Senegal woestijn lompoul desert

Bucketlist: Slapen in de woestijn van Senegal!

Een nachtje slapen in een tentenkamp in complete afzondering, helemaal weg van de bewoonde wereld. Voor sommige reizigers klinkt het als een dream come true, anderen houden liever van een comfortabel bed. Lompoul biedt aan beide soorten reizigers een antwoord. In Senegal kan je gewoonweg comfortabel slapen, maar dan wel in het midden van de woestijn!

Regel je eigen reis naar Senegal

→ Hotel tip: RIU Baobab
Boek via TUI een complete vakantie naar Senegal

De woestijn van Lompoul

Lompoul is een niet al te groot aangelegd stuk woestijn in het Noord-Westen van Senegal. Jalan neemt je graag mee naar dit zandspektakel, maar de eerste stop die we hiervoor doen is in Kayar. Kayar is de grootste niet-industriële vissershaven van Senegal. Onze lokale gids laat je kennismaken met de bruisende activiteit van de haven. Vervolgens zetten we koers naar Lompoul. We zetten niet zomaar koers, maar doen dit in een 4×4 waar we op z’n Indiana Jones de grote duinen oversteken. Je wordt overweldigd door het prachtige panorama dat de woestijn jou te bieden heeft.

's Avonds rond het kampvuur

En dan begint de zonsondergang én het dansen

Rond zonsondergang doen we het even ietsje rustiger aan. Heerlijk gesetteld op een tapijtje in het zand geniet je van je welkomstdrankje. Na zonsondergang kan je deelnemen aan een initiatie djembé en Afrikaanse dans. Je laat al je energie eruit en laat je volledig gaan in het midden van de woestijn. Dance like nobody’s watching werd nog nooit zo letterlijk genomen!

Uit eten in de woestijn

Daarna geniet je van een smakelijk avondmaal, inclusief spektakel verzorgd door de dorpelingen. Je kan er de prachtige sterrenhemel bewonderen bij het dansende kampvuur. Een ervaring die je ongetwijfeld niet snel zal vergeten!

Van de duinen rollen in Lompoul

Verblijf in Lompoul, Senegal

Slapen in de woestijn

Overnachting gebeurd daarna in de bivouac van Lompoul. Dit kampement ligt helemaal in het midden van de woestijn. Kamperen, dat doen we met Jalan in stijl. De typische Mauretaanse tenten (Khaïma’s) zijn uitgerust met een comfortabel bed en eigen sanitair. Na zo een fantastische indrukken zal je een goede nachtrust kunnen gebruiken.

Slapen in de woestijn is een heus avontuur. Na een heerlijk nachtje in de Bivouac van Lampoul, staan we de volgende dag opnieuw vroeg op. Het opkomen van de zon bekijken we op de rug van een dromedaris die ons een ritje voorziet in de woestijn van Lompoul. Daarna ga je de hoge duin in, waar je een schitterend uitzicht hebt op de omgeving, tot aan de oceaan toe! Lopen en ravotten in de duinen was nog nooit zo leuk als hier.

Nieuwjaar, een verjaardag of gewoonweg iets te vieren? Een overnachting in de woestijn maakt elk speciaal moment onvergetelijk. Anderzijds kan het ook hét moment zijn om helemaal tot rust te komen en je over te geven aan de kracht van de natuur.

→ Ook tof: Slapen in de woestijn van Oman

Kamelen in Lompoul, Senegal Op stap met de kamelen in Lompoul, SenegalLompoul, Senegal

Live like a local

De rest van de dag leef je mee op het ritme van een lokale Peul-familie. Abdou zal je hartelijk ontvangen op zijn familiaal domein en stelt je twee activiteiten voor:

De eerste activiteit is om samen met de vrouwen van het dorp een traditionele maaltijd te bereiden. Samen met de locals ga je naar de markt om de ingrediënten te kopen voor hun specialiteit. Vervolgens leren ze je hoe je Thieb bou Yap maakt, een Senegalese schotel die je zelf erna mag op smullen.

De tweede activiteit is om samen met de mannen de lokale landbouw en veeteelt te ontdekken. Zij leggen uit hoe ze erin slagen om in de duinen van de woestijn groenten te kweken en hoe de traditionele geitenteelt werkt.

Samen met de dorpsbewoners eet je op een traditioneel matje. Na het eten maak je in de schaduw van de acacia’s de ‘ceremonie van de 3 thee’s’ mee terwijl je een babbeltje slaat met de dorpelingen. Locals leren kennen op een ongeziene manier! Dat is dan ook de filosofie van Jalan, niet enkel het land leren kennen maar ook de mensen die er leven.

Zin om dit avontuur in de woestijn van Senegal te beleven?

Voel jij het ook zo kriebelen om te reizen? Op www.jalan.be staan alle zorgvuldig uitgekozen reizen die Paula voor jou in petto heeft!


→ Bekijk hier alle artikelen over Senegal