Angkor Wat tempels Cambodja

Een visum voor Cambodja aanvragen: Dit wil je weten!

Wil je in Cambodja gaan backpacken of er een mooie rondreis gaan maken? Dan heb je ook een visum voor Cambodja nodig. Gelukkig kun je deze tegenwoordig super makkelijk online aanvragen, waardoor je het al gauw geregeld hebt. Benieuwd hoe je dat doet? Waar je allemaal op moet letten? En nieuwsgierig naar de antwoorden op veel gestelde vragen? We hebben hieronder een zo’n compleet mogelijk beeld geprobeerd te geven van het aanvraag proces voor het visum van Cambodja, lees gauw verder en ga voorbereid op reis!

Dit wil je weten over het visum voor Cambodja

Iedereen met een paspoort uit een Europees land moet voor een reis naar Cambodja een visum aanvragen. Je kan binnen 5 minuten al je visumaanvraag indienen voor je reis naar Cambodja, dus binnen no time kun je het in principe geregeld hebben. Je moet alleen even weten waar je moet zijn en aan welke voorwaarden je moet voldoen. En, ook niet geheel onbelangrijk, je moet de betaling voor het visum kunnen doen. Via de ene site kan dit alleen met je creditcard en bij de ander gewoon met zowel iDeal als met je creditcard of Paypal.

Voorwaarden voor je visum

We hebben het in dit artikel specifiek over een tourism visa, dus als je echt voor een reis of vakantie naar Cambodja gaat. Voor dit visum zijn nog wel een paar voorwaarden van toepassing, maar die zijn over het algemeen best vanzelfsprekend:

 • Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn vanaf het moment dat je aankomt in Cambodja
 • Om de visumaanvraag goed te kunnen doen heb je een pasfoto nodig (heb dit dus gereed)
 • Om de visumaanvraag goed te kunnen doen moet je een paspoortscan kunnen uploaden

Verder nog handig om te weten zodra je aanvraag helemaal is goedgekeurd:

 • Neem 2 printjes van je visum voor Cambodja mee op reis (deze heb je namelijk nodig bij het inreizen en bij het uitreizen)
 • Je mag met het visum op verschillende plekken in Cambodja inreizen, namelijk bij: De internationale luchthaven bij Phnom Penh, Siem Reap en Sihanoukville. Maar ook bij de grensovergangen bij Cham Yeam, Poi Pet, Bavet en bij Tropaeng Kreal

Hoe lang is het Cambodjaans visum geldig?

Dit klinkt misschien even verwarrend maar het visum voor Cambodja heeft een geldigheid van 90 dagen en je mag dan maximaal 30 dagen in het land verblijven. Hoe zit dat dan precies? Nou die geldigheid gaat eigenlijk in zodra jij je visumaanvraag doet en deze is goedgekeurd. Vraag jij je visum op 1 december aan en wordt deze op 3 december goedgekeurd, dan is je visum dus vanaf dat moment 90 dagen geldig. Jouw reis moet dus binnen die 90 dagen beginnen, anders heb je in feite voor niks het visum al aangevraagd en goedgekeurd. Wel schijnt het zo te zijn dat wanneer je je aanvraag meer dan 30 dagen voor aankomst doet, je aanvraag pas in behandeling wordt genomen vanaf 30 dagen voor aankomst. Door op die manier te werken, voorkomt de immigratiedienst eigenlijk al een beetje voor jou dat je met een ongeldig visum komt te zitten. Maar besef even goed dat je dus met een geldigheid van 90 dagen hebt te maken.

Hoe duur is het visum voor Cambodja

Je kunt online een visum voor Cambodja aanvragen. Het is in vergelijking met andere visa best een prijzig visum. Je betaalt namelijk al gauw 54,95 euro per persoon. Niet alleen voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Ga je met je gezin naar Cambodja, dan tikt het dan ook al gauw aan. Oh en ook slim om rekening mee te houden: Wil je een spoedaanvraag doen, dan kost dat vaak ook nog eens extra per persoon. Je betaalt dan 17,50 euro per persoon meer, maar dan heb je je visum ook sneller. Dit is vooral handig als je er te laat achter kwam dat je een visum nodig had en hem onwijs snel nodig hebt omdat je reis al bijna start.

Electronic Travel Authorization to Cambodia

Je kunt de Electronic Travel Authorization, ofwel het visum, ook aanvragen via het ministerie van Cambodja. Dit is wel een procedure helemaal in het Engels (in tegenstelling tot de optie hierboven) en daarvoor ga je naar de site van eVisa Kingdom of Cambodia. Je kan daar in 5 stappen de aanvraag doen en dit bestaat uit: Het invullen van een beveiligingscode, de daadwerkelijke aanvraag, beoordeling van alles wat je hebt ingevuld, de betaling en daarna de afronding van het online proces. Je betaalt via hier 37 Amerikaanse dollar met je creditcard. Vaak ontvang je het visum dan na een aantal werkdagen per mail.

In deze video wordt uitgelegd hoe je een visum online kunt aanvragen

In deze video van VisumBuitenland.nl leggen ze uit hoe je een visum voor Cambodja kunt aanvragen. Dat is wel handig om te kijken als je wat vragen hebt over de aanvraagprocedure van het visum. In verschillende beelden en stappen leggen ze namelijk uit wat je precies moet weten om de visum aanvraag goed te doen:

Visa on arrival

Het verkrijgen van een visum is ook mogelijk bij aankomst op internationale luchthavens en bij het oversteken van landsgrenzen. Op de internationale luchthavens van Siem Reap en Phnom Penh is het eenvoudig om je visum te verkrijgen. Zoals in Laos, wordt de dollar als enige geaccepteerde valuta voor het visa on arrival beschouwd, dus zorg ervoor dat je $35 contant bij je hebt.

Als je over land reist, zijn dit de mogelijke grensovergangen:

 • Tussen Laos en Cambodja is er slechts één grensovergang over land mogelijk:
  • Veun Kham (Laos) naar Trapaingkriel (Cambodja)
 • Er zijn vijf grensovergangen tussen Thailand en Cambodja waar backpackers kunnen oversteken:
  • Aranyaprathet (Thailand) naar Krong Poi Pet (Cambodja)
  • Ban Hat Lek (Th) naar Cham Yeam (Ca)
  • Chong Chom (Th) naar O Smach (Ca)
  • Pong Nam Ron (Th) naar Phsar Prum (Ca)
  • Chong Sa-Ngam (Th) naar Choam Sa-Ngam (Ca)
 • Vietnam en Cambodja hebben zeven landsgrenzen:
  • Moc Bai (Vietnam) naar Bavet (Cambodja)
  • Vinh Xuong (Vi) naar Kaam Samnor (Ca)
  • Xa Xia (Vi) naar Prek Chak (Ca)
  • Tinh Bien (Vi) naar Phnom Den (Ca)
  • Le Thanh (Vi) naar O’Yadaw (Ca)
  • Xa Mat (Vi) naar Trapeang Plong (Ca)
  • Loc Ninh (Vi) naar Trapeang Sre (Ca)

Bij al deze grensovergangen is een visum voor Cambodja verkrijgbaar. Wees echter op je hoede, douanebeambten proberen vaak extra geld te verdienen ten koste van toeristen. Blijf vastberaden en betaal alleen het officiële tarief van $35.

Mogelijkheid tot verlenging

In Cambodja zijn er twee opties om je visum te verlengen. Je kunt naar het officiële immigratiekantoor in Phnom Penh gaan of naar een reisagent in een van de grote steden. Veel reizigers geven de voorkeur aan verlenging bij een reisagent vanwege de snellere verwerkingsduur. Reken op een totaalbedrag van $45 ($35 voor het visum en $10 voor administratiekosten) voor een verlenging van nog eens dertig dagen.

De Cambodjaanse overheid staat bekend om haar flexibele visumregels. Je kunt herhaaldelijk de grens oversteken naar buurlanden en vervolgens terugkeren naar Cambodja zonder problemen, wat ideaal is voor een visa-run.

Als je te lang in het land verblijft, loop je het risico op een geldboete. Deze bedraagt $10 per dag, maar als je meer dan een maand te laat het land verlaat, bestaat de kans dat je wordt gearresteerd. Daarnaast is het mogelijk dat je voor een bepaalde periode de toegang tot Cambodja wordt ontzegd.

Al met al is het regelen van een visum in Cambodja dus een fluitje van een cent, daarna kan het genieten van het land beginnen!

Meer lezen over Cambodja?

Lees ook: