Taroko Gorge in Taiwan

Taroko Gorge: Het mooiste national park van Taiwan?

Een van de mooiste stukjes natuur van Taiwan vonden wij bij de Taroko Gorge. Het Taroko National Park vind je aan de oostkust van Taiwan en is zo bekend vanwege de gigantische groene kloven en marmeren kliffen die je er vindt. Het is een intens groen gebied, waar je gave hikes kunt maken maar dat je ook perfect per scooter kunt ontdekken vanuit Hualien. Je weet dat je in Taroko bent, zodra je onder de kleurige Taroko Archway bent gereden, maar dit is uiteraard niet de enige highlight in dit park. Lees gauw verder en ontdek alles over de Taroko Gorge.

Taroko Gorge

→ Hotel tips: Meci Hotel, Visual Range B&B of Light Hostel Hualien
→ Handig: Vliegticket-deals naar Taiwan

Deze highlights mag je niet missen in of dichtbij Taroko National Park

De canyon is zo’n 19 kilometer lang, dus je kan je voorstellen dat je hier genoeg kunt doen en zien. Highlights die wij niet snel zullen vergeten zijn de Eternal Spring Shrine, de eindeloze hoeveelheid fel rode bruggen en de Qingshui Cliff mag je ook zeker niet overslaan. Hieronder hebben we meer bezienswaardigheden van de Taroko Gorge  verder uitgelicht:

1. De mooiste tempel van de Taroko Gorge: Eternal Spring Shrine

Heb je ooit een tempel gezien waar een waterval uit lijkt te stromen? Dit is het geval bij de Eternal Spring Shrine in het Taroko National Park. De tempel steekt kleurig af tegen de groene en marmeren achtergrond van de rotsen. De tempel konden wij helaas niet bezoeken en bekijken van binnen, maar vanaf het viewpoint was het al prachtig om te zien. De andere benaming voor deze tempel is “Changchun Shrine” en de tempel werd gebouwd in 1958 omdat er tijdens een bouwproject honderden werkers zijn gestorven. Beneden de tempel zie je de Liwu River stromen en doordat die soms blauw of zilvergrijs afsteekt, geeft dat een bijzonder gezicht.

Taroko Gorge Eternal spring shrine

2. Tunnel of Nine Turns

De Tunnel of Nine Turns is net als de Swallow Grotto een highlight van het park, deze bezienswaardigheid vind je tussen de Swallow Grotto en de Lushui Trail in. Het is een tunnel met verschillende uitzichtpunten en eigenlijk is elke hoek weer verrassender dan de ander. Moeilijk te beschrijven, maar zeker het bezoeken waard.

3. Swallow Grotto (Yanzikou)

Het Taroko National Park staat bekend om zijn marmeren muren en kliffen. Dit kun je super goed bewonderen bij de Swallow Grotto. In principe is dit eigenlijk de oude weg die nu is gescheiden van de nieuwere weg. Het is tegenwoordig niet echt meer voor auto’s of scooters, maar vooral voor de wandelaars. Je loopt door verschillende donkere tunnels en soms heb je een prachtig uitzicht op de marmeren kliffen die tot de hemel lijken te reiken of kijk juist naar het snelstromende water beneden je. Dit deel wordt ook wel Yanzikou genoemd en hier vind je dus ook de gigantische hangbrug waar alleen de hikers van het park over mogen lopen.

taroko-gorge-dichtbij-hualien-taiwan

4. Maak een hike: Zhuilu Old Trail

Wil je een hike maken in het park, dan moet je daar zeker een hele dag voor uittrekken. De Zhuilu Old Trail kun je het beste tussen ‘s ochtends vroeg en 18u ‘s avonds lopen. De hike is maar 10 kilometer lang, maar omdat je flink omhoog (en omlaag) gaat is deze verticale hike een echte uitdaging en een goede conditie is dan ook verreist. Je bent zo’n 6 tot 8 uur aan het lopen. Wanneer je deze hike loopt, word je mits het niet te mistig is, beloond met een birds-eye view over de hele Taroko Gorge. Wil je deze hike doen? Dan moet je wel vooraf een entry permit regelen. Er wordt namelijk maar een bepaald aantal bezoekers toegelaten tot de Zhuilu Old Trail (doordeweeks rond de 100 en in het weekend rond de 150). Je hebt twee permits nodig: Taroko National Park Permit & de National Police Agency Permit. Je kan je online opgeven, maar doe dit wel een aantal dagen van te voren. Wij hebben deze hike helaas niet kunnen doen.

5. Wenshan Hot Spring

In heel Taiwan zijn verschillende hot springs te vinden en zo ook in Taroko National Park. De Wenshan Hot Springs hebben wij helaas niet zelf bezocht, maar je kan hier elke dag gratis terecht. Je vindt de warm waterbronnen door naar de Wenshan parkeerplaats te gaan en vanaf daar maak je een korte hike naar beneden van ongeveer 15 minuten. Je moet de brug passeren voordat je bij de bronnen kunt komen.

6. Qingshui Cliff

Niet alleen in het nationale park vind je gigantische kliffen. Ook bij de kustlijn vind je torenhoge rotspartijen. Het mooiste stuk vind je bij de Qingshui Cliff. Er is een speciaal uitzichtpunt gemaakt, waar je gemakkelijk kan stoppen met de scooter. Je schijnt echter ook met een kano de zee op te kunnen en de kliffen vanaf daar te kunnen bewonderen. Wij vonden het vooral tof om te zien dat het water zo fel blauw is en de kliffen zo diep grijs en groen. De Qingshui Kliffen behoren volgens velen tot de natuurwonderen van Taiwan en een bezoek aan Taroko of Hualien is eigenlijk niet compleet als je hier niet even naartoe gaat. Het uitkijkpunt vind je vrijwel direct na de Chongde Tunnel.

Ching-Shui Cliff Hualien taiwan

7. Water Curtain Cave op de Baiyang Trail

Om bij deze bijzondere waterval te komen, moet je een wandeling afleggen van ongeveer 2.2 kilometer. Je komt dan in een grot terecht, waar het water uit het plafond van de grot een indrukwekkende waterval vormt. Na de waterval van de Eternal Spring Shrine is dit waarschijnlijk een van de mooiste watervallen van het park. Neem wel goede wandelschoenen mee als je hierheen gaat want het kan glad zijn, ook is een zaklamp aan te raden voor de donkere tunnels en een regenjas voor als je een stap onder de waterval wilt doen. Je vindt de Water Curtain Cave op de Baiyang Trail, deze ligt nog verder in het park dan de Lushui Trail en Cimu Bridge.

Kaart van Taroko National Park

Benieuwd waar de highlights precies liggen in het park? Op onderstaande kaart kun je alles als geheel bekijken. De ingang van Taroko is aan de rechterzijde te vinden, als je goed kijkt zie je daar aan de kust ook de Qingshui Cliff liggen:

taroko-national-park-map

Hotel tips voor in de buurt van de Taroko Gorge

Wij sliepen in hostel in Hualien toen we naar Taroko Gorge gingen en onze host Daniel hielp ons enorm op weg. In Hualien kun je namelijk gemakkelijk een scooter huren en vanuit daar zelf naar het Taroko National Park rijden. Onze accommodatie lag op zo’n 10 minuten lopen vanaf het treinstation in Hualien. Hualien zelf is verder niet erg bijzonder, maar er zijn wel praktische dingen te vinden zoals een supermarkt, restaurantjes en ontbijttentjes. Als je hier slaapt en een scooter voor de hele dag hebt, is het ook wel leuk om even naar het strand te rijden van Hualien. Daar vind je ‘s avonds een streetfood market en even wandelen of kijken naar de zee is altijd wel fijn.

→ Leuke plekken om te overnachten: Meci Hotel, Visual Range B&B of Light Hostel Hualien

Silks Place Taroko Hotel

Slaap je liever in een hotel dichtbij de entree van het park, dan kun je kiezen voor het populaire Silks Place Taroko Hotel. Hier hebben wij zelf niet overnacht, maar als je hier slaapt ben je wel dichterbij het park. Dit kan handig zijn als je een eigen auto hebt tijdens je reis door Taiwan of wanneer je meerdere dagen in het park wilt doorbrengen.

Taroko Gorge Taroko National Park Taroko Gorge taiwan wegen Qingshui Cliff Taiwan dichtbij Taroko Gorge Taroko Gorge oude brug taiwan

Check het weer voor je naar de Taroko Gorge gaat!

Als je naar het Taroko National Park gaat tijdens het backpacken in Taiwan, is het aan te raden van te voren het weerbericht te checken. Wanneer er te hevige regenval is geweest of wanneer Taiwan is geteisterd door een tyfoon, is de kans groot dat delen van het park gesloten zijn. Als er delen gesloten zijn, kun je dat zeer waarschijnlijk op eerder genoemde website vinden of je kan navraag doen bij je hotel. Er is alleen één “maar”, want toen wij naar de Taroko Gorge gingen, stond in het weerbericht op Google dat de kans op regen zo’n 80% zou zijn. Eenmaal daar hebben we misschien een handjevol druppels gevoeld. Het weerbericht in Taiwan kun je dus niet zo serieus nemen als het weerbericht in Nederland. Het regenseizoen loopt in heel Taiwan normaal gesproken van juni tot augustus en de beste reistijd voor het gehele land is in oktober en november, dan is het namelijk niet te warm en niet te regenachtig.

Tempel naast Eternal Spring Shrine Taroko

Hoe kom je bij de Taroko Gorge vanuit Hualien?

Wij hebben de trein van Taipei naar Hualien genomen om naar de Taroko Gorge te kunnen. Nadat we in Hualien in ons hostel waren ingecheckt, zijn we een scooter gaan huren en vervolgens zijn we vanaf Hualien zelf naar het Taroko National Park gereden.

→ Tip: Neem de Lonely Planet van Taiwan mee op reis

Train: Taipei – Hualien

Vanuit Taipei neem je gemakkelijk de trein naar Hualien. De kosten voor de Taipei – Hualien train zijn 440,- TWD, omgerekend naar euro’s kostte dat tijdens onze reis 11,85 euro per kaartje. De trein van Taipei naar Hualien doet er ongeveer 2 uur over. De reistijd hangt wel af van welke trein je kiest, want er zijn ook langzamere routes en deze kaartjes zijn vaak nog goedkoper.

Scooter huren in Hualien en zelf naar Taroko rijden

Eenmaal aangekomen bij ons hostel hebben we even onze tassen in onze kamer gelegd. We hadden via Booking.com al aangegeven dat we een scooter wilde huren op dezelfde dag dat we aankwamen, zodat we zelf meteen aar Taroko konden gaan. Onze host Daniel had toen we aankwamen al bedacht waar we een scooter konden huren, dus toen we eenmaal ingecheckt waren, heeft hij ons naar een verhuurder gebracht.

Er zitten tientallen scooter-verhuurders tegenover het treinstation, dus mocht je er zelf een moeten zoeken is dat ook niet lastig. Eenmaal bij de verhuur moesten we onze rijbewijzen laten zien. Soms is het nodig om in Taiwan even aan te wijzen waar in het engels “Driver’s License” staat op je Nederlandse Rijbewijs, want bij ons geloofde ze een aantal keer niet meteen dat het een écht rijbewijs was. Een internationaal rijbewijs kan daar overigens ook bij helpen, deze kun je kopen bij de ANWB. Het huren van een scooter kost voor 24 uur 500 TWD, dat is omgerekend naar euro’s iets minder dan 15,- euro. Bij onze scooter kregen we beide een helm en een poncho voor als het zou gaan regenen.

Onze hostel-host had trouwens ook een aantal handige kaartjes zodat we precies de route wisten naar de Taroko Gorge en de Qingshui Cliff. Heb je geen kaart gehad in jouw eigen ho(s)tel, dan kun je eventueel bij een ander ho(s)tel binnen lopen en daar een kaart vragen of gebruik Google Maps om de route te bepalen. Uit Hualien komen vonden wij een beetje lastig, maar wanneer je dat eenmaal hebt gedaan is het een vrij simpele weg naar het nationale park. Vanaf Hualien is het ongeveer 3 kwartier met de scooter, de afstand is ongeveer 20 kilometer naar Taroko.

→ Leuke plekken om te overnachten: Meci Hotel, Visual Range B&B of Light Hostel Hualien

Met de bus of een tour naar Taroko Gorge

Hou je er niet van om scooter te rijden in het buitenland? Dan kun je vanaf het busstation (groot oranje gebouw naast het treinstation van Hualien) ook met de bus naar het Taroko National Park. Ook worden er tours aangeboden, maar hier hebben wij zelf dus niet gebruik van gemaakt.

→ Tip: Je kan ook vanaf Taipei een dagtour naar Taroko Gorge doen