Mauritius île aux Cerfs

Mauritius en Réunion: dit wil je doen tijdens je vakantie op beide eilanden

In de Indische Oceaan op ongeveer 1800 kilometer ten oosten van het Afrikaanse vaste land liggen de vulkanische eilanden Réunion, Mauritius en Rodrigues. Deze eilanden maken deel uit van de eilandengroep de Maskarenen. Afgelopen zomer maakten wij een reis naar Mauritius en Réunion.

Mauritius en Réunion

Vliegtickets naar Mauritius en Réunion
De mooiste eilanden op Mauritius en Réunion

Wat te doen op Mauritius

We begonnen onze reis op het Afrikaanse eiland Mauritius dat bekent staat vanwege de prachtige witte zandstranden, maar het eiland kent ook een grote culturele diversiteit en heeft bijzondere natuurlandschappen. Met een huurauto – die kun je huren via SunnyCars of Easy Terra – toerden we het eiland over. Hieronder de hoogtepunten en tips over wat te doen op Mauritius.

1. Port Louis

Port Louis is de hoofdstad van het eiland en bestaat uit twee delen, een nieuw- en een oud stadsdeel. Het nieuwe deel kenmerkt zich door moderne architectuur, hippe tentjes, musea en moderne winkels. In het oude deel bevindt zich de centrale markt en de bazaar. Met name het contrast tussen beide stadsdelen is bijzonder om te zien. Wij parkeerden de auto in de Barkly Wharf parkeergarage, relatief goedkoop en midden in het nieuwe centrum bij het Caudan Waterfront. Vanaf daar is alles op loopafstand te doen. Mocht je toch in Port Louis zijn is het ook een aanrader om even langs de Kaylasson Tempel te gaan. Een groot deel van de bevolking op Mauritius is Hindoestaan en daarom zijn er veel Hindoeïstische tempels te vinden.

Port Louis Mauritius Port Louis Mauritius Port Lois

2. Île aux Cerfs


Ben je op Mauritius dan is een bezoek aan het onbewoonde eiland île aux Cerfs, ten oosten van het eiland, absoluut de moeite waard! Vanaf Trou d’ Eau Douce zijn er genoeg mogelijkheden om je er met een bootje naartoe te laten varen, maar je kunt ook een dagexcursie boeken. Op het eiland kun je wandelen, heerlijk relaxen op het strand of chillen bij een van de beachbars. Er is één restaurant op het eiland, direct aan het begin waar de boten aanleggen. De oostkust is wel rotsachtiger dan de stranden in het noordwesten. Ook staat er vaker een strakke wind.

Mauritius île aux Cerfs île aux Cerfs op Mauritius île aux Cerfs île aux Cerfs Mauritius

3. Chamarel

In het zuidwesten van het eiland ligt het Geopark Chamarel. Een prachtig gebied met tropische vegetatie. Prachtig om te zien en doorheen te rijden! In dit park bevindt zich onder andere de Zeven Colored Earth. Dit is een onbegroeid kleurrijk landschap, ontstaan door vulkanische activiteit waarbij ijzer en aluminium elkaar afstoten. Daarnaast is er in het park een mooie hoge waterval te zien, zijn er grote Aldabra schildpadden en wandelroutes. Een entreeticket koop je aan het begin van het park en kost ongeveer tien euro per persoon. Met je eigen auto rijd je dan een route door het park, ideaal want zo kun je zelf beslissen waar je wel en niet wilt stoppen.

Geopark Chamarel Geopark Chamarel Mauritius

4. Le Morne

In het uiterste zuidwesten van het eiland ligt Le Morne. Dit is een schiereiland en 550 meter hoge berg. De berg is te beklimmen via een hike trail. Dit pad is open tussen 07.00 uur en 16.00 uur en vanaf de parkeerplaats (aan het strand) is het ongeveer 45 minuten lopen naar de ingang. Bij de ingang staat het bord ‘acces to trail’ en staat de route aangegeven met de uitzichtpunten. Wij hebben alleen het eerste deel van de trail gedaan. Sommige stukken waren best steil, maar over het algemeen was het goed te doen. Bij de uitzichtpunten heb je echt een fantastisch uitzicht over de Indische Oceaan! Wil je de hele klim doen, dan is het aan te raden om in de ochtend te beginnen. Het tweede deel van de klim schijnt behoorlijk steiler te zijn waarbij je flink moet klimmen naar de top. Je kunt de klim ook doen met een gids, dat kan vaak al voor de openingstijd.

→ Lees ook: Le Morne: Alles over het zuidwestelijke paradijs van Mauritius

Mauritius Le Morne Le Morne Le Morne Mauritius

5. Boi Cheri

In het zuidwesten van het eiland ligt de theeplantage Boi Cheri. Een entreeticket kun je kopen bij de ingang van de fabriek bij het museum. Het museum is klein, maar wel leuk om te bezoeken. Je komt er meer te weten over de geschiedenis van Mauritus en de herkomst van de thee. Op ongeveer 1,5 kilometer rijden vanaf de parkeerplaats ligt de plantage. Een mooie plantage waar je tussen de wilde apen kunt lopen over de aangelegde paden tussen de theeplanten. In het theehuis kun je terecht voor een theeproeverij, heel leuk om ook te doen! Dit zit bij het entreeticket inbegrepen.

Boi Cheri Mauritius Boi Cheri Boi Cheri Mauritius

6. De stranden

Op Mauritius zijn tal van prachtige zandstranden te vinden. In het oosten zijn de stranden rotsachtiger dan in het westen, maar eveneens zo mooi. Een aantal mooie stranden op het eiland zijn Trou- aux Biches, Grand Baie, Le Morne, Trou d’ Eau Douce, Flic en Flac en Mont Choisy. De mooiste stranden om lekker te relaxen vonden wij Mont Choisy en Le Morne. Daar waren met name locals te vinden, was het vrij rustig en was de sfeer relaxt. Mocht je de onderwaterwereld willen zien, dat kan ook op Mauritius! Je kunt er prima snorkelen en er zijn ook genoeg mogelijkheden voor duikers. Wil je surfen? Ga dan naar het surfstrand bij Le Morne!

Bootjes op Mauritius Mauritius Strand Strand van MauritiusLa Réunion

Handige tips voor je reis op Mauritius

 • Mauritius zet zich steeds meer in voor duurzaam toerisme. Zo overnachtte wij op een duurzaam kleinschalige ‘resort’ waar geen gebruik gemaakt werd van plastic artikelen, water werd hergebruikt en er met name lokale producten en seizoengebonden eten werd geserveerd.
 • Tank op tijd! Het kan zijn dat je bij een tankstation komt waar op dat moment geen benzine verkrijgbaar is.
 • Op Mauritius wordt links gereden, de staat van de wegen is er ook niet heel goed. In de ochtend en tegen de avond zijn er veel files. Houdt dan rekening met lange reistijden.
 • Mauritius is een relatief arm land, dit is met name zichtbaar buiten de resorts.
 • Veel mensen spreken goed Engels, maar ook Creools en Frans wordt er veel gesproken.

Wat te doen op La Réunion

Vanaf Mauritius is het ongeveer een uurtje vliegen naar het Franse eiland La Réunion. Een mooie vlucht met tof uitzicht op Mauritius en de kust van Réunion! Op de luchthaven van Réunion haalden wij onze huurauto op en toerden we ook hier het hele eiland over. In tegenstelling tot Mauritius is Réunion een veel kleiner eiland met veel tropische vegetatie en kenmerkt het zich door actief vulkanisme en hoge bergtoppen. Hieronder de hoogtepunten en tips voor het eiland La Réunion.

Vliegen naar La Réunion Vlucht naar la Réunion

1. Cilaos

Een toffe plek om te bezoeken is het bergdorp Cilaos. Dit dorp ligt in het midden van het eiland en is alleen te bereiken via een weg met meer dan vierhonderd haarspeldbochten. De route ernaartoe is een uitdaging maar absoluut prachtig! Je rijdt langs steile berghellingen, door smalle tunnels en hebt onderweg spectaculaire uitzichtpunten. Soms moet je even toeteren zodat eventuele tegenliggers weten dat je eraan komt, het is dan zo smal dat je elkaar niet kunt passeren. Het dorpje Cilaos is ook verrassend mooi. Je kunt er naar een van de restaurants, de kerk de Notre-Dame-des-Neiges bezoeken en er starten veel wandelingen. Het dorp ligt aan de flank van de inactieve vulkaan Piton des Neiges dat met 3069 meter de hoogste berg van het eiland en de Indische oceaan is.

Cilaos La Réunion Cilaos La Réunion Cilaos

2. Saint-Joseph


Een van de mooiste overnachtingen deze reis hadden we vlakbij Saint- Joseph. Hier verbleven we in een Bubble Dome midden in de suikerrietvelden met uitzicht op zee. Een supertoffe ervaring op een bijzondere plek. Gelukkig waren er dikke dekens, want het koelde er behoorlijk af ’s avonds.

Saint-Joseph Saint-Joseph La Réunion Ontbijt Saint-Joseph

3. Piton de la Fournaise


Het hoogtepunt op Réunion is de vulkaan Piton de la Fournaise, een van de meest actieve schildvulkaan van de wereld op meer dan 2 kilometer hoogte. Vanaf La Plaine des Cafres reden wij via de RF-5 naar de ingang van de krater. De rit ernaartoe is al fantastisch! We reden eerst een tijd door de wolken, daarna door prachtige tropische bossen en vervolgens boven de wolken door vulkanisch maandlandschap. Het eerste stuk van de RF-5 is geasfalteerd en rijd prima, maar op een gegeven moment houdt dit op en moet je nog ruim een half uur over een onverharde hobbelige kiezel/zandweg rijden om bij de parkeerplaats van de vulkaankrater te komen. Bij de ingang staat een bord waarop verschillende wandelroutes en de geschatte tijden van de wandelingen staan aangegeven. Via een houten trap daal je af de krater in. Vanaf dan loop je over de lava, langs de kleine vulkanische krater Formica Léo, op weg naar de hoofdkrater. Zorg er wel voor dat je voldoende eten en drinken bij je hebt, het zijn pittige wandelingen maar zo ongelofelijk tof en mooi!

La Réunion Piton de la Fournaise Piton de la Fournaise Piton de la Fournaise La Réunion

4. Saint- Denis

De grootste stad op het eiland is de hoofdstad Saint- Denis. De stad kenmerkt zich door zijn etnische diversiteit. Er is een historisch centrum met oude panden, creoolse huizen, een kathedraal, een moskee en de Tamil- Tempel Shri Kali Kampal Kôvil. In het centrum zijn gezellige restaurantjes, cafés en hippe tentjes te vinden. Ben je op Réunion, probeer dan een van de lokale creoolse specialiteiten ‘carris’. Een aanrader!

Saint-Denis

Handige tips voor Réunion

 • Neem voldoende warme kleding mee, het is er op hoogte een stuk kouder.
 • Aangezien het een Frans overzees gebied is kun je er met de euro betalen. Heb je een mobiel abonnement met 4G data in de EU dan kun je die ook gewoon gebruiken.
 • De geasfalteerde snelweg (N1) rondom het eiland is supermodern en rijd prima.
 • De mensen spreken er nauwelijks Engels en dus alleen Frans.
 • De meeste gebieden zijn goed bereikbaar, maar door het hoogteverschil en de vele bochten kost dit wel veel tijd.
 • Enkele gebieden liggen echt afgelegen en zijn moeilijk of niet met de auto bereikbaar.
 • Er is geen massatoerisme. Wel zijn er veel Franse toeristen.


→ Bekijk hier alle artikelen over Afrika