senegal dakar

Senegal: 4 bezienswaardigheden in Dakar voor de kunstliefhebber!

Dakar is vooral bekend om de prestigieuze rally die er jaarlijks plaatsvindt. De hoofdstad van Senegal biedt natuurlijk veel meer dan dat. Jalan neemt je graag mee op de ultieme belevenis en stippelt voor jou een route uit met de leukste must-do’s en mooiste bezienswaardigheden in Dakar. Wat heeft de Senegalese hoofdstad nu eigenlijk te bieden?

→ Hotel tip: RIU Baobab
Boek via TUI een complete vakantie naar Senegal

Kunst in Dakar, Senegal Bezienswaardigheden Dakar

1. Afrikaanse kunst in het IFAN-museum

Het IFAN-museum (l’Institut Fondamental d’Afrique Noire)ziet er van buitenaf al indrukwekkend uit, maar de Afrikaanse kunstcollectie dat dit museum in handen heeft is pas echt imposant. Het museum is een van de oudste en zelfs een van de enige Afrikaanse kunstmusea in West-Afrika en bevat een collectie van Senegalese kunstvoorwerpen. Daarnaast is het museum ook het belangrijkste culturele onderzoekscentrum voor Franse West-Afrikaanse koloniën, dus er is een grote verscheidenheid aan stukken uit Mali, Ivoorkust, Burkina Faso, Guinee-Bissau. Op de tweede verdieping van het museum zijn tijdelijke tentoonstellingen te zien, vaak met een moderner randje. Zeker de moeite waard voor wie wil bijleren over de gebruiken en rituelen van de Afrikaanse cultuur!

2. Bezoek het huis van dichter Léopold Sédar Senghor

“Femme nue, femme noire, vêtue de ta couleur qui est vie, de ta forme qui est beauté!” Op gedichtendag plaatste Jalan dit fragment van de legendarische dichter & ex-president op hun Instagrampagina. Léopold Sédar Senghor stond aan de wieg van het moderne Senegal. In het huis van deze ex-president krijg je een rondleiding in het vintage interieur van één van zijn vroegere medewerkers. Het bezoek geeft je een mooie blik in het leven van de befaamde Senghor.

Kunst als bezienswardigheid in Dakar Village des Arts in Dakar

3. Bezichtig het Kunstdorp

Het Kunstdorp, of Village des Arts zoals de lokale bevolking het noemt, schetst een beeld van alle mogelijke kunst uit Senegal. Het dorp bestaat uit expositieruimtes, een bronssmederij en een vijftigtal individuele ateliers. Elke kunstliefhebber kijkt zijn ogen uit in deze chaotische locatie. Je vindt er schilderkunst, beeldhouwwerken, keramiek, fotografie en als je geluk hebt monumentale installaties. Het dorp organiseert ook vaak conferenties, seminars, culturele avonden, filmavonden, concerten en andere muziekevenementen. Wellicht wordt er ook iets georganiseerd wanneer jij daar bent! Het dorp heeft een eigen restaurant en bar waar je alle indrukken even kunt verwerken. Vergeet in het Kunstdorp zeker geen babbeltje te slaan met je favoriete kunstenaars ter plaatse: je hoeft absoluut niks te kopen, maar de vriendelijke artiesten aanmoedigen mag wel!

4. Bezoek het huis van beeldhouwer Ousmane Sow

Je bezoekt het huis waar de beeldhouwer Ousmane Sow woonde en werkte, voor hij naar Frankrijk vertrok. Ousmane richtte zijn huis eigenzinnig in alsof het een beeldhouwwerk was. Hij creëerde bruine, okerkleurige, rode en groene tegels en bekleedde zijn muren met de materialen waarmee hij zijn sculpturen maakte. Onder zijn werken zijn er series zoals ‘Les Peuls’ (het Peul-volk) en ‘Belangrijke Mannen’, waar hij Nelson Mandela, Charles De Gaulle, Victor Hugo, zijn vader en anderen in verwerkte. ‘ Als bezoeker kun je de verschillende vertrekken bezoeken waarin de, sommige onvoltooide, sculpturen zijn tentoongesteld.

Zelf reizen naar Dakar? Zo plan je dat!

Meteen zin gekregen om naar Senegal te gaan en deze bezienswaardigheden in Dakar te ontdekken? Check de site van Jalan.be voor meer informatie. Weet je zelf niet goed waar te beginnen met het organiseren van je reis? Jalan biedt ook op maat gemaakte reizen en door hun jarenlange ervaring kennen ze Senegal en dus ook hun gidsen door en door.


→ Check hier al onze artikelen over Senegal