Backpacken Indonesie alleen tempels

Hoe is alleen backpacken in Indonesië? Tips, een route & kijkje in de kosten!

Hoe is het om alleen te backpacken in Indonesië? Roxanne van Loenen reisde 30 dagen lang langs verschillende plekken in Indonesië, in haar eentje. Wij vroegen haar alles over haar avontuur en hieronder vind je haar tips, route en een kijkje in de kosten die ze tijdens de reis gemaakt heeft.

Alleen backpacken in Indonesië

Roxanne in Indonesie alleen backpacken

Hoe is het om alleen te backpacken in Indonesië en waarom is het zo tof?

Het meest toffe aan Indonesië vond ik de mensen. De mensen die daar wonen, maar ook de mensen die daar rondreizen. Iedereen is heel relaxed, geïnteresseerd en altijd in voor een gesprek of een biertje. Op Java kom je veel Indonesiërs tegen die nog Nederlands spreken, zij vinden het ontzettend leuk om met je te praten en willen van alles weten over Nederland.

Ontmoet je gemakkelijk andere backpackers als je alleen reist?

Jazeker, je komt zeer veel backpackers tegen in Indonesië. In je hostel, maar ook op straat en bij bezienswaardigheden. Maar knoop ook gesprekken aan met locals, deze mensen vinden het ontzettend leuk om met jou te praten en komen vaak met de beste tips of goede verhalen.

Voel je je veilig als solo backpacker in Indonesië?

Indonesië is zeer veilig. Het enige waar je last van hebt is taxi bestuurders die ritjes aanbieden, maar als je tegen hun zegt: “jalan jalan”, dan laten ze je met rust. Dit betekent dat je zelf gaat lopen. Verder zijn de mensen op straat ontzettend aardig en ook gewend aan backpackers.

Waar keek je naar uit & waar zag je tegenop toen je alleen in Indonesië ging backpacken?

Waar ik naar uit keek was het zien van de tempels en de vulkanen. Deze zijn zeer goed bevallen, ik zou zo weer terug gaan naar deze plekken! Verder was het voor mij de eerste keer dat ik alleen op reis ging, dit vond ik ontzettend spannend. De vraag was maar of ik mensen zou ontmoeten, of de locals aardig waren en of ik makkelijk van A naar B kon reizen. Dit is mij gelukkig echt honderd procent meegevallen! De reizigers in Indonesië en de locals zijn allemaal super vriendelijk en het reizen van A naar B is een eitje. Er zijn overal bussen, motortaxi’s en taxi’s beschikbaar. Zeker niet iets om je zorgen over te maken dus!

Backpacken Indonesie alleen tempels

Alleen backpacken indonesie borobudur

Tips voor een backpackroute in Indonesië

Ongeveer 30 dagen heb ik over mijn reis door Indonesië gedaan en daar reisde ik met de trein, bus, taxi en boot. Ik ben in die 30 dagen naar Java, Bali en Lombok geweest. De route van mijn reis zag er ongeveer zo uit:

Jakarta: één dag is naar mijn mening genoeg in Jakarta. Er is een Nederlands deel wat leuk is om te bezoeken en je kunt er goed rondlopen, maar verder is dit een heel drukke en grote stad.

Yogjakarta: vanuit Yogja zijn er zeer veel uitstapjes te maken! En Yogja zelf is ook erg leuk. In Yogja zelf kun je naar het paleis van de keizer, naar de markt, naar het winkelcentrum en er zijn veel leuke barretjes voor in de avond. Een leuke tip voor in de avond is om een keer te gaan kijken op het plein vlakbij het paleis van de keizer, hier staan dan allemaal lichtgevende fietsautootjes. Je kunt dan betalen (kost echt niks) om een rondje te fietsen in deze lichtgevende auto met muziek. Dit is super grappig en zeker de moeite waard!

Prambanan & Borobudur: vervolgens kun je vanuit Yogja naar twee zeer mooie tempels: de Prambanan en de Borobudur. Je kan hier op eigen gelegenheid heen maar ook met een tour. Als je geld wilt besparen dan zou ik op eigen gelegenheid gaan, dit kan je met een gehuurde scooter doen of via motortaxi. De tours die kan je doen met zonsopgang of juist overdag, maar houd er rekening mee dat het overdag heel druk kan zijn!

Bromovulkaan & IJen krater: ook kun je vanuit Yogja naar de Bromovulkaan en de IJen krater. Deze twee zijn zeker aan te bevelen! Het is wel een paar dagen met weinig slaap, aangezien je ze allebei met zonsopgang gaat bekijken, maar echt zo de moeite waard. Je kan een tour boeken waarbij ze allebei inbegrepen zitten met overnachting en een busrit die jou uiteindelijk ook naar Bali brengt. Dit is een zeer makkelijke optie, maar let wel op dat je in Bali op een taxistandplaats wordt afgezet.. Als je hierop voorbereid bent is dit geen probleem, je kan namelijk makkelijk opzoek naar openbaar vervoer daar.

Padangbai: vanuit Padangbai op Bali vinden de overtochten plaats naar Lombok en de Gili Eilanden. Padangbai is een drukke stad met veel toeristen die komen en gaan, je hoeft hier dus niet te blijven.

Rinjani: Lombok is het eiland van Indonesië waar het allemaal wat rustiger en alternatiever is. Zelf ben ik alleen op Lombok geweest om de Rinjani te beklimmen (je hike kun je trouwens vooraf al bij Bookatrekking.com boeken). Deze trektocht heb ik van te voren online geboekt met een taxi erbij die mij in de haven op heeft gehaald. De trektocht is er in allerlei variaties, zelf heb ik de drie daagse gedaan waarbij je helemaal naar de top gaat. Als je van jezelf weet dat jouw conditie niet zo best is, dan is dit niet aan te bevelen. Als je wel een redelijke conditie hebt of een doorbijter bent dan zou ik zeker de Rinjani gaan beklimmen! Deze beklimming doe je in een groepje van ongeveer 8 man en er gaan locals mee die alle spullen tillen, deze mannen lopen op hun blote voeten of teenslippers de vulkaan op met meer dan 20 kilo (!) op hun rug. Dat is heel bijzonder om mee te maken.

Gili Air: dit eiland is heel fijn voor een relax momentje. Je kunt er goed genieten van het strand, een foto maken op de beroemde schommel en heerlijk eten. Ook kun je leren duiken rondom Gili Air, snorkelen of kiezen voor een goede massage. Er heerst een rustige sfeer op het eiland. Wat ook leuk is, is dat je binnen een paar uur een rondje om het eiland kunt wandelen.

Ubud: dit is een zeer leuke stad vol met winkeltjes, eettentjes en bezienswaardigheden. Vanuit Ubud kun je ook uitstapjes maken naar de vulkaan Batur, vele tempels, watervallen en grotten. Dit kan je doen door een fiets of motor te huren. Verder heb je in Ubud zelf een grote markt, deze markt is in de middag een verkooppunt voor toeristendingen zoals magneten, shirts, sjaals en andere souvenirs. Maar in de ochtend, tussen 5 en 8.30, staat deze markt vol met locals die etenswaren verkopen. Het is een aanrader om een keertje vroeg op te staan en hierheen te gaan, je vind de lekkerste dingen voor een zeer lage prijs. Ik had bijvoorbeeld kokos pannenkoekjes met stroop voor €1. Zelf ben ik de volgende dag nog een keer gegaan voor deze pannenkoekjes, zo lekker waren ze. In Ubud zelf heb je verder ook het apenbos, rijstvelden en shows die je kunt bezoeken. Ook is er een leuk straatje in Ubud waar je heel goedkoop en lekker kan eten, deze straat heet: Jl. Gootama.

Canggu: dit is het surfers paradijs van Bali. Een erg hip stadje met veel Australiërs en Nieuw Zeelanders. Als je wilt leren surfen dan moet je hierheen gaan, maar zorg wel dat je er de tijd voor neemt! Surflessen zijn niet goedkoop en het is moeilijk te leren. De golven zijn hier erg sterk en voor de surflessen wordt je daarom vaak meegenomen naar een ander stuk. Zwemmen in deze zee is hier daardoor ook een uitdaging. In Canguu kan je ook erg lekker eten, je hebt hier de keuze tussen Indonesisch eten of het eten wat je thuis meer gewend bent. De sfeer die hier hangt is heel relaxed, iedereen rijd rond op scootertjes. Het nachtleven hier is ook leuk om te beleven, vaak zijn er feestjes aan het strand.

Kuta: als je op zoek bent naar rust dan kun je Kuta op Bali beter overslaan. Als je op zoekt bent naar een feestbestemming, veel alcohol en strand dan ben je in Kuta op de goede plek. In deze stad kun je heel goed feesten, maar slecht slapen. Het is altijd druk in Kuta en je komt op elk moment van de dag dronken mensen tegen.

Denpasar: de hoofdstad van Bali, Denpasar, is een chaotische plek waar veel auto’s rondrijden. Toch is dit een prima stad om een dag of twee in rond te lopen. Je kunt er veel winkels vinden en vanaf Denpasar kun je prima naar Kuta lopen. Als je toch even het strand en de winkels wilt opzoeken, maar het nachtleven liever wilt vermijden, dan is Denpasar een prima slaapplek.

Zou je dingen anders doen als je opnieuw alleen ging backpacken in Indonesië?

Jazeker, ik zou meer tijd uitrekken voor de kleine dorpen op Java. Deze heb ik helaas overgeslagen vanwege tijd te kort, maar hier heb ik onderweg zeer goede dingen over gehoord en gezien op foto’s van andere reizigers. Tussen Jakarta en Yogjakarta zitten veel van die interessant en kleine dorpen, deze bedoel ik met name.

Alleen backpacken indonesie varen

Naar welk hostel zou iedereen moeten die solo door Indonesië reist?

Dat is hostel ABRAKADABRA in Yogjakarta. Toen ik daar kwam waren ze pas een week open. De mensen die daar werken zijn super aardig, ze helpen je graag en geven goede tips over de dingen die er te doen zijn. Ook kan je bij hun goedkoop een tour regelen of een motortaxi bestellen. Het hostel heeft een mini zwembad, elke ochtend ontbijt en een keuken met zithoek.

En welke plek moeten andere backpackers zeker niet overslaan?

De Rinjani, dit is de vulkaan op Lombok. Ik heb de drie daagse beklimming gedaan, dit was zeer pittig, maar zo ontzettend mooi! Het is een zeer mooie ervaring om met een groepje mensen naar de top te klimmen en in tentjes te slapen, dit is zeker de spierpijn waard!

alleen backpacken indonesie Vulkaan

De kosten voor een backpackreis in Indonesië

Ik heb een groot verschil ervaren tussen Java en Bali. Java is een stuk goedkoper wat betreft eten en drinken. De prijzen van de hostels zijn wel ongeveer hetzelfde. Ik heb rond de €1000 uitgegeven tijdens een maand, maar dit is ook met de tripjes meegerekend. Aan de tripjes naar de vulkanen en tempels ben je vaak het meeste geld kwijt. Je kan eventueel wel besparen tijdens je reis, bijvoorbeeld door bij de tentjes aan de straat te eten, vooral op Bali zijn deze het goedkoopst en vaak ook erg lekker. 

Wat moet er écht in je backpack als je naar Indonesië gaat?

Muggenspray (DEET)! En vergeet vooral ook niet je studentenpas als je die hebt, of iets wat daarop lijkt. Bij veel tempels krijg je een goede korting op vertoon van deze pas. Verder moet je je even verdiepen in malariagebieden in Indonesië. Om te bepalen of je malaria pillen nodig hebt moet je goed kijken waar je heen gaat en wanneer, deze informatie kun je ook krijgen bij de huisarts, maar vergeet dit echt niet te checken.

Thanks voor je tips! Heb jij nog nieuwe reizen op de planning staan en kunnen we je ergens volgen?

Jazeker! Afgelopen zomer heb ik een Eurotrip gemaakt met de trein. En nu ben ik druk bezig met sparen voor een reis door Zuid Amerika. Ik heb geen blog of iets maar ben wel actief op Instagram! Jullie mogen mij natuurlijk altijd volgen op @roxvalo!

→ Bekijk hier al onze Indonesië artikelen