reizen Senegal goree island

Gorée: een historisch beladen eiland in Senegal

Senegal is hét land bij uitstek om grondig te bezoeken en beleven. Met z’n rijke maritieme cultuur, typische rode stoffige aarde en koloniale geschiedenis wordt elke bezoeker overdonderd. We zouden meer dan honderd belevenissen kunnen opsommen in dit fantastische land, maar vandaag zetten we het eiland Gorée in de spotlights.

Dit moet je weten over Goree in Senegal

→ Hotel tip: RIU Baobab
Boek via TUI een complete vakantie naar Senegal

Het eiland Gorée, Senegal Gorée voetballen

Koloniale geschiedenis van Gorée

Gorée is een eiland dat zo’n 4 kilometer van Dakar ligt. Vanuit de haven van Dakar vaart er enkele keren per dag een veerboot naar het eiland. Bij binnenkomst van het eiland kom je aan in Port Gorée. Hier vind je verschillende gezellige authentieke bars en restaurantjes.

Gorée was een voormalig slaveneiland. Een plek waar de kolonisten slaven verzamelden voor ze naar Amerika verscheept werden. Het is een prachtig kleurrijk eiland geladen met een zware koloniale geschiedenis. Je ziet er smalle, levendige straatjes met herkenbare oud-koloniale woningen. ‘s Avonds zijn er vaak nog amper toeristen te bekennen en lijk je wel teruggekeerd in de koloniale tijd. Je kan in Gorée het slavenhuis bezoeken dat gebouwd is in 1780 én tevens het laatst gebouwde slavenhuis op het eiland. Je kan er ook het museum van de zee bezoeken en de Sint Carolus Borromeuskerk, waar Paus Johannes Paulus in ‘92 om vergiffenis vroeg voor de misdaden van de slavernij.

Dat Gorée een heftig verleden heeft, dat staat vast. Als voormalig slaveneiland kent het eiland een beladen historiek. In de zeventiende eeuw lag het eiland zelfs enkele jaren in Nederlandse handen. Het eiland werd in die tijd ook wel ‘The Door of no return’ genoemd, omdat het het laatste oord was van vele Afrikaanse slaven voordat ze verscheept werden naar Amerika.

Het Slavery Freedom monument vind je terug op het hoogste punt van het eiland. Dit monument is opgedragen aan alle Afrikanen die slachtoffer werden van deze slavenhandel. Het monument is in de vorm van een zeil van een schip en op diezelfde site staat ook een groot kanon uit de periode van de Tweede Wereldoorlog.

Het slavenhuis van Gorée Slavenhuis Île de Gorée Gorée vanaf de boot

Authentieke kunst op Île de Gorée

De invloeden van deze donkere periode vind je overal terug op Île de Gorée. Wandel door de straten en zelfs de huizen tonen hun rauwe geschiedenis. Je vindt er gebouwen met Arabische kenmerken en andere in typisch mediterrane tinten. Wandel op je gemak rond in de smalle straatjes en je staat versteld van de schoonheid en de historie die dit eiland te bieden heeft.

Sinds 1978 vind je het prachtige eiland terug op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het eiland is daarbij ook een bron aan bijzondere mensen en artiesten. Langs de autovrije straatjes wordt overal lokale kunst aangeboden. Het hele eiland voelt aan als een grote openlucht souvenirwinkel. Snuister rond en ontdek de lokale pareltjes die Gorée te bieden heeft.

Sommige van deze artiesten hadden zelfs tentoonstellingen en exposities lopen in wereldsteden. Paula van Jalan weet steeds deze opmerkelijke personen te vinden door haar jarenlange ervaring en opgedane kennis van het land. Zo neemt Jalan je in Gorée ook mee naar een artiest die gespecialiseerd is in ‘tableaux de sable’, een authentieke Senegalese kunstvorm. Hierbij worden tekeningen gemaakt met verschillende kleuren zand. Extra pluspunt: je krijgt zelf een creatie mee naar huis. Dat is pas een souvenir!

Schilderkunst in Gorée Tableaux de Sable in Gorée

Voel jij het ook zo kriebelen om te reizen? Op www.jalan.be staan alle zorgvuldig uitgekozen reizen die Paula voor jou in petto heeft!→ Bekijk hier al onze artikelen over Senegal