Gibbon Experience 5 - Iris Timmermans

Gibbon Experience Laos: Onze review van dit zipline avontuur door de jungle van Laos!

Is ziplinen iets voor jou? Boek dan de Gibbon Experience en duik vier dagen de jungle in bij Laos. Sjees van de ene boom naar de andere aan lange kabels, kijk uit over ongerepte natuur, en val in slaap met junglegeluiden op de achtergrond.

Gibbon Experience Laos

→ Meteen boeken: Gibbon Experience

Start van je Gibbon Experience tour in Huay Xay

Vanuit het kleine dorpje Huay Xay start de tour. Hoewel hier niet veel te doen is, is het een lief dorpje. Sta ’s ochtends vroeg op om het ritueel van de monniken te aanschouwen. Zij maken een rondje door het dorp om de offers en giften van de bewoners op te halen, terwijl ze meditatieve liederen zingen. De meeste toeristen in Huay Xay zijn hier vaak alleen op doorreis van of naar Thailand, of voor… De Gibbon Experience!

Gibbon Experience Laos Monnik

Duik de natuur in en start je Gibbon Experience écht

Met een bus laat je de bewoonde wereld achter en duik je de natuur in. Na zo’n twee uur rijden begint het avontuur met een wandeling. Deze start kan voor sommigen pittig zijn, met je day-pack loop je in zo’n vier uur richting je boomhut. Tip: Neem genoeg water mee vanwege de hitte.

Gibbon Experience in Laos Iris Timmermans

Slapen in een boomhut

Er zijn verschillende boomhutten. Groot, klein… Ze staan allemaal midden in de jungle, ieder met een uniek uitzicht. Zelf sliep ik in de grootste boomhut, van maar liefst drie verdiepingen op zo’n vijftig meter boven de grond. Met tien anderen was de boomhut ons tijdelijke thuis. Door de ruime opzet was dit prima vertoeven. ’s Avonds aten we samen en speelden we spelletjes, later die avond waren we in de ban van de jungle geluiden. Je geeft je vier dagen helemaal over aan de natuur.

laos boomhut Gibbon Experience Iris Timmermans Gibbon Experience laos boomhut - Iris Timmermans

Je eigen boomhut tijdens de Gibbon Experience

Voor de vrienden of stelletjes die liever wat meer privacy willen; er is ook een boomhut voor 2 tot 4 personen. Tijdens de zip-line-tochten bezoek je ze allemaal, elke hut heeft iets speciaals. Tijdens mijn trip was de kleine boomhut gegund aan een Zuid-Afrikaans stel die op huwelijksreis waren – niet verkeerd midden in de jungle.

Gibbon Experience 5 - Iris Timmermans

De eerste keer ziplinen…

De eerste keer dat je gaat ziplinen is best spannend…  Let goed op, want de gids legt je uit hoe je jezelf moet bevestigen aan de kabels. Daarna mag je dit zelf doen. Als je klaar bent, en je goed hebt gecheckt of je goed gezekerd bent, laat je je vallen en zoef je langs de kabel omlaag. Sommige lines gaan door de jungle, anderen eroverheen. In totaal zijn er 23 lines. Welke je ook pakt, de uitzichten zijn fantastisch! Het enige wat je hoort is de jungle en, mocht je je niet in kunnen houden, je eigen kreet.

De langste zipline tijdens je Gibbon Experience?

De langste kabelbaan was meer dan 500 meter. Hierdoor kan je lang genieten van de jungle om je heen. Je bent helemaal in je eentje, je ziet en hoort niemand, alleen maar groen. Een magisch moment tijdens de Gibbon Experience.

Ziplining laos Gibbon Experience Iris TimmermansGibbon Experience parcours laos zipline

Opzoek naar apen in de jungle

Als je in je element bent tijdens de Gibbon Experience, zoef je de hele dag door. Vanaf je boomhut naar het “vaste land”, naar een boom midden in de jungle, of richting de apen. De Gibbon Experience heeft haar naam te denken aan de Gibbon-aap. Zij slingeren aan hun lange armen van boom tot boom. Met de tocht Gibbon Classic heb je de meeste kans om ze te zien. Wees wel stil als je ze ziet, vaak kan je dan langer genieten van hun gezelschap. Bezit je een verrekijker? Neem mee! De snelle beesten zijn met het blote oog op afstand namelijk lastig te spotten. Vooral de zwarte gibbons zijn een uitdaging, de blonde gibbons zijn iets makkelijker te zien tussen al het groen.

laos Gibbon Experience bergen

Douchen met regenwater terwijl je uitkijkt over de jungle

Na een dag ziplinen, is een douche zeer welkom. Tijdens de Gibbon Experience heb ik onder de beste douche ooit gestaan. Terwijl het koude regenwater over je heen stroomt, kijk je namelijk uit over de jungle. Geen glazen, geen muren, niets. Je bent onderdeel van de natuur.

Goed om te weten als je de Gibbon Experience wilt doen…

De organisatie Gibbon Experience heeft het allerbeste voor met de apen, natuur én lokale bevolking. De meeste gidsen komen uit de buurt, net als de koks. Daarnaast wordt afval goed opgeruimd en gaat een groot deel van de opbrengst naar de natuur. Onder andere door illegale houtkap en jacht op beesten tegen te gaan. Hoef je je daar gelukkig geen zorgen over te maken, terwijl je door de jungle sjeest. Meer weten? Bekijk de website van de Gibbon Experience.

→ Bekijk hier alle artikelen over Laos