Backpacken in laos alleen zonsondergang

Backpacken in Laos doe je nooit alleen, ook al ga je solo

Hoe is het om te backpacken in Laos? Ontmoet je gauw andere backpackers, welke route is tof om te doen en welke highlights mag je echt niet missen? Marjan ging 1 maand backpacken in Laos en deelt hieronder haar tips:

Alleen backpacken in Laos

Alleen backpacken in Laos

Waarom is Laos ideaal om in te backpacken?

Laos is een geweldig en veelzijdig land. Laos is één van de landen waar ik gemakkelijk veel mensen leerde kennen. En, omdat iedereen noord-zuid of omgekeerd doet, kom je veelal steeds weer dezelfde mensen tegen. Laos is in mijn beleving een land waar op sommige plaatsen het toerisme (nog) niet erg upcoming is, maar waar andere plaatsen zoals Vang Vieng het andere uiterste zijn. Zo zit je in Vang Vieng letterlijk in een feestwalhalla tussen de backpackers, maar kwam ik in Savannakhet geen toerist tegen. Daar werd ik met mijn blonde haren en mijn lengte flink aangestaard op mijn gehuurde motorbike ‘in the middle of nowhere’ net buiten Savannaket. Ik was toen op zoek naar het monkey forest. Dit apenbos bleek alles behalve spectaculair, maar ik kwam door de rit op de meest prachtige plekken uit en reed langs geweldige landschappen. Dit contrast vond ik erg indrukwekkend in Laos. Je van de gebaande paden af begeven kan hier geweldig uitpakken, maar een biertje drinken, terwijl je in je tube over de Nam Song rivier gaat en af en toe stopt bij een bar langs de kant is net zo gaaf. Deze barretjes zijn trouwens de ultieme spot om een dansje te wagen tussen de backpackers van over de hele wereld, en dat is óók weleens lekker. Laos is ideaal voor beginnende backpackers omdat het vervoer tussen de verschillende plaatsen zeer goed geregeld is.

Hoelang en waar ben jij in Laos geweest tijdens het backpacken?

In Laos heb ik precies 1 maand gereisd. Ik heb zelf van Noord naar Zuid gereisd, aangezien ik met de slowboat vanuit Thailand binnenkwam. Qua vervoer heb ik verder voornamelijk gebruik gemaakt van bussen (om van plaats naar plaats te komen), motorbikes om rondom die plaatsen de omgeving te verkennen, en soms een taxi of tuktuk.

Mijn backpack route in Laos zag er als volgt uit:

  • Luang prabang; kuang si waterval
  • Vang vieng; tuben, uitgaan, een motorbike gehuurd en de omgeving verkend. De Pha Ngeun berg beklommen en de zonsondergang vanaf de top bekeken (aanrader!) en gezwommen in een watergrot. Verder heb ik de Blue lagoon bezocht waar je heerlijk kunt zwemmen.
  • Vientiane; door de stad gelopen en de grootste bezienswaardigheden bekeken, naar het Boeddha park geweest en met een groep locals naar een karaokeparty geweest.
  • Savannakhet; rondgereden op een motorbike en het monkey forest bezocht. Dit monkey forest is totaal niet spectaculair maar de omgeving vol met mooie meren was prachtig. Ook heb ik hier bij de Vietnamese ambassade mijn visum voor Viëtnam geregeld.
  • Pakse; naar de Tad Fane waterval geweest en rondgereden tussen de koffie plantages op een motorbike. Er zijn restaurants langs de mekong rivier waar je tijdens je diner de zonsondergang op het water kunt kijken, met uitzicht op Thailand aan de andere kant van de rivier.
  • 4000 islands (don det); een fiets gehuurd en op het eiland rondgefietst. ‘s Avonds zijn er veel gezellig barren en ik had een hele gave kayak tour geboekt.

Had je achteraf dingen aan je backpack route door Laos willen toevoegen?

Ik vind het nog steeds jammer dat ik vanuit Luang Prabang niet naar het Noorden ben gegaan, maar meteen richting het zuiden. In het hoge Noorden schijnt het prachtig mooi te zijn. Hier kwam ik helaas pas later achter toen ik backpackers tegenkwam die daar vandaan kwamen. Maar wie weet komt dat ooit nog…!

Wat zijn jouw favoriete plekken in Laos

Rondom Thakhek heb ik een 4 daagse motorbike loop gedaan. Dit was zeker weten het hoogtepunt van Laos voor mij. Vier dagen rijden door de meest prachtige landschappen en het voelde soms alsof wij elk uur in een ander land waren, zo afwisselend was de omgeving. Ook rondom Pakse kun je een loop doen. Deze heb ik echter niet gedaan maar wel een deel ervan. Dit bracht mij bij de Tad Fane waterval en dat is zeker nog steeds 1 van de meest indrukwekkendste watervallen die ik ooit heb gezien. En uiteraard de beroemde Kuang Si watervallen in Luang Prabang, die kun je niet overslaan als je in Laos aan het backpacken bent.

Ontmoet je gemakkelijk andere backpackers in Laos?

Zeker weten! Ik ontmoette op de slowboat al een leuke groep mensen en met deze mensen heb ik tot halverwege in Laos verder gereisd. In mijn ervaring is Laos één van de landen in mijn gehele reis geweest, waar ik de meeste backpackers heb ontmoet. Hostels, bussen, boten, restaurants, barren, op straat… je ontmoet mensen letterlijk óveral. Ook de locals zijn heel vriendelijk en leggen graag contact met je en nodigen je uit voor dingen. Een avond in Vientiane heb ik mijzelf vermaakt in een karaokebar met een groep lokale studenten (waar ik er ook meteen achter kwam dat zingen in de Laotiaanse taal, niet mijn specialiteit is).

Vond je het spannend of eng om alleen in Laos te backpacken?

Laos was het tweede land dat ik bezocht in een zeer lange reis, dus ik was nog vrij bang om alleen te zijn en ik was ook bang dat het niet makkelijk zou zijn om mensen tegen te komen. Uiteindelijk belandde ik alleen in Savannakhet. Mijn reisbuddy’s waar ik met sommige vanaf Luang Prabang al mee reisde, sloegen dit over (zoals de meeste backpackers) maar ik wilde er persé naartoe. Dat had ik nu eenmaal gepland… Ook bleek er een Vietnamese ambassade te zitten waardoor ik er enkele dagen ‘moest’ blijven voor een visum. Twee vliegen in één klap dacht ik. Een van die dagen was ik helemaal alleen, en, nooit verwacht, maar ik vond het heerlijk! Ik was op dat moment nog heel erg aan het zoeken welke manier van reizen voor mij werkt. Want wat doe je als je een ‘plan’ hebt, maar een leuk gezelschap met andere plannen? Aan het begin van mijn reis hield ik dus stug vast aan mijn plannen, maar daarna werden plannen globale plannen, globale plannen werden een zeer globale plan en dat zeer globale plan werd helemaal geen plan meer. Dit bleek toch het beste te werken voor mij.

Heb je een ultieme tip voor backpackers die alleen reizen: “Laat je eigen reisplannen los en zoek sociale hostels”

Naast het los laten van je reisplannen, kan ook je hostel keuze heel erg helpen. Qua hostels is het verstandig naar de laatste reviews te kijken voor je boekt. Vaak kun je hier al uithalen of het een sociaal hostel is waar je gemakkelijk mensen tegenkomt of niet. Zoek ook hostels uit met publieke ruimten, zoals een lounge of een bar. Daar ontmoet je altijd gemakkelijk andere backpackers.

Is backpacken in Laos veilig?

Ik heb mij in Laos geen seconde onveilig gevoeld… De locals zijn ontzettend vriendelijk en behulpzaam. Blijf gewoon altijd verantwoordelijk en denk na bij wat je doet, dan komt hem zeker weten goed.

Hoeveel heb jij uitgegeven toen je alleen ging backpacken in Laos?

Ik reisde in Azië met zo’n 35 euro per dag, zo ook in Laos. Door het toerisme is Laos de laatste jaren wel wat duurder geworden had ik het idee. Zo kwamen de prijzen in een wat oudere Lonely Planet totaal niet meer overeen. Om Laos budgetvriendelijk te doen is niet lastig. Probeer zo veel mogelijk tripjes te doen met een grote groep zodat je de taxi’s kunt delen en als je in staat bent om op een motorbike te rijden, kan dat ook veel geld besparen. De huur en brandstof zijn goedkoop en je ziet tegelijkertijd veel van de omgeving.

Wat moeten reizigers écht meenemen naar Laos?

Mijn grootste inpaktip is toch wel het gebruik maken van packing cubes!  Persoonlijk vind ik het meesjouwen van reisgidsen zonde van de ruimte (en het gewicht) in je backpack. Ik ontmoette veel backpackers die ze weggaven of terug naar huis stuurde. Ik had de Lonely Planet voor Laos op mijn tablet gedownload maar overigens ook weinig gebruikt. Het beste en meest recente advies krijg je toch van locals, personeel in de hostels of andere backpackers. En daarbij; in de meeste hostels vind je een kast met boeken, met vrijwel altijd reisgidsen erin.

Backpacken in laos alleen zonsondergang

Last but not least: Heb jij nog nieuwe reizen op de planning en wat wil je andere backpackers meegeven?

Momenteel ben ik in Australië, voor 6 maanden alweer. Ik blijf hier nog 6 maanden en daarna wordt het toch langzaam tijd om richting huis te gaan. Ik ben te volgen via instagram: marjan178.

Wat ik nog kwijt wil: leef je droom!

Je kunt alles waarmaken als je écht wilt. Natuurlijk gaat niet altijd alles zoals je wilt en gaan dingen mis, maar het komt altijd weer goed. Als je plannen hebt om alleen te gaan backpacken; doen! Wees niet bang dat je steeds alleen zult zijn, want veel backpackers zijn alleen en over het algemeen heel sociaal. Plan niet teveel want mijn ervaring heeft mij geleerd dat dit je alleen maar beperkt in spontane plannen en avonturen. Maak een globale planning maar sta open voor veranderingen. Ik zeg altijd maar zo; je kunt beter spijt krijgen van dingen die je hebt gedaan, dan spijt dat je dingen niet hebt gedaan. Better an OOPS than a WHAT IF!


→ Bekijk hier alle artikelen over Laos