proeven. Er is zelfs een officiële lijst van 15 Zuid-Tiroolse specialiteiten, waaronder appelstrudel, appelsap, honing, jam, kaas, grappa, bier en spek. Ook kun je overal allerlei soorten pasta en knoedels vinden in nagenoeg alle kleuren van de regenboog. Mijn persoonlijke aanraders zijn schlutzkrapfen, een soort Zuid-Tiroolse ravioli, en deze knalroze rode bieten knoedels.

zuid-tirol italie specialiteiten

7. Zuid-Tirol is de meest noordelijke wijnregio van Italië

De verrukkelijke keuken van Zuid-Tirol is niet de enige reden waarom de regio tegenwoordig als culinaire hotspot wordt aangemerkt: het is de meest noordelijke wijnregio van Italië. De provincie is misschien wel een van de kleinste wijnstreken in Zuid-Europa, maar 1 op de 12 bekroonde Italiaanse wijnen komt uit Zuid-Tirol! Zo wordt het Zuid-Tiroolse landschap niet alleen gekenmerkt door bergketens en appelboomgaarden, maar ook veel wijnvelden. Het noordelijke klimaat van Italië en de hoge ligging van Zuid-Tirol zorgen voor een excentriek aroma.

zuid-tirol italie wijnregio

Praktische info: Hoe kom je in Zuid-Tirol?

Vanuit Nederland is Zuid-Tirol prima te bereiken via vliegtuig, auto of bus. Om per vliegtuig in Zuid-Tirol te komen zijn er meerdere luchthavens die in de buurt liggen, zoals Innsbruck, Verona, Treviso, Venetië of München. Je kunt bijvoorbeeld met KLM vanaf Amsterdam naar Venetië vliegen en dan met de trein of huurauto naar een stad in Zuid-Tirol reizen. Houd er wel rekening mee dat het aanbod van tickets sterk afhankelijk is van het seizoen.

Vanuit Nederland is het ook mogelijk om met een langeafstand bus naar Zuid-Tirol te reizen, maar dan moet je wel overstappen in München.  Wil je toch met de auto op stap? Dan kun je er meteen een Europese roadtrip van maken en via leuke plaatsjes in Duitsland, Oostenrijk en/of Zwitserland naar Zuid-Tirol reizen. Kijk op Suedtirol.info voor meer reistips over Zuid-Tirol!

Meer lezen over Italië en mooie plekken als Zuid-Tirol?

Lees ook: