Wat te doen in Taipei 101 tower tips

Wat te doen in Taipei? 10 tips!

Wie naar Azië op reis gaat, denkt vaak niet meteen aan een rondreis door Taiwan. Zonde, want in dit land is echt onwijs veel tofs te doen! Als je ons niet gelooft moet je maar eens naar deze Taiwan foto’s kijken. Wel staat Taipei steeds vaker op het reisschema, omdat het een bekende plek is om over te stappen op vluchten naar Australië, de Filipijnen of Nieuw-Zeeland. Vooral als je met China Airlines richting het oosten vliegt, komt het meer dan eens voor dat je in Taipei een stopover hebt.

Als je dan een overstap hebt, is het echt aan te raden om een dagje of twee langer te blijven in Taipei. Maar ook als je jouw Taiwan rondreis begint, moet je genoeg dagen uittrekken voor deze stad. Taipei kun je namelijk vergelijken met Japanse steden als Tokyo of Osaka, maar ergens heeft het ook wat weg van Beijing, het Duitse Berlijn of een Amerikaanse stad als San Francisco. We nemen je in dit artikel graag even mee op reis naar Taipei en laten je via 10 tips zien wat er allemaal te doen is in deze bijzondere stad!

Wat te doen in Taipei?

→ Hotel tip voor Taipei: Aloft Taipei Zhongshan Hotel

Wat te doen in Taipei 101 tower tips

1. Niet te missen in Taipei: de 101 Tower!

Zodra je de 101 Tower ziet, weet je dat je in Taipei bent. Het is het kenmerkendste gebouw van de stad en te zien vanuit vele plekken. Een van de mooiste uitzichten op de toren heb je bijvoorbeeld vanaf Elephant Mountain (zie tip 4!), maar het heeft ook iets magisch om eronder te staan terwijl je een dumpling van Din Tai Fung eet (zie tip 3!). Wij vallen duidelijk in de categorie liefhebbers van de 101 Tower, maar er zijn ook genoeg reizigers die de toren op een mislukte versie van Pisa vinden lijken. Eens zien bij wie jij hoort: You either love it or hate it!

Naar de top!

Mocht je Taipei vanaf grote hoogte willen bekijken, dan kun je ook naar de top van 101 Tower gaan, naar de Observatory. Kaartjes kun je kopen op de 5e verdieping bij 5F en vervolgens neem je vanaf daar de wereldrecord-brekende-lifts naar de top. Met een snelheid van 1010 meter per minuut zoef je dan naar de 89e verdieping en daar doe je maar zo’n 37 seconde over. Of het duur is? Ja, wij vonden van wel en dat is ook de reden dat we het niet zelf hebben gedaan. Per kaartje betaal je NT$600.

Een geheime Starbucks op de 101 Tower?!

Geen zin om veel geld aan een ticket uit te geven, maar wil je wel van het uitzicht genieten vanaf de 101 Tower? Dan kun je ook naar de super geheime Starbucks gaan op de 35e verdieping! Hoe doe je dat? Helaas kun je niet zomaar de lift pakken. Als eerst moet je een afspraak maken, vaak al 2 dagen van te voren, voordat je naar deze Starbucks kunt gaan. Dit doe je door (als we andere bloggers mogen geloven) dit nummer te bellen +886 2 8101 0701 (of je laat iemand bij jouw hotel bellen voor een afspraak). Vervolgens krijg je een tijdstip door waarop je mag komen. Ga vervolgens op die dag en het tijdstip naar de ingang van de 101 Tower op de hoek bij SongZhi Street en XinYi Street. Daar kun je je melden en vervolgens word je door iemand mee naar boven gekomen. Er is nog wel een ding om rekening mee te houden als je naar deze geheime Starbucks gaat, je moet minimaal NT$200 uitgeven. Maar goed, dat is altijd nog minder dan de toegangsprijs voor de Observatory!

Taiwan uitzicht taipei101 elephant mountain

2. Ga naar een van de drie Creative Parks in Taipei!

In Taipei vind je allerlei Creative Parks. Plekken waar oude warenhuizen, fabrieken of verlaten huizen zijn omgedoopt tot creatieve broedplaatsen. Je vindt er vaak hippie winkeltjes, toffe musea, goeie koffietenten en op verschillende hoeken van zo’n park wordt je veelal verrast door een kunstwerk. De leukste Creative Parks die wij hebben bezocht zijn Huashan 1914 Creative Park, Songshan Cultural and Creative Park en Taipei Artist Village op Treasure Hill. En het fijne is: Al deze parken zijn gratis! Lees hieronder meer over deze 3 parken:

#1 Songshan Cultural and Creative Park

Bij Guangfu S Road in het Xinyi District, dichtbij de metrohalte Taipei City Hall of Sun Yat-Sen Memorial Hall Station (beide liggen op de Banqiao Line, dit is de blauwe metrolijn), vind je het culturele en creatieve park Songshan. Dit kunstcentrum is gevestigd in verschillende oude pakhuizen en fabrieken. Je vindt er buiten interactieve kunstwerken waar je op kan klimmen of in kan schommelen. Maar er zijn ook musea, hippe concept stores en verschillende cafeetjes waar je iets kan drinken of eten. Gedurende het hele jaar worden hier verschillende events georganiseerd, maar ook wanneer het een gewone dag is, is het leuk hier rond te lopen. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de kleurige TAIPEI letters die ergens zijn verstopt in het park (tip: ga naar de noord-west uitgang!). Net als de andere creatieve parken is ook dit park gratis, alleen sommige ateliers of musea kosten geld.

taipei-bezoeken-taiwan

#2 Taipei Artist Village – Treasure Hill

Dit is een klein wijkje in Taipei waar allerlei artiesten en kunstenaars bij elkaar wonen. In de kleine straatjes vind je ateliers, expositieruimtes en zo nu en dan wordt je verrast door een groot (gigantische fortune cookies) of heel klein (plastic poppetjes die her en der zijn vastgeplakt) kunstwerk. Hou hier dus altijd je ogen open!

Wil je naar Treasure Hill? Neem dan de metro naar de halte Gongguan Station in het Zhongzheng District. Vanaf daar is het nog even lopen, ongeveer 10 minuten, voor je daadwerkelijk bij Taipei Artist Village bent. Je ziet als het goed is langs de grote en kleinere winkelstraat dichtbij het metrostation ook bordjes hangen op lantaarnpalen die de weg wijzen. Als je die niet kan spotten, kan je ook op je telefoon je Google Maps instellen en zo de weg vinden naar Treasure Hill. Als je begint met lopen vanaf het metrostation kom je eerst door een grotere winkelstraat en via een park, dat langs de snelweg ligt, kom je uiteindelijk bij een kleurige tempel uit en vervolgens wandel je zo Artist Village in.

Bij een informatie desk kun je een klein kaartje vragen waarop kunstwerken, ateliers, hostels en cafeetjes staan aangegeven. Zin in goede koffie? Een leuk cafe is Poetry Coffee! Verder zie je op elke deur vanzelf of de kunstenaar aanwezig is en of deze mensen wilt ontvangen. Toen wij er rondliepen waren een aantal ateliers wel dicht, maar er zijn ook gewoon buiten kunstwerken te vinden tussen de huisjes en sommige expositieruimtes zijn altijd open, probeer dus zo nu en dan een ruimte uit.

Artist Village Taipei

Wat te doen in Taipei Artist Village Taipei

wat te doen in taipei tips Artist Village treasure hill

#3 Huashan 1914 Creative Park

Het Huashan 1914 Creative Park vind je bij Bade Road in het Zhongzheng District van Taipei. Van 09:30 tot 21:00 kun je je hier vermaken met exposities, buiten-kunst, winkeltjes en cafeetjes. Het is een oude fabriek die is omgetoverd tot creatieve hub. Wandel door de kleine straatjes tussen alle giga gebouwen en stap zo nu en dan ergens binnen en laat je verrassen door wat je er vindt. Als je hier heen wilt, dan kun je het beste naar de metrohalte Shandao Temple Station gaan.

Wat te doen in Taipei Huashin Creative Park

3. Probeer de dumplings van Din Tai Fung

Op de laagste etage van de 101 Tower vind je Din Tai Fung. Wie van Aziatisch of specifiek Taiwanees eten houdt, moet hier zijn geweest. Laat je niet afschrikken door de grote rij die soms tot buiten staat. Je kan namelijk ook een hapje afhalen als je honger hebt en vervolgens buiten op de trappen je ster-waardige dumplings opeten. Din Tai Fung staat over de hele wereld namelijk bekend als het beste xiaolongbao (dumpling) restaurant en een vestiging in China heeft voor hun creaties zelfs een Michelinster ontvangen. Wanneer je het woord Michelinster hoort, denk je waarschijnlijk meteen aan torenhoge prijzen, maar de prijs voor een doosje dumplings valt heel erg mee. Voor minder dan 10 euro kun je een heerlijke maaltijd scoren. Oh en als je dan bij Din Tai Fung bent, loop dan ook even naar de keuken. Achter glazen ramen zie je daar tientallen koks druk in de weer met het maken van de lekkerste hapjes.

Wat te doen in Taipei dumplings eten din tai fung Wat te doen in Taipei bestelling din tai fung Wat te doen in Taipei Keuken din tai fung

4. Loop de Elephant Mountain Trail

Dichtbij het centrum van Taipei vind je de Elephant Mountain Trail. Vanaf de metrohalte Xiangshan kun je langs het park lopen, richting het begin van deze trail. Het gedeelte van de trail die wij hebben gedaan, bestaat voornamelijk uit een rits traptreden. Loop hoger dan hoog, totdat je bij een grote partij stenen komt. Vanaf daar heb je het mooiste uitzicht over de hele stad. Op sommige stenen kun je klimmen, al moet je er soms wel even voor in de rij staan als het druk is bij Elephant Mountain. Vervolgens kun je via een andere route terug lopen naar de metro of kies ervoor om nog verder om hoog te klauteren. Echt pittig is de klim niet, je bent slechts zo’n 20 minuten onderweg voor het mooiste viewpoint. Hou alleen een beetje rekening met de hitte of juist met de regen, dan kan het glad zijn. Oh en ook fijn om te weten: Je betaalt geen entree of iets dergelijks voor deze trail, je kan gewoon gratis en zelf omhoog zonder gids. Wil je nog iets eten of drinken voor je naar boven loopt? Dan is het restaurantje Nola Kitchen een aanrader, dat vind je op de hoek van het park bij Alley 14 en Lane 150.

hikes-taiwan-elephant-mountain-taipei

5. Doe een drankje op een dakterras en geniet van een groots uitzicht

Er zijn in Taipei verschillende dakterrassen te vinden. Wij hadden eerst op de planning staan om een cocktail te drinken bij het W Hotel, maar omdat we die dag dichterbij de 101 Tower te vinden waren, besloten we naar Vapiano te gaan. Yes, je leest het goed: Die Italiaanse pasta-pizza-keten: Die zit ook gewoon in Taipei! Eenmaal binnen bij Vapiano ontdekten we al gauw dat er ook een dakterras was mét uitzicht op de 101 Tower, dus uiteindelijk hebben met een biertje, glas wijn en Tiramisu genoten van een waanzinnig uitzicht. Je vindt de Vapiano in het winkelcentrum ATT 4 FUN bij Songshou Rd in het Xinyi District, op de bovenste verdieping.

6. Ga naar de Long Shan Tempel

Een van de bekendste en mooiste tempels van Taipei is de Long Shan Tempel. Een kleurig spektakel dat meteen opvalt als je de metro uitstapt. Het bestaat uit verschillende etages en het is er vaak een drukte van jewelste, het is mooi om te zien hoe druk een tempel nog bezocht wordt in de wereld van nu. Het is echt een tempel waar traditie en het hedendaagse leven mooi samenkomen. Je kan op het begin van de tempel wierook stokjes krijgen en vervolgens dien je op een bepaalde manier door de tempel te lopen, wil je het juist doen zoals de locals het doen. Je vindt de Long Shan tempel bij Guangzhou Street in het Wanhua District van Taipei. De meest dichtstbijzijnde metrohalte is de gelijknamige halte Long Shan Temple Metro Station dat je vindt op de Banqiao Line.

7. Kijk je ogen uit op de Raohe Night Market en proef een gerechtje als je durft

‘s Avonds moet je in Taipei echt een keer naar een night market gaan. Je hebt night markets die deels overdekt zijn, zoals bijvoorbeeld de Shilin Night Market. Maar er zijn ook marktjes in neon verlichte straten te vinden, waar het soms maar moeilijk lopen is, zoals bij de Raohe Street Night Market. Deze laatste is onze favoriet en gemakkelijk te bereiken met de metro. Je vindt op deze night markets een overdaad aan eten. Het een nog vreemder dan het ander. Maar ook waarzegsters, speelgoed, Mahjong tafels of kraampjes die kleding en ander spul verkopen. Wil je graag iets proeven op zo’n night market? Dan kun je het beste aansluiten bij een van de rijen die je ziet, vaak is dat een indicatie dat je daar het lekkerste eten vindt!

Wat-te-doen-in-Taipei-Raohe-Street-Marketwat te doen in taipei tempel raohe street market

Wat te doen in Taipei ga naar Raohe street marketwat te doen in taipei lampionen raohe street market

8. Bezoek de Chiang Kai Shek Memorial

De Chiang Kai Shek Memorial is zo’n plek waar je even wilt zijn geweest als je in Taipei bent. Het is een gigantisch plein waarop je enorme tempels vindt, groene tuinen en natuurlijk is er de tombe waar Chiang Kai Shek ligt. Het plein doet je al gauw aan China denken, helemaal als je naar boven bent gegaan bij de tombe en vanaf het balkon over het geheel uitkijkt, dan doet het een beetje denken aan het Plein van de Hemelse Vrede in Beijing. Wandel over het plein, geniet van de bouwwerken en vergeet ook niet naar de mensen om je heen te kijken.

wat te doen in Taipei Chiang Kai Shek Memorial

wat te doen in Taipei Chiang Kai Shek Memorial

9. Shoppen in Ximending en op zoek naar gekke restaurantjes

Azië staat bekend als shopwalhalla en zo kun je ook in Taipei helemaal los gaan als je van winkelen houdt. Je vindt er de gekste winkeltjes, gigantische malls en dure merken maar ook een overdaad aan prullaria. Een van de leukste wijken om te winkelen in Taipei is de wijk Ximending. Heb je het niet zo op kleding, dan zul je hier ook een grote hoeveelheid aan gadgets kunnen scoren. Ook in het Wanhua District kun je goed winkelen, maar een andere reden om hier naartoe te gaan is Modern Toilet. Dit is geen openbare wc, maar een restaurantje waar de stoelen bestaan uit wc-potten en je jouw eten niet eet uit een bord maar uit een wc-pot. Een bijzondere plek om even binnen te lopen en gelukkig ziet het eten er echt uit als eten en niet als iets anders…!

10. Tourist trap of parel? Jiufen Old Street!

Waar wij enorme liefhebbers zijn van de 101 Tower, zijn we wat minder fan van deze highlight van Taipei, maar toch willen we hem graag met je delen omdat de meningen erover flink verschillen. Net zoals bij de 101 Tower: Je wordt er verliefd op of je hebt er een hekel aan!

Jiufen Old Street is een oud dorpje dat buiten Taipei ligt (lees: Je bent met de bus zo’n 2 uur onderweg om er te komen of je kan de trein nemen). Je vindt in dit oude dorpje allerlei kronkelstraatjes die bijna Europees aan doen door de manier waarop ze zijn aangelegd. In de overdekte straatjes hangt een overdaad aan lampions en vind je tientallen winkels waar thee of ander koopwaar wordt verkocht.

Sommigen omschrijven Jiufen als het Santorini van Taiwan, maar dat vinden wij eigenlijk iets te geromantiseerd. Op ons kwam Jiufen meer over als een tourist-trap, zo druk was het er in de kleine straatjes. Schuifelend kwam je in een grote massa maar langzaam vooruit. Het oude dorpje Jiufen ligt op een berg en voordat je bij de top bent, sta je ook al gauw in een file van auto’s en bussen. Uiteindelijk heb je dan wel een waanzinnig uitzicht, zoals op onderstaande foto’s te zien is, maar wij vonden dat de drukte niet echt waard. Wellicht helpt het als je niet in het weekend naar Jiufen gaat en wellicht is je bezoek ook toffer als je wat verder doorloopt. Het schijnt namelijk gaaf te zijn om het dorpje uit te lopen, richting de Keelung Mountain. Daar is het veel rustiger en schijn je nog mooiere uitzichten te hebben.

Uitzicht vanaf Jiufen Taipei

Wat te doen in Taipei Jiufen

En waar vind je een leuk hotel in Taipei?

In Taipei hebben wij geslapen in het Aloft Taipei Zhongshan Hotel. Dit toffe design hotel vind je aan Shuangcheng Street in het Zhongshan District. Wij zijn er vanaf het vliegveld naartoe gegaan met de taxi, maar je kan ook goed met de metro het hotel bereiken. Zo ligt het dicht bij de halte Zhongshan Elementary School Station en de Minquan West Road Station. Op de begane grond van het hotel vind je een receptie die volledig omgeven is door ramen en boven liggen alle hotelkamers.

Wanneer je bent ingecheckt kun je vanuit de receptie de lift nemen naar je kamer. Onze slaapkamer was echt fantastisch en het ultieme hoogtepunt was onze badkamer. Bij een van de ramen is namelijk een fantastisch bad geplaatst, waardoor je ‘s avonds heerlijk kunt dobberen terwijl je uitzicht hebt over het grootse Taipei. Als dat je geen “on top of the world”-gevoel geeft, weten wij het ook niet meer.

Rondom het hotel vind je ook allerlei cafeetjes en winkeltjes, er is zelfs een night market om de hoek: de Shuangcheng Street Night Market. Voor het ontbijt kun je het beste naar het restaurant van Aloft gaan. Daar staat namelijk een uitgebreid buffet voor je uitgesteld met broodjes en een goede hoeveelheid Aziatische producten. Zin in een bakje rijst voor ontbijt? Of toch liever wat fruit met ei? Of je nu gaat voor Aziatisch of Westers, ze hebben het allebei. Wij vonden Aloft een perfecte plek om ons bezoek aan Taipei te starten, hier kun je namelijk echt even vluchten van de chaos die je soms omringt als je in Taipei rondloopt. Bekijk of boek hier het Aloft Zhongshan Hotel of check het hotel op Booking.com en lees meer reviews

Aloft Hotel Taipei Zhongshan Aloft Hotel Zhongshans badkamer Aloft Hotel Taipei W XYZ bar Zhongshan

Wat te doen in Taipei qua vervoer?

Wij hebben het meeste in Taipei lopend gedaan of met de metro gereisd. Je hebt verschillende lijnen in Taipei en bij elke metrohalte kun je redelijk gemakkelijk uitvogelen welke lijn je moet hebben om op je bestemming uit te komen. Soms is het trouwens wel handig om iets verder te lopen naar een halte op een andere lijn, dat kan qua reistijd nog best schelen. Anders moet je eerst naar een bepaald station reizen, om vervolgens weer over te stappen totdat je echt de juist lijn naar je bestemming kan nemen. De metro kost trouwens vrij weinig in Taipei, waardoor je gemakkelijk een ritje maakt. Wij hebben zelf elke keer losse tickets gekocht in plaats van een dagkaart, omdat dit voordeliger was doordat we zo nu en dan ook stukken liepen. De meeste metro ritjes kosten tussen de 45 en 25 TWD per persoon. Bekijk hier meer over de kosten voor reizen in Taiwan, daar hebben we ook de euro prijzen op aangegeven

Ook tof om te doen: Fietsen in Taipei!

In Taipei kun je je goed voortbewegen met de metro en soms zijn sommige afstanden ook prima te lopen, maar het is ook gaaf om een fiets te huren in de stad. Overal zie je wel plekken waar je fietsen kan huren en als je een beetje oplet op het verkeer of over de stoep fietst, is het ook prima te doen. Fietsen kun je huren bij YouBike ofwel U-bike. Hier heb je vaak wel een creditcard per fiets voor nodig, dus check het even goed bij een metrohalte als je een fiets wilt meenemen. Wil je een mooie tocht maken? Fiets dan langs de oevers van de Leelung River.

Welke kosten kan je verwachten als je naar Taipei gaat?

We hebben het hierboven niet vaak gezegd, maar eigenlijk zijn heel veel van bovengenoemde highlights gewoon gratis! Je hoeft bijvoorbeeld geen kaartjes te kopen voor de Elephant trail, de Creative Parks, de Chiang Kai Shek Memorial of de Long Shan Tempel. De meeste kosten ben je dus kwijt aan vervoer (metrokaartjes), eten, drinken en je hotelovernachting. Lees hier meer over het budget dat je nodig hebt voor een Taiwan rondreis

wat te doen in taipei fietsen