Beijing Chinese muur

4x Wat te doen in Beijing?

Beijing, het vroegere Peking, is voor veel reizigers de eerste kennismaking met het machtige China. Je hebt er veel: modern, oud en eeuwenoude culturen lopen dwars door elkaar. Beijing heeft hoogtepunten die de meeste reizigers niet willen missen, maar ook plekken die velen niet verwachten. Trek je voldoende tijd uit, 3 tot 4 dagen op zijn minst, dan krijg je een goede indruk van de stad en heb je genoeg tijd voor deze 4x doen in Beijing -tips:

4 dingen om te doen in Beijing:

→ Handig: Vliegtickets naar China
→ Tip: Stel je eigen China reis samen via Riksja Travel

#1 Op foodsafari in Beijing

Begin in Beijing op een plek waar weinig reizigers starten, ga naar de lokale markt waar Chinezen hun inkopen doen. Hier vind je tientallen eetkraampjes, met voor ons ‘Westerlingen’ aparte hapjes: gefrituurde krekels, gebakken zeesterren op een stokje en sprinkhanen in rode saus. Kippenklauwen (met nagels er nog aan) zijn voor Chinezen ook écht een delicatesse: bij de soep of als snack bij een koud biertje. Laat jij het alleen bij een wandeling? Voor een paar yuan koop je al een hapje … durf je?

#2 Highlights van Beijing

Culturele hoogtepunten heeft Beijing genoeg. Je hebt de Lama tempel, in de geur van wierrook loop je langs rode tempelhuizen en pagoda’s. Bezoek daarna De Tempel van de Hemel, gelegen in een uigestrekt park. Hier leidden de keizers vroeger plechtige ceremonies met offers ‘tussen hemel en aarde’ om de goden te smeken voor een goede oogst voor het Chinese volk. Het Tian’anmen Plein, ofwel het Plein van de Hemelse Vrede, heeft een ook indrukwekkende historie. Het beeld van de student die een rij tanks trotseerde staat nog heel helder bij velen op het netvlies. Direct grenzend aan het Tian’anmen plein ligt de Verboden Stad. Het is bijna niet voor te stellen dat hier eeuwenlang Chinese keizers hebben geleefd, totaal afgesloten van de buitenwereld. De stad is echt immens, trek dus zeker een paar uur uit voor een bezoek. Let wel op: op maandag is de Verboden Stad gesloten, behalve in juli en augustus (elke dag geopend). Heb je nog tijd over? Buiten Beijing ligt het Zomerpaleis; voorheen het buitenpaleis van de keizer. Eigenlijk is het woord ‘paleis’ een understatement, want het complex (rondom een aangelegd meer) bestaat uit meerdere paleizen, tempels, paviljoenen, bruggen, pagodes en wel honderden wandelpaden dwars door de uitgestrekte tuin.

#3 Beijing & De Chinese muur

De Chinese muur blijft idyllisch voor veel reizigers. Wist je dat de muur ruim 6.000 kilometer lang is? Wat je wel merkt: waar veel toeristen komen zijn delen van de muur gerestaureerd, dit betekent dus aangelegde tegels en minder ‘muur’ gevoel. Op 3 uur rijden van Beijing, kun je nog wel lopen over een brokkelige muur (Jingshanling). Het is hier rustig en vanaf dit punt ga je 10 kilometer klimmen en dalen naar het punt bij Simatai. Met alleen maar een kilometerslange muur, als een kronkelende draak, voor je uitgestrekt. De tocht is pittig, maar met een normale conditie goed te doen.

#4 Slapen in een Hutong wijk in Beijing

Een Hutong is een traditionele ommuurde wijk, bestaande uit nauwe straatjes, kleine huizen van 1 laag en gedeelde sanitair voor de hele straat. Het is (bijna!) niet voor te stellen hoe klein mensen hier wonen. In de aanloop naar de Olympische spelen van 2008 zijn veel Hutong wijken uit het zicht van de buitenwereld gehaald: door er grote muren omheen te bouwen of nog erger, ze zijn verwijderd. Jammer, want de Hutong wijken horen bij de cultuur van Beijing. Je kunt ervoor kiezen om een wandeling door de wijk te maken, maar er bevinden zich hier ook kleinschalige (verstopte) hofjeshotelletjes. Kamers liggen rond een courtyard met fruitbomen, magnolia’s en vogelkooitjes. Speciaal om hier te slapen.

Wat zou jij doen in Beijing?

En, welk van bovenstaande tips lijkt jou wel wat? Laat het achter in de comments hieronder. Heb je nog meer leuke tips om te doen tijdens een stedentrip in Beijing, dan horen we die uiteraard ook graag! Laat gerust een berichtje achter. Zin om eerst meer over China te lezen? Dan is het misschien gaaf om te ontdekken wat je allemaal kunt doen in Shanghai!

Lees 12 tips voor een stedentrip naar Beijing

 

Check ook deze travel movie over China!

→ Bekijk hier al onze China artikelen

 

Bovenstaande tips zijn samengesteld door de reisspecialisten van Riksja Travel. Doormiddel van bouwstenen kun je je eigen rondreis samenstellen. Highlights combineer je met reizen van de gebaande paden en onderweg slaap je kleinschalig. In de stijl van het land.