Madagascar-baobab-bomen-sawadee
Sawadee

Wat te doen in Madagascar? Deze bezienswaardigheden en to do’s maken je reis compleet

Madagascar, zo’n plekje op onze aardbol waar we allemaal maar wat graag naartoe zouden vliegen. Het voelt het ene moment aan alsof je hier echt middenin Afrika zit, terwijl het eiland op het andere moment net als Azië aan voelt. Bizar! Hoog tijd om eens uitgebreider antwoord te geven op de vraag: Wat te doen in Madagascar. We inspireren je met een lijstje van niet te missen bezienswaardigheden en to do’s die je niet wilt overslaan!

8x Wat te doen in Madagascar:

In Andasibe op zoek naar de (grote) Lemur

De kans is groot dat je vanuit Antananarivo (wat een naam…!) komt als je in de richting van Andasibe rijdt. De weg waarover je zoeft neemt je mee langs kleine dorpjes en groene terrassen waarop rijst groeit. Je zou bijna denken dat je je in Azië begeeft, maar… Niet is minder waar, ook in Madagascar hebben ze van die Aziatisch oogende rijstvelden! Maargoed, voor die rijstvelden ben je waarschijnlijk niet helemaal naar Madagascar gevlogen. Voor het zien van de Lemur daarentegen, je weet wel die zwart met witte beesten met hun grote ogen die een beetje lijken op apen, waarschijnlijk wel. En om die te spotten, zit je in Andasibe op de goede plek! Ga ‘s ochtends vroeg op pad om ze te zoeken en hou je oren ook open, want de Lemur kan een harde ietwat schelle roep doen.

Wat te doen in Madagascar kindjes

Rond rijden als een local in een pousse-pousse in Antsirabe

Vanuti Andasibe rij je door naar Antsirabe. Al geldt ook hier het gezegde: “Life is a journey, not a destination”. Oftewel, kijk ook je ogen uit als je rijdt langs de kleurige huisjes en de vele rijstvelden. Eenmaal in Antsirabe moet je eigenlijk een keer net als de locals een ritje in een pousse-pousse uitproberen. Dit zijn een soort riksja’s waarmee je je gemakkelijk door het kleine stadje begeeft. De locals trekken deze karretjes gewoon zelf voort en als je zoiets nog nooit hebt gedaan, is dat best een bijzondere ervaring. Oh en wees gerust, het stadje  is niet heel groot en doordat je dit doet verdiend de lokale bevolking ook wat bij. Al zijn er ook andere plekken waar je de lokale bevolking kunt helpen. Zo gaat Sawadee tijdens groepsreizen vaak naar Stichting Madalief waar werkgelegenheid wordt gecreëerd voor alleenstaade moeders.

Bezienswaardigheden madagascar-local-sawadee

Op zoek naar het kratermeer Tritriva

Vanuit Antsirabe kun je vervolgens ook meer dan goed naar twee kratermeren gaan. Een van de mooiste is het Tritriva kratermeer. Het water is er diep groen en er doorheen kijken… Dat is vrijwel onmogelijk. Ga ergens zitten op een rots en geniet hier even van het uitzicht want dat is waanzinnig. Grote kans ook dat je een ritueel mee kunt maken hier in de buurt. Vraag voordat je naar Tritriva gaat bij je hotel of hostel na of dit het geval is of reis mee met een groepsreis van een organisatie als Sawadee, zij kunnen vaak verzekeren dat er een ceremonie te zien is.

wat te doen in Madagascar

Het regenwoud bij Ranomafana Nationaal Park

Wie graag dieren wilt spotten, zit in het Ranomafana Nationaal Park helemaal op de goede plek. Je vindt er vari’s, maki’s, sifaka’s, bamboelemuren en kameleons. Alleen de namen klinken al bijzonder, maar het zien van deze beesten is dat zeker ook. Al moet je er wel een beetje geluk voor hebben, want het Nationale Park is zo’n 416 vierkante kilometer groot.

wat te doen in Madagascar Sawadee lemur

Op zoek naar de Baobab in Isalo

Nog zo’n reden om eens naar Madagascar te reizen: de Baobab boom die je er vindt. Je vindt ze onder andere in het landschap bij Isalo, een park dat bekend staat om haar roze en gele rotsformaties. Hier kun je meer dan goed hiken, zo zijn er wandeltochten die je mee nemen naar watervallen en verborgen poelen waarin je een duik kunt nemen. Ook als je verder naar de kust rijdt vanaf Isalo zul je nog meer dorpjes en plekken tegenkomen waar Baobabs staan.

Madagascar bezienswaardigheden baobab

De onderwaterwereld van Madagascar

We zagen regenwouden, dorpjes, rotsen en savannelandschappen. Maar… Madagascar staat ook bekend om haar bounty stranden. Daarvoor kun je naar Ifaty, je vindt er wuivende palmbomen, maar ook een spectaculaire onderwaterwereld. Neem je snorkel dus mee of huur er een en ga op zoek naar kleurig koraal of schildpadden. In sommige periodes zijn er zelfs walvissen te zien rond Madagscar (augustus en september), maar daarvoor kun je het beste een tour boeken. Krijg je geen genoeg van de onderwaterwereld en mooie stranden? Dan is ook Nosy Be een aanrader. Dit wordt ook wel het parfumeiland genoemd, een naam die onder andere is ontstaan door alle exotische bloemen die er groeien. En ook fijn: Het schijnt hier altijd goed weer te zijn!

wat te doen in Madagascar-schildpad-sawadee

Vissersdorpjes langs de kust

Dat in Madagascar veel vissers zijn te vinden blijkt ook al gauw als je langs het strand loopt. Je zult dan namelijk veel boten zien, maar er zijn ook dorpjes waarde vis wordt uitgeladen zodra de vissers genoeg gevangen hebben. Neem eens aan het eind van de middag tijd om hiernaar te gaan kijken, een bijzonder gezicht!

Wat te doen in Madagascar-boten

De puntige rotsen van Petit Tsingy bij Ankarana

Genoeg van het zon, zee en strand gevoel? Dan moet je zeker naar Petit Tsingy gaan bij Ankarana. Door de rotsformaties, die diep grijs van kleur zijn en donker afsteken tegen de groene bomen, is dit een bijzondere plek om te zijn. Je wandelt hier over hangbruggen, maar je kan ook wandelingen maken waarbij je op zoek gaat naar lepilemuren en papegaaien. Ook de Baobap bomen zul je hier nog eens terug zien.

En, wat zou jij zeker doen in Madagascar?

Laat het hieronder weten in een berichtje! En wil je nou meteen kijken wat voor rondreizen je allemaal kunt maken in Madagascar? Check dan eens deze 25 daagse rondreis door Madagascar of deze reis waarbij je ook een eclipse kunt zien. Nu vraag je je misschien af wat dat is: Tijdens een eclipse is er een soort zonsverduistering, maar wel een waarbij je ring van de zon blijft zien. Hier kun je zien hoe zo’n eclipse eruit ziet.

Wil je naar Madagascar?

Gespot voor jou:

Met Sawadee naar Madagascar Vliegticket-deals naar Madagascar

→ Bekijk hier al onze Madagascar artikelen