Coco de Mer Vallee de Mai Seychelles

Op zoek naar de grootste (en meest sexy) noot in de Seychellen: de Coco de Mer in Vallee De Mai

Wist je dat de aller grootste noot ooit alleen groeit op de Seychellen? Deze noot heet Coco de Mer (Zeekokosnoot) en ondanks dat de naam doet vermoeden dat deze noot uit de oceaan komt (Mocht je het niet weten: Vertaal het Franse woord “Mer” naar het Nederlands dan krijg je “Zee”) groeit hij voornamelijk in het natuurgebied Vallee de Mai dat je op het eiland Praslin vindt in de Seychellen.

Coco de Mer in Vallee De Mai

→ Tip: Wist je dat je met TUI naar de Seychellen op vakantie kan?
→ Hotel tips: Paradise Sun Resort of Berjaya Praslin

vallee de Mai jungle pad praslin seychellen vallee de Mai grote slak praslin seychellenvallee de Mai korte hike praslin seychellenvallee de Mai jungle praslin seychellen

Coco de Mer: De meest sexy noot die ik ooit heb gezien

Dat de Coco de Mer de grootste nooit ooit is, is één ding. Daarnaast is het namelijk ook de meest sexy noot die ik ooit met eigen ogen heb gezien. De mannelijke variant heeft namelijk veel weg van het geslachtsdeel van een man en drie keer raden waar de vrouwelijke zaad op lijkt… Precies, you get the point! In de Business Lounge van Air Seychelles op Mahe worden afbeeldingen van beide noten dan ook gewoon gebruikt om aan te geven wat een mannen en vrouwen toilet is. Nu begrijp je ook meteen hoe groot de overeenkomsten zijn.

Coco de Mer Vallee de Mai praslin seychellen-2

Moet je bang zijn om een Coco de Mer op je hoofd te krijgen terwijl je door Vallee de Mai loopt?

We hebben het even opgezocht op Wikipedia en één Coco de Mer heeft 6 a 7 jaar nodig om te volgroeien. Qua afmetingen kan de vrucht dan een diameter hebben van bijna een halve meter (ik heb er zelf een vast gehouden net zo breed als mijn lichaam en bijna twee keer zo groot als mijn hoofd, zie de foto hieronder) en zo’n zeekokosnoot weegt dan tussen de 15 en 30 kilo. De naam heeft deze noot trouwens te danken aan zeevaarders die hem voor het eerst zagen terwijl hij in zee dreef. Toendertijd werd gedacht dat het afkomstig was van een boom die in de oceaan groeide. Daar bleek achteraf niks van waar, maar de naam is gebleven. Oh en aangezien de Coco de Mer er 6 tot 7 jaar over doet om te volgroeien, hoef je dus ook niet bang te zijn dat er eentje op je hoofd dendert tijdens jou bezoekje aan Vallee de Mai!

Coco de Mer Vallee de Mai SeychellesVallee de Mai Coco de Mer seychellenvallee de Mai jungle praslin seychellen

Waar vind je Vallee De Mai op de Seychellen?

Vallee de Mai is een natuurgebied dat je vindt op het eiland Praslin in de Seychellen. Samen met het eiland Curieuse, dat tevens in de Seychellen ligt, zijn dit de enige plekken waar de Coco de Mer groeit. Toch zijn niet alleen deze gigantische en sexy noten een reden om naar dit palmenwoud te gaan. Ook de bomen hier zijn enorm. De palmen schieten hier echt meters de lucht in en ook bladeren zijn veel groter dan die van alle andere palmbomen die ik ooit heb gezien. Sinds 1983 behoort Vallee de Mai trouwens ook tot het UNESCO werelderfgoed en wanneer je hier rondloopt begrijp je meteen waarom dit een beschermd natuurgebied is.

Drie verschillende wandelingen

In het palmenwoud zijn verschillende wandelingen te doen, er is een hele korte van 1 kilometer waar je gemiddeld 1 uur over doet. Er is een wandeling van 1.7 kilometer, hier doe je 2 uur over en een wandeling van 2 kilometer waar je volgens het bord bij de entree 3 uur over doet. De tijden verschillen zo omdat je tijdens de wandelingen ook wat hoogteverschillen hebt en het glad kan zijn als het heeft geregend. Wij hebben zelf de route van 1.7 kilometer gelopen, omdat je dan veel van het park ziet en ook langs een viewpoint komt. Vanuit daar zie je ook goed hoe groen dit gebied is, maar het tofst is toch wel om tussen alle gigantische bomen door te lopen en echt te merken hoe nietig je bent als mens tussen al dit natuurgeweld.

Entree kaartjes voor Vallee de Mai

Wanneer je naar Vallee de Mai gaat moet je een entree kaartje kopen wil je de wandelingen door het natuurgebied kunnen maken. Een entreekaartje kost ongeveer 20,- euro, afhankelijk van wat de koers op dat moment is. Bij ons is voor twee kaartjes 44,- euro afgeschreven, bij de kassa kun je namelijk gewoon pinnen. Ga trouwens niet te laat naar het park, want kaartjes worden niet meer verkocht aan het einde van de dag (rond 16:00 en 17:00 uur kun je voor het laatste de vallei in).

Gids of geen gids in Vallee de Mai?

Wij hebben ervoor gekozen om geen gids te nemen in Vallee de Mai. Op de wandelroutes kom je allerlei borden tegen waarop meer informatie te lezen is over de dieren maar ook over de planten die je er vindt. Daarnaast hebben wij ons vooraf ook genoeg verdiept door de Lonely Planet door te nemen en research te doen online. Mocht je graag meer willen weten over dit natuurgebied en de bijzondere vrucht die er groeit, dan kan een gids wel leuk zijn, maar wij zagen wel dat groepen mét gids er erg lang over deden. Rustig foto’s maken kan met zo’n groepstour ook niet echt en een alleen-in-de-jungle-gevoel ervaren is dan ook nogal onmogelijk, terwijl wij dat met z’n tweeën wel hadden. Maak dus zelf een afweging of je het wel of niet wilt. Er zijn trouwens betaalde en gratis gidsen, maar besef wel dat het tijdens de gratis tours ook drukker is in het park. In de Lonely Planet stond dat de gratis tours om 9 uur ‘s ochtends en om 2 uur ‘s middags zijn.

vallee de Mai dak van de jungle praslin seychellenVallee de mai pad door de jungle praslin seychellen

Regent het als jij op Praslin bent? Ga naar Vallee de Mai!

Helaas regende het enorm veel tijdens onze verblijf op Praslin (gelukkig werd het op La Digue beter), maar Vallee de Mai bleek een uitstekende plek om een regenachtige dag door te brengen. Het moet natuurlijk niet stortregenen, maar als het een beetje miezert of zacht regent, dan kun je prima een dag hier doorbrengen. De bladeren groeien hier namelijk zo dicht op elkaar dat je bijna geen regen voelt als je onder de bomen doorloopt.

Ontdek meer van de Seychellen in onze video


→ Bekijk hier al onze artikelen over de Seychellen