Tainan in Taiwan

Tainan: Foodwalhalla en tempelparadijs in Taiwan

Het is een flinke treinreis om vanaf de surfspots Dulan en Donghe naar Tainan te reizen. Je bent al gauw een hele dag onderweg met bussen, taxi’s en treinen. Na een aantal dagen in de natuur te zijn geweest is het ook best overweldigend om ineens door de drukke straten van Tainan te lopen. Overal lijkt neon-verlichting te hangen, scooters razen snel langs je heen met als gevolg dat de smog hier extra drukkend voelt en vreemde geuren komen je vanuit alle winkeltjes tegemoet. Ons vakantie appartementje vinden we gelukkig snel en die blijkt een oase van rust te zijn. Een enthousiaste host die prima Engels spreekt, een hippe inrichting en een fantastisch lig-bad heten ons welkom. Via Instagram vinden we ook al gauw een eettentje in de buurt en zo onwennig als we ons eerst voelden, zo blij zijn we met onze aankomst in Tainan na de eerste maaltijd. Welkom in het foodwalhalla en tempelparadijs van Taiwan!

Ontdek Tainan

Tainan taiwan straten Tainan taiwan straten

Tainan is de culinaire hotspot van Taiwan, maar waar kun je lekker eten?

Taiwan kan een doolhof zijn van grote en kleine straten, dus hoe weet je dan waar je naartoe moet gaan voor een portie goddelijk eten? Onze vier favoriete plekken vind je hieronder en wat ons betreft mag je die bruin-zwarte tea-eggs uit de 7/11 zonder twijfel inruilen voor eten van een van deze hotspots:

Kokoni Cafe / Restaurant

Of je nou gaat voor het avondeten of voor een frisse smoothie in de middag, het cafe / restaurant Kokoni vonden wij echt een van de leukste hotspots in Tainan of beter gezegd in heel Taiwan. De smoothies hebben pracht kleuren, het eten is soms een tikkeltje gek (ooit roze soep gegeten?) maar bijna alles is hier echt goddelijk lekker wanneer je het eenmaal proeft! Daar komt nog eens bij dat de inrichting fantastisch is en je echt even in een andere wereld bent als je hier binnen loopt. Je hebt verschillende Kokoni locaties in Tainan, zo vind je Kokoni Green bij No. 67, Guanting St, West Central District in Tainan en het Kokoni Cafe is gevestigd in Tainan bij 西門路二段372巷23-1號 (succes met vertalen, we konden helaas geen beter adres vinden).

Rich Gelato

Sinds 2014 is deze ijssalon in Tainan gevestigd. Wij aten er een lavendel-ijsje maar meer bekende smaken verkoopt deze ijsverkoopster ook en zodra je begint met eten, heb je even het gevoel in Italië te zijn. Zo lekker! De openingstijden zijn van 12:00u tot 20:00u, dus je kan hier perfect terecht voor een toetje of overdag voor een lik zoetigheid. Je vindt Rich Gelato bij No. 143, Xinmei St, West Central District in Tainan.

Shan Lin Xiang

Ga voor de oranje gekleurde Thai Soup met rijst of kies voor de heerlijke kom noodles met kokossmaken en gekruid vlees. Deze pittige en frisse gerechten zijn wat ons betreft memorabel en Shan Lin Xiang lijkt ook een hotspot te zijn onder de Taiwanese hipsters. Een leuke én goede plek voor avond eten dus! Je vindt Shan Lin Xiang bij No. 197, Section 3, Minquan Rd, West Central District in Tainan.

Cafe Ishoni

Op zoek naar een fijne plek om te ontbijten of brunchen? Dan kun je naar Cafe Ishoni gaan. Verborgen in een gewone straat vind je dit schattige cafeetje waar ook een Bed & Breakfast bij hoort. Ze verkopen lekkere quiche, maar ook warme wafels! Je vindt Cafe Ishoni in Tainan bij 台南市中西區康樂街160號.

Deze tempels mag je niet missen in Tainan

1. Confuciustempel

Dit is de belangrijkste Confuciustempel van heel Taiwan en deze tempel is gebouwd tussen 1665 en 1666. De tempel bestaat uit verschillende gebouwen, een deel is gratis te bezoeken en een ander betaald. Je vindt hier een prachtige toren, dieprode muren en sierlijke poorten en daken. Er is ook een mooi parkje waar je even kunt relaxen en dichtbij is een gezellige straat te vinden met eetgelegenheden en winkels. Je vindt de tempel bij No. 2, Nanmen Rd.

Tainan taiwan Confuciustempel

2. State Temple of the Martial God

Dichtbij Fort Provintia vind je de State Temple of the Martial God. Deze tempel kun je gewoon gratis en vrij bezoeken en bestaat uit verschillende gebouwen, waar het overal naar wierook lijkt te ruiken. Bijzonder om hier binnen de dikke muren te wandelen.

3. Fort Provintia (ook wel Chihkan Towers genoemd)

Niet echt een tempel, Fort Provintia is zoals de naam al doet vermoeden eigenlijk een Nederlandse Buitenpost en wordt ook wel de Chihkan Tower genoemd. Het is iets eerder gebouwd dan de Confuciustempel en net als die een belangrijke highlight in Tainan. Fort Provintia is fantastisch om te zien vanaf de buitenkant, maar voor een klein bedrag kun je ook naar binnen.

Tainan taiwan tempel fort provintia

4. Koxinga Shrine

Een grote poort, rode palen die het dak van de tempel omhoog houden en overal kleine rookpluimpjes die afkomstig zijn van de wierookstokjes. Ook de Koxinga Shrine is het bezoeken waard en vind je redelijk in de buurt van de Confusciustempel in Tainan.

5. Verdwaal in Tainan en ga op zoek naar verborgen tempels in oude straatjes

Hierboven staan een aantal welbekende tempels in Tainan genoemd, maar zodra je door de stad loopt zul je ook merken dat je op willekeurige plekken verborgen tempels tegen komt die minder bekend zijn. Zo kwamen wij de tempel hieronder ineens tegen aan het eind van een weg. Bij sommige tempels kun je gewoon naar binnen lopen en bij anderen is entree verreist, maar het is altijd de moeite waard even te stoppen en omhoog te kijken om zo’n bouwwerk te bewonderen.

Winkelen in Tainan

In Tainan kun je naar hartelust winkelen, er is namelijk een overvloed aan winkels te vinden waar je sneakers, gadgets en kleding kunt scoren. Op verschillende plekken vind je drukke winkelstraten, wil je liever een rustig wandelgebied ga dan bijvoorbeeld naar Fuzhong Street of ga naar een winkelcentrum zoals Hayashi Department Store. Wat ook tof is, is om over een overdekte of open markt te lopen. Door de drukte bij alle kraampjes en het vreemde koopwaar, heb je echt het gevoel middenin het dagelijkse leven van Tainan te staan.

De leukste winkel in de hele stad?

Mijn favoriete winkel in Tainan? Die ligt eigenlijk super verborgen in een klein achteraf steegje. Deze winkel heet Lu Zao Cha Wu (in het Engels ook wel Deer House genoemd) en dit is de perfecte plek voor wie mooi servies wilt scoren of voor interieur-liefhebbers. Ze verkopen hier de mooiste schalen, porseleinen figuurtjes, borden en bakjes. Ook houten lepels, theekopjes en snijplanken kun je hier bemachtigen. Je vindt deze winkel bij No.30, Lane 70, Weimin Street 衛民街70巷30號. Benieuwd hoe de winkel eruit ziet? Zie hieronder de foto’s:

Tainan Lu Zao Cha Wu Deer House

Streetart kijken bij Hai An Road

Een van de leukste straten van Tainan is Hai An Road. Dit wordt ook niet voor niets het hippe gedeelte van Tainan genoemd. De reden dat deze straat zo leuk is, is dat er in de buitenlucht allerlei kunstprojecten zijn gestart. Op verschillende straathoeken vind je dus bizarre schilderingen of constructies die uit wanden lijken te komen. Grappig en leuk om te zien, het is een soort openlucht museum!

In de buurt van Hai An Road Tainan

Is er nog iets te doen in de omgeving van Tainan?

Tainan is een busrit verwijderd van de kust, bij het trein- en busstation kun je gemakkelijk de bus pakken en binnen een klein uurtje ben je dan aan zee. Daar vind je restanten van de Nederlanders uit de koloniale tijd bij Fort Zeelandia (ook wel Fort Anping genoemd) dat in het begin van de 16e eeuw werd gebouwd, maar ook de Anping Boomhut is hier te vinden. Dit laatste bestaat uit oude huizen die met bomen begroeit zijn en ver weg doen denken aan de wortels die sommige tempels in Angor Watt in Cambodja soms omringen. Het voelt een beetje als een toeristisch kustplaatsje aan, maar het is wel grappig om hier even rond te lopen en naartoe te gaan. Wij vonden het ergens ook wel een verademing, de frisse lucht, na de hele dag in de smog van Tainan te hebben gelopen.

Shoppen Tainan taiwan

Overnachten in Tainan: Hotel, appartement of hostel?

Net als op alle andere plekken in Taiwan hebben wij ook in Tainan in een appartementje geslapen. Onze host sprak prima Engels en toen we aankwamen op het adres moesten we hem bellen zodat hij ons op kon halen bij de straat en ons naar het appartement kon brengen. Het appartement waar wij sliepen ligt op loopafstand van het trein- en busstation, in ongeveer 10 minuten loop je er in een rechte lijn heen. Het appartement zelf was fantastisch. We hadden een uitgebreide badkamer met ligbad, de slaapkamer was in een Amerikaanse stijl ingericht, de wifi was perfect en een gigantische flatscreen zorgde ‘s avonds voor vermaak. Verder kregen we voor het ontbijt vouchers die we konden inleveren bij drie verschillende cafeetjes (wij kozen voor het Ishoni Cafe) en onze gids heeft ons nog goed op weg geholpen met twee kaarten die hij ter plekke nog een beetje voor ons vertaalde, want het meeste was in het Taiwanees geschreven. Onze accommodatie heette American Village, bekijk hem hier.

Slaap je liever in een hotel of hostel? Dat is uiteraard ook een optie, er zijn er genoeg in Tainan te vinden. Wij vonden overnachten in de buurt van het treinstation zelf erg fijn, zo hoef je als je aan het backpacken bent niet te ver te lopen vanaf het station en in de buurt zit ook genoeg leuks qua eetgelegenheden.

Tainan taiwan ishoni cafe

Vervoer van/naar Tainan

Tainan is gemakkelijk met de trein te bereiken, zowel via de oostkust als westkust van Taiwan. Hieronder is onze route naar Tainan beschreven:

Vanuit Dulan & Donghe naar Tainan

Wij zijn vanuit Dulan en Donghe, dat aan de zuidkust van Taiwan ligt, naar Tainan gegaan. Je neemt dan eerst de bus vanuit het dorpje waar je slaapt naar Taitung. Eenmaal bij het busstation aangekomen, waren we een beetje verrast dat dit niet bij het treinstation lag. Op de een of andere manier hadden we daar totaal niet over nagedacht, maar het busstation en treinstation liggen hier zo’n 10 minuten rijden van elkaar af. Allereerst wouden we toen een andere bus pakken naar de trein, maar na verschillende gesprekken in gebrekkig Engels bleken deze niet vaak te vertrekken. Uiteindelijk hebben we daarom een taxi genomen naar het treinstation en 15 minuten later stonden we met het juiste ticket bij ons perron te wachten. Vervolgens maak je een treinreis waarbij je over moet stappen in Kaohsiung en daarna kom je uiteindelijk aan in Tainan.

Vanuit Tainan met de trein naar Taipei

Omdat wij een rondreis maakten door Taiwan zijn wij vanuit Tainan naar Taipei gegaan met de trein. Je kan natuurlijk onderweg nog een stop inplannen bij het Sun Moon Lake, maar daar hadden wij helaas geen tijd voor. We hebben daarom een hogesnelheidstrein direct naar Taipei genomen en dan ben je in een paar uur tijd in de hoofdstad. Neem je een goedkopere trein, dan zul je er uren langer over doen. Bedenk dus even of liever meer tijd hebt in Taipei of juist de voorkeur geeft aan zo goedkoop mogelijk reizen.

Bekijk Tainan in deze video over Taiwan: